CD: Ayreon - The Source

Zo'n vier jaar na The Theory Of Everything is er eindelijk weer eens een nieuwe plaat van Ayreon verschenen. The Source is alweer het negende studioalbum van de band rondom de muzikale duizendpoot Arjen Anthony Lucassen, die er wederom in is geslaagd om een enorm overdonderend conceptalbum te produceren. Zoals de titel al een beetje verklapt kunnen we The Source het beste beluisteren als een prequel van alle andere futuristische albums die tot nu toe verschenen van Ayreon. Mensen die wel bekend zijn met het oudere werk van Lucassen zullen op The Source dan ook wel de nodige elementen herkennen van zijn vorige albums.

Ayreon - The Source
Ayreon - The Source

Wat bij Ayreon altijd wel een verrassing is zijn de gastmuzikanten op de plaat. Zo maakt Lucassen op The Source gebruik van de diensten van zestien verschillende zangers en zangeressen en zijn er een negental gastmuzikanten bij deze buitenaards bombastische rockopera betrokken. Zo wordt Lucassen op deze schijf bijgestaan door de gitaristen Marcel Coenen (Sun Caged), Guthrie Govan (Asia) en Paul Gilbert (Mr. Big), pianist Joost van den Broek (ex-After Forever), toetsenist Mark Kelly (Marillion), percussionist Jeroen Goossens (ex-Pater Moeskroen) en drummer Ed Warby (Gorefest, Elegy).

Daarnaast horen we de zang verzorgd worden door niemand minder dan James LaBrie (Dream Theater), Tommy Rogers (Between The Buried And Me), Simone Simons (Epica), Mike Mills (Toehider), Floor Jansen (Nightwish), Hansi Kürsch (Blind Guardian), Michael Eriksen (Circus Maximus), Tobias Sammet (Edguy, Avantasia), Nils K. Rue (Pagan's Mind), Zaher Zorgati (Myrath), Tommy Karevik (Kamelot) en Sir Russell Allen (Symphony X). Een zeer indrukwekkend gezelschap dus.

Op The Source neemt Arjen Lucassen de luisteraar mee naar de oorsprong van het verhaal rondom The Forever, een buitenaards ras dat centraal stond op de voorgaande albums van Ayreon. In een viertal hoofdstukken van elk zo'n twintig minuten horen we het verhaal bijkomen van een verdoemd ras die gedoemd zijn om hun planeet te verlaten. Een avontuurlijke reis naar een barre toekomst. The Source is als een hoorspel waarin elk van de hierboven al genoemde vocalisten een rol speelt. Het valt dan ook zeer aan te raden om The Source te beluisteren met tekstboekje erbij, zodat je sneller in de smiezen hebt wie welke rol in het verhaal heeft.

Ayreon - The Source 2

Met The Source levert Ayreon een album af dat zijn weerga niet kent. Een plaat die absoluut bij fans van het voorgaande werk van de groep in de smaak zal vallen maar die ook zeker geschikt is voor mensen die nog niet zo bekend zijn met het oeuvre van Lucassen en consorten. Zonder enige twijfel één van de beste progrock releases van Nederlandse bodem uit 2017.