'In september grote aardbeving in Californië'

Geofysicus Vladimir Keilis-BorokEen Amerikaanse wetenschapper denkt te kunnen voorspellen wanneer er een aardbeving plaats zal vinden. De 82-jarige geofysicus Vladimir Keilis-Borok heeft meteen 'zijn' eerste grote beving aangekondigd. Op 5 september zal het zuiden van Californië te maken krijgen met een aardschok met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter.

De professor die verbonden is aan de universiteit van Californië baseert zijn voorspelling op een vergelijking van lichtere trillingen en historische patronen op aardbreuken. "Voorspellingen van aardbevingen worden gezien als de Heilige Graal in de wetenschap. Maar het is niet onmogelijk. We hebben ontdekt dat we maanden van tevoren een beving kunnen voorspellen, in plaats van jaren van te voren zoals in het verleden is gepoogd", aldus Keilis-Borok. Mocht de professor het bij het rechte eind hebben, dan betekent dat een wetenschappelijke doorbraak van jewelste.

Waar of niet, de theorie van Keilis-Borok wordt in ieder geval uitvoerig tegen het licht gehouden. Honderden seismologen buigen zich deze dagen over de onderzoeksresultaten op de driedaagse bijeenkomst van de Seismological Society of America die momenteel in Palm Springs wordt gehouden.