[update] Politie inzet na protest Vinkenslag

BigPBird had ons via de nieuws-submit te melden:

Het gemeentehuis van Maastricht en de woning van burgemeester Gerd Leers worden sinds gisteravond bewaakt door de politie. Het zou gaan om een voorzorgsmaatregel na de acties die gisteren boze bewoners van het woonwagenkamp Vinkenslag - het grootste woonwagenkamp van Nederland - uitvoerden op de A2. De bewoners zien in burgemeester Leers hun grootste vijand.

Verschillende bewoners hebben laten weten dat ze vanochtend wederom massaal actie willen voeren. Dat zou niet op de A2 zijn, waar ze gisteren voor een enorme chaos zorgden door de weg 5,5 uur lang te blokkeren, maar ergens anders.

Burgemeester Leers heeft aangekondigd de schade van de A2-blokkade volledig te willen verhalen op de bewoners van Vinkenslag. De gemeente begint daarom een civiele procedure tegen de kampbewoners. Leers roept alle gedupeerden op, ook zij die lang in de file moesten staan, zich daarbij aan te sluiten. De schade van de gemeente bestaat vooral uit de kosten van het opruimen van het puin op de A2. Volgens de Kamer van Koophandel bedraagt de schade voor het bedrijfsleven 5 tot 6 miljoen euro.

Update 07:15
De politie is vanochtend met 400 man woonwagenkamp Vinkenslag binnengevallen. Doel is volgens de politie om bewoners te arresteren die gisteren betrokken waren bij het protest op de A2.

De actie wordt uitgevoerd door agenten, manschappen van de Mobiele Eenheid en pantserwagens van de Koninklijke Marechaussee. Door de politie wordt ook gebruik gemaakt van helikopters.

Update 09:59
Bij de inval op Vinkenslag zijn in totaal 16 mensen opgepakt en tientallen hennepkwekerijen aangetroffen, waarvan één grootschalige. "Blijkbaar zijn die sinds de vorige inval in mei 2003 weer helemaal opgebouwd," zei de politie vanmorgen op een persconferentie.

Twee mannen zijn aangehouden voor hennepteelt, de rest is aangehouden wegens het protest van gisteren.