Drie jaar geŽist tegen kogelbriefschrijver

Gertjan (Kozzmic)
Tegen de man die kogelbrieven stuurde aan bekende Nederlanders is drie jaar cel geŽist. Van de drie jaar is een jaar voorwaardelijk. Het Pieter Baan Centrum achtte de dader sterk verminderd toerekeningsvatbaar, maar desondanks adviseerde het centrum geen TBS op te leggen.

De 48-jarige P.S. verklaarde voor de rechtbank dat hij zijn slachtoffers alleen maar bang wilde maken. Hij stuurde tussen mei 2002 en september 2003 kogels aan een groot aantal bekende Nederlanders, onder wie actrice Katja Schuurman, voetbalcoach Guus Hiddink, premier Balkenende en koningin Beatrix. Het sturen van de brieven en de aandacht in de media gaven hem ‘een groot, machtig gevoel’.

Volgens het Pieter Baan Centrum leidde de man een sterk geÔsoleerd bestaan. Nadat hij in 1985 ernstige hersenschade opliep bij een auto-ongeluk lag hij een paar weken in coma en raakte arbeidsongeschikt. De moord op politicus Pim Fortuyn in mei 2002 was een nieuwe tegenslag, omdat hij een groot fan van de politicus was. Toen PvdA-politicus Ad Melkert kort na de dood van Fortuyn een doorgeladen pistool kreeg toegezonden kwam P.S. op het idee kogelbrieven te gaan sturen. Hij voelde zich volgens eigen zeggen 'een soort trendsetter'.