Recherche negeert advies experts

Veerle (Volpez)

De recherche maakt te weinig gebruik van de adviezen van politie-experts bij onderzoek naar ontvoeringen, moordzaken of gecompliceerde zedenmisdrijven, meldt De Telegraaf vandaag. Deze experts worden vaak buitenspel gezet, wat rampzalige gevolgen heeft voor het verloop van dergelijke onderzoeken.

Recherchebronnen meldden vorige week in De Telegraaf dat de vermeende moordenaar van Christel Ambrosius veel eerder opgespoord had kunnen worden. De Gelderse recherche had het advies van ingeschakelde profilers van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), die aanraadden te zoeken naar een dader met zedenverleden, echter niet opgevolgd. Niet alleen bij de Puttense moordzaak ging dit verkeerd, maar deze gevallen worden slechts zelden bekend.

Ook tijdens het onderzoek naar de vermeende seriemoordenaar Peter C. zijn adviezen niet opgevolgd. Oud-politiepsycholoog Harrie Timmerman adviseerde de Limburgse politie geen vrouwelijke agenten in te zetten bij de verhoren, vanwege de vrouwenhaat die C. heeft. Bij het eerste verhoor zat C. echter oog in oog met een vrouw en heeft vervolgens nooit meer een verklaring afgelegd over de gruweldaden.

Ook in de ontuchtaffaire in Enschede, waarvoor mogelijk een onschuldige vastzit, zijn fouten gemaakt. Twee door de FBI getrainde KLPD-experts werden door de plaatselijke politie als 'persona non grata' verklaard omdat zij fouten hadden benoemd. Beide experts werden met ontslag bedreigd als zij tegen de politie in zouden gaan. Een KLPD-psycholoog kwam bij de moord op studente Mariëlla de Geus in de problemen omdat hij niet meeging in de beschuldigingen van de politie, die een heksenjacht op een zwakzinnige Marokkaanse jongeman had geopend. Nadat hij met familie van deze jongen sprak werd hij bijna ontslagen. De moord bleek uiteindelijk gepleegd door een oud VN-militair.

Ook recherchepsycholoog Peter van Koppen kan beamen dat de experts niet altijd even vriendelijk worden verwelkomd. "Ik vind het waanzin; deze mensen hebben ervaring en opleiding om te helpen. Het heeft te maken met de hiërarchische, semilegerorganisatie die de politie is." De eerste lichting 'tegenspraak-officieren' zal binnenkort afstuderen bij de recherche school. "Zolang de politie niet inziet dat deze deskundigen er zijn om hen voor valkuilen te behoeden, zijn alle maatregelen gedoemd te mislukken", voorspelt advocaat Geert-Jan Knoops in De Telegraaf vandaag.