Brand en gijzeling in Almelo

In het gemeentehuis in Almelo worden op dit moment vijf personen gegijzeld door een man die eerder vandaag zijn restaurant in brand stak. RTV Oost meldde direct al dat onder andere wethouder Kuiper van de gemeente wordt vastgehouden. Er is een crisisteam samengesteld en er is een arrestatieteam aanwezig om in te grijpen.

De gijzelnemer zou vanochtend zijn restaurant (De Rechter) aan de Waag in de Overijsselse plaats in brand hebben gestoken, nadat hij 'slecht nieuws' had gekregen over zijn vergunning. Daarna is hij naar het gemeentehuis gereden, waar hij zijn auto in brand stak om vervolgens in het stadhuis tot een gijzeling over te gaan. Twente FM meldt op haar website dat er iemand met een pistool rondloopt.

Brandweerkorpsen uit de omgeving blussen momenteel het restaurant. Het gemeentehuis is ontruimd als gevolg van de autobrand.

Update 15.14 uur

Ruim een uur geleden hebben ongeveer vijftig mensen onder politiebegeleiding het stadhuis kunnen verlaten. De groep is met een bus naar het Theaterhotel gebracht, waar zij worden opgevangen. Of en hoeveel mensen er nog gegijzeld worden op dit moment is niet bekend. BN DeStem meldt dat de politie contact zoekt met de gijzelnemer: "Wij willen onderhandelen met de man. Wij gaan onze uiterste best doen om te voorkomen dat de gegijzelden iets overkomt."

De gijzelnemer zou een man zijn die al enige tijd met de gemeente een juridische strijd voert over een vergunning voor zijn restaurant.

Update 16.39 uur

De politie heeft bekend gemaakt dat inderdaad wethouder Bert Kuiper wordt gegijzeld. Met nog vier anderen wordt hij vastgehouden door de 41-jarige eigenaar van grand café De Rechter. Omstanders melden dat de zoon van de man naar binnen wil om zijn vader op andere gedachten te brengen, maar dit wordt niet toegestaan.

Update 18.16 uur

De politie heeft om 16.45 uur de gijzeling beëindigd door de gijzelnemer te arresteren. Het Openbaar Ministerie meldt dat de man twee wapens, waaronder één vuurwapen bij zich had. Hoofdofficier van justitie Ben Hendriks zegt dat "na langdurige onderhandelingen", de man zich overgaf. Er is geen geweld gebruikt bij zijn arrestatie. De gegijzelden zijn er goed aan toe, worden opgevangen en krijgen nazorg.

Met dank aan onder andere el_godi, Light en Bob-B voor de submit