Murat D. verschijnt vandaag voor de rechter

Murat D. zal vandaag voor de kinderrechter in Den Haag verschijnen. De scholier heeft bekend een leraar van het Haagse Terra College op school te hebben doodgeschoten. Volgens eigen zeggen zou dit in een opwelling hebben plaatsgevonden. Het motief is nog onduidelijk.

Murat zal zich nu moeten verantwoorden voor moord danwel doodslag. Het is aan de rechter of Murat D. nu volgens het jeugdstrafrecht berecht zal worden of als meerderjarige. Het laatste is mogelijk indien de rechter van mening is dat er grond is in de ernst van het begane feit, de persoonlijkheid van de dader of de omstandigheden waaronder het feit is begaan.

Volgens het strafrecht voor minderjarigen kan D. voor moord maximaal twee jaar jeugddetentie worden opgelegd. Daarnaast kan hij ook maximaal zes jaar in een inrichting voor jeugdigen worden geplaatst. Volgens het strafrecht voor volwassenen kan D. maximaal levenslang krijgen of een gevangenisstraf van twintig jaar. Daarnaast kan hij ook TBS-behandeling opgelegd krijgen.

Het is nog niet duidelijk of de rechtszaak straks openbaar zal zijn of achter gesloten deuren zal plaatsvinden. Normaliter is het zo dat de behandeling van minderjarigenzaken achter gesloten deuren plaatsvindt. Waarschijnlijk maakt de rechter hierop een uitzondering, omdat het belang van openbaarheid zwaarder zou wegen dan dat van de privacy van de verdachte of diens ouders.

Hans van Wieren
De vermoorde leraar, Hans van Wieren


Er zullen 26 journalisten van Nederlandse media aanwezig zijn, evenals een delegatie van het Terra College en twee nabestaanden van Van Wieren. Bovendien woont de moeder van Murat de rechtszaak bij. De vader van Murat zal er niet bij zijn, omdat hij een gevangenisstraf uitzit wegens poging tot moord.

Niet alleen Murat zal terecht staan, maar ook een meerderjarige man die de jongen van Marokkaanse afkomst het moordwapen verschaft. Ook een minderjarige verdachte moet zich diezelfde dag voor de rechter verantwoorden, omdat hij het onderzoek naar de zaak zou hebben bemoeilijkt. Hij zou het vuurwapen hebben verborgen, nadat Murat het naar later bleek fatale schot had gelost.