Commissie-Bakker: werkzekerheid voor iedereen

Bedrijven moeten personeel dat ze kwijt willen een half jaar doorbetalen en helpen zoeken naar een andere baan. Werknemers krijgen een eigen 'werkbudget' om scholing en bijvoorbeeld zorgverlof te financieren of periodes van werkloosheid te overbruggen.

De commissie-Bakker, die het kabinet moet adviseren over het aan de slag helpen van honderdduizenden mensen extra, stelt dat voor in haar vandaag gepresenteerde rapport. De kern van haar aanbevelingen lekte al uit.

De commissie legt in haar rapport de nadruk op het voorkomen van werkloosheid en het bieden van werkzekerheid voor iedereen. Ze denkt dat bedrijven beter hun best doen overtollig personeel elders aan een baan te helpen als ze daar financieel belang bij hebben. Aan het werkbudget dat de commissie wil invoeren moeten werkgevers, werknemers en overheid meebetalen.

Een ontslagen werknemer krijgt na het halfjaar loondoorbetaling nog zes maanden een uitkering die door zijn bedrijfstak wordt betaald. Daarna ontvangt hij voor een nader te bepalen periode een uitkering via de gemeente, die op termijn overgaat in bijstand. De huidige WW verdwijnt hierdoor.

Vanaf 2016 wil de commissie de AOW-leeftijd geleidelijk verhogen naar 67 jaar. Vanaf 2010 moet de oudedagsvoorziening steeds meer uit de belasting betaald worden in plaats van uit premies. Gepensioneerden gaan daardoor meebetalen aan de AOW, met uitzondering van de groep die voor 1946 is geboren.

Voor de korte termijn stelt de commissie-Bakker voor om door fiscale prikkels mensen te stimuleren langer door te werken. Werkgevers die ouderen in dienst nemen krijgen daarvoor belastingvoordelen. De aansluiting van onderwijs op arbeidsmarkt moet verbeterd worden.

Hier volgen de belangrijkste punten van het rapport

Voor de korte termijn:

- Fiscale maatregelen moeten werkenden stimuleren door te werken tot hun 65e.

- Ook deeltijdwerkers moeten dankzij belastingvoordelen meer uren gaan draaien.

- Bedrijven krijgen belastingvoordelen als ze een oudere werknemer in dienst nemen.

- Er moet een participatieplicht komen voor mensen die een half jaar of langer een uitkering hebben.

- De subsidie voor kinderopvang moet zo vorm krijgen dat het voor vrouwen aantrekkelijker wordt te gaan werken.

Voor de langere termijn:

- Bedrijven moeten een werknemer die ze kwijt willen nog een half jaar doorbetalen en hem helpen bij het zoeken van een andere baan.

- Na deze periode heeft de ontslagen werknemer recht op een uitkering van een half jaar via zijn bedrijfstak. Daarna krijgt hij een uitkering die in de plaats komt van de huidige WW. De commissie doet geen voorstel voor de duur ervan.

- Iedere weknemer krijgt een 'werkbudget' waaruit hij scholing en eventuele periodes van werkloosheid kan overbruggen. Werknemer, werkgever en overheid moeten daaraan meebetalen.

- Vanaf 2016 wordt de AOW-leeftijd met een maand per jaar opgetrokken. In 2040 is de AOW-leeftijd 67 jaar. De opbouw van het aanvullend pensioen wordt verlaagd.

- De AOW wordt vanaf 2011 geleidelijk uit de belastinginkomsten betaald in plaats van uit premies. Gepensioneerden gaan daardoor meebetalen aan de oudedagsvoorziening. Wie geboren is voor 1946 wordt ontzien.

De maatregelen moeten ertoe  leiden dat in 2016 de arbeidsdeelname in Nederland is gestegen van ruim 70 procent naar 80 procent van de beroepsbevolking en dat dat vervolgens zo blijft.