Lichten van hoop doodgewone reflectie

Rob (R@b)
Mysterieuze lichten in Egmond aan Zee die sinds zaterdagavond verschijnen in matglazen ramen van een huis aan de Watertorenweg blijken niet de spirituele lichten waarop sommigen gehoopt hadden. Aanhangers van de Maitreya zagen er een boodschap van hoop in, en Henk Pieters Graafland, inwoner van Egmond en spiritueel bevoorrecht, vond dat het dorp bijzonder gezegend was.

Nadat het Noordhollands Dagblad er een artikel aan wijdde stroomden deze week de belangstellenden toe. De zogeheten lichtcirkels die in het matglazen raam van het huis zijn te zien als het duister is gevallen, zijn tekenen van hoop zonder religieuze betekenis, zo liet Pieters Graafland aan bezoekers weten.

Wanneer een verslaggever met een omstander de vreemde lichtcirkels in het raam nader onderzoekt, blijkt al snel dat er gewoon sprake is van reflectie in de ramen die van een dik soort matglas zijn. De lichtcirkels worden veroorzaakt door het schijnsel van twee lantaarnpalen op de Watertorenweg en het keukenlicht van de overbuurvrouw. Dit verklaart ook het oranje schijnsel in de linker en middelste matglazen raam en de witte lichtcirkel van het keukenlicht.

Een non die tijdelijk op de woning past, zuster Catharine, laat zich echter niet afschrikken. Ze blijft pal achter het fenomeen staan. Haar geloof in de Maitreya - volgens de beweging die er achter zit een wereldleraar die de aarde komt helpen en spoedig met een boodschap voor de wereld komt - blijft onaangetast.