'Misverstand meestal oorzaak medische fout'

Misverstanden in de samenwerking en een gebrekkige afstemming tussen afdelingen zijn meestal de oorzaak van medische fouten. Dat concluderen de Orde van Medisch Specialisten en onderzoeksbureau NIVEL in een vandaag verschenen onderzoek.

De fouten ontstaan ook als artsen en verpleegkundigen afspraken niet nakomen en dubbelchecks vergeten uit te voeren. Het gaat vaak om medicatie die verkeerd wordt uitgezet en laboratoriumuitslagen die te laat zijn of zoekraken.

De grote werkdruk is een belangrijke factor bij het ontstaan van fouten. Als ze het druk hebben, doen medewerkers meer dingen tegelijkertijd en moeten ze improviseren. De kans op fouten is dan groter.

Wetenschappers hebben vastgesteld dat er in 2004 in Nederlandse ziekenhuizen 1735 patiënten stierven door vermijdbare fouten van artsen en verpleegkundigen. Ongeveer 10.000 patiënten door blunders lopen blijvende schade op. De fouten kosten de maatschappij per jaar 167 miljoen euro. Artsen, ziekenhuizen en andere betrokkenen hebben zich vorig jaar voorgenomen het aantal fouten binnen vijf jaar te halveren.