Celstraf voor 'seksridder'

Veerle (Volpez)

Een 57-jarige 'ridder' uit Heerhugowaard is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 maanden, waarvan zes voorwaardelijk. De man kreeg de straf omdat hij zich schuldig maakte aan aanranding en seksueel misbruik.

Naast de opgelegde vrijheidsstraf moet de man zich psychiatrisch laten behandelen. De rechter bepaalde hiervoor een proeftijd van drie jaar.

Als voorzitter van de quasi middeleeuwse Compagnie van Brederode liet de man ontuchtige handelingen plegen door onder andere zijn vijftienjarige nichtje. Hij beloofde zijn slachtoffers dat ze mee mochten spelen in een middeleeuwse film wanneer zij goed 'oefende' met seksuele handelingen.

Het nichtje kreeg een schadevergoeding van ruim drieduizend euro toegewezen. Een ander slachtoffer van de man krijgt een schadevergoeding van 550 euro. Wegens een vormfout heeft de rechtbank de man twee maanden minder straf opgelegd. De politie verzuimde namelijk om de verhoren die zijn afgenomen op te nemen, terwijl dit een dwingend voorschift is bij zedenzaken.