Minimumleeftijd prostituees omhoog

Het CDA wil dat minister Hirsch Ballin (Justitie) zo snel mogelijk de minimumleeftijd van prostituees verhoogd van 18 naar 21 jaar. Volgens de regeringspartij aarzelt te minister te veel.

Een motie van PVV-kamerlid Fleur Agema op dit punt werd vorig jaar door de Kamer aangenomen. Hirsch Ballin laat momenteel onderzoeken of de leeftijdsverhoging wel wenselijk is. Er is namelijk een ingrijpende wijziging van de zedelijkheidswetgeving nodig terwijl het nog onduidelijk is of het 'beoogde doel' daarmee wordt bereikt volgens de minister.

CDA-kamerlid Marleen de Pater is van mening dat de minister "maar meteen moet beginnen met de voorbereidingen" als de kwestie inderdaad zo ingewikkeld is. De verhoging van de minimum leeftijd is nodig omdat het beroep van prostituee zowel fysiek als mentaal zwaar is en het vaak om kwetsbare vrouwen gaat. Wanneer de minimumleeftijd verhoogd wordt zou de overheid meisjes langer kunnen beschermen tegen mogelijke misstanden.

PVV-Kamerlid Fleur Agema: "Op dit moment vallen honderden meisjes in de handen van loverboys, omdat ze al op hun zeventiende worden ingepalmd. Vrouwen van twintig zijn veel minder vatbaar. Een verhoging van de minimumleeftijd zou een hoop ellende schelen."