25 mensen onwel geworden

Het complete bedrijfspand van Stater aan het Podium in de Amersfoortse wijk Vathorst is vanochtend ontruimd nadat er een, tot nu toe onbekende, gas- of stofsoort ontsnapt was. Een groep van 25 personen is naar het UMC gebracht wegens ademhalingsproblemen, hoofdpijn en prikkende ogen.

Ongeveer 350 werknemers hebben vanaf half twaalf vanmiddag buiten moeten wachten, terwijl ze zagen hoe ambulances onwel geworden collega's op kwamen halen. Rond kwart over twee vanmiddag is besloten om het kantorencomplex de rest van de middag te sluiten. Of deze morgen weer open gesteld wordt, is nog niet duidelijk. Het gebouw wordt momenteel geventileerd terwijl brandweer en politie metingen verrichten.

In de loop van de ochtend ontstond er stankoverlast op de zevende etage van het gebouw, welke zich uitbreidde naar de parkeergarage. Via een megafoon heeft een medewerker van de bedrijfshulpverlening (BHV) de stand van zaken aan de medewerkers doorgegeven. Een cateringservice zorgde voor snoep, broodjes en frisdrank voor de personen die nog aanwezig waren. Wie geen spullen meer in het gebouw had liggen kon naar huis gaan. De andere personen konden rond half vier hun spullen op gaan halen.

Een office manager die in het gebouw werkzaam was liet weten dat de ontruiming vlot en naar wens verliep. Er is volgens hem geen paniek uitgebroken en iedereen werkte goed mee.

Amper een maand geleden betrok Stater, een hypothecaire dienstverlener, het markante pand aan de achterzijde van NS-station Vathorst. Voorheen kende dit bedrijf vestigingen in Leusden en Amersfoort. Deze waren samengevoegd in het nieuwe pand.