Gebruik anti-flitsspray is misdrijf

Het gebruiken van anti-flitsspray door automobilisten en motorrijders, om zo hun kenteken voor flitspalen en andere controleapparatuur 'onzichtbaar' proberen te maken, blijkt een misdrijf te zijn. Hier kan als consequentie een geldboete van 4500 euro op staan, maar ook een grote kans om voor twee jaar het rijbewijs kwijt te raken. Dat stelt de landelijke verkeersofficier Koos Spee.

Photo-Blocker Spray wordt in Nederland op de markt gebracht door Easy HC b.v. en kost net geen dertig euro. Eergisteren was de werking van het product nog niet duidelijk. Wel kwam het product op het ANP-radionieuws voorbij en besteedden diverse media er aandacht aan. Gisteren bleek al dat de spray niet werkte.


Als Anti-radar, zo profileert het produkt zich.


Automobilisten bedenken volgens Spee tegenwoordig de gekste anti-radarlisten. "Daar wringt hem nu net de schoen want in artikel 41 van de Wegenverkeerswet staat duidelijk dat je helemaal niets op het kenteken mag aanbrengen dat de leesbaarheid zou kunnen beÔnvloeden. Naast de al eerder genoemde straffen loopt de bestuurder ook nog de kans op een gevangenisstraf van zes maanden", aldus verkeersofficier Spee.

De spray zou met name bedoeld zijn tegen infraroodflitsers. Maar volgens woordvoerder John Bennink van het Korps Landelijke Politiediensten wordt er vrijwel geen gebruik gemaakt van infraroodflitsers, maar alleen van een roodfilter. "Het is gewoon rommel en zonde van je geld. Collega´s hebben het al getest en het werkte absoluut niet. Het is volgens mij gewoon een bus haarlak. We komen geregeld dit soort zaken, waarin men kentekens onleesbaar wil maken, tegen."

De leverancier meldt dat ze overspoeld wordt met vragen. Ze laat tevens weten dat het product geen honderd procent garantie biedt, omdat een en ander ook afhankelijk is van de opnamemethode en de weersomstandigheden.