Inburgertoets te moeilijk voor autochtone leerlingen

Gertjan (Kozzmic)
beavis2k4, r0derick en Nyrem hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Friese MBO-leerlingen hebben moeite met het maken van een inburgeringstoets, bedoeld voor immigranten. De 260 voornamelijk autochtone jongeren weten volgens docent H. Baart van het Agrarisch Opleidingscentrum (AOC) Friesland weinig over Nederlandse politiek, onderwijs, gezondheid, cultuur en vrije tijd.

De eerstejaars leerlingen van het AOC deden de toets voor een project waarbij onder meer inburgeringspelletjes voor niet-Nederlandstaligen worden ontwikkeld. Het Regionaal Opleidingscentrum (ROC) Friesland College was de opdrachtgever voor het project. Het ROC wil producten uit het project gaan gebruiken bij scholing van de cursisten die jaarlijks bij het ROC een inburgeringscursus volgen.

Baart vindt dat aan alle autochtone middelbare scholieren een dergelijke inburgeringstoets voor moet worden gelegd. "Dan heb je een soort nulmeting", aldus de docent. De resultaten moeten worden doorgegeven aan de leraren maatschappijleer, zodat zij meer aandacht kunnen besteden aan gebieden waar de jongeren slecht op scoren. Overigens merkt Baart dat de getoetste leerlingen makker zijn geworden. "Eerst hadden veel leerlingen vooroordelen over allochtonen en dat is nu wel anders."