Campagne tegen voedselvergiftiging van start

Redactie

Zo'n driehonderdduizend tot 750 duizend Nederlanders lopen jaarlijks een voedselinfectie op, vooral in de zomer. Daarom start het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag de voorlichtingscampagne 'Wat je moet weten om veilig te eten!'.

Met posters en folders wil het instituut mensen wijzen op het belang van hygiëne bij het bereiden van een maaltijd. Voedselinfecties ontstaan door het eten van voedingsmiddelen die besmet zijn met bacteriën en virussen. Het RIVM raadt onder meer aan de handen goed te wassen voor het koken en rauw en bereid voedsel goed te scheiden. Ook is het belangrijk voedsel gekoeld te bewaren en bij bereiding goed te verhitten.

Mogelijk ligt het werkelijke aantal vergiftigingen veel hoger. Het RIVM schat het aantal voedselinfecties op basis van meldingen van artsen en consumenten bij het instituut. Voor de meeste volwassenen is een voedselvergiftiging overigens niet gevaarlijk, maar voor kleine kinderen en ouderen kan een vergiftiging ernstige gevolgen hebben.

De informatiecampagne wordt gehouden in samenwerking met onder meer de GGD, het Voedingscentrum en de Voedsel en Waren Autoriteit.