Uitslag Polen - Kroatië

De eerste Nederlandse bondscoach is uitgeschakeld. Het Polen van Leo Beenhakker kwam in de laatste groepswedstrijd niet tot scoren, terwijl de al geplaatste tegenstander Kroatië dat wel éénmaal deed: 0-1.

Aanvankelijk was aan het spel duidelijk te zien dat Polen iets moest forceren. De Kroaten, die al als groepswinnaar geplaatst waren voor de kwartfinales, stonden verdedigend echter uitstekend en lieten de Polen niets toe. Langzaam maar zeker raakten de ideeën van de ploeg van Leo Beenhakker op, en nam Kroatië het initiatief over. Het duurde lang voordat de echt goede kansen kwamen, maar naar mate de eerste helft vorderde moest Artur Boruc steeds vaker in actie komen. De doelman van Celtic had enkele knappe reddingen in huis om de nul te houden, en hield daarmee tevens de Poolse droom overeind. Pogingen kwamen onder meer van Mladen Petrić en Ivan Rakitić.

De tweede helft was nog maar net onderweg of Boruc werd alsnog gepasseerd. Ivan Klasnić werd ondersteboven gelopen in de Poolse zestien, maar omdat de bal naar Danijel Pranjić rolde mocht het spel verder. De linksback van sc Heerenveen gaf de bal laag voor, precies waar Klasnić net was opgestaan: 0-1. Na de goal zette Polen aan om in ieder geval nog iets uit het duel te slepen. De ingevaller Euzebiusz Smolarek stichtte veel gevaar voor het doel van Vedran Runje, maar zijn pogingen gingen rakelings naast. De beste kans kwam op naam van een andere invaller, Tomasz Zahorski. Oog in oog met Runje faalde hij echter gelijk te maken. Kroatië heeft in Groep B geen punt weg hoeven geven; het won alle duels met één doelpunt verschil.


Karakteristieken

Polen - Kroatië 0-1
53' Ivan Klasnić 0-1

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Kyros Vassaras (GRE)
Stadion: Hypo-Arena, Klagenfurt
Gele kaart: Mariusz Lewandowski, Tomasz Zahorski (Polen), Hrvoje Vejić, Ognjen Vukojević (Kroatië).

Opstellingen

Polen: Boruc; Wasilewski, Żewłakow, Dudka, Wawrzyniak; Murawski, Lewandowski (Kokoszka/46); Łobodziński (Smolarek/55), Guerreiro, Krzynówek; Saganowski (Zahorski/68).

Kroatië: Runje; ¦imić, Vejić, Kne¸ević (Corluka/27), Pranjić; Leko, Vukojević, Pokrivač, Rakitić; Klasnić (Kalinić/74), Petrić (Kranjčar/75).

Submitter:  Bron: FOK!sport