Streepjescode binnenkort verleden tijd

Nolius
Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Veel bedrijven zijn op dit moment al bezig met het testen van een klein chipje dat de streepjescode moet gaan vervangen. De leverancier van bibliotheekboeken NBD/Biblion voorziet vanaf deze maand alle boeken met RFID, Radio Frequency Identification.

Op termijn kunnen ook supermarkten en andere winkelbedrijven met de chip, die niet groter is dan een zandkorrel, gaan werken. Het superslimme stukje technologie zorgt bijvoorbeeld voor extra veiligheid. "Doordat ze signalen sturen naar beveiligingspoortjes, kunnen boeken niet zomaar worden meegenomen", zegt projectleider M. Tiebout van NBD/Biblion. Een ander voordeel voor bibliotheken zijn volgens Tiebout zelfbedieningsbalies. "Klanten scannen zelf hun bibliotheekpasje en de boeken die ze willen lenen." Twaalf bibliotheken maken nu gebruik van de techniek.

Het Duitse detailhandelsconcern Metro en de Britse supermarktketen Tesco wil volgend jaar RFID al invoeren. Alle producten gaan langs een lezer die de signalen van de chips opvangt. De chips zitten in de verpakkingen.