Nederlander moet inburgeraar taal leren

Gemeenten hopen de komende drie jaar tienduizend vrijwilligers te werven die inburgeraars taalles moeten geven. Minister voor Integratie Ella Vogelaar (PvdA) trekt elf miljoen euro uit om de taalkoppels te laten vormen.

Het vormen van taalkoppels maakt deel uit van de vereenvoudiging van de Wet Inburgering voor gemeenten. De wet bleek te ingewikkeld voor gemeenten, met deels lege klaslokalen als gevolg. Voor de werving van vrijwilligers slaat de overheid de handen ineen met scholen, vakbonden en maatschappelijke organisaties. Het staat gemeenten vrij om met andere partijen in zee te gaan. Nog voor de zomer hoopt Vogelaar afspraken te maken over de werving, training en begeleiding van taalcoaches met het Nederlandse Rode Kruis, Gilde Nederland, Humanitas, Vluchtelingenwerk Nederland en het Landelijke Netwerk Thuislesorganisaties.

De minister wil dit jaar eveneens afspraken maken met werkgevers en werknemers over de mogelijkheid tot inburgeren op de werkvloer. Het leren van de taal zou moeten worden gecombineerd met het beginnen met werken. Zo zouden inburgeraars voor een stageplek in aanmerking moeten komen.

Het ministerie van Vrom trapt maandag de Postbus 51-campagne 'Het begint met taal' af. Inburgeren en samenleven begint met elkaar verstaan, licht het ministerie toe. "Om een praatje te kunnen maken met de buren, de weg te vragen, je kinderen te helpen met school en bij het vinden van een baan."