Mosley wil meer teams in F1

Vincent (Ali Salami)
FIA-president Max Mosley heeft de plannen onthuld voor grote veranderingen in de Formule 1. Naast lagere snelheden, minder vermogen en lagere kosten wil de Brit meer teams in de sport.

Dit seizoen moeten we het doen met tien teams, terwijl we er twee jaar geleden nog elf hadden. Prost hield er eind 2001 mee op, terwijl Toyota er in 2002 bijkwam. Arrows werd echter slechts enkele maanden opgeheven. In 1997 waren er twaalf teams, begin jaren '90 probeerden 36 wagens zich te kwalificeren voor de races.

Om de Formule 1 niet een sport te laten zijn waarin iedereen zonder enige kennis en geld mee zou kunnen doen, werd besloten dat nieuwe deelnemers een borgsom van 25 miljoen op tafel moesten leggen. Dat moest ervoor zorgen dat alleen kwalitatief goede, of in ieder geval goedgefinancierde teams aan de sport deelnamen.

De kosten zijn echter zo enorm gestegen dat teams als Prost en Arrows tenonder gingen en Minardi, Jordan, Sauber en zelfs Jaguar moeite hebben de kosten op te brengen. Veel van de teams die momenteel in de sport zitten zijn er nog voor de invoering van de borgsom ingekomen. Als ze die hadden moeten ophoesten hadden ze nu zelfs niet bestaan.

"Vanaf 2006 wil ik minder vermogen, een lagere snelheid, drastisch verlaagde kosten en nieuwe teams in de Formule 1 zien," aldus Mosley.