Enorme blunder in zaak 'wreker van Zuuk'

Rob (R@b)
Begin maart berichtten we er over, over de 'wreker van Zuuk'; een gewelddadig mysterie dat het kleine buurtschap Zuuk (gemeente Epe) al 6 jaar in haar greep houdt. Het begon allemaal in 1998 met de echtscheiding van, de toen 35-jarige, Gerrit Bosch. Hij zou indertijd een liefdesaffaire hebben gehad met zijn 16-jarige buurmeisje, tevens oppas. Niet lang daarna verschenen de eerste boodschappen in graffiti op muren: 'Gerrit Bosch is een pedofiel' was te lezen op diverse schuren in de buurt. Vanaf toen werd iedereen die iets met Bosch te maken had lastig gevallen.

Dat lastig vallen mondde de afgelopen vijf jaar uit in brandstichting in tientallen woningen, remleidingen van auto's die werden doorgesneden en doodsbedreigingen richting verschillende gezinnen.

Nooit werd echter bekend wie er achter de daden zat, totdat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk meldde dat uit DNA onderzoek zou blijken dat de dader een vrouw is. 55 vrouwen uit Zuuk kregen hierop het verzoek om mee te werken aan een onderzoek, maar géén van hen had het belastende DNA-profiel.

Dat geen van de inwoners van Zuuk aan het DNA-profiel voldeed is niet vreemd, want het profiel blijkt door een enorme blunder van het NFI waardeloos te zijn: het is namelijk het profiel van een medewerkster van het NFI zelf.

Het NFI heeft gisteren de blunder toegegeven en betreurt deze fout ten zeerste. Er zijn maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Het grootschalige onderzoek dat justitie inzette op basis van de NFI-gegevens is uiteraard voor niets geweest.