Brein gaat lege CD's en DVD's controleren

Een onbekende FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

De Stichting Brein en Stichting de Thuiskopie gaan binnenkort beginnen met het controleren van blanco CD's en DVD's. Er gaat vooral gekeken worden naar handelaren die lege CD's en DVD's verkopen zonder daarbij een gedeelte van de opbrengst af te dragen.

Sinds 1991 moet over elke lege CD of DVD een thuiskopievergoeding betaald worden door de importeur. Veel handelaren, vooral op beurzen, halen de media rechtstreeks uit het buitenland en dragen de vergoeding niet af. "Er kan oneerlijke concurrentie ontstaan, omdat deze handelaren de schijfjes veel goedkoper kunnen aanbieden" aldus Tim Kuik van Stichting Brein. Hij schat dat het om honderdduizenden dragers per jaar gaat.

Controleurs van de twee stichtingen gaan beurzen en markten af om te controleren of verkopers zich aan de regels houden. Uit steekproeven is gebleken dat gemiddeld per beurs ongeveer tien handelaren zich niet aan de wet houden. De stichtingen geven in eerste instantie een waarschuwing en voorlichting over de wettelijke vergoeding. De verkoper krijgt dan ter plekke de kans om het verschuldigde bedrag alsnog te betalen. Doet hij dit niet, dan wordt de hele partij in beslag genomen.