FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 17 juni 2008

Tussenstand FOK! EK Pool

Het was een verhitte laatste speelavond in de groepsfase voor Poule C. Frankrijk moest winnen tegen ItaliŽ, maar verloor hopeloos met 0-2. Nederland was al door als groepswinaar, maar tegenstander RoemeniŽ kon nog door naar de kwartfinales. Ook daar werd het 2-0, maar voor Oranje. De nieuwe stand van de FOK! EK Pool vind je hieronder.

Seus heeft toch weer het hoogste treedje gehaald met 1280 punten, maar op de hielen gevolgd door Luutgaert (1275) en FabFabFabFab (1270.) Op de vierde plek, ťťn plaatsje gezakt, vinden we SnuggLe met 1260 punten en met een gaatje van 20 punten staat Plastic_Power op de vijfde stek, 1240 punten zijn voor hem.

Bij de subleagues loopt nu ONLINE ELITE met 1145 punten uit op de nummer twee, CUZOPJEBEELDSCHERM!, die heeft nu 1125 punten. Die league heeft echter Zeeland United in hun nek hijgen, want met het verschil van slechts 2 punten staan zij op de derde plaats met 1123 punten. Daarachter volgt ook op een kleine afstand TakTakTak (1120) op de vierde plek. Deathrow sluit dit rijtje met 1110 punten op de vijfde plaats.

Let op! Je kunt al je voorspellingen voor de eerste kwartfinales invullen. Portugal speelt tegen Duitsland op donderdag 19 juni en een dag later, vrijdag 20 juni neemt KroatiŽ het op tegen Turkije. Vergeet ook de antwoorden op de vragen niet in te vullen, daarmee zijn veel extra punten te verdienen. De antwoorden op die vragen en de bijbehorende punten komen aan het einde van de EK Pool.

Eindstand poule C

Vanavond werden de laatste groepswedstrijden in poule C gespeeld. ItaliŽ en Frankrijk vochten met elkaar om een plek in de kwartfinale, maar de beide ploegen waren afhankelijk van het resultaat bij Nederland - RoemeniŽ.

Uitslagen
RoemeniŽ - Frankrijk 0-0
Nederland - ItaliŽ 3-0
ItaliŽ - RoemeniŽ 1-1
Nederland - Frankrijk 4-1
Frankrijk - ItaliŽ 0-2
Nederland - RoemeniŽ 2-0

Eindstand poule C

#LandGespeeldWGVPDVDT
1Nederland*3300991
2ItaliŽ*3111434
3RoemeniŽ3021213
4Frankrijk3012116

EK: Uitslag Frankrijk - ItaliŽ

Italië heeft de kwartfinales van Euro 2008 bereikt. De Italianen wonnen van Frankrijk. Door de winst van Nederland op Roemenië, staat Italië op plaats twee in poule C.

Zowel Italië als Frankrijk moest winnen om door te gaan naar de volgende ronde. Beide ploegen waren hierbij nog afhankelijk van het resultaat tussen Nederland en Roemenië. Bij Frankrijk stonden Thuram en Sagnol niet in de basis, naar verluidt hadden beiden Domenech verzocht om niet opgesteld te worden.

De eerste grote kans is voor de Italianen in de vierde minuut, na een fout van de Franse verdediging. Toni heeft het vizier echter nog niet op scherp en schiet naast. In de achtste minuut blijft Ribery geblesseerd liggen na een zelf ingezette sliding. Hij kan de wedstrijd niet vervolgen en wordt gewisseld voor Nasri. Net na de wissel krijgt Italië een corner, die door Panucci bijna wordt binnengekopt. Gallas voorkomt een vroege achterstand voor de Fransen.

In de 23e minuut moet Abidal aan de noodrem trekken om Toni te stoppen. Hij krijgt rood van Michel, en de Italianen krijgen een penalty. Pirlo schiet deze onberispelijk binnen, 1-0. Domenech wisselt de ingevallen Nasri voor een verdediger, Boumsong.

De Italianen hebben het overwicht in de man-meer-situatie. Ze zetten druk op het Franse doel. Toni krijgt drie kansen om de score verder uit te bouwen, maar mist ze alle drie.

In de 34e minuut komen de Fransen er even uit met Henry, maar zijn inzet gaat voor het doel langs. Vlak voor rust krijgen de Italianen een vrije trap net buiten de zestien, maar die belandt op de paal. De laatste minuten van de eerste helft worden gekenmerkt door veel overtredingen, waarvoor Pirlo en Chiellini een gele kaart ontvangen.

Na de rust komt de wedstrijd moeilijk op gang. Gattuso ontvangt een gele kaart en zal, net als Pirlo, de eventuele kwartfinale moeten missen. In de 62e minuut krijgen de Italianen een vrije trap. De Rossi gaat achter de bal staan en via de voet van Henry verdwijnt de bal achter Coupet.

Na de 0-2 lijken de Italianen het wel best te vinden, en de Fransen zijn onmachtig in hun pogingen aan te vallen. Een mooi schot van Benzema wordt door Buffon gepakt, maar dat is zo ongeveer de enige doelpoging van Les Bleus in de tweede helft. Zo kabbelt de wedstrijd naar het eindsignaal. In de laatste minuut schiet Toni nog op doel, maar ook deze doelpoging gaat naast het doel.


Karakteristieken

Frankrijk - Italië 0-2
25’ Pirlo (pen) 0-1
62’ De Rossi 0-2

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Lubos Michel, Slovenië
Stadion: Letzigrund, Zürich
Gele kaart: Evra, Govou, Boumsong, Henry (Frankrijk), Pirlo, Chiellini, Gattuso (Italië)
Rode kaart: 24' Abidal (Frankrijk)

Opstellingen

Frankrijk: Coupet, Clerc, Gallas, Abidal, Evra, Govou (66/Anelka), Toulalan, Makélélé, Ribéry (10/Nasri, 26/Boumsong), Benzema, Henry

Italië: Buffon, Zambrotta, Panucci, Chiellini, Grosso, Pirlo (55/Ambrosini), De Rossi, Perrotta (64/Camoranesi), Gattuso (82/Aquilani), Toni, Cassano


Eindstand poule C

#LandGespeeldWGVPDVDT
1Nederland*3300991
2Italië*3111434
3Roemenië3021213
4Frankrijk3012116

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK! Euro 2008-site!

 

EK: Uitslag Nederland - RoemeniŽ

Nederland heeft ook zijn derde poulewedstrijd gewonnen. Ondanks dat het al geplaatst was voor de kwartfinales en een sterk gewijzigd team klopte het Roemenië met 2-0.

Omdat Nederland al zeker was van de kwartfinales was het team op maar liefst negen posities gewijzigd ten opzichte van de vorige wedstrijden. Roemenië trad wel aan in hun sterkste opstelling.

Het eerste gevaar kwam van de Roemenen, maar het harde schot van Nicolaeu ging ruim naast. De Roemenen verdedigden met veel mensen achter de bal. Nederland domineerde hierdoor weliswaar, maar doordat er weinig ruimte was werden er geen kansen gecreëerd. De Roemenen probeerden er zelf af en toe uit te komen, maar ook zij creëerden nauwelijks kansen. Het eerste kansje kwam er na 18 minuten voor Nederland. Robin Van Persie kon inkoppen na een voorzet van Orlando Engelaar, maar de bal ging over.

Ondanks dat Italië op voorsprong was gekomen tegen Frankrijk en Roemenië virtueel uitgeschakeld was ging het niet meer initiatief nemen. Er was wel een schot van Mutu, die ging een meter naast. De beste kans tot dan toe was er na 32 minuten voor Nederland. Khalid Boulahrouz speelde de bal af op Huntelaar, die schoot net over. Een nog grotere kans kreeg Nederland enkele minuten later. Na een pass van Huntelaar kwam Robben alleen voor de keeper, de bal ging enkele centimeters naast. De beste kans voor Roemenie was vlak voor rust. Na een vloeiende aanval ging het schot van Codrea uiteindelijk over.

Vlak na rust kreeg van Persie een goede kans, een goede redding van Lobont voorkwam een doelpunt. In de 53e minuut kwam Nederland op voorsprong dankzij Klaas-Jan Huntelaar. Na een voorzet van Robben, die door Engelaar werd verlengt, scoorde de Ajacied met de punt van zijn schoen. Ondanks dat de Roemenen virtueel uitgeschakeld waren slaagden ze er niet in Nederland onder druk te zetten, waardoor ze ook nauwelijks kansen wisten te creëren.

De Roemenen slaagden er niet in hun verdedigende spel, wat ze al het hele toernooi speelden, aant e passende Nederlaag en Nederland kreeg duidelijk de overhand. Tot grote kansen leidde dit niet. Een schot van van Persie tien minuten voor tijd ging net over. Vlak daarna kregen de Roemenen nog een kans via Mutu, maar het schot werd geblokt door Bouma. Vijf minuten voor tijd kwam Nederland op 2-0. Na een pass van De Zeeuw nam Van Persie de bal knap aan om te scoren.


Nederland - Roemenië 2-0
54' Huntelaar 1-0
87' Van Persie 2-0

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Busacca (Zwi)
Stadion: Stade De Suisse, Bern
Gele kaart: Chivu (Roemenië)


Opstellingen

Nederland: Stekelenburg, Boulahrouz (Melchiot/58), Heitinga, Bouma, De Cler, Afellay, De Zeeuw, v.Persie, Engelaar, Robben (Kuijt/62), Huntelaar (Vennegoor/83)

Roemenië: Lobont, Contra, Tamas, Ghionea, Rat, Cocis, Razvan, Codrea (Dica/72), Chivu, Nicolita (F. Petre/82), M.Niculae (D.Niculae/ 59), Mutu

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK!EK Pool!

Uitslag Frankrijk - ItaliŽ

ItaliŽ heeft de kwartfinales van Euro 2008 bereikt. De Italianen wonnen van Frankrijk. Door de winst van Nederland op RoemeniŽ, staat ItaliŽ op plaats twee in poule C.

Zowel ItaliŽ als Frankrijk moest winnen om door te gaan naar de volgende ronde. Beide ploegen waren hierbij nog afhankelijk van het resultaat tussen Nederland en RoemeniŽ. Bij Frankrijk stonden Thuram en Sagnol niet in de basis, naar verluidt hadden beiden Domenech verzocht om niet opgesteld te worden.

De eerste grote kans is voor de Italianen in de vierde minuut, na een fout van de Franse verdediging. Toni heeft het vizier echter nog niet op scherp en schiet naast. In de achtste minuut blijft Ribťry geblesseerd liggen na een zelf ingezette sliding. Hij kan de wedstrijd niet vervolgen en wordt gewisseld voor Nasri. Net na de wissel krijgt ItaliŽ een corner, die door Panucci bijna wordt binnengekopt. Gallas voorkomt een vroege achterstand voor de Fransen.

In de 23e minuut moet Abidal aan de noodrem trekken om Toni te stoppen. Hij krijgt rood van Lubos Michel, en de Italianen krijgen een penalty. Pirlo schiet deze onberispelijk binnen, 1-0. Domenech wisselt de ingevallen Nasri voor een verdediger, Boumsong.

De Italianen hebben het overwicht in de man-meer-situatie. Ze zetten druk op het Franse doel. Toni krijgt drie kansen om de score verder uit te bouwen, maar mist ze alle drie.

In de 34e minuut komen de Fransen er even uit met Henry, maar zijn inzet gaat voor het doel langs. Vlak voor rust krijgen de Italianen een vrije trap net buiten de zestien, maar die belandt op de paal. De laatste minuten van de eerste helft worden gekenmerkt door veel overtredingen, waarvoor Pirlo en Chiellini een gele kaart ontvangen.

Na de rust komt de wedstrijd moeilijk op gang. Gattuso ontvangt een gele kaart en zal, net als Pirlo, de eventuele kwartfinale moeten missen. In de 62e minuut krijgen de Italianen een vrije trap. De Rossi gaat achter de bal staan en via de voet van Henry verdwijnt de bal achter Coupet.

Na de 0-2 lijken de Italianen het wel best te vinden, en de Fransen zijn onmachtig in hun pogingen aan te vallen. Een mooi schot van Benzema wordt door Buffon gepakt, maar dat is zo ongeveer de enige doelpoging van Les Bleus in de tweede helft. Zo kabbelt de wedstrijd naar het eindsignaal. In de laatste minuut schiet Toni nog op doel, maar ook deze poging gaat naast het doel.


Karakteristieken

Frankrijk - ItaliŽ 0-2
25’ Pirlo (pen) 0-1
62’ De Rossi 0-2

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Lubos Michel, SloveniŽ
Stadion: Letzigrund, ZŁrich
Gele kaart: Evra, Govou, Boumsong, Henry (Frankrijk), Pirlo, Chiellini, Gattuso (ItaliŽ)
Rode kaart: 24' Abidal (Frankrijk)

Opstellingen

Frankrijk: Coupet, Clerc, Gallas, Abidal, Evra, Govou (66/Anelka), Toulalan, Makťlťlť, Ribťry (10/Nasri, 26/Boumsong), Benzema, Henry

ItaliŽ: Buffon, Zambrotta, Panucci, Chiellini, Grosso, Pirlo (55/Ambrosini), De Rossi, Perrotta (64/Camoranesi), Gattuso (82/Aquilani), Toni, Cassano

Uitslag Nederland - RoemeniŽ

Nederland heeft ook zijn derde poulewedstrijd gewonnen. Ondanks dat het al geplaatst was voor de kwartfinales en een sterk gewijzigd team klopte het RoemeniŽ met 2-0.

Omdat Nederland al zeker was van de kwartfinales was het team op maar liefst negen posities gewijzigd ten opzichte van de vorige wedstrijden. RoemeniŽ trad wel aan in hun sterkste opstelling.

Het eerste gevaar kwam van de Roemenen, maar het harde schot van Nicolaeu ging ruim naast. De Roemenen verdedigden met veel mensen achter de bal. Nederland domineerde hierdoor weliswaar, maar doordat er weinig ruimte was werden er geen kansen gecreŽerd. De Roemenen probeerden er zelf af en toe uit te komen, maar ook zij creŽerden nauwelijks kansen. Het eerste kansje kwam er na 18 minuten voor Nederland. Robin Van Persie kon inkoppen na een voorzet van Orlando Engelaar, maar de bal ging over.

Ondanks dat ItaliŽ op voorsprong was gekomen tegen Frankrijk en RoemeniŽ virtueel uitgeschakeld was ging het niet meer initiatief nemen. Er was wel een schot van Mutu, die ging een meter naast. De beste kans tot dan toe was er na 32 minuten voor Nederland. Khalid Boulahrouz speelde de bal af op Huntelaar, die schoot net over. Een nog grotere kans kreeg Nederland enkele minuten later. Na een pass van Huntelaar kwam Robben alleen voor de keeper, de bal ging enkele centimeters naast. De beste kans voor Roemenie was vlak voor rust. Na een vloeiende aanval ging het schot van Codrea uiteindelijk over.

Vlak na rust kreeg van Persie een goede kans, een goede redding van Lobont voorkwam een doelpunt. In de 53e minuut kwam Nederland op voorsprong dankzij Klaas-Jan Huntelaar. Na een voorzet van Robben, die door Engelaar werd verlengt, scoorde de Ajacied met de punt van zijn schoen. Ondanks dat de Roemenen virtueel uitgeschakeld waren slaagden ze er niet in Nederland onder druk te zetten, waardoor ze ook nauwelijks kansen wisten te creŽren.

De Roemenen slaagden er niet in hun verdedigende spel, wat ze al het hele toernooi speelden, aant e passende Nederlaag en Nederland kreeg duidelijk de overhand. Tot grote kansen leidde dit niet. Een schot van van Persie tien minuten voor tijd ging net over. Vlak daarna kregen de Roemenen nog een kans via Mutu, maar het schot werd geblokt door Bouma. Vijf minuten voor tijd kwam Nederland op 2-0. Na een pass van De Zeeuw nam Van Persie de bal knap aan om te scoren.


Nederland - RoemeniŽ 2-0
54' Huntelaar 1-0
87' Van Persie 2-0

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Busacca (Zwi)
Stadion: Stade De Suisse, Bern
Gele kaart: Chivu (RoemeniŽ)


Opstellingen

Nederland: Stekelenburg, Boulahrouz (Melchiot/58), Heitinga, Bouma, De Cler, Afellay, De Zeeuw, v.Persie, Engelaar, Robben (Kuijt/62), Huntelaar (Vennegoor/83)

RoemeniŽ: Lobont, Contra, Tamas, Ghionea, Rat, Cocis, Razvan, Codrea (Dica/72), Chivu, Nicolita (F. Petre/82), M.Niculae (D.Niculae/ 59), Mutu

Opnieuw bloedbad in Bagdad

Op een drukke markt in een sjiitische wijk in noordwestelijk Bagdad is vandaag een autobom ontploft. De krachtige bom veroorzaakte een bloedbad waarbij meer dan vijftig mensen werden gedood en meer dan zeventig gewond raakten, meldde de politie in de Iraakse hoofdstad.  Eerder werd uitgegaan van ongeveer tien doden.

Het is de bloedigste terroristische aanslag in Bagdad in maanden. De stad leek de laatste tijd juist steeds veiliger te worden. De gevechten tussen regeringstroepen en de sjiitische militie Mahdi Leger zijn begin mei nog met een bestand beëindigd waarmee het weer betrekkelijk kalm werd in de stad.

De bom was dinsdag zo krachtig dat ook een pand van meerdere verdiepingen werd weggevaagd. De meeste terreurdaden met autobommen werden gepleegd in 2006 en vorig jaar, veelal door soennitische extremisten. De Amerikaanse en Iraakse autoriteiten zoeken daar nu ook de dader(s) van deze aanslag.

ChristenUnie wil betere hulp voor stoppende hoeren

Hoeren die de prostitutie willen verlaten, moeten beter worden begeleid. ChristenUnie-Kamerlid Ed Anker stelt dinsdag dat ze toegang moeten krijgen tot betere uitstapprogramma's. Hij denkt daarbij onder meer aan een 24-uurs 'uitstaplijn', waar direct opvang wordt geboden en een uitstapprogramma wordt opgezet. Momenteel biedt zes procent van de gemeenten een dergelijk programma aan.

Door de nadruk op legalisering van prostitutie is er volgens de ChristenUnie nauwelijks iets gekomen van de aanpak van criminaliteit in de branche en de bescherming tegen onvrijwillige prostitutie. De sociale positie van prostituees zou ook niet veel zijn verbeterd. "In die zin waren het verloren jaren", zegt Anker.

Volgens de ChristenUnie is er geen zicht op de criminele randverschijnselen die gepaard zouden gaan met prostitutie, zoals vrouwenhandel. De minister zou er daarom voor moeten zorgen dat de bestuursrechtelijke handhaving, zoals de beoordeling van vergunningen voor bordelen, er niet toe leidt dat de strafrechtelijke handhaving wordt teruggeschroefd. Politie, gemeenten, Arbeidsinspectie en Belastingdienst moeten volgens de ChristenUnie gezamenlijk optrekken om een beter beeld van de sector te krijgen.

Anker wil dat minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) geldt uittrekt voor betere uitstapprogramma's. Ook zou de bewindsman een concrete doelstelling moeten formuleren voor het percentage gemeenten dat zo'n programma aanbiedt. Ook wil de ChristenUnie dat rechten van prostituees op onder meer gezondheidszorg en maatschappelijke hulpverlening worden opgenomen in de vergunningenwetgeving.

Lehmann weet hoe hij C. Ronaldo af moet stoppen

Jens Lehmann weet voor de ontmoeting met Portugal in de kwartfinale precies hoe hij Cristiano Ronaldo af moet stoppen. En ‘zijn’ verdedigers zijn er binnenkort ook van op de hoogte.

“Ronaldo is een speler die het verschil kan maken”, aldus Lehmann. “Mijn voormalige collega’s in de verdediging van Arsenal hebben een goede manier gevonden om hem te bestrijden. Ik ga niet vertellen hoe, maar Arne Friedrich weet het al.”

Mocht de wedstrijd tegen Portugal tot strafschoppen leiden, dan houdt de Duitse keeper daar ook rekening mee. Twee jaar geleden stopte de keeper in de kwartfinale namelijk ook al twee strafschoppen tegen ArgentiniŽ. Destijds had hij voor zichzelf een notitie gemaakt met de favoriete hoek van de Argentijnse spelers. Dat doet hij donderdag weer. “Nu stop ik voor de zekerheid een briefje in mijn sok”.

Ronaldo zelf is onder de indruk van het Duitse elftal. “We hebben de wedstrijd tegen Oostenrijk gezien. Duitsland heeft een erg sterke ploeg. Het wordt een moeilijke wedstrijd. Duitsland is de hoogste horde. Als we die uit de weg kunnen ruimen, hebben we een goede kans om in de finale te komen.”

[Upd] Frankrijk - ItaliŽ: geen penalty's

Wie in het verleden meende dat de FIFA-ranking lijst onzin is, die vergist zich want amusementswaarde kan het zeker hebben.

Mochten ItaliŽ en Frankrijk gelijkspelen tegen elkaar en als derde en vierde eindigen (bijvoorbeeld als RoemeniŽ wint of met minder dan 3-0 verliest) zullen er penalty's genomen moeten worden om te beslissen wie er derde en vierde wordt in Poule C.

Het zal de eerste keer in de historie van een toernooi zijn dat er door middel van een 'shoot-out' bepaald wordt welke toekomstige coŽfficiŽntpunten er uitgedeeld worden. Die punten bepalen de plaatsing van een team in komende internationale toernooien.

De mogelijkheden:
- RoemeniŽ slaagt er niet in om te winnen van Nederland: de winnaar van Frankrijk - ItaliŽ gaat door; bij een gelijke stand heeft RoemeniŽ aan een punt tegen Oranje geoneg om door te gaan; Frankrijk moet winnen om door te gaan.

- bij een gelijkspel met doelpunten tussen Frankrijk en ItaliŽ, gaat ItaliŽ door bij een verlies van RoemeniŽ (welke score dan ook); in dit scenario hebben Frankrijk, ItaliŽ en RoemeniŽ alle twee punten, maar gaan de Italianen door vanwege het scoren van meer goals bij de onderlinge duels.

- als Frankrijk en ItaliŽ 0-0 blijft, dan mag RoemeniŽ nog met een marge van 3 goals verliezen van Nederland om door te gaan; in dat geval hebben ItaliŽ en de Roemenen gelijke onderlinge stand, maar heeft RoemeniŽ een beter doelsaldo over alle groepswedstrijden; als RoemeniŽ echter met 3-0 verliest, dan gaat ItaliŽ door vanwege voorgaande coŽfficiŽntpunten op de FIFA-ranking. De Fransen eindigen dan als laatste omdat ze minder scoorden in de onderlinge duels tegen ItaliŽ en RoemeniŽ.

- als Frankrijk en ItaliŽ gelijkspelen, en RoemeniŽ voorkomt verlies, zijn de Roemenen door; de Fransen en Italianen staan dan exact gelijk en moet een penaltyserie direct na afloop van de reguliere speeltijd bepalen wie op de derde en vierde plek in Poule C eindigt.


Update
Door een verkeerde interpretatie moet bovenstaand bericht gerectificeerd worden. Er worden geen penalty's genomen, ongeacht de uitslagen van vandaag. Volgens een woordvoerder van de UEFA zorgt het reglement met doelsaldo's, gescoorde doelpunten, onderlinge resultaten en (eerdere) coŽfficiŽnten in alle gevallen voor een beslissing in Poule C.

McEwen weer te snel voor Freire

Voor de tweede keer achter elkaar is het Oscar Freire niet gelukt om Robbie McEwen te kloppen in de eindsprint. De vierde etappe van de Ronde van Zwitserland werd gewonnen door de AustraliŽr.

De rit die van Gossau naar Domat-Ens ging, telde 171 kilometers, en was vrij saai te noemen. Toch was er nog een uiteindelijke eindsprint, omdat McEwen, Freire en Gerald Ciolek alledrie in een goede positie verkeerden. De renner van Silence-Lotto kwam echter als eerste de streep over, waarna Freire en Ciolek als nummer twee en drie volgden.

Eerder won McEwen ook al de derde etappe. Voor de rit van vandaag bedankte McEwen zijn ploeg. “Hoste, Van Avermaet en Roelandts hebben me perfect afgezet”. Het algemeen klassement verandert niet, en dus blijft klimmer Igor Anton de leider in de Ronde van Zwitserland.

Aussies mijden openingsceremonie

De Australische atleten zullen in Beijing niet meelopen met de openingsceremonie. De luchtvervuiling wordt als hoofdreden genoemd.

"Beijing is niet de beste plaats om de laatste voorbereidingen op de Spelen te doen", aldus David Culbert, woordvoerder van de Australische atletiekbond. "Vůůr de Spelen zijn de atleten op trainingskamp in Hongkong, Japan en AustraliŽ.Ze komen voor de opening niet naar China."

Een andere reden die genoemd word is dat de trainingsfacaliteiten buiten Beijing slecht zouden zijn. "Ook is het in China in die tijd warm. Het is een combinatie van diverse factoren",aldus Culbert.

Overvallers kussen slachtoffer vaarwel

Een bejaarde uit het Belgische Oostduinkerke sloeg zondag de schrik om het hart. De oude vrouw werd namelijk thuis overvallen. De schrik sloeg echter al gauw om in verbazing, toen de overvallers afscheid namen met een kus.

De overvallers wisten het huis binnen te komen via een schuifraam. Nadat de vrouw was gekneveld, bleef de een bij haar terwijl de ander op onderzoek uitging. "Ze zeiden me dat ik niet bang hoefde te zijn", vertelt de 82-jarige Simone Delapierre. "Het enige wat ze wilden, waren geld en juwelen. Ik heb hen gezegd waar ze die konden vinden."

"Ze vroegen me hoe ik heette en zegden: wij zijn François en Marc. Ze tutoyeerden me alsof we de beste vrienden waren. Voor ze weg gingen verontschuldigden ze zich. Ze omarmden me en gaven me zowaar een kus. De grootste van de twee zei: 'Simone, nu zul je veel te vertellen hebben'".

Na de overval, die zo'n drie kwartier had geduurd, wist het oude besje zich los te wurmen. "Er komt nog iemand van de preventiedienst om extra veiligheidsmaatregelen in mijn huis te nemen. Een van de overvallers gaf me zelfs de goede raad om mijn schuifraam in het vervolg dicht te laten", zegt de krasse dame.

Eind vorig jaar werd er namelijk ook al eens ingebroken bij de vrouw. Het enige wat de inbrekers toen deden, was het licht aandoen. Men vraagt zich nu af of het hetzelfde duo is geweest.

Opstellingen Frankrijk - ItaliŽ

Vanavond spelen Frankrijk en ItaliŽ tegen elkaar om een plaats in de kwartfinale. De twee landen zijn daarbij wel afhankelijk van het resultaat van Nederland - RoemeniŽ

Zowel de Fransen als de Italianen zullen voor de winst moeten gaan. Als RoemeniŽ van Nederland verliest, is de winnaar zeker van de volgende ronde. Alle andere situaties kun je hier nalezen.

Opstellingen

Frankrijk: Coupet, Clerc, Gallas, Abidal, Evra, Govou, Toulalan, Makťlťlť, Ribťry, Benzema, Henry

ItaliŽ: Buffon, Zambrotta, Panucci, Chiellini, Grosso, Pirlo, De Rossi, Perrotta, Gattuso, Toni, Cassano

Skate It rolt voorbij op screenshots

Met Skate wist Electronic Arts een grote hap te nemen uit de monopolie van de Tony Hawk reeks. Naast de directe opvolger heeft EA nog Skate It in de ontwikkeling, speciaal voor de Nintendo DS en de Nintendo Wii.

De Wii-versie van Skate It gaat gebruik van het welbekende Balance Board. Precieze uitleg over de controls is er echter nog niet. Vandaag moeten we het eventjes doen met een aantal screenshots van de Wii-versie.


De eerste Skate-game die de balance board ondersteunt.

EK: Opstellingen Nederland - RoemeniŽ

Om 20.45 begint de wedstrijd tussen Nederland en Roemenië. Nederland is al zeker de kwartfinales, de Roemenen moeten winnen om zich te plaatsen.

Omdat Nederland al zeker is van de kwartfinales zal bijna het gehele elftal gewijzigd worden ten opzichte van de wedstrijden tegen Italië en Frankrijk. Alleen Khalid Boulahrouz en Orlando Engelaar behouden hun basisplaats. Ook Robin van Persie en Arjen Robben verschijnen aan de aftrap.

Opstellingen:

Nederland: Stekelenburg, Boulahrouz, Heitinga, Bouma, De Cler; Robben, De Zeeuw, Afellay, Engelaar, Van Persie, Huntelaar

Roemenië: Lobont, Contra, Tamas, Ghionea, Rat, Cocis, Codrea, Chivu, Nicolita, M.Niculae, Mutu

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK!EK Pool!

Opstellingen Nederland - RoemeniŽ

Om 20.45 uur begint de wedstrijd tussen Nederland en RoemeniŽ. Nederland is al zeker de kwartfinales, de Roemenen moeten winnen om zich daarvoor te plaatsen.

Omdat Nederland al zeker is van de kwartfinales zal bijna het gehele elftal gewijzigd worden ten opzichte van de wedstrijden tegen ItaliŽ en Frankrijk. Alleen Khalid Boulahrouz en Orlando Engelaar behouden hun basisplaats. Ook Robin van Persie en Arjen Robben verschijnen aan de aftrap.

Opstellingen:

Nederland: Stekelenburg, Boulahrouz, Heitinga, Bouma, De Cler; Robben, De Zeeuw, Afellay, Engelaar, Van Persie, Huntelaar

RoemeniŽ: Lobont, Contra, Tamas, Ghionea, Rat, Cocis, Codrea, Chivu, Nicolita, M.Niculae, Mutu

Succes Oranje levert supers 20 miljoen extra op

Het aanhoudende succes van het Nederlandse voetbalelftal heeft supermarkten geen windeieren gelegd. In de afgelopen drie weken is de 'Oranjebonus' opgelopen tot 20 miljoen euro. Dat heeft marktonderzoeker GfK dinsdag bekendgemaakt.

Vorige week haalden de supermarkten een omzet van 598 miljoen euro, een stijging van 7,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarbij tekent GfK aan dat de omzet nog hoger had kunnen uitvallen. Doordat de wedstrijd Nederland - Frankrijk op vrijdagavond plaatsvond, viel de omzet op die dag 20 procent lager uit dan normaal.

De branche rekende op een omzet van 588 miljoen euro. Opgeteld bij de extra omzetten van 5 miljoen euro per week in de voorgaande twee weken, komt de bonus op 20 miljoen euro.

Vorige week stopte 12 procent van alle Nederlandse huishoudens een aan het elftal gelieerd product in zijn winkelwagentje. De Oranjekoorts is volgens GfK vooral hoog in Noord-Brabant, Zuid-Holland, Zeeland en Gelderland.


Welpies

Man en hond overleven val van klif

Een Engelsman en zijn hond hebben een val van meer dan 60 meter van een klif overleefd. Dat meldden Britse media.

De man reed zondagochtend met zijn auto over de rand van een rots bij de kustplaats Swanage, in de buurt van het Zuid-Engelse Bournemouth. Tijdens de val werd hij uit het voertuig geslingerd. Buiten bewustzijn en met twee gebroken benen vonden de reddingswerkers hem onderaan de rotsen. De hond, die ook in de auto zat, liep terug naar huis en werd daar later onder de keukentafel aangetroffen.

Pechtold: CDA'ers zijn machtswellustelingen

D66-leider Alexander Pechtold heeft zich dinsdag de woede van het CDA op de hals gehaald. Tijdens een discussie waarin de Tweede Kamer haar agenda voor de komende dagen regelde, riep Pechtold vanuit de zaal dat de christendemocraten "machtswellustelingen" zijn.

CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma pikte dat niet en eiste direct een spoeddebat over het woordgebruik. Vrij snel daarna zwakte hij dat af tot het verzoek om een persoonlijke aantekening in de notulen, om aan te geven dat hij niet gediend was van de kwalificatie. Pechtold herhaalde hetzelfde woord vervolgens in de microfoon met de toevoeging dat hij het ook kan onderbouwen.

Aanleiding voor de onenigheid was een verzoek van D66 om opnieuw een brief te krijgen van CDA-minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie over de arrestatie van cartoonist Gregorius Nekschot. Daarin zou de bewindsman het verslag van zijn gesprekken met de top van het Openbaar Ministerie over deze zaak moeten opnemen. Van Haersma Buma wees erop dat D66 hetzelfde verzoek vorige week ook al had gedaan, maar dat daarvoor onvoldoende steun in de Kamer was.

Glen Mills wordt gesloten inrichting

De Glen Mills School in Wezep wordt een gesloten jeugdinrichting. Dat heeft minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) dinsdag geschreven aan de Tweede Kamer. De bewindsman krijgt hiermee de mogelijkheid de school direct te sturen in de aanpak van agressieve kinderen. De Inspectie voor de Jeugdzorg concludeerde eerder dat Glen Mills de wet overtreedt door agressieve jongeren vast te houden. Rouvoet wil dat de school dit aanpast.

Alleen gesloten jeugdzorginrichtingen mogen dit zogenoemde 'holding' toepassen. Glen Mills hanteert de methode als open particuliere inrichting echter ook en dat is niet toegestaan. Bovendien stelde de inspectie dat Glen Millss 'holding' ook gebruikt bij jongeren die de normen en waarden van de school niet naleven. Volgens de inspectie kan dit zelfs tot agressie leiden.

Uit het rapport van de inspectie bleek verder dat Glen Mills te weinig controle van buitenaf toelaat. Ook zou er geen adequaat alarmeringssysteem zijn voor medewerkers, bewoners en directie. Gezien de hiërarchie in de instelling zou dit wel nodig zijn. Glen Mills werkt op dit gebied aan verbetering, zo blijkt uit de brief.

Glen Mills heeft van de minister een jaar de tijd gekregen de 'holding'-methodiek zo aan te passen dat de wet niet wordt overtreden. De organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ZonMw onderzoekt hoe effectief de aanpassingen zijn.

Op Glen Mills zitten ruim honderd criminele jongens vanaf 14 jaar met gedragsproblemen. De aanpak is opgezet naar Amerikaans voorbeeld en is bedoeld voor jongens die delinquent gedrag vertonen in groepsverband. De aanpak legt de nadruk op sociale status, groepshiërarchie en groepsnormen, zoals de jongens 'op straat' gewend zijn. Uit cijfers van het ministerie van Justitie bleek eind januari dat de helft van de jonge criminelen na een jaar opnieuw in de fout gaat. Na vier jaar is dat bij 78 procent het geval.

De SP presenteerde maandag een zwartboek over vermeende misstanden in de school. Begeleiders zouden seks hebben met begeleiders en er zou dagelijks fysiek geweld worden gebruikt. Glen Mills zegt dit te onderzoeken. Rouvoet maakte dinsdag ook bekend meer dan tien miljoen euro te steken in de gesloten jeugdzorg om de kwaliteit en veiligheid te verbeteren.

Slecht afgerichte python spaart politieagenten

'Pak ze!', riep de Amerikaan Victor Rodriguez tegen zijn 2,7 meter lange python toen de politie maandag langskwam bij zijn huis. De slang kwam niet in actie, en niemand raakte gewond. De agenten kwamen in actie na een aangifte tegen de 21-jarige Rodriguez, die zijn vriendin zou bedreigen met het huisdier.

Zowel Rodriguez als de python werd meegenomen: Rodriguez naar de cel, de albino wurgslang naar het gemeenteasiel.

Radicale moslimgeestelijke komt vrij

De in Groot-Brittannië woonachtige radicale moslimgeestelijke Abu Qatada komt binnen 24 uur op borgtocht vrij. Een hoge Britse rechter heeft de documenten daarvoor getekend, aldus de BBC dinsdag.

De Jordaniër Qatada wordt wel de rechterhand van Osama bin Laden in Europa genoemd. Na zijn vrijlating komt hij 22 uur per dag onder huisarrest te staan.

Eerder dit jaar won Qatada een beroepszaak tegen deportatie naar Jordanië. Het hof van beroep in Londen stelde dat Qatada een groot risico op marteling zou lopen als hij werd uitgeleverd aan Jordanië. De man wordt in zijn geboorteland gezocht voor terroristische activiteiten en is daarvoor bij verstek veroordeeld tot levenslang.

De uitspraak van het hof in Londen was een forse tegenslag voor de Britse overheid, die Abu Qatada als een bedreiging voor de nationale veiligheid ziet. De Britse regering is in beroep gegaan.

De moslimprediker werd vastgezet na de aanslagen van 7 juli 2005, waardoor tientallen mensen omkwamen in het Britse openbaar vervoer. Naar aanleiding van de aanslagen voerde de Britse regering strenge wetgeving door om buitenlanders die terroristische ideeën uitdragen, sneller te kunnen uitzetten of niet toe te laten tot het land.

BarÁa zonder Deco, Eto'o en Ronaldinho

Joseph Guardiola heeft tijdens zijn officiŽle presentatie als coach van FC Barcelona een aantal opvallende uitspraken gedaan. De Spanjaard maakte bekend het volgend seizoen zonder de erkende steunpilaren als Ronaldinho, Eto’o en Deco te gaan doen.

Rond het drietal deden al vele transfergeruchten de ronde, maar Guardiola verklaarde de voormalige sterspelers van CataloniŽ officieel vogelvrij.

"We zijn bezig een selectie zonder Samuel Eto'o, Deco en Ronaldinho samen te stellen. Tot die conclusie kwam ik na hun rendement te hebben geanalyseerd in de jaren dat ze bij Barcelona zitten," aldus de voormalige verdediger van FC Barcelona. Barcelona pakte de afgelopen twee seizoenen onder Frank Rijkaard geen enkele prijs meer. Bovendien leek de chemie binnen de spelersgroep verdwenen. Het drietal kwam afgelopen seizoen vooral in het nieuws door schandalen die zich buiten de grasmat voltrokken.

Guardiola beseft dat de impact van zijn eerste baan als hoofdcoach enorm zal zijn: "Er rust een zware verantwoordelijkheid op mij. Ik voel dat ik niet mag falen. We zullen keihard aan de slag moeten vanaf het eerste moment."

[Column] Zeven voor; slechts ťťn tegen

De metamorfose die het Nederlands elftal kort voor aanvang van het EK voetbal heeft ondergaan, baarde veel opzien bij supporters, wedkantoren, analytici en journalisten. Zij werden de afgelopen week verrast door het plotselinge effectieve spel van de selectie van Marco van Basten.

Het is net of het Nederlands elftal in de Alpen een enorme tank met toverdrank heeft genuttigd. Hierdoor is de ploeg van een klein jongetje veranderd in een volwassen kerel, die inmiddels zelfverzekerd overkomt. Dit onherkenbare team zorgde in de vooraf gevreesde Poule des Doods voor een verrassing door zich na twee wedstrijden al tot groepswinnaar te kronen. ItaliŽ en Frankrijk waren niet opgewassen tegen het spel van Oranje en kregen een fikse nederlaag te verwerken. Voor La Squadra Azzurra, die met 3-0 de boot in ging, was het 38 jaar geleden dat zij tegen een dergelijke nederlaag aanliep. Les Bleus verloren met 4-1, iets wat al 26 jaar niet meer was voogekomen.

Zes punten in de groep, zeven doelpunten voor en slechts ťťn tegen. Dat is de oogst van de afgelopen week, waardoor Oranje zich voor de knockoutfase wist te plaatsen. Dit zorgde in Bern, de stad waar Oranje zijn wedstrijden speelt, zelfs voor een alternatieve Koninginnedag. Ruim 80.000 Nederlanders liepen een nacht lang in polonaise door de historische binnenstad. Deze vreugde-uitbarsting was een logisch gevolg van de geboekte resultaten. Niemand had het succes zien aankomen en spontane feestjes vallen altijd wel in de smaak.

Voor aanvang van het EK voetbal werd er zoals gebruikelijk een kwalificatiereeks afgewerkt. Hierin profileerde het Nederlands elftal zich als een kwetsbare ploeg die nauwelijks tot scoren kwam. In de laatste thuiswedstrijd, die tegen Luxemburg (1-0) werd gespeeld, werden de mannen van Van Basten zelfs op een striemend fluitconcert getrakteerd. Het spel was namelijk niet om aan te zien, wat het legioen dan ook duidelijk liet merken.

Niet lang daarna werd het systeem van het Nederlands elftal omgegooid. Waar eerst nog 4-3-3 werd gespeeld, schakelde men over naar 4-2-3-1. Toch dachten veel mensen dat de ploeg tijdens het EK voetbal niet goed zou presteren en al snel weer richting huis kon. Bij een aantal Engelse wedkantoren kreeg men veertien keer de inleg als er op Oranje werd gegokt. Er waren dus geen hoge verwachtingen toen het keurkorps van Van Basten op 3 juni naar Zwitserland vertrok. Toch zorgde de ploeg uiteindelijk voor een daverende verrassing.

In Bern verscheen namelijk een ander team op het veld. Niet het lage niveau dat de laatste weken voorafgaand aan het EK voetbal te zien was, maar een niveau van een mogelijk Europees kampioen. Het had er zelfs de schijn van dat de Nederlandse ploeg in de catacomben van het Stade de Suis van shirtjes had gewisseld met ItaliŽ. De ploeg speelde tegen de mannen van Roberto Donadoni als een wereldkampioen. Daarna werd ook Frankrijk, dat min of meer gewaarschuwd was voor Oranje, over de knie gelegd. Inmiddels lijkt het er op dat er iets moois in de lucht hangt. Dit zou hetgeen kunnen zijn wat Van Basten een jaar of vier geleden bedoelde.

Fikse boetes voor publicatie blote Bruni

Een rechtbank in Parijs heeft enkele Franse media tot fikse boetes veroordeeld wegens het publiceren van een foto van een blote Carla Bruni, de echtgenote van de Franse president. De foto werd gemaakt toen ze nog als model actief was.

De portal 20 minutes, de internetpagina Visual Press Agency en het roddelblad Closer moeten de fotografen Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin plus hun agentschappen in totaal 115.000 euro betalen, omdat ze de plaat zonder toestemming van deze rechthebbenden hebben getoond.

De opname, van nog maar ruim een jaar geleden, toont Bruni op een leren sofa, gekleed in laarzen en getooid met een ring. De foto werd in januari gepubliceerd door de veroordeelden, omdat het gonsde van de geruchten van een voorgenomen huwelijk van de president met model en zangeres Bruni. Maar de actualiteit rechtvaardigt de handelswijze niet, vindt de rechtbank.

Kandidaten voor post Marijnissen zwijgen

De twee belangrijkste kandidaten om SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen op te volgen, hielden hun kaarten vanmiddag nog voor de borst. In de wandelgangen van het Tweede Kamergebouw worden met name Agnes Kant en Jan de Wit als serieuze kandidaten genoemd, mede wegens hun lange ervaring.

SP-Kamerlid Harry van Bommel, een andere oudgediende in de fractie, heeft aangegeven geen interesse te hebben in de functie.

De nummer twee op de lijst, vicefractievoorzitter Kant zei dat het kort na de bekendmaking van het terugtreden van Marijnissen niet het moment is om over de opvolging te spreken. ''Ik laat alles eerst bezinken en ga er rustig over nadenken'', zei ze. Kant wordt ook wel de gedoodverfde opvolger genoemd.

De nieuwe fractievoorzitter krijgt de taak na veertien jaar de leiding van de SP-fractie over te nemen van Marijnissen. Hij gaf in een toelichting op zijn vertrek aan dat de opvolger in principe ook lijsttrekker wordt bij de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Marijnissen vindt dat de nieuwe voorman in de Tweede Kamer op de nodige ervaring moet kunnen bogen. Desondanks viel ook meteen de naam van de nog jonge SP'er Ronald van Raak. Hij zit sinds de verkiezingen van 2006 in de Tweede Kamer en was daarvoor senator voor de SP. Van Raak ging vanmiddag niet in op geruchten over een mogelijke kandidatuur.

Kandidaten kunnen zich tot donderdag twaalf uur opgeven. Een dag later kiest de fractie haar nieuwe voorzitter. Zaterdag komt de partijraad van de SP bijeen.


''Ik laat alles eerst bezinken''

Rel om "pedo-site" in Grand Theft Auto IV

Het is alweer een paar weken terug dat er een stevige rel is geweest rond Grand Theft Auto IV. Dat vonden ze ook bij de krant The Sun en dus publiceerden ze een artikel, waarin de game wordt aangevallen voor een zogenaamde pedo-site die in de game zit. Nee, je kunt op deze site geen kinderporno bekijken, sterker nog, de site toont alleen een waarschuwing van de LCPD dat ze weten wie je bent, maar het was waarschijnlijk makkelijk om er over te klagen. Een gamer wilde zelfs een statement geven voor de krant. Jason Deschoolmeester, zou dit zijn echte naam zijn?, gaf het volgende commentaar:

I was looking on the internet for cheats and the name of this caught my eye as my daughter is called Lacey. This crosses the line. The makers have obviously sat around and discussed putting this in, and it's not on. What will they do next?

It's disgusting. It could lead people to indulge in things like that. It is totally sick. I won't play it again.

Zou het artikel een grap zijn van de krant? Of probeert de schrijver serieus de game aan te vallen op deze manier?[MLB] Standen per 17-06-2008

De New York Mets zijn de eerste club dit seizoen die hun manager de deur wijzen. Willie Randolph is, na de overwinning op de Anaheim Angels van maandagavond, ontslagen samen met pitcher-coach Rick Peterson en first base-coach Tom Nieto. Dat maakte de Mets maandagnacht bekend.

De baan van Randolph stond al langer op de tocht, maar voorzitter Omar Minaya sprak steeds het vertrouwen uit in de coach. Na een goed seizoen in 2006, waarin de Mets de World Series op een haar na mistte, begonnen de problemen. Hoewel de Mets goed begonnen aan 2007, was September desastreus voor Randolph en zijn mannen. Met nog zeventien wedstrijden te gaan stonden ze zes wedstrijden voor op de Philadelphia Phillies en leken de Mets dichtbij opnieuw plaatsing voor de playoffs. Maar van de laatste zestien wedstrijden verloren de Mets er vijftien en gingen de Phillies er alsnog vandoor met de ticket voor de playoffs.

Hieronder de standen in de MLB:

American League:

EastWLPCTSTRKHOMEROADL10
Boston Red Sox4429.603L128-716-226-4
Tampa Bay Rays4029.580L126-1114-185-5
New York Yankees3733.529W418-1519-187-3
Baltimore Orioles3434.500L119-1215-226-4
Toronto Blue Jays3536.493L218-1717-193-7

CentralWLPCTSTRKHOMEROADL10
Chicago White Sox3831.551L221-1117-205-5
Minnesota Twins3436.486L119-1615-203-7
Cleveland Indians3337.471W120-1813-196-4
Detroit Tigers3238.457L120-1612-228-2
Kansas City Royals2842.400W213-1815-245-5

WestWLPCTSTRKHOMEROADL10
Anaheim Angels4229.592L121-1721-125-5
Oakland Athletics3831.551W322-1716-146-4
Texas Rangers3536.493L117-1618-205-5
Seattle Mariners2446.343L414-2310-233-7

National League:

EastWLPCTSTRKHOMEROADL10
Philidelphia Phillies4230.583W122-1320-176-4
Florida Marlins3832.543W222-1516-176-4
Atlanta Braves3536.493W125-117-213-7
New York Mets3435.493W220-1413-214-6
Washington Nationals2942.408W314-2111-194-6

CentralWLPCTSTRKHOMEROADL10
Chicago Cubs4525.643W229-816-177-3
St. Louis Cardinals4229.592W223-1419-156-4
Milwaukee Brewers3633.522W120-1216-215-5
Pittsburgh Pirates3436.486W121-1513-215-5
Houston Astros3337.471L517-1616-212-8
Cincinnati Reds3338.465L221-1412-244-6

WestWLPCTSTRKHOMEROADL10
Arizona Diamondbacks3733.529L222-1415-195-5
Los Angeles Dodgers3138.449L518-1513-233-7
San Diego Padres3140.437L120-1811-227-3
San Francisco Giants3140.437W114-2217-185-5
Colorado Rockies2842.400L116-1712-256-4

Tecmo needs Ace Attorney

Nadat eerder Tomonobu Itagaki, het creatief brein achter de Dead or Alive- en Ninja-Gaiden-serie, een rechtszaak aanspande tegen zijn werkgever Tecmo volgen nu ook andere werknemers zijn voorbeeld. Twee werknemers hebben namelijk namens driehonderd andere werknemers een rechtszaak tegen Tecmo aangespannen. Naar het schijnt heeft Tecmo al zo'n vier jaar lang geen overuren meer aan zijn personeel betaald, terwijl sommige van hun gemiddeld honderd overuren per maand maken! Maar nu Ninja Gaiden II af is pikken de werknemers het dus niet meer en eisen ze compensatie: 8,3 miljoen Yen (zo'n 50.000 euro de man).

De kopzorgen van Tecmo blijven echter niet alleen bij rechtzaken, want een groot deel van Team Ninja, de ontwikkelaar van Ninja Gaiden II, zouden het voorbeeld van Itagaki willen volgen en ontslag nemen. Deze groep zou bestaan uit zo'n dertig werknemers. Ook heeft Tecmo flink wat waarde op de beurs moeten inleveren, want de waarde van hun aandeel zakte met maar liefst tien procent.

Het is nog niet bekend of Tecmo de hulp van Apollo Justice in gaat roepen.

Lont verlaat CU vanwege homostandpunt

De omstreden Amsterdamse politica Yvette Lont stapt uit de ChristenUnie. Het Amsterdamse deelraadslid neemt die stap omdat de partij ''geen concreet antwoord wil geven'' op de vraag of iemand die praktiserend homoseksueel is, de ChristenUnie kan vertegenwoordigen. 

Lont, die in 2007 in opspraak raakte door anti-homo uitlatingen en omdat ze homo's uit de partij wilde weren, zegt in een verklaring dat het partijbestuur voorstellen heeft ontraden om homoseksuelen uit te sluiten van bestuurlijke functies. ''De partij wenst zonde - het overtreden van Gods wetten - niet meer zonde te noemen en daarmee vaart de partij een koers die de mijne niet is.'' Bovendien heeft de partij volgens Lont haar niet willen beschermen tegen (doods)bedreigingen en beledigingen, die eerder zijn geuit aan haar adres. ''Daarmee is gebleken dat de CU een partij is die de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van geloof niet kan waarborgen.''

Ze blijft voorlopig op eigen titel in de deelraad zitten. In de toekomst wil ze een eigen partij oprichten om mee te kunnen doen aan de Tweede Kamerverkiezingen.  In 2007 deed overigens de Amsterdamse VVD aangifte tegen Lont vanwege haar homo-uitlatingen. De hoofdstedelijke liberalen vonden dat de politica aanzette tot discriminatie.

Yvette Lont was sinds 2002 namens de ChristenUnie deelraadslid in Amsterdam Zuid-Oost. De in Suriname geboren politica is een bekende verschijning op tv. Niet in de laatste plaats omdat mevrouw Lont vroeger als hoer de kost verdiende en verslaafd was aan drugs. Totdat God op haar pad kwam en ze uit het drugs- en prostitutiemilieu wist te stappen. Daarover schreef ze ook het boek: Van prostitutie tot politica.

Aanvangstijden eredivisie veranderen

Supporters van eredivisieclubs zullen komend seizoen op andere tijden hun club moeten gaan steunen. De aanvangstijden van de eredivisie wijzigen namelijk.

Op vrijdagavond zal er maximaal ťťn wedstrijd gespeeld gaan worden. De aftrap daarvan is om kwart voor negen, waar dit seizoen nog om half negen werd begonnen.

Op zaterdagavond wordt ťťn wedstrijd al om kwart voor zeven gespeeld, maximaal twee duels beginnen om kwart voor acht en ťťn wedstrijd om kwart voor negen.

Op de zondagmiddag zullen minimaal drie wedstrijden op het programma komen te staan. Daarvan begint er ťťn om half ťťn of om half vijf, de rest zal gewoon om half drie van start gaan.

Go Ahead Eagles huurt Vlug

Go Ahead Eagles huurt vleugelaanvaller Jeffrey Vlug komend seizoen van Sparta Rotterdam. Bij de club uit de Jupiler League hoopt Vlug zich verder te ontwikkelen.

De 22-jarige buitenspeler werd door Sparta afgelopen seizoen al verhuurd aan RBC Roosendaal. Ondanks een tot 2011 doorlopend contract had Vlug in Rotterdam weinig uitzicht op speeltijd. Met Charles Dissels en Edouard Duplan heeft Sparta namelijk al twee spelers voor zijn positie in de selectie.

De blonde aanvaller veroverde na zijn debuut bij Sparta al vlug een basisplaats, maar hij kon dit niveau niet vasthouden. Namens Sparta en RBC speelde Vlug tot nu toe 54 competitieduels in het betaald voetbal, waarin hij negen keer scoorde. Behalve Go Ahead Eagles hadden naar verluidt ook FC Den Bosch, TOP Oss en wederom RBC Roosendaal interesse in de diensten van Vlug.

Iedereen mag fatboy maken

De fatboy, een buitengewoon model zitzak, is niet auteursrechtelijk beschermd. Dat heeft de kortgedingrechter in Den Bosch dinsdag bepaald. Het besluit houdt in dat iedereen de fatboy mag namaken.

De producent van de fatboy, Fatboy-the-original BV in Den Bosch, had het kort geding aangespannen tegen een andere producent van zitzakken, Sitting Bull, en eiste dat de concurrent zou stoppen met het op de markt brengen van nabootsingen van de fatboy. Het bedrijf meende een beroep te kunnen doen op de Wet auteursrecht, omdat de ontwerper, een man uit Finland, het intellectueel eigendomsrecht had overgedragen aan Fatboy-the-original BV.

Tijdens het kort geding kwam echter vast te staan dat de Fin de ontwerptekening van de fatboy had overgetrokken van een eerder voorbeeld. Daarom is geen sprake van een origineel ontwerp en kan de fatboy volgens de rechter geen auteursrechtelijke bescherming krijgen.


The-not-so-Original

Strijdlied: 'Geef het kwartje van Kok terug'

Zo'n 181.000 mensen hebben inmiddels een petitie getekend op de website Kwartjevankokterug.nu waarin minister Wouter Bos van Financiën wordt opgeroepen het kwartje van Kok terug te geven. Dat kwartje extra belasting op de benzine is in 1991 ingevoerd door toenmalig minister Wim Kok om het tekort op de rijksbegroting kleiner te maken. Volgens Robert Adringa van de website moet de inmiddels 12 eurocent weer van de belasting af. "Wij vinden dat het niet meer kan en dat de regering in deze tijd van extreme benzineprijzen ons tegemoet moet komen", zo zei hij tegen FOK!radio.

"We zijn erachter gekomen dat de regering in de begroting van 2008 is uitgegaan van een olieprijs van 55 tot 75 dollar per vat ruwe olie. Inmiddels zitten we op zo'n 135 dollar. Dus heeft de regering uit benzine al een meevaller van 100 miljoen euro en dat wordt alleen maar meer." De benzineprijs is opgebouwd uit de pure benzineprijs, aangevuld met accijns en btw. Die btw is een percentage en stijgt dus mee met de benzineprijs. Maar ook die pure benzineprijs is in Nederland de hoogste van Europa. Dus waarom klopt Adringa niet ook even aan bij de oliebedrijven? "De winstmarges van de benzineprijs zijn ongeveer 12 tot 17 cent per liter. Dat het in andere landen goedkoper aangeboden kan worden heeft vast ook met distributie enzo te maken. Maar de belasting is het grootste probleem. Dus daar voeren wij actie voor."

Op de A12 hingen de initiatiefnemers van de website gisteren een spandoek op. Dat leverde veel respons op. "Veel getoeter, veel geflits met lichten en zelfs de politie kwam nog langs. Die liet het nog een uurtje hangen. Maar het heeft veel aandacht opgeleverd." Daarnaast is Johan Vlemmix inmiddels ingeschakeld. Hij heeft een strijdlied gemaakt dat heet 'Kwartje van Kok terug'.

"Als we meer dan 200.000 digitale handtekeningen hebben gaan we de petitie aan Wouter Bos aanbieden. En als hij het niet accepteerd, hebben we dus 200.000 mensen in ons e-mailbestand zitten die bereid zijn tot actie", aldus Robert Adringa.

Wat vind jij van de dure benzineprijs? Laat het weten in deze poll (rechts op de pagina). Aankomende maandag gaan we opnieuw over het onderwerp praten in FOK!radio , live vanaf 20:00 uur. Het gesprek met Robert Adringa en de plaat van Johan Vlemmix is terug te luisteren op de FOK!radio-site.

Twente haalt Allach weg bij VVV

Mohammed Allach verruilt VVV-Venlo voor FC Twente. Per 1 augustus treedt Allach in Enschede in dienst als Assistent Technisch Management.

Deze nieuwe functie bij FC Twente behelst het verrichten van ondersteunende werkzaamheden voor de uitvoering van het totale voetbaltechnisch beleid van de club.

Allach is geen onbekende voor FC Twente, aangezien hij de club in het seizoen 2003/04 als speler diende. De afgelopen twee seizoenen was Allach bij VVV-Venlo actief als Directeur Technische Zaken en Hoofd Opleidingen. Hij maakte de promotie naar de eredivisie mee, maar ook de degradatie van afgelopen seizoen.

Allach is blij met deze kans: "FC Twente is een club in ontwikkeling en ik ben ook altijd een persoon geweest die zich graag wil ontwikkelen. Ik zie deze functie als een belangrijke en nieuwe stap in mijn carriŤre."

Eindhoven verguld met aanpak loverboys

De aanpak van potentiële Eindhovense loverboys werpt vruchten af. Dat stellen de gemeente en de politie in de Brabantse stad dinsdag op basis van hun programma 'preventieve bemoeizucht'. De gemeente wees het afgelopen halfjaar twaalf mogelijke loverboys aan. Met acht van hen zijn inmiddels zogenoemde waarschuwingsgesprekken gevoerd.

In de gesprekken worden de vermeende loverboys, mannen die meisjes versieren en later dwingen de prostitutie in te gaan, aangesproken op hun praktijken. Zo wordt hun te kennen gegeven dat wijkagenten hen in de gaten houden. Ook wordt gedreigd met strafrechtelijke vervolging als ze niet stoppen. Het huidige programma 'preventieve bemoeizucht' gaat buiten de strafrechtelijke vervolging om, licht een gemeentewoordvoerder toe.

Meldingen over loverboys leiden zelden tot een veroordeling. In 2005 kwamen in Eindhoven ruim honderd meldingen binnen, maar slechts drie jongens werden veroordeeld. De slachtoffers, vaak jonge meisjes, durven vaak geen aangifte te doen, waardoor het moeilijk is de loverboys aan te pakken. De nieuwe preventieve aanpak vermindert volgens gemeente en politie de kans dat meisjes in de prostitutie terechtkomen.

Belgische bejaarde laat politie fortuin na

Een onverwachte meevaller voor de politie in de Belgische kustplaats De Haan: een overleden 93-jarige vrouw heeft haar flat en haar spaargeld nagelaten aan de lokale dienders.

Volgens de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws doet de vrouw dat waarschijnlijk omdat de politie altijd voor haar klaar stond. "Ze belde vaak voor één of ander probleempje en wellicht ook voor een babbel", zegt de burgemeester.

Om hoeveel geld het gaat, is nog niet helemaal duidelijk, maar naar schatting is het 250.000 euro. De lokale autoriteiten bepalen in juli of het geld kan worden aangenomen.

DVD: Foo Fighters - Hyde Park

Eigenlijk drukt Dave Grohl het na het opzwepende 'All My Life' zelf al kort samenvattend uit: "Fucking Hyde Park, Fucking 85.000 people...Fucking sold out!" In Nederland roepen de liefhebbers van deze band "Fucking eindelijk de dvd"

Het is alweer twee jaar geleden dat Grohl deze woorden al kauwgom kauwend uitschreeuwde in Londen. 17 Juni 2006 was het moment dat de Foo Fighters voorgoed bij de grote jongens gingen horen. Het feit alleen al dat de Foos de avond als headliner stonden en Queens of the Stone Age, Juliette and The Licks en MotŲrhead zich als veredeld voorprogramma aandienden.

Oranje taboe op Zwolse scholen

Twee reformatorische scholen in Zwolle verbieden alle Oranje-uitingen. Zelfs de chauffeurs van taxibusjes die de scholieren vervoeren is te verstaan gegeven dat ze hun voertuigen Oranje vrij moeten houden. EK-vlaggetjes of  Albert-Heijnwelpies in hun busje zijn ten strengste verboden evenals het draaien van Wolter Kroes' Viva Hollandia of andere Oranjekrakers.

''Als ik u vraag: waar wordt het meeste gevloekt? Dan zult u waarschijnlijk zeggen: op het voetbalveld. Onze ouders wensen zich verre te houden van deze voetbalgekte'', aldus de leiding van de reformatorische Eliëzer- en Obadjaschool in een brief aan het taxibedrijf.

In het regionale dagblad De Stentor zegt schoolwoordvoerder G. Russcher dat ouders van leerlingen niet gediend zijn van wedstrijdvoetbal. ''Wij zijn tegen sportverdwazing. U weet ook dat er in het voetbalmilieu gigantisch gevloekt wordt, en dat zaken als overspel er ook veelvuldig plaatshebben. Bovendien begrijpen onze kinderen  niets van de voetbalhype, ze komen helemaal hoteldebotel de busjes uit''.

Allochtone jongeren wantrouwen nieuws

Allochtone jongeren wantrouwen nieuwsmedia wanneer die negatief nieuws brengen over etnische minderheden. Autochtone jongeren daarentegen vinden negatief nieuws over etnische minderheden juist geloofwaardiger. Dat concludeert Danielle van Wallinga, student Communicatiewetenschap aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, in haar masterthese De vele kleuren van het nieuws.

Presentator
Voor haar onderzoek onder ruim vierhonderd scholieren en studenten, nam Van Wallinga verschillende nieuwsitems op in de studio van actualiteitenrubriek EénVandaag. Alle items gingen over jeugdwerkloosheid onder allochtone jongeren. Het verschil zat hem echter in de manier waarop die items werden gebracht. In de ene helft van de berichten werd het onderwerp vanuit een positieve invalshoek benaderd, terwijl in de andere helft de negatieve aspecten eruit werden gelicht. Ook de aankondiging varieerde: er waren versies met een allochtone presentator en versies met een autochtone presentator.

Negatieve beeldvorming
De resultaten zeggen iets over de beeldvorming die autochtonen hebben over allochtonen, stelt Van Wallinga. "De algehele berichtgeving is te negatief. Autochtonen zijn er zo aan gewend geraakt dat wanneer nieuwsrubrieken over allochtonen berichten het over problemen gaat, dat ze wantrouwig worden wanneer de invalshoek eens een keer positief is." Dat effect werd nog eens versterkt als positief nieuws door een allochtoon werd gepresenteerd, terwijl allochtonen dit juist wel geloofwaardig vonden.

Culturele verschillen
Van Wallinga pleit voor meer aandacht voor de manier waarop etnische minderheden in het nieuws gebracht worden. In 2003 concludeerde de commissie Rinnooy-Kan immers al dat dat allochtone jongeren niet of nauwelijks naar de publieke omroep kijken, hoewel dit wel onderdeel van de taakstelling vormt. "Natuurlijk kunnen actualiteitenrubrieken niet opeens alleen maar positief nieuws brengen, maar ze zouden wel wat vaker een andere invalshoek kunnen kiezen. Ook zouden ze meer moeten experimenteren met allochtone presentatoren."

Verder zou er meer aandacht moeten zijn voor media-educatie. "Bijvoorbeeld door zowel allochtonen als autochtonen te wijzen op de manier waarop nieuws tot stand komt en de manier waarop journalisten werken. Maar ook door meer aandacht te besteden aan onderlinge verschillen en elkaars cultuur, kom je denk ik een heel eind."

Nederlandse jongeren tevreden en gezond

Nederlandse jongeren tussen de 11 en 15 jaar zijn zeer tevreden met hun leven. Ze onderhouden een goed contact met hun ouders, hebben veel vrienden en gaan graag naar school. Dat staat in een onderzoeksrapport van onder meer de Universiteit Utrecht.

Het onderzoek maakt deel uit van een groter onderzoek van de World Health Organization onder 204 duizend jongeren in Europa en Noord-Amerika over de periode 2005-2006. Nederlandse jongeren scoorden goed ten opzichte van hun leeftijdsgenoten.

Zo drinken Nederlandse jongeren steeds minder, vooral de jongste groep. De grootste drinkers komen nu uit Denemarken, Groenland en de Baltische staten. Cannabisgebruik is vooral hoog onder Amerikaanse en Canadese jongeren.

Nederlandse jongeren eten steeds gezonder en bewegen voldoende. Wel kijken ze meer televisie dan gemiddeld. Wereldwijd zijn veel meisjes ontevreden over hun gewicht. Nederlandse meisjes vormen daarop geen uitzonderingen, maar lijnen minder vaak.

Ook het Trimbos Instituut en het Sociaal Cultureel Planbureau hebben meegewerkt aan het onderzoeksrapport.

Hamas: akkoord met IsraŽl bijna rond

Hamas-leiders in de Gazastrook staan op het punt een akkoord te sluiten met Israël, heeft een Hamas-woordvoerder dinsdag gezegd. Egypte poogt al maanden de beide partijen tot een bestand te bewegen en volgens woordvoerder Sami Abu Zuhri zal dat nog deze week lukken als zich geen 'onvoorziene ontwikkelingen' voordoen. Met het akkoord moet een einde komen aan de raketbeschietingen door Palestijnen en de luchtaanvallen door Israël.

Volgens Abu Zuhri is het de bedoeling dat eerst een driedaags staakt-het-vuren van kracht wordt en dat Israël een grensovergang voor goederen opent. Dat zou donderdag al geregeld kunnen zijn. Vervolgens moet Hamas een gegijzelde Israëlische militair vrijlaten en Israël de grensovergang Rafah openstellen, zodat de 1,4 miljoen Palestijnen in Gaza naar Egypte kunnen reizen.

De Israëlische regering zei dinsdag in een reactie dat het niet gaat om woorden, maar om daden. Een regeringswoordvoerder zei dat er van vrede geen sprake kan zijn 'zolang Hamas opzettelijk onschuldige burgers blijft bestoken'. Maandag nog werden op het zuiden van Israël raketten afgeschoten vanuit de Gazastrook.

Daphne Deckers naar 100%NL

Daphne Deckers presenteert vanaf 23 augustus een eigen programma op de radiozender 100%NL. Dat maakte de programmadirecteur van de zender voor Nederlandse hits vandaag bekend.

De presentatrice van het succesvolle tv-pogramma Holland's Next Top Model zal iedere zaterdag tussen 10.00 uur en 12.00 uur te horen zijn.

Het publiek mag voor een groot deel bepalen waar het programma over gaat. Via internet kunnen luisteraars meedenken over de invulling en onderwerpen aandragen. Het wordt volgens de programmadirecteur wel een typisch 'Daphne programma'. ''Het programma zal zich ten delen richten op de actualiteit. Daphne is daar heel sterk in.''

Een naam voor het programma is er nog niet en het is ook maar de vraag of die er wel komt. ''Misschien gaan we het zonder naam doen. De naam van de personality is belangrijker.''

De zender heeft voor het komende seizoen nog twee nieuwe presentatrices aangetrokken, maar wil niet verklappen wie dat zijn. ''Een van hen is een bekende dame in de radiowereld. De andere niet.''

LŲw moet op tribune

De Duitse bondscoach Joachim LŲw moet zeer waarschijnlijk op de tribune plaatsnemen tijdens de kwartfinale van het EK voetbal. Duitsland speelt aanstaande donderdag tegen Portugal.

LŲw werd maandag in het duel tegen Oostenrijk (0-1) door de Spaanse scheidsrechter Mejuto GonzŠlez naar de tribune gestuurd vanwege het overtreden van de regels in het coachvak naast het veld. Oostenrijkse collega Josef Hickersberger moest hem volgen.

De regels van de Europese voetbalunie UEFA geven aan dat in een dergelijk geval de trainer automatisch geschorst is voor het komende duel. De straf geldt zolang de UEFA niet iets anders heeft geoordeeld. Er komt nog wel een onderzoek naar de affaire, de tuchtcommissie van de bond buigt zich er woensdag over.

UEFA wil het rapport van de Spaanse arbiter, de vierde official en de verklaringen van de twee betrokken voetbalbonden, afwachten voor ze een besluit neemt.

[MotoGP] Lorenzo rijdt Britse GP

Motorcoureur Jorge Lorenzo is weer fit voor de Britse Grand Prix. Die wordt aankomend weekend verreden in Donington. Eerder moest de Spanjaard zijn thuisrace in Barcelona aan zich voorbij laten gaan.

Lorenzo liep bij een zware crash tijdens de vrije trainingen in Spanje een hersenschudding op en ook blesseerde hij zijn hand. Aan ťťn van zijn vingers onderging hij een huidtransplantatie.

Het herstel verloopt zo voorspoedig dat de 21-jarige rijder voor Yamaha weer op tijd fit zal zijn voor de Grand Prix van Groot-BrittanniŽ. De wereldkampioen in de 250cc-klasse kreeg eerder al een gebroken linkerenkel en gescheurde enkelband waardoor hij de GP van Frankrijk moest missen.

IJsbeer dobbert naar IJsland

Voor de tweede keer in korte tijd heeft IJsland bezoek gekregen van een ijsbeer. Dat meldt de nationale omroep RUV vandaag.

Een 12-jarig meisje zag de ijsbeer gisteren bij de boerderij van haar ouders aan de noordkust van IJsland. Het dier is vermoedelijk op een afgebroken ijsschots komen aandrijven vanuit Groenland, enkele honderden kilometers ten westen van IJsland.

Twee weken geleden dook in dezelfde streek ook al een ijsbeer op. Dat dier werd doodgeschoten door de autoriteiten, tot woede van dierenbeschermers. De ijsbeer die nu is gesignaleerd wordt vermoedelijk gevangen en teruggebracht naar Groenland.

Snake bevindt zich in "Bad Company"

Ondanks dat er hevige concurrentie is in de gameindustrie, zijn er genoeg developers die groot respect hebben voor hun collega's van andere bedrijven. Dit laten ze wel eens merken door in hun eigen games referenties te stoppen naar andere games.

Zo ook de makers van de nieuwe Battlefield game. Dice heeft een leuke video in elkaar geflanst waarbij ze de nieuwste game van Kojima op de hak nemen.


Aboutaleb wil ook meer religie op openbare scholen

Het pleidooi van de Amsterdamse stadsdeelvoorzitter van Slotervaart Ahmed Marcouch voor meer godsdienst (islam) op openbare scholen, wordt gesteund door staatssecretaris Ahmed Aboutaleb. In het Parool zegt Aboutaleb vandaag het een ''prima zaak'' te vinden. ''Zo snij je de pas af van een onwenselijke ontwikkeling naar meer islamitische scholen'', aldus de PvdA-bewindsman.

Aboutaleb zegt zich te hebben verbaasd over de storm van protest die Marcouch de afgelopen week over zich heen kreeg na zijn pleidooi. ''Wie hem op dat standpunt aanvalt, kent domweg de wet niet. Openbare scholen mogen al gewoon godsdienstles geven. Eigenlijk heeft hij met zijn oproep niets nieuws gezegd.''

Ook Aboutaleb vindt dat met alle middelen voorkomen moet worden dat Nederlandse moslims zich massaal aanmelden bij het islamitisch onderwijs. ''Dat soort scholen worden niet op de eerste plaats gesticht voor het bieden van didactische kwaliteit, maar vanwege een hang naar macht. Uit alle rapporten die er worden geschreven over islamitische scholen, blijkt dat ze meestal onder de maat presteren. Als we de ouders een acceptabel alternatief kunnen bieden, moeten we het niet nalaten.''

Aboutaleb is het niet op alle punten met Marcouch eens. Zo vindt de Amsterdamse stadsdeelvoorzitter dat een boerka op een openbare school ook zou moeten kunnen, maar dat vindt Aboutaleb niets. Ook wil hij niet pleiten voor het (her)invoeren van gescheiden zwemmen. ''Maar gekleed onder de douche? Waarom zou je daar als openbare school bezwaar tegen maken?''

De PvdA-bewindsman wijst er op dat Marcouch in Slotervaart een stadsdeel probeert te managen dat bol staat van de problemen. ''Het debat moet niet verzanden in eindeloos gezeur over details. Marcouch moet worden afgerekend op zijn intenties en die zijn wat mij betreft goed.''

[Gerucht] Microsoft komt met 'Lips' ?

Dat Microsoft slecht is in het bewaren van geheimpjes blijkt nu wel weer uit de geruchtenstroom die is ontstaan vanuit het bedrijf. Het schijnt namelijk dat Microsoft met een eigen karaoke-game bezig is. Volgens de geruchten gaat Microsofts Singstar tegenhanger 'Lips' heten.

Lips zou spelers moeten beoordelen op hun zangtalenten. Hierbij wordt bijvoorbeeld gelet op de juistheid van de toonhoogte en het ritme. Ook zouden er lichtjes op de microfoon zitten die meebewegen op het ritme van je stem. Motion sensors op de microfoon zorgen ervoor dat je extra punten krijgt voor het meedansen op de maat om meer punten te scoren.

Lips zal 30 nummers gaan bevatten, maar ook is er de mogelijkheid om je eigen nummers te uploaden. Vervolgens is er de mogelijkheid om hier lyrics aan toe te voegen en de nummers te gebruiken in de game. Ook wordt er gesproken over een download-service voor nieuwe nummers. Waar je, uiteraard tegen betaling, nieuwe nummers kunt downloaden.

Hopen jullie dat deze geruchten waar zijn? Of zitten jullie niet te wachten op een karaoke-game?

Marijnissen weg als SP-fractievoorzitter

SP-leider Jan Marijnissen van de SP houdt vanmiddag een persconferentie ''over het fractievoorzitterschap van de SP in de Tweede Kamer''. Dat heeft de partij bekendgemaakt.

Algemeen secretaris Hans van Heijningen weigert elk commentaar op de aankondiging.

Update 13.31 uur
Op de persconferentie heeft Marijnissen even voor half twee gezegd dat hij terugtreedt als fractievoorzitter. Gezondheidsklachten zijn de voornaamste reden voor zijn besluit. Hij wil het iets rustiger aan gaan doen. Hij blijft wel aan als Kamerlid. Marijnissen had problemen met zijn hart. Ruim twee jaar geleden is hij gedotterd. Vorig jaar kampte hij met een hernia.

De fractie van de Socialistische Partij werd sinds 1994 geleid door Marijnissen. Onder zijn leiding ging de partij in de loop der jaren van 2 naar 25 zetels.

De Tweede Kamerfractie van de SP zal vrijdag een opvolger kiezen.

Spore Creature Creator nu officieel te downloaden

Gisteren was er al een versie gelekt van de Spore Creature Creator, maar vanaf vandaag is de trial dan ook te downloaden vanaf de officiele website. Met dit tooltje kun je alvast ervaren hoe het is om je eigen creatures te ontwerpen in Spore. Mocht je er wat meer uit willen halen, dan kun je voor €6,99 ook de volledige Creature Creator downloaden. Deze bevat meer lichaamsdelen en dergelijke, zodat je nog meer bizarre dingen kunt creŽren. Let wel, deze is pas vanavond laat beschikbaar. Mocht je vervolgens de game zelf ook kopen via de EA Store, dan krijg je de €6,99 die je nu betaalt als korting op de volledige game. Houd, als je de trial download, de komende tijd FOK!games scherp in de gaten, want binnenkort zal er een actie gestart worden in samenwerking met Electronic Arts waarbij leuke Spore-prijzen te winnen zullen zijn.

Nederlands volk: "Gewoon er tegenaan"

Het is inmiddels een Europese discussie: moet Nederland RoemeniŽ laten winnen. De algemene opinie in Nederland is duidelijk: gewoon voor de winst gaan!

Het risico is dan wel dat Frankrijk of ItaliŽ doorgaan, maar inmiddels lijkt niemand in Nederland zich daar nog druk om te maken. Zo'n 75% van de bezoekers op Goal.com is het er in elk geval over eens: "We moeten gewoon winnen van die Roemenen.

"Laten we RoemeniŽ winnen dan komen zij in vorm en knikkeren ze ons er zometeen uit. Gewoon er tegenaan dus," is het advies van Leon uit Zwolle. Hilco uit Naarden vult hem aan: "Gewoon de beuk erin."

Er zijn echter ook diverse tegenstanders met argumenten waar wat voor te zeggen valt. "Waarom niet twee grote landen naar huis sturen," is het devies van Peter uit Sittard. "Nederland wint als het verliest van RoemeniŽ," vindt een ander.

Het overgrote deel van de bezoekers op Goal.com is echter van mening dat Nederland haar sportieve plicht moet doen. En dat zal het ook zeker doen, maar wel met een veredeld B-elftal. Al vindt de bondscoach dat we daar niet over mogen spreken.

We zullen het vanavond zien, maar ťťn ding is zeker: 'Wij' zijn er al en hebben hoe dan ook al minimaal ťťn grote favoriet uitgeschakeld.

Activision brengt Spider-Man op de balance board?

Er gaan flink wat geruchten rond games die Activision in ontwikkeling heeft. Allereerst is er een lijst met niet minder dan veertien mogelijke Spider-Man games waar het bedrijf over zit te denken. Veel van deze concepten zullen waarschijnlijk nooit het daglicht zien, maar volgens diezelfde geruchten zou er een daadwerkelijk in ontwikkeling zijn: Spider-Man Agile Warrior voor de Wii. In deze game moet je Spidey besturen door middel van het balance board. Je zult hierbij door middel van balans, hoe verrassend, Spider-Man de juiste richting insturen en samen met de Wiimote hem truukjes laten doen.

Volledige lijst met concepten
Spider-Man: Agile Warrior (Wii) - Let's players control Spidey with the Wii Balance Board
Spider-Man: Hero Evolved (360, PS3, Wii) - Play as the son of Spider-Man in 2064 using spider powers and future tech to battle villains
Spider-Man: New Heights (360, PS3, Wii) - Upgrade Spidey's abilities as he moves from battling low level gangs to famous foes at New York City's skyline
Spider-Man: Gangs of New York (360, PS3, Wii) - Gangs take over the city and Spidey must pit them against each other
Spider-Man: Adaptation (360, PS3, Wii) - Spidey travels all over the globe, from Tokyo to Paris to Moscow to take out his foes
Marvel Team Up: Spider-Man Meets the X-Men (360, PS3, Wii) - Doctor Octopus and Magneto team up to take on Spidey and the X-men in locations like Manhattan and the Savage Land via two-player coop play
Spider-Man: Contest of Champions (360, PS3, Wii) - Destructable fighter for 2-4 players with Spider-Man, Venom, Wolverine, Electro, Doc Oc, Carnage and Green Goblin
Spider-Man: Mass Evolution (360, PS3, Wii) - Spidey's skills, from speed to strength to spider-senses are upgradeable as you play
Spider-Man: Chaos (360, PS3, Wii) - Spidey has 8 hours of frenetic action to save the city from certain doom
Spider-Man: Tactics (360, PS3, Wii) - A stealthy and strategic Spidey game
Spider-Man: Vision (360, PS3, Wii) - First- and third-person gameplay, Spidey style
Spider-Man vs. Marvel Zombies (360, PS3, Wii) - Spidey takes on the undead of the Marvel Universe in the future
Spider-Man: Webmaster (Wii) - Uses a web shooter game controller for third person action
Spider-Man: Webslinger (360, PS3, Wii) - Use precision web aiming to target enemies, build web slingshots and snipe enemies

Beckenbauer: "Kansloos tegen Portugal"

Franz Beckenbauer, icoon van het Duitse voetbal, heeft weinig vertrouwen in een goede afloop van het kwartfinaleduel tussen Duitsland en Portugal.

"We zijn er weer bij, dat is het belangrijkste bericht uit Wenen," spreekt Beckenbauer uit in zijn column in Bild.

Maar het Duitse voetbalicoon is somber over het duel met Portugal. "Hebben we met zo'n prestatie een kans tegen Cristiano Ronaldo en de zijnen? Nee, absoluut niet! Onze elf moeten met het oog op komende donderdag sterk verbeteren anders is de halve finale buiten bereik."

"Het wordt heel zwaar tegen Portugal. Bovendien zinnen ze nog op revanche na het duel om plaats drie op het WK van 2006."

Varanen leggen Indiaas vliegveld plat

Een invasie van wilde dieren heeft het vliegveld van de Indiase hoofdstad New Delhi gisteren urenlang platgelegd. Dat meldde de Indiase krant Hindustan Times vandaag.

De problemen begonnen toen een familie varanen gisterochtend een van de twee landingsbanen van de luchthaven in bezit nam. Het vliegverkeer werd meer dan een uur stilgelegd, zodat de dieren gevangen konden worden.

Later op de dag kuierden ook jakhalzen en haviken over het terrein van het vliegveld. Uiteindelijk werden meer dan honderd vluchten getroffen door vertragingen, aldus een woordvoerder van de luchthaven.

De dieren hadden het vliegveld van New Delhi vermoedelijk opgezocht nadat de stad in het weekeinde was getroffen door een moesson. Door deze zware regenbuien ontwrichtten in het verleden onder meer apen en pauwen het vliegverkeer op de luchthaven.

Frankrijk keert terug in NAVO

Frankrijk zal spoedig terugkeren in de militaire commandostructuur van de NAVO, zei president Nicolas Sarkozy vandaag tijdens de presentatie van zijn hervormingsplannen voor het Franse leger. Het land trok zich in 1966 terug uit dit onderdeel van de NAVO.

Sarkozy benadrukte dat de nucleaire strijdkrachten van Frankrijk onder strikte nationale regie zouden blijven. ,,We kunnen onze banden met de NAVO aantrekken zonder voor onze zelfstandigheid te vrezen en zonder het risico te lopen ongewenst in oorlogen betrokken te raken'', aldus Sarkozy in Parijs.

Frankrijk heeft zich nooit volledig onttrokken aan de NAVO. Het land bleef deelnemen aan bijna alle NAVO-operaties. President en generaal Charles de Gaulle trok in 1966, tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog, zijn land terug uit de militaire structuur van de NAVO. Het NAVO-hoofdkwartier en het centrale commando verhuisden dat jaar gedwongen van Parijs en Fontainebleau naar het Belgische Brussel en Mons. De Gaulle protesteerde tegen de in zijn ogen overheersende rol van de Verenigde Staten in de verdragsorganisatie.

Sarkozy liet verder weten de omvang van het leger te verminderen. De administratieve arm moet de komende zes jaar 54.000 medewerkers minder tellen. De troepenmacht moet verminderen van 271.000 soldaten nu tot 224.000 in de toekomst.

Het geld dat met die maatregelen wordt 'verdiend' moet volgens de nieuwe plannen geïnvesteerd worden in nieuwe satellieten en apparatuur voor surveillances. De dreigingen van na de aanslagen op het World Trade Center in New York van 11 september 2001 vereisen volgens de Fransen meer intelligentie dan voorheen.

Frankrijk geeft tussen 2009 en 2020 377 miljard euro uit aan defensie.

Japanner bestraalt collega

Een Japanse wetenschapper is veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke gevangenisstraf, omdat hij een vrouwelijke collega met opzet had blootgesteld aan radioactieve straling. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo vandaag.

De 35-jarige Takuya Shimbara bespoot de stoel, het bureau en de laboratoriumjas van de medewerkster met het radioactieve jodium-125. Hij deed dat nadat de vrouw zijn avances had afgewezen.

De aanklager had een gevangenisstraf van vier jaar geëist, maar de rechter was van mening dat de man al voldoende gestraft was, omdat zijn wetenschappelijke carrière door de actie ten einde is.

Geen Ronaldinho voor Gullit

Ronaldinho komt niet te spelen onder Ruud Gullit. Los Angeles Galaxy zou een megabod hebben weggelegd bij Ronaldinho met de hoop de Braziliaanse sterspeler naar Amerika te lokken.

Zijn antwoord is echter klip en klaar: "Ik wil op het hoogste niveau in Europa actief blijven." Ronaldinho zou volgens El Mundo Deportivo 32 miljoen euro per jaar kunnen gaan verdienen in Amerika, exclusief zestien miljoen euro voor portretrechten.

Barcelona zou wel openstaan voor een vertrek van de 28-jarige sterspeler naar LA Galaxy, de ploeg waar Ruud Gullit actief is als trainer.

De Amerikaanse club zou zo'n 26 miljoen euro willen betalen voor Ronaldinho. Een bedrag waarvoor de Catalanen de aanvaller willen verkopen.

Ronaldinho heeft een moeizaam seizoen achter de rug en lijkt te vertrekken bij de Spaanse club. Naast LA Galaxy zijn ook onder meer Manchester City en AC Milan in de race om de handtekening van de international.

Phoenix, zenuwen en blijdschap

Nog niet zo lang geleden heeft de Aarde weer een mini-invasie gepleegd op één van onze buur-planeten. Mars was op 25 mei weer eens de klos en moest de high-tech vervuiling van NASA met gebonden handen toestaan. Ach, het is natuurlijk wel super dat het allemaal kan. Beleef de sfeer in Mission Control mee terwijl de Mars Probe Phoenix een succesvolle landing maakt op Martiaanse Noordpool.

Vrouw overleden in Weense fanzone

In de fanzone van Wenen is gisteravond een Oostenrijkse vrouw gestorven als gevolg van een hartaanval. Het Oostenrijkse persbureau APA meldt dat de twintigjarige vrouw nog wel naar het ziekenhuis is overgebracht, maar daar kon ze niet meer worden gered.

Voor de wedstrijd tussen Oostenrijk en Duitsland, die overigens door Duitsland werd gewonnen, hadden 75.000 mensen zich verzameld in de fanzone. Andere bronnen, zoals de Oosterijkse tv-zender ÷RF, melden dat veel mensen in de fanzone hebben geklaagd over hartproblemen. Het was zelfs zo druk dat EHBO-medewerkers mensen in het publiek hadden opgeroepen om assistentie te verlenen.

Kalou: "Ik blijf bij Chelsea"

Ondanks interesse van Inter, waar Josť Mourinho de nieuwe manager wordt, blijft Salomon Kalou bij Chelsea.

De oud-Feyenoorder heeft het echter goed naar zijn zin in Londen. "En volgend seizoen wordt fantastisch. Ik blijf bij Chelsea, ik hou van de club."

"Ik heb een contract bij Chelsea. Mijn oude trainer (Mourinho) was goed voor me en ik wens hem veel succes, misschien dat we ooit nog samen gaan werken," aldus de Ivoriaan tegenover SkySports.

De 22-jarige aanvaller heeft alle vertrouwen in de nieuwe manager Luiz Felipe Scolari. "Hij heeft veel ervaring. Hij is wereldkampioen geworden met BraziliŽ en heeft de finale van het EK bereikt met Portugal, het is geen kleine jongen."

EK: Oostenrijk slechtst presterende EK-gastland ooit

Tijdens het huidige Europees Kampioenschap zijn de beide gastlanden al in de groepsfase gesneuveld. Oostenrijk nam zelfs met een treurig record afscheid van haar eigen toernooi.

Sinds de invoering van de groepsfases in 1980 is er nog nooit een gastland van het toernooi verdwenen zonder overwinning. Dankzij de prestaties van Oostenrijk, verlies tegen Kroatië en Duitsland en gelijkspel tegen Polen, komt dit twijfelachtige record op naam van het gastland. Eerder legden Griekenland en Karagounis beslag op twijfelachtige record(s).

Het andere gastland, Zwitserland, dat na twee duels al was uitgeschakeld voorkwam in de derde groepswedstrijd tegen Portugal dat een dergelijk record mede op zijn naam kwam. Zwitserland versloeg Portugal dat al voor de volgende ronde geplaatst was.

In het Oostenrijkse kamp was, ondanks de uitschakeling, geen sprake van ontgoocheling. "We kunnen tevreden zijn met onze optredens en met opgeheven hoofd het toernooi verlaten", aldus de Oostenrijke middenvelder René Aufhauser.

Voor meer EK-nieuws kijk je natuurlijk op de Euro 2008-site!

EK: Vrouw overleden in Weense fanzone

In de fanzone van Wenen is gisteravond een Oostenrijkse vrouw gestorven als gevolg van een hartaanval. Het Oostenrijkse persbureau APA meldt dat de twintigjarige vrouw nog wel naar het ziekenhuis is overgebracht, maar daar kon ze niet meer worden gered.

 

Voor de wedstrijd tussen Oostenrijk en Duitsland, die overigens door Duitsland werd gewonnen, hadden 75.000 mensen zich verzameld in de fanzone. Andere bronnen, zoals de Oosterijkse tv-zender ÖRF, melden dat veel mensen in de fanzone hebben geklaagd over hartproblemen. Het was zelfs zo druk dat EHBO-medewerkers mensen in het publiek hadden opgeroepen om assistentie te verlenen.

 

Voor meer EK-nieuws kijk je natuurlijk op de Euro 2008-site!

Software charts UK, MGS4 'sneakt' langs LEGO Indiana Jones

Iedere Playstation 3 bezitter wil blijkbaar het einde van Kojima's meesterwerk MGS4 weten. Na een simpele week van LEGO Indiana Jones is het namelijk nu Konami's Metal Gear Solid 4: Guns Of The Patriots dat bovenaan staat. GTAIV zijn we niet vergeten en verkoopt nog steeds goed. De game staat daardoor op een mooie en zeker niet mindere derde plaats, gevolgd door de zelfs nu nog populaire Mario & Sonic: At The Olympic Games.

De games Rock Band en SEGA Superstars Tennis zijn deze week het meest gedaald in de UK-charts. Aan de andere kant is More Brain Training From Dr. Kawashima het meest gestegen in de UK-charts.Het event van het jaar!

Dames en heren, vandaag is de grote dag! Vandaag kunnen we met z'n allen een ongeëvenaard huzarenstukje leveren. Niks 'be green' of van dat andere milieugeneuzel. Klimaatverandering staat voor eventjes gewoon op de tweede plaats, want vandaag kunnen we op een unieke manier echt bijdragen aan een betere wereld. Dus kom je nest uit, of neem vanmiddag vrij, zet je telefoon uit, ruk de stekker uit de deurbel, parkeer je dikke reet achter je PC en ga zitten F5-en tot je een ons weegt.

Firefox 3 komt eraan!

(..en volgens Jordy-B begint het vanavond om 7 uur.)

(..en volgens Geenstijl is hij hier al te downloaden, maar dat is wat mij betreft volledig op eigen risico.)

Betaalproef met vingerafdruk bij AH

Een filiaal van Albert Heijn in Breukelen start vandaag met een proef, 'Tip2Pay' genaamd, waarbij boodschappen worden afgerekend door middel van een vingerafdruk. De testperiode zal een half jaar duren en het doel is om te kijken of er draagvlak onder de klanten bestaat.

Om af te rekenen moet de klant alleen de geregistreerde vinger laten scannen. Naast de vingerafdruk moet er nog een aantal gegevens worden vastgelegd. Bankrekeningnummer, naam, adres, woonplaats en eventueel bonuskaartnummer worden geregistreerd. Albert Heijn meldt op haar site dat er rekening is gehouden met de privacywetgeving.

Tijdens de proef wordt er samengewerkt met het Duitse bedrijf IT-Werke. Het systeem dat dit bedrijf heeft ontwikkeld, is in Duitsland succesvol getest en wordt door de Duitse supermarktketen Edeka al in 120 winkels gebruikt.

Vrouwen "vechten" om een Wii

Vrouwen zijn niet bepaald fanatieke gamers. Meerderheid van de mensen die meedoet aan gamecompetities is nog steeds man. Toch kwam daar afgelopen donderdag even verandering in toen in een kroeg in Manhatten een groep vrouwen het tegen elkaar opnam met Wii Boxing. Ze deden dit om kans te maken op de Wii die de winnares mee naar huis mocht nemen. Dit alles als deel van de publiciteitsstunt van Nintendo "Wii Box in the City". Uiteindelijk ging de finale tussen Mari (in het blauw) en Regina (in het geel). Hoewel de laatstgenoemde dame nog nooit een Wii had aangeraakt ging ze er wel met de winst vandoor. Iets waar haar vriendin uiteindelijk erg blij van werd, want zij kreeg de Wii mee naar huis. "She really killed it! She's the bestest friend ever!" Tip dus voor de mannen onder ons, geef een vrouw een Wii cadeau, het levert je een hoop goodwill op.Eendjes gered na angstig rioolavontuur

Zes jonge eenden hebben angstige uren doorgebracht in een Engels riool. Op een onbekende plek belandden de eendjes zonder hun moeder in het riool en ze werden pas gered nadat ze ondergronds zeker kilometers hadden afgelegd. De redding hebben de eendjes te danken aan de liefde en vastberadenheid van hun moeder die zelf vele gevaren heeft weten te ontwijken.

Oplettende omstanders zagen de moedereend urenlang zitten bij een riooldeksel. In eerste instantie konden zij geen reden zien of bedenken om poolshoogte te nemen, maar toen men de jonge eendjes hoorde piepen, werd er gelijk een reddingsactie op touw gezet. Uiteindelijk zijn de eendjes met een visnet uit het riool gehaald, waarna ze weer werden herenigd met hun moeder. De redders in nood hebben de eenden weer uitgezet in een grote vijver nabij het vliegveld van Newcastle.

De redders hebben geprobeerd te achterhalen waar de eendjes van hun moeder werden gescheiden, maar de exacte plek kan men niet met grote zekerheid aangeven. Vast staat wel dat de rioolbuis, waarin de eendjes gevonden zijn, in de omgeving slechts enkele bovengrondse afvoerputjes kent. De eenden zijn letterlijk kilometers lang van elkaar gescheiden geweest en de moeder heeft een ware 'stormbaan' moeten lopen om haar kroost te kunnen blijven volgen. Zo moest zij diverse wegen, een drukke rotonde, een spoorweg en diverse openbare terreinen oversteken.

Peter Elliott, één van de redders, was verbaasd over de vastberadenheid van de moeder. Voor hem en de eenden was het een ongelofelijk avontuur waarin het moederlijke instinct centraal stond. Hij gaf aan dat de moeder niet van de zijde van haar kroost week totdat ze werden gered. Hierdoor was hij extra blij dat ze de eendjes met de moeder konden herenigen.

Veiligheidslek voor Battlefield Heroes beta accounts

Problemen voor de organisatie van de beta van Battlefield Heroes. De QA Boss heeft namelijk problemen gehad met de bescherming van account gegevens en user names, e-mail adressen en wachtwoorden zijn op straat komen te liggen. De oorzaak en de grootte van het lek zijn nog niet duidelijk, evenmin is er een idee wie er met de gegevens vandoor is. Of dit invloed gaat hebben op de voortgang van de beta is ook nog niet duidelijk. QA Boss adviseert iedereen met een enkel wachtwoord voor veel belangrijke logins die dit wachtwoord ook gebruikt voor de Battlefield Heroes beta, om deze aan te passen.

Prins William geridderd

De Britse Koningin Elizabeth heeft gisteren tijdens een ceremonie op Windsor Castle haar kleinzoon prins William geridderd. De prins, die aanstaande zaterdag 26 jaar wordt, is als duizendste ridder toegetreden tot de Orde van de Kousenband. Bij de ceremonie waren ook zijn broer prins Harry en zijn vriendin Kate Middleton aanwezig.

De Orde van de Kousenband is in 1348 door Koning Eduard III van Engeland ingevoerd. Het symbool van de Orde is de blauwfluwelen kousenband, die tijdens ceremoniële gelegenheden gedragen wordt. Prins William droeg tijdens de processie van het kasteel naar de kapel een blauwfluwelen mantel en een zwartfluwelen hoofddeksel met witte struisvogelveren, onderdeel van het groot ceremonieel uniform.

Vandaag de dag wordt alleen nog de blauwe sjerp met insigne gedragen waarop de Kousenband met het oudfranse motto Honi soit qui mal y pense” staat afgebeeld, hetgeen “Schande over hem die er kwaad van denkt” betekent. Alle Engelse koningen zijn de soevereinen van de Orde. Het benoemen van de Ridders is inmiddels weer het voorrecht van de Kroon en meestal wordt de eretitel verleend aan mensen die de koningin hebben gediend of zich hebben ingezet voor nationaal belang.

Oostenrijk slechtste EK-gastland ooit

Tijdens het huidige Europees kampioenschap zijn de beide gastlanden al in de groepsfase gesneuveld. Oostenrijk nam zelfs met een treurig record afscheid van zijn eigen toernooi.

Sinds de invoering van de groepsfases in 1980 is er nog nooit een gastland van het toernooi verdwenen zonder overwinning. Dankzij de prestaties van Oostenrijk, verlies tegen KroatiŽ en Duitsland en gelijk tegen Polen, komt dit twijfelachtige record op zijn naam. Eerder legden Griekenland en Karagounis beslag op twijfelachtige record(s).

Het andere gastland, Zwitserland, dat na twee duels al was uitgeschakeld voorkwam in de derde groepswedstrijd tegen Portugal dat een dergelijk record mede op zijn naam kwam. Zwitserland versloeg Portugal dat al voor de volgende ronde geplaatst was.

In het Oostenrijkse kamp was, ondanks de uitschakeling, geen sprake van ontgoocheling. "We kunnen tevreden zijn met onze optredens en met opgeheven hoofd het toernooi verlaten", aldus de Oostenrijke middenvelder Renť Aufhauser.

Halo Wars komt "when it's done"

Ensemble Studios, bekend van RTS-games als Age of Mythology en Age of Empires III, is nu al een lange tijd bezig met de ontwikkeling van Halo Wars. Een console RTS die zich afspeeld in het Halo-universum. Onlangs had een van de fansites een interview met Graham "Thunder" Somers, de community manager van Ensemble Studios. Inhoudelijk vertelde Somers vrijwel niets over de game, mediagetraind als hij was praatte hij er een beetje omheen, en ook voor de release is er weinig goed nieuws voor de fans. Op de vraag of de game in 2008 of 2009 zou verschijnen antwoordde Somers dat de game komt "when it's done". Hoewel de alpha-fase van de game er al op zit is het dus nog niet duidelijk wanneer de game kan gaan verschijnen.

Ultimatum voor Klink over roken in feesttent

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) dreigt met juridische stappen tegen minister Ab Klink (Volksgezondheid). De organisatie vindt dat Klink duidelijkheid moet geven over het rookverbod in tenten bij evenementen en festivals.

KHN heeft de minister een brief op poten gestuurd. In feesttenten mag na 1 juli worden gerookt als die aan een kant helemaal open is. KHN wil dat Klink 'gelijke monniken, gelijke kappen' hanteert en het rookverbod overal hetzelfde en eenduidig invoert, zowel in tenten als in de reguliere horeca. De organisatie wil binnen vijf dagen antwoord van de minister.

EK definitef voorbij voor Emre GŁngor

Het EK zit er definitief op voor Emre GŁngor. De verdediger komt dit EK niet meer in actie.

De kuitblessure van GŁngor is dermate ernstig dat hij niet meer in actie kan komen voor Turkije. GŁngor zal vermoedelijk twee maanden toe moeten kijken. Het is een domper voor bondscoach Fatih Terim, die mogelijk ook Servet Cetin en GŲkhan Zan moet missen in de kwartfinale tegen KroatiŽ.

Sowieso niet van de partij is doelman Volkan Demirel, die in de slotfase van het duel tegen TsjechiŽ met rood van het veld werd gestuurd. Ook Mehmet Aurelio is er niet bij tegen de Kroaten, hij kreeg in de groepsfase twee keer geel en is geschorst.

Oranje op jacht naar record

Het Nederlands elftal kan in het groepsduel met RoemeniŽ voor een unieke gebeurtenis gaan zorgen. Door de doelpuntrijke overwinningen op ItaliŽ (3-0) en Frankrijk (4-1) staan er na twee speeldagen al zes verschillende Nederlandse doelpuntenmakers op de topscorerslijst vermeld.

Wesley Sneijder (2x), Ruud van Nistelrooij, Giovanni van Bronckhorst, Dirk Kuyt, Robin van Persie en Arjen Robben troffen tijdens dit EK al doel namens Oranje. Het record staat op zeven.

In 1996 slaagden zeven Tsjechen erin om te scoren tijdens het EK in Engeland. Vier jaar later tijdens EURO 2000 evenaarde Frankrijk deze prestatie. Omdat de verwachting is dat Marco van Basten zijn elftal op een aantal plaatsen zal wijzigen, is de kans aanwezig dat er nieuwe schutters bijkomen voor Nederland.

Britney Spears niet vervolgd voor voetincident

Eindelijk eens goed nieuws voor zangeres Britney Spears. Het 26-jarige popidool zal niet worden vervolgd voor het overrijden van de voet van een paparazzifotograaf vorig jaar.

De fotograaf deed pas zes maanden na het ongeval aangifte. Zijn aanklacht werd echter nietig verklaard omdat de voet van de man zich volgens experts alleen onder de wielen van de auto van Spears kon bevinden als hij hem daar moedwillig zou hebben geplaatst.

Bovendien onderschreef een filmpje van het voorval, dat op internet circuleerde, het relaas van de fotograaf niet.

Het voetincident...

Meer zwartrijders door ov-chipkaart

Sinds de ov-chipkaart zijn intrede heeft gedaan bij de Rotterdamse metro, is het aantal zwartrijders toegenomen. Vervoerder RET zweeg hier tot voor kort over, maar bekent nu dat de invoering van de chipkaart ook negatieve gevolgen heeft.

De poortjes die bij de ingang van de metrostations zijn geplaatst, zouden alleen open moeten gaan als er een ov-chipkaart of strippenkaart wordt gebruikt. Nu blijkt dat een bonuskaart van Albert Heijn en zelfs een gewoon papiertje al voldoende is om binnen te komen. De poortjes gaan te makkelijk open en zijn dus erg fraudegevoelig. Vorig jaar reed 9,6 procent van alle RET-reizigers zwart; een stijging van 2,2 procent ten opzichte van 2006. Dat blijkt uit cijfers van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV).

Van de 88 miljoen reizigers in de Rotterdamse metro, reden ruim acht miljoen mensen zwart. RET doet geen mededelingen over de inkomsten die daarmee worden misgelopen. Zwartrijden zou door de invoer van de ov-chipkaart moeilijker moeten worden, maar het tegendeel blijkt waar te zijn. De directeur van RET geeft morgen tekst en uitleg aan de Tweede Kamer over de ov-chipkaart en het toegenomen aantal zwartrijders.

Joling flirt met ex Lieke van Lexmond

Dat Gerard Joling graag flirt is geen verrassing. Ook dat hij er op kickt gebonden heteromannen in zijn bed te lokken is al een tijdje bekend. Nieuw is dat hij regelmatig flirt met de ex-vriend van Lieke van Lexmond.

Het gaat om Jeroen Rietbergen, die vorig jaar door Linda de Mol werd afgepakt van Lieke. Hij speelt in de band van Gerard Joling dus er is alle tijd om te flirten. Joling is overigens al een tijdje bezig met het schrijven van een alles onthullend boek waarin ook zijn liefdesleven met naam en toenaam van zijn minnaars aan bod komt. Of het met Rietbergen bij flirten blijft of dat er meer gebeurt vertelde Joling er niet bij. Wie weet laat hij Liekes ex net als Geert Hoes uit de kast komen.

(c) FOK!

Lekker flirten met Jeroen.

Peruaanse mijnwerkers gijzelen 65 agenten

Boze Peruaanse mijnwerkers houden 65 politieagenten gegijzeld in een kathedraal in de stad Moquegua, 1200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Lima. Voor de kerk hebben zich ruim 20.000 mensen verzameld.

De mijnwerkers demonstreerden massaal om een groter deel van de mijnopbrengsten te krijgen toen de oproerpolitie ingreep. De agenten werden door de woedende menigte overmeesterd en opgesloten in de kerk. De demonstranten hadden al een week lang wegen geblokkeerd in de hoop hun zin te krijgen.

Door het geweld bij de demonstratie raakten zestig mensen gewond. Onder hen dertien agenten, die door de gijzelnemers werden vrijgelaten.

Wolter Kroes op #1 met Viva Hollandia

Hij staat nummer één en dat is prima. Viva Wolter Kroesia. De gezellige volkszanger staat met 'Viva Hollandia' nummer één in de Top 40 en de Mega Top 100 en heeft dus het best verkochte EK voetballied. René Froger leek te gaan winnen met zijn Hazes-cover 'Bloed, zweet & tranen' maar heeft het nakijken. 

Viva Hollandia is trouwens óók een cover. Het is een Duits nummer van de band Höhner en heette Viva Colonia. Overigens bracht de Nederlandse groep Santa Rosa twee jaar geleden al een Nederlandse versie dat ook Viva Hollandia heette. Santa Rosa is dan ook niet niet blij met het, in hun ogen gestolen, succes van de mollige volkszanger. Kroes zelf kan er niet mee zitten. "Het Oranje Legioen heeft massaal voor mijn single gekozen", aldus Wolter.
Rehhagel mag blijven bij Griekenland

Ondanks het feit dat titelverdediger Griekenland na twee wedstrijden al is uitgeschakeld op het EK, houdt de Griekse voetbalbond alle vertrouwen in bondscoach Otto Rehhagel. De Duitser verlengde in maart zijn contract tot en met het WK van 2010 en mag dit contract dus uitdienen.

"Een verandering van coach zou de makkelijkste weg zijn geweest, maar wij houden het bij de moeilijke weg," sprak bondsvoorzitter Vassilis Gagatsis tijdens een persconferentie."

"De drijvende kracht van dit team is de steun en het onvoorwaardelijke vertrouwen tussen de spelers, de trainer en de bond geweest. Rehhagel is de architect van Griekenland's grootste succes op sportgebied ooit. Laten we dit alles niet kapot maken."

Sonic raast door Europa in Sonic Unleashed gameplay video

Tegenwoordig moet en zal alles 3D zijn. Oude helden werden vanzelfsprekend uit hun 2D wereldje gerukt en overgezet naar 3D. Sommigen hadden hier geen problemen mee, voor anderen was deze zet geniaal, maar enkele karakters hadden hier toch wat meer moeite mee. Sonic heeft naast een paar uitzonderingen nog niet echt zijn draai in gevonden in de derde dimensie. SEGA heeft waarschijnlijk het euvel gevonden, de supersnelle gameplay van de egel werkt misschien wel gewoon beter in 2D. Met Sonic Unleashed gaan ze terug naar het begin. We zien Sonic van de zijkant, we gaan van links naar rechts, af en toe hebben we een stukje dat we achter de egel zitten, net als vroeger maar dan met een mooi 3D sausje eroverheen. Onderstaande gameplay trailer laat twee minuten zien uit het level High Europe.Eind dit jaar mogen we zelf kijken of onze egel z'n wilde stekels nog heeft. Heb je een PS2, PS3, Wii of 360 en ben je gek op de old-school Sonic spellen? Hou dan het einde van dit jaar scherp in de gaten!

Onderzoekers: koffie minder slecht dan gedacht

Wie tot zes koppen koffie per dag drinkt, loopt geen gevaar daar vroeg aan dood te gaan. Sterker nog, bij middelbare vrouwen lijkt de kans op een vroeg einde door een hartaandoening dankzij het regelmatig drinken van koffie, zelfs af te nemen.Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Madrid in Spanje, dat vandaag gepubliceerd is.

Eerdere onderzoeken naar de consumptie van koffie gaven een wisselend beeld; soms bleken er voordelen, soms waren er nadelen. Naar nu blijkt is koffie dus minder ongezond dan tot nu toe werd gedacht, stellen de onderzoekers, die meer dan 120.000 mannen en vrouwen in de Verenigde Staten onderzochten. Koffie bevat cafeïne, een verslavende en oppeppende stof. De onderzoekers denken dat deze stof zorgt voor de vermindering van het aantal hart- en vaatziektes onder koffiedrinkers.

'Acht Rabo-renners al zeker van Tour'

Acht wielrenners van de Rabobankploeg zijn volgens het Algemeen Dagblad al zeker van deelname aan de Tour de France. Dat zou betekenen dat er nog maar ťťn plaats te vergeven is.

Thomas Dekker, Laurens ten Dam, Bram Tankink, Joost Posthuma en Sebastian Langeveld, Denis Menchov, Oscar Freire en Juan Antonio Flecha zouden al zeker zijn van een plaats. Weening, Niermann, De Groot en Moerenhout zijn de vier renners die moeten strijden voor de negende plek.

"Ze hebben allen hun specifieke kwaliteiten. Het wordt nu zaak te bepalen aan welke je tijdens de Tour het meest behoefte hebt. Dat is overigens niet mijn taak, maar die van, Erik Dekker en Erik Breukink, de twee ploegleiders die naar Frankrijk gaan," meldt Adri van Houwelingen.

Zwaarden en vlammenwerpers in Call of Duty 5 screens

War! What is it good for? Nou, eigenlijk is het best een goede basis voor een videogame! Al jaren worden we overladen met games waarin je meedoet aan de meest gruwelijke oorlogen uit het verleden. Vorig jaar nam Infinity Ward ons naar het heden met Call of Duty 4, maar Treyarch neemt ons toch weer terug naar WWII. Draaiend op de CoD4 engine kunnen we dus weer al die oude schietijzers overuren laten draaien. Om ze ook wat rust te gunnen kunnen we volgens onderstaande screens ook met zwaarden en vlammerwerpers aan de gang...Do I smell something burning?"Why are you carrying a flamethrower Tommy?
Afraid
Ze Germans are coming?

Wanneer Call of Duty 5: World at War te spelen is is nog onduidelijk, Treyarch wil dit keer het spel niet uitbrengen voordat het echt klaar is. Het spel komt uit op de DS, PC, PS2, PS3, Wii en 360.

'Negen wijzigingen in opstelling Nederland'

Volgens de Telegraaf zal bondscoach Marco van Basten negen andere spelers laten spelen in de wedstrijd tegen RoemeniŽ. Alleen doelman Edwin van der Sar en middenvelder Orlando Engelaar blijven staan.

De spelers Khalid Boulahrouz, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst, Dirk Kuyt, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Ruud van Nistelrooy zullen volgens de krant rust krijgen. Nigel de Jong en Andrť Ooijer staan op scherp en worden derhalve uit voorzorg aan de kant gehouden.

De vermoedelijke opstelling van Nederland: Van der Sar: Melchiot, Heitinga, Bouma, De Cler: De Zeeuw, Engelaar: Van Persie, Afellay, Robben: Huntelaar.

Annemieke Schollaardt beste vrouwelijke radio-dj

Annemieke Schollaardt is maandag als beste dj onderscheiden bij de uitreiking van de Radiobitches Awards 2008. Schollaardt presenteert de programma's Weekend DNA en Nacht DNA op 3FM. Dat heeft de organisatie meegedeeld.

Als beste nieuwslezeres op de radio is Jasmijn van Dijk van Radio 538 uitverkoren. Al eerder werd bekend dat Jeanne Kooijmans (Radio 2) een Oeuvre Award zou krijgen voor haar radiowerk.

In de categorie Aanstormend Talent ontving Roosmarijn Reijmer, ook van 3FM, een award. Op de website radiobitches.nl brachten meer dan 5000 luisteraars hun stem uit. De genomineerden werden eerder gekozen door mensen uit het radiovak.

Radiobitches Awards is een initiatief van de Veronica Radioschool.

Boonen praat niet met pers tijdens koers

Tom Boonen zal tijdens de Ster Elektro Toer, die dinsdag begint, niet met de pers praten. Vorige week werd bij de Belgische wielrenner sporen van cocaÔne in het bloed gevonden.

"Om verdere speculaties en misverstanden te voorkomen, zal Tom tijdens de Ster Elektro Toer niet met de pers spreken," aldus de Quick-Stepploeg. Boonen zal ook in ieder geval niet in de Tour de France starten. Een gesprek tussen de Quick-Step ploegleiding en het bestuur van de Tour de France liep op niks uit.

Al Gore zet zich in voor Obama

Voormalig vicepresident Al Gore heeft zich achter Barack Obama geschaard en gaat zich inzetten om hem te helpen het Amerikaanse presidentschap te veroveren. Dat heeft Gore, die het presidentschap in 2000 nipt aan zich voorbij zag gaan, maandag in een email aan de aanhangers van Obama beloofd.

Gore kreeg in 2000 meer stemmen dan George Bush, maar Bush viel de beslissende steun van de staat Florida ten deel nadat het Amerikaanse hooggerechtshof een einde had gemaakt aan een omstreden hertelling. Nadien heeft Gore zich geworpen op het probleem van de klimaatverandering; voor zijn inspanningen om de wereld van de ernst van dit probleem te doordringen won hij een Oscar en de Nobelprijs.

Gore is een van de populairste figuren binnen de Democratische Partij, maar tijdens de voorverkiezingen heeft hij zich op de vlakte gehouden. Gore was vicepresident onder Bill Clinton, de echtgenoot van Obama's rivale voor de Democratische presidentsnominatie, Hillary Rodham Clinton.

Halal-kauwgom op de markt

"Onze kauwgom kauwt wel ietsje stugger dan gewone", zegt Jeremy Deacon. Hij is directeur van Marhaba Food, het eerste Nederlandse bedrijf dat halalsnoep op de markt brengt. Dat betekent: kauwgum, chocola en andere snoepjes zonder gelatine.

Dat verdikkingsmiddel wordt gewonnen door huiden en beenderen van vooral varkens en koeien te laten trekken in heet water. Ook E-nummers 472, 441, 485 en 471 zijn uit den boze. Die kunnen bestanddelen van onreine dieren bevatten. Voor veel Nederlandse moslims is het halal- snoep een eye-opener. "Er zijn weinig moslims die in de supermarkt met een lijstje E-nummers rondlopen", zegt hij. "Veel moslims weten dat kauwgum gelatine bevat, maar van chocola is dat minder bekend."

Hij huurde de van televisie bekende Meiden van Halal in als boegbeeld, en inmiddels is het Marhaba-snoep in ongeveer honderd Nederlandse winkels verkrijgbaar, waaronder grote supermarktketens als Vomar, Albert Heijn en Plus. Ook breidt Marhaba uit in het buitenland. In Engeland zijn de repen, bonbons en snoepjes in zestig winkels te koop – binnenkort zelfs in het wereldberoemde Harrods. Ook Frankrijk en Duitsland staan op het programma. Marhaba heeft nu vijf werknemers, waarvan drie moslim. Winst maakt het bedrijfje nog niet, vertelt Deacon. "We hebben nog een lange weg te gaan."

Engelsman Deacon, zelf geen moslim, woont al decennialang in Nederland en werkte bij Unilever, Sara Lee en Campina. Met Marhaba wil hij een "positieve, multiculturele onderneming" opzetten. Vorige maand ontving Deacon van de president van Maleisië, waar hij als kind een paar jaar woonde, de Halal Journal Award.

Op marhabafood.com is een gratis reep te bestellen. Dat doen volgens Deacon overigens vooral autochtone Nederlanders.

FC Porto toch in Champions League

FC Porto is toch toegelaten in de Champions League. Porto heeft dit afgedwongen nadat zij in hoger beroep gingen tegen de beslissing.

FC Porto werd in eerste instantie uitgesloten omdat ze verdacht werden van het omkopen van scheidsrechters. Daardoor kregen ze van de Portugese voetbalbond een boete van 150.000 euro en zes punten in mindering. De Europese voetbalbond besliste nu dat ze toch mochten deelnemen aan de Champions League. Het onderzoek naar de omkoping loopt echter wel nog.

Vrouw heeft zeven kinderen van eigen vader

Een Colombiaanse vrouw van 41 heeft gisteren (plaatselijke tijd) voor de pers verklaard dat zij dertig jaar lang is verkracht door haar vader. Uit de incest zijn zeven kinderen voortgekomen.

Volgens Edith Calderón dreigde haar vader haar te vermoorden als zij niet in zou gaan op zijn seksuele avances. "Toen ik acht was, betastte hij me al, maar het was op mijn elfde dat hij mij voor het eerst verkrachtte. Als ik schreeuwde en huilde, bedreigde hij mij met een mes en zwoer dat hij mij zou doden als ik zou praten of als ik me niet liet aanraken."

Haar moeder was volgens Edith op de hoogte van het seksuele misbruik, maar was ook bang. Haar moeder vervulde de rol van verloskundige bij de zeven bevallingen. Twee van de baby's overleden.

Als er visite kwam, werden Edith en haar kinderen verstopt. Wanneer de ouders het huis verlieten, werden Edith en de kinderen opgesloten. Aan de lijdensweg van Edith kwam onlangs een einde toen haar vader aan kanker overleed.

John de Mol opent website voor tv-ideeŽn

John de Mol heeft een website geopend waar iedereen zijn ideeën kan deponeren voor een nieuwe realityshow. Op TalpaCreative.com, die maandag online ging, worden creatieve geesten uitgedaagd hun concepten voor te leggen aan de Talpa Media Group.  De beste suggesties worden niet alleen beloond met 50.000 dollar, maar ook nog eens daadwerkelijk uitgevoerd.

John de Mol lanceerde eerder al succesvolle programma's als Big Brother, Fear Factor en Deal or No Deal. Naar eigen zeggen is de basis van zijn filosofie dat ieder mens een briljant idee kan hebben. "Ik ben er van overtuigd dat er ergens iemand een geniaal idee heeft voor een realityshow", stelt De Mol. "Deze nieuwe website biedt diegene de kans om in contact te komen met mensen die zijn idee tot uitvoer kunnen brengen. Wij willen graag alle risico's nemen die daarmee gepaard gaan."

Het team van De Mol beoordeelt alle inzendingen op haalbaarheid en internationale potentie. De bedoeling is dat concepten die in productie worden genomen eerst worden getest op de Nederlandse televisie.

Etappezege McEwen in Zwitserland

Robbie McEwen heeft de derde etappe van de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. Na 155 kilometer was hij in de massasprint te sterk voor Rabo-renner Oscar Freire. Igor Anton blijft leider in het algemeen klassement.

Na vijf kilometer demareerden de Fransman Hervť Duclos-Lasalle en de Duitser Renť Weissinger. Na twintig kilometer kwam daar de Amerikaan Jeff Louder bij. Het drietal hield stand tot tien kilometer voor de streep, toen werden ze ingerekend door het peleton. McEwen was uiteindelijk de sterkste in de sprint.

Sloper vast na aanrijden dief

Werknemers van sloopbedrijf De Nollen in Heerhugowaard zijn zwaar teleurgesteld en stomverbaasd. Toen dieven - vermoedelijk Polen - afgelopen weekend voor de vijfde keer in korte tijd probeerden in te breken probeerde baas Leo de dieven klem te rijden, maar verwondde daarbij één van de dieven. Nu zit Leo in de gevangenis terwijl de dief in het ziekenhuis ligt.

Collega's van andere sloopbedrijven in de omgeving betuigden gisteren massaal hun steun aan de werknemers en de baas van De Nollen. Ze vinden het "de omgekeerde wereld". De dief wordt in het ziekenhuis verzorgd, terwijl de 42-jarige Leo in de gevangenis zit. Mocht Leo vervolgd worden voor zijn daad, dan willen zij met zijn allen bijdragen in de advocaatkosten.

Het sloopbedrijf is al langere tijd het slachtoffer van inbraak. Werknemer Sander vertelt: "Vanaf Pinksteren is er vier keer ingebroken, waarbij voor zo'n 60.000 euro aan katalysatoren is gestolen. Hoewel de politie is gaan posten, zijn we op gegeven moment ook zelf op het terrein gaan slapen." Dit was afgelopen nacht ook het geval. Drie mannen in een auto reden rondjes op het industrieterrein. Eenmaal uitgestapt liepen ze richting het bedrijf. Een werknemer belde daarop de politie en de baas.

Leo is zo snel hij kon met zijn zoon naar het bedrijf gekomen, waar hij de dief klem reed zodat deze niet meer kon vluchten. Hij raakte daarbij ook een werknemer. Deze weknemer kwam er met lichte verwondingen vanaf, terwijl de dief acht ribben en zijn bekken brak. Leo zit sinds het weekend vast. "Als er vier keer is ingebroken, raak je in de stress," verklaart Sander de actie van zijn baas.

De eigenaar verklaarde na het voorval dat hij "niet de bedoeling had om de verdachte zwaar lichamelijk letsel toe te brengen." De politie van de regio Noord-Holland-Noord noemt het een lastige zaak. "Het moeilijke is om vast te stellen wat het idee van de man was toen hij het bedrijventerrein op kwam rijden. Wat waren de omstandigheden?" aldus woordvoerder Hartenberg. De zegsman verduidelijkt dat de dief pas later kan worden verhoord, omdat hij eerst goed verzorgd moet worden.

Wickmayer niet op Ordina Open

De Belgische tennisster Yanika Wickmayer zal niet in actie komen op het Ordina Open. Ze kreeg van de organisatie een wildcard, maar leverde die weer in door een blessure.

De 18-jarige Belgische kon misschien wel spelen maar ze wil geen risico's nemen met het oog op het toernooi van Wimbledon. Wickmayer kampt met een overbelaste en een ontstoken kniepees en een vochtophoping achter haar knie. De wildcard zal nog aan iemand anders toegewezen worden.

Vaticaan weigert opnames Hanks-film

De Rooms-Katholieke Kerk heeft de makers van de nieuwe film met Tom Hanks, Angels and Demons, verboden opnames te maken in kerken in Rome. De thriller is het vervolg op The Da Vinci Code, een film waarmee regisseur Ron Howard zich de woede van het Vaticaan op de hals haalde. Beide verhalen vertellen over samenzweringen in en rond de Rooms-Katholieke Kerk.

De opnames begonnen eerder deze maand. De filmcrew heeft al gedraaid op de Piazza Navona en de Piazza del Popolo in Rome. Maar na overleg met het aartsbisdom weigert het Vaticaan toestemming te verlenen om te draaien in de Santa Maria del Popolo en de Santa Maria della Vittoria.

Het is een nieuwe tegenslag voor regisseur Ron Howard. Eerder moesten de opnames al worden uitgesteld als gevolg van de schrijversstaking die eind vorig jaar Hollywood bijna vier maanden lam legde. Angels and Demons moet medio 2009 in première gaan.

CaliforniŽ krijgt homohuwelijk

In Californië zijn gisteren voor het eerst homohuwelijken gesloten. Het is de tweede Amerikaanse staat waar dat mogelijk is, na Massachusetts, waar echter alleen homoseksuele ingezeten kunnen trouwen. Californië is dus de eerste staat die het homohuwelijk voor alle volwassen Amerikanen openstelt.

Honderden vrijwilligers hielpen bij de tientallen homohuwelijken die gisteren in Californië werden gesloten, deels in tenten of op het gazon voor het gerechtsgebouw. Door 45 Amerikaanse staten wordt het homohuwelijk ronduit afgewezen. New York wil Californische homohuwelijken wel gaan erkennen.

Twee lesbische stellen die lang hadden gevochten tegen het Californische verbod op homohuwelijken, werden gisteren als eersten getrouwd. In Beverly Hills werden Robin Tyler en Diane Olson in de echt verbonden, die het probleem hadden voorgelegd aan het Californische hooggerechtshof. In San Francisco gaven Del Martin (87) en Phyllis Lyon (83) elkaar het jawoord. Zij zijn al 56 jaar samen.

Betere genen door gezonde levensstijl

Een deugdelijk leven, inclusief gezond voedsel en genoeg sporten, leidt niet alleen tot een beter lichaam, maar ook tot betere genen. Dat bleek gisteren uit een Amerikaans onderzoek.

Dertig mannen met een ongevaarlijke vorm van prostaatkanker die geen conventionele behandeling als chemokuren, operaties of hormoontherapie wilden ondergaan, moesten voor de proef drie maanden lang hun levensstijl veranderen. Zij aten veel fruit, groenten en granen, liepen minimaal een half uur per dag en deden zeker een uur per dag aan meditatie.

Zij verloren niet alleen gewicht en verbeterden hun bloeddruk. Maar ook hun genen bleken te veranderen. De genen die de kanker stimuleren, namen af in kracht, terwijl de activiteit van de genen die de ziekte tegengaan, juist toenam. "Blijkbaar kan je toch veranderen wat er in je genen gebeurt", constateert één van de onderzoekers.

CD: Putumayo - Cafe Cubano

Putumayo is op FOK! inmiddels een bekend label. Er verschenen al heel wat reviews van deze promotor van de wereldmuziek, een genre dat steeds meer terrein wint. Dit komt niet in de laatste plaats doordat de mensen tegenwoordig veel verder weg gaan om de wereld te ontdekken. De muziek en sfeer die zij in verre oorden ervaren willen zij graag mee naar huis nemen en daar delen met de thuisblijvers. Putumayo maakt dit mogelijk door met haar cd's steeds een mooie collectie te maken van een bepaalde genre muziek, vaak afkomstig uit hetzij een bepaald continent, hetzij een bepaald land. Aan deze hele kleurrijke collectie kan nu weer een nieuwe cd worden toegevoegd: Cafť Cubano, een lekkere, swingende cd met de muziek uit het land van de Castro's (zie je Fidel al heupwiegen op de muziek van bijvoorbeeld Fťlix Baloy?)

'Tientallen Nederlanders naar BelgiŽ voor orgaan'

De afgelopen drie jaar kregen vijftig Nederlanders een donororgaan in België. Dat bleek maandag uit onderzoek van televisieprogramma Nova.


Het zou daarbij gaan om patiënten die vaak niet eens de transplantatiewachtlijst halen. De criteria zijn volgens Nova door het tekort aan organen zo streng dat veel mensen worden afgewezen.
Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) zei in Nova dat de ruimere beschikbaarheid van orgaandonoren in België niet aan het systeem ligt. De bewindsman wees als mogelijke oorzaak onder meer op de organisatie in ziekenhuizen.

In België is de orgaandonatie anders geregeld dan in Nederland. Het Belgische model komt overeen met het systeem dat is aanbevolen door de coördinatiegroep Orgaandonatie, die adviseerde een Actief Donor Registratiesysteem in te voeren. Hierbij zijn mensen automatisch donor zijn tenzij ze bezwaar maken. Klink ziet hier niets in. Hij vindt dat het een persoonlijke overtuiging moet zijn omdat het lichaam niet 'tot de overheidssfeer' behoort.

Boek: Jennifer L. Leo - Daar brak mijn hak

Lachwekkende verhalen van vrouwen op reis luidt de ondertitel van Daar brak mijn hak, een boek van Jennifer L. Leo. Met zo'n titel en subtitel verwacht je heel wat af te gaan lachen en vol goede zin begin je dan ook aan de verhalen. Echter, het 'meest leuke' stukje in het boek is de korte opmerking nog voor het boek begint:

Aan alle vrouwen die te veel bagage inpakken en hun koffers vervolgens door iemand anders laten dragen.

Niet zozeer de opmerking an sich is komisch, maar meer het beeld dat je er bij hebt: Schiphol, opgetutte en opgedirkte dame op hoge hakken, mobieltje (roze uiteraard) in de hand en al bellend afstevenend op de incheckbalie. Achter haar manlief met drie immense koffers. The Lady herself draagt alleen haar beautycase, want die mag natuurlijk niet in het bagageruim, dat is handbagage. Dit beeld is zo'n beetje het meest lachwekkendste dat het boek je te bieden heeft.

Grote knallen

Ik las een column over schieten, een vroegere hobby van mij. Leuk werk, ik schoot klein kaliber geweer, KKG in het schuttersjargon. Ik ging altijd dinsdagavond eerst schieten en later een biertje happen en toepen, mes op tafel, om stuivers. Dat schieten was trouwens niet iets dat je zo maar effe deed, je moest het echt secuur in elkaar knopen om er iets van te maken. Je zat op een knie, met driehoekige harde kussentjes onder je wreef en achter je knie, zodat je stevig en stabiel zat.

SchŲne van De Graafschap naar NEC

Lasse SchŲne zal De Graafschap verlaten en speelt met ingang van het komende seizoen voor NEC. De Deense middenvelder tekent in Nijmegen een contract voor drie seizoenen met een optie voor nog een vierde seizoen. SchŲne mocht De Graafschap voor een gelimiteerde som verlaten.

De 22-jarige Deen maakte twee seizoenen geleden de overstap van de beloften van SC Heerenveen naar De Graafschap. Als Superboer ontpopte hij zich al snel tot een technisch begaafde spelbepaler van de ploeg van trainer Jan de Jonge. Het afgelopen seizoen kwam SchŲne in alle duels in actie en scoorde hierin zeven keer.

Bij NEC wordt de jongeling de opvolger van Brett Holman, die waarschijnlijk naar AZ vertrekt.

Perrotta had een 'Huntelaartje'

Afgelopen zondag miste Klaas-Jan Huntelaar de spelersbus van Oranje. Dit deed hij na een training van het Nederlands elftal. De Italiaanse ploeg was op bezoek bij het hotel van de spelersvrouwen, alwaar Simone Perrotta het iets te veel naar zijn zin had.

Perrotta miste hierdoor ook de spelersbus. Na het missen van de bus kreeg de Italiaan hulp van de politie die hem in de politiewagen meenam en de spelersbus achtervolgde.

Vlak voor het hotel van de Italianen wisten de agenten Perrotta af te leveren bij de bus.

Waarschijnlijk einde EK voor GŁngor

Het EK van Emre GŁngor zit er waarschijnlijk op. De verdediger van Galatasaray raakte gisteren tegen TsjechiŽ geblesseerd aan zijn kuit en lijkt dit toernooi niet meer in actie te kunnen komen.

GŁngor wordt vandaag in het ziekenhuis onderzocht, maar de verwachting is dat het einde verhaal is. De kwartfinale komt sowieso te vroeg voor de verdediger.

Turkije plaatste zich gisteren voor de kwartfinale van het EK door met 3-2 te winnen van TsjechiŽ.

Trulli wil Andersson in Frankrijk eren

Toyota-coureur Jarno Trulli wil in Frankrijk een eerbetoon brengen aan de onlangs overleden Ove Andersson door een goed resultaat te boeken. De oud-teambaas van Toyota overleed tijdens de Milligan Vintage Trial rally toen zijn auto in botsing kwam met een vrachtwagen.

Trulli spreekt in zijn voorbeschouwing over de Zweed en hoe hij hem wil eren: "Ik hoop dat we opnieuw wat punten kunnen scoren. Dat zou gelijk een mooi eerbetoon zijn aan Ove. Zonder hem was Toyota misschien niet in de Formule 1 gekomen. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij de oprichting van dit team. Wat eerst een rallyteam was, is nu een grote Formule 1-renstal met de potentie om wereldkampioenschappen te winnen. Ove was gek van autosport en hij vond het fantastisch om Toyota te zien winnen. Ik hoop dat we komend weekend iets passends voor hem kunnen doen."

Triest afscheid voor BrŁckner

TsjechiŽ leek bij een 2-0 voorsprong op Turkije al zeker van de kwartfinale. Toch ging het nog dramatisch fout voor de Tsjechen, na een enorme blunder van Petr Cech kwamen de Turken op gelijke hoogte en maakten vlak voor tijd nog de winnende treffer.

Dit verlies betekent een dramatisch afscheid voor bondscoach Karel BrŁckner. Na vier jaar bondscoachschap stopt de Tsjech er mee. "De wedstrijd tegen Turkije was ťťn grote ramp," aldus de 68-jarige oefenmeester. "Ik kan het niet anders omschrijven. In dat laatste kwartier ging werkelijk alles fout. Ik heb geen idee waar dat aan lag. Maar het lijkt me duidelijk dat we in die fase een stuk beter hadden moeten spelen. Dan zouden wij nu in de kwartfinale staan."

BrŁckner denkt dat het gemis van Rosicky een grote impact had op de uitschakeling. "We hebben simpelweg geen andere speler die net zo goed is als Rosicky. Na zijn wegvallen, hadden we op het middenveld meteen een probleem."

Na een slecht EK, kijkt BrŁckner toch nog wel terug op een mooie tijd. "Prachtige overwinningen en grote nederlagen horen allemaal bij het spel. De ene keer zit het mee en de andere keer zit het tegen. Ik heb in elk geval vier schitterende jaren gehad."

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.