FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 4 september 2012

[Vuelta] Rodriguez ziet Contador nog steeds als winnaar

Na ruim twee weken fietsen lijkt het klassement in de Vuelta gemaakt te zijn. Joaquim Rodriguez staat 28 seconden voor op Alberto Contador, maar nog steeds ziet de renner van Katusha zijn landgenoot als favoriet voor de eindoverwinning.

Rodriguez: "Ik ben heel kalm, maar als ik eerlijk ben, dan denk ik dat Contador zondag als winnaar wordt uitgeroepen. Tweede eindigen achter Contador is niet hetzelfde als achter 'Mister Nobody' finishen. Ook dat zou een goede prestatie zijn." Het duo vocht in de afgelopen dagen een verbeten strijd met elkaar uit, maar Contador kon zijn landgenoot bergop niet lossen.

'Geheimen in Bin Laden-boek'

Het Amerikaanse ministerie van defensie zegt na lezing van het boek van een voormalige Navy SEAL over de aanval op Osama bin Laden dat het 'gevoelige en geheime' informatie bevat. Een woordvoerder wilde niet zeggen om welke specifieke passages het gaat, maar wel dat het Pentagon zich beraadt op juridische stappen tegen de schrijver.

Eerder liet het hoofd van de juridische afdeling van het Pentagon aan de schrijver weten dat het boek door hem ondertekende geheimhoudingsovereenkomsten schendt. Het boek No Easy Day staat op naam van Mark Owen, een pseudoniem van Matt Bissonnette.

Bissonnette schrijft dat de SEALS's Bin Laden in het hoofd schoten toen hij in zijn woning in Pakistan in een donkere gang keek, zonder dat zij konden zien of hij gewapend was. Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben eerder gezegd dat de SEAL's pas schoten nadat Bin Laden terug zijn slaapkamer was ingedoken en zij vermoedden dat hij een wapen ging pakken.

Tunesisch hotel belaagd om alcohol

Een hotel in de Tunesische stad Sidi Bouzid is aangevallen door circa honderd radicale moslims. Volgens de eigenaar van het hotel werd zijn zaak belaagd omdat hij er alcoholische dranken schenkt.

De hoteleigenaar werd in mei al bedreigd door zeer conservatieve moslims. Als hij niet zou stoppen met het schenken van alcohol, zouden ze de boel kort en klein komen slaan. De radicalen hebben nu de daad bij het woord gevoegd, aldus hoteleigenaar Jamil Horcheni. "Ongeveer 100 salafisten vielen het hotel gisteravond laat aan en sloegen de inboedel kort en klein. Ze gingen de kamers in, beschadigden de meubels en gooiden flessen met alcoholische drank kapot."

De aanval is voor zover bekend de eerste op een hotel. Sinds de opstand, waarbij president Zine El Abidine Ben Ali vorig jaar werd afgezet en vervangen door een islamitisch-geleide regering, zijn er wel aanvallen geweest op andere toeristische plekken. Ook is er in Sidi Bouzid een anti-alcoholprotest gehouden, waarbij geëist werd dat hotels en bars zich buiten de stad zouden vestigen.

Radicale salafisten hebben in Tunesië de afgelopen weken ook diverse concerten en toneelstukken gedwarsboomd. De opvoeringen zoude volgens hen islamitische principes schenden. Seculiere Tunesiërs vinden echter dat de conservatievelingen de vrijheid van meningsuiting in gevaar brengen.

The Hills in Nederlands jasje

Veronica ontwikkelt een nieuw realityprogramma dat vergelijkbaar is met de Amerikaanse serie The Hills. In The Young Ones, dat vanaf 24 september van maandag tot en met donderdag wordt uitgezonden, worden acht jongeren gevolgd die het willen maken in Amsterdam.

In de serie lopen feit en fictie door elkaar heen. "Het is constructed reality", legt een woordvoerder van Veronica uit. "Eigenlijk is alles echt, behalve wat wordt verzonnen. Sommige situaties worden door de productie neergezet, maar de reacties zijn echt."

Toch is The Young Ones geen kopie van de Amerikaanse realityserie The Hills, waarin onder anderen socialite Lauren Conrad werd gevolgd. "Het is niet zo 'over the top' als The Hills, dat over het rijke leven gaat", aldus de woordvoerder. "The Young Ones is echt op een Nederlandse manier neergezet."

Philips-toren geeft zich nog niet gewonnen

De sloop van het resterende deel van het Philips-gebouw VH in Eindhoven is pas donderdag aan het einde van de middag klaar. Dat meldt een woordvoerder van slopersbedrijf M. Heezen dinsdagavond.

Eerder werd verwacht dat het neerhalen van de liftschacht, die overeind bleef toen het gebouw zaterdag met dynamiet werd opgeblazen, tot dinsdag zou duren. Maar het bedrijf startte in plaats van maandag pas dinsdagochtend met de hervatting van de sloop. "Dat gebeurde in overleg met de gemeente omdat de start maandagavond in het donker te risicovol was", meldt de woordvoerder.

De sloop van de overeind gebleven liftschacht gebeurt met een sloopkogel en graafmachines. Voor het bouwterrein geldt tot het einde van de sloopwerkzaamheden een noodverordening.

Zaterdagmiddag werd honderd kilo dynamiet gebruikt om het zeventig meter hoge gebouw neer te halen, maar dit bleek onvoldoende. Het slopersbedrijf liet weten dat er in het gebouw meer beton gebruikt was dan op basis van bouwtekeningen werd verwacht.

'Pensioenfondsen hebben zat reserves'

Volgens SP-Kamerlid Farshad Bashir worden Nederlanders veel te bang gemaakt met verhalen over tekorten bij pensioenfondsen. Die hebben volgens hem nog enorme reserves. Deze houding werd tijdens het Young Professionaldebat in de Oude Zaal van de Tweede Kamer door andere partijen met hoon ontvangen.

"Ik krijg plaatsvervangende schaamte als ik de fata morgana's hoor die de SP schetst", zei CDA-Kamerlid Sander de Rouwe. "De SP staat met de rug naar de toekomst", zei Corrine van Ellemeet, kandidaat-Kamerlid van Groenlinks in het mede door Novum Nieuws georganiseerde debat tussen jonge politici.

Volgens Bashir moet de rekenrente omhoog. Hij vindt het absurd dat er met zulke lage rentes wordt gerekend. Volgens hem is er helemaal geen probleem bij de pensioenfondsen, omdat die nog meer dan voldoende reserves hebben.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees vindt het verhogen van de rekenrente een zeer slecht plan. De SP kijkt weg bij het probleem. Volgens hem zorgt uitgaan van een jaarlijks rendement van vier tot zes procent, zoals de SP wil, voor woekerpolissen.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam vindt dat de SP onverantwoord omgaat met de pensioenpotten, maar meent ook dat de huidige rekenrente niet reëel is. Die moet je aanpakken en realistischer maken.

Magath: "Brazilianen moeten vaker overspelen"

Felix Magath is kwaad op een aantal van zijn spelers bij VfL Wolfsburg. De Duitse ploeg ging afgelopen weekend in de Bundesliga met 4-0 onderuit tegen Hannover 96. Een van de oorzaken hiervan was dat de vier Brazilianen van Die Wölfe meer oog voor elkaar hadden dan hun teamgenoten.

Magath liet Fagner Conserva Lemos, Naldo, Diego en Josue aan de aftrap verschijnen en richtte zijn kritiek tot hen, omdat ze te vaak naar elkaar overspeelden. "Ze doen het zeker niet bewust en het is begrijpelijk vanuit een menselijk oogpunt, maar we moeten die gewoonte er uit zien te krijgen. Het was niet zo duidelijk tijdens de wedstrijd, maar onze video-analyse toonde aan dat het vaak gebeurde."

Marechaussee houdt mensensmokkelaar aan

Een 28-jarige man uit Soest is dinsdag door de marechaussee bij een grenscontrole in het Limburgse Eijsden aangehouden voor mensensmokkel. De man wordt ervan verdacht een 36-jarige Angolees het Schengengebied te hebben binnengesmokkeld, meldt de marechaussee.

De Angolees reisde op een valse Portugese verblijfsvergunning. Hij is vastgezet en wordt vervolgd voor valsheid in geschrifte. De man uit Soest kreeg verder een proces-verbaal omdat hij in een auto reed, maar geen geldig rijbewijs had. Wel had hij een aantal valse rijbewijzen.

De marechaussee trof tijdens de controle verder een 25-jarige Belg aan die nog 307 euro boete open had staan en een 28-jarige Nederlander die nog 1036 euro aan boetes verschuldigd was. Ook bleek een 25-jarige Belg nog een totaalbedrag van 2584 euro open te hebben staan voor 27 feiten. Hij kon het bedrag niet betalen en moest daarom zijn auto achterlaten.

Bij controle in een internationale trein bij Zevenaar trof de marechaussee verder een 25-jarige man uit Somalië aan met een vals Italiaans vreemdelingenpaspoort. Na zijn aanhouding bleek hij een uitgeprocedeerde asielzoeker uit Noorwegen.

Colombia kondigt vredesoverleg met FARC aan

De conservatieve regering van Colombia en de linkse guerrillabeweging FARC zijn overeengekomen vredesonderhandelingen te beginnen, heeft de Colombiaanse president Juan Manuel Santos dinsdag in een televisietoespraak bekendgemaakt. De besprekingen moeten een eind maken aan een guerrilla die in een halve eeuw aan tienduizenden mensen het leven heeft gekost.

Santos noemde de overeenkomst een routekaart naar 'een definitieve vrede'. De overeenkomst volgt op zes maanden van directe besprekingen in Cuba, waarbij vertegenwoordigers van Cuba en Noorwegen als bemiddelaar optraden. Santos maakte duidelijk dat het voorlopige akkoord geen staakt-het-vuren behelst, noch een vrijhaven voor de FARC in Colombia, zoals bij voorgaande vredesbesprekingen die in 2002 werden afgebroken.

De vredesonderhandelingen beginnen in de eerste helft van oktober in Oslo en worden vervolgens voortgezet in Havana, zei Santos. Hij klonk hoopvol en zei dat de hoofdpunten van het overleg zullen bestaan uit landbouwhervorming, teruggave van gestolen land, bestrijding van armoede en schadevergoeding aan slachtoffers. Maar hij maakte ook duidelijk dat de regering geen duimbreed grondgebied zal afstaan. "Als er geen schot in zit, gaan er gewoon niet mee door." Hij voegde eraan toe dat 'militaire operaties doorgaan, met dezelfde of opgevoerde intensiteit'.

Leiders van de FARC kondigden een eigen persconferentie aan in de Cubaanse hoofdstad Havana. Het zou de eerste persconferentie van de FARC buiten Colombia worden sinds meer dan tien jaar.

De guerrillabeweging heeft de laatste jaren aanzienlijke tegenslagen gehad en zou nu nog zo'n negenduizend strijders tellen. Colombia kent nog een kleinere linkse guerrillagroep, het ELN, dat drieduizend strijders heeft. Volgens Santos wil het ELN eveneens de wapens neerleggen, maar het is niet bekend of het ook aan de nieuwe vredesbesprekingen deelneemt.

Het vorige vredesproces met de FARC liep in 2002 na drie jaar uit op een ramp. De groep had van de toenmalige president Andres Pastrana in het zuiden een gebied ter grootte van Zwitserland gekregen waarin zij haar gang kon gaan. De guerrillagroep ging echter nooit akkoord met een staakt-het-vuren en ook aan afpersingen door middel van ontvoering of de handel in cocaïne kwam geen einde.

De FARC heeft nadien flinke verliezen geleden door een agressief guerrillabestrijdingsprogramma waarin de sterkte van de groep ruwweg gehalveerd werd. Sinds 2008 zijn bij militaire raids ook drie kopstukken van de FARC gedood, onder wie topcommandant Alfonso Cano.

De Cubaanse leider Raul Castro en zijn broer Fidel zijn waarschijnlijk de enige overgebleven leiders in Latijns-Amerika die het begin van de Colombiaanse guerrilla nog als volwassenen hebben meegemaakt en zij willen graag een leidende rol spelen in regionale aangelegenheden. Leden van de FARC en het ELN hebben in Cuba kunnen wonen en medische behandeling kunnen ondergaan, dikwijls met stilzwijgende steun van de Colombiaanse regering. Hun aanwezigheid is wel een van de redenen waarom de Verenigde Staten Cuba bestempelen als een 'staatssponsor van terrorisme', een label dat Cuba fel van zich afwerpt.


Colombia kondigt vredesoverleg met FARC aan (Foto: Novum)

De muziek van Epic Mickey 2

Muziek is, zoals alle Disney-producties betaamt, erg belangrijk voor Epic Mickey 2. Warren Spector en andere Junction Point-ontwikkelaars vertellen in de onderstaande video wat de soundtrack van deze game bijzonder maakt.

Het spel bevat zelfs muzikaalnummers die gewoon in de game uitgevoerd worden. Volgens Spector is dat een unicum in het games-medium. Epic Mickey 2: The Power of Two komt op 23 november uit voor pc, Mac, Xbox 360, PlayStation 3 en Wii.

Balkenende krijgt eredoctoraat in Holland (VS)

Oud-premier Jan Peter Balkenende (CDA) krijgt vrijdag een eredoctoraat van Hope College, een christelijke universiteit in het stadje Holland in de Amerikaanse staat Michigan. Dat heeft de universiteit bekendgemaakt.

Balkenende valt de eer ten deel vanwege zijn verdiensten voor Nederland en vanwege de nadruk die hij legt op 'christelijke beginselen als onderdeel van goed bestuur'. De 56-jarige Balkenende houdt ook een gastcollege onder de titel 'Europa: risico of kans? Economische ontwikkelingen, financiële uitdagingen en Europese waarden'.

Het stadje Holland is in de negentiende eeuw gesticht door afgescheiden hervormden uit Ommen. Veel inwoners zijn van Nederlandse afkomst.

Het is het vijfde eredoctoraat voor Balkenende. Eerder kreeg hij eredoctoraten van universiteiten in Boedapest, Seoul, Tokyo en het Amerikaanse Hempstead.

Jan Peter Balkenende
Jan Peter Balkenende (Foto: Novum)

Battlefield 3: Armored Kill launchtrailer

Battlefield 3-premiumleden op de PlayStation 3 kunnen vanaf morgen aan de slag gaan met de nieuwste uitbreiding: Armored Kill. Deze DLC komt met vier nieuwe maps, waaronder de grootste map ooit in de geschiedenis van de franchise. Om dit te vieren heeft EA een launchtrailer online gezet.

Daarnaast zijn er zes nieuwe voertuigen, twintig unlocks en de nieuwe Tank Superiority-modus. Premiumleden op de pc en Xbox 360 moeten één weekje langer geduld hebben. PS3-spelers zonder premium kunnen Armored Kill vanaf 19 september kopen, pc- en Xbox 360-spelers dat pas vanaf de 29ste

Cocaïne gevonden tussen lading sinaasappelen

De politie heeft dinsdagavond een partij van honderd kilo cocaïne aangetroffen in een container in de Waalhaven bij Rotterdam. De cocaïne zat tussen een lading sinaasappelen uit Zuid-Amerika. Er zijn nog geen verdachten aangehouden, meldt de politie.

Over de lading coke, die in sporttassen zat verpakt, was maandag een anonieme tip binnengekomen bij het zogeheten Harc-team, een samenwerkingsverband tussen douane, zeehavenpolitie en de fiscale opsporingsdienst FIOD. Het team startte daarop een zoekactie.

De cocaïne is van het terrein vervoerd en zal na afronding van sporenonderzoek worden vernietigd. Naar de herkomst van de drugs en eventuele verdachten is een onderzoek gestart.

Rutte: geen nieuw steunpakket voor Grieken

VVD-lijsttrekker en premier Mark Rutte is niet bereid het noodlijdende Griekenland nog een derde keer met een miljardenpakket te helpen. "Er zijn twee grote pakketten voor de Grieken afgesproken. Ik ben van mening dat het hiermee klaar is’’, zei Rutte dinsdag in het Carrédebat van RTL, het Financieele Dagblad, BNR en Elsevier.

Rutte is wel bereid tot enig uitstel voor de Grieken, mits dat geen geld kost. Andere lijsttrekkers als Diederik Samsom (PvdA) en Alexander Pechtold (D66) stelden dat Rutte ook in 2010 had bezworen dat er geen geld meer naar Griekenland zou gaan, maar dat later toch steunde. Ook Geert Wilders (PVV) weet zeker dat Rutte na de verkiezingen op 12 september weer overstag gaat. "Die man droomt in het Grieks, praat Grieks en eet Grieks’’, zei hij over Rutte.

Rutte en Wilders stemden allebei tegen de stelling dat het uiterste gedaan moet worden om de eurozone bij elkaar te houden. "Ik pleit tegen de stelling. Landen moeten zelf het uiterste doen in de euro te kunnen blijven. Als ze alles doen, dan is Nederland en dan ben ik als minister-president bereid te helpen omdat dat in het belang is van Nederlandse banen, pensioenen en spaargeld", zei Rutte.

Rutte: geen nieuw steunpakket voor Grieken
Rutte: geen nieuw steunpakket voor Grieken (Foto: ANP)

Wilders: euro bestaat geen jaar meer

Volgens PVV-leider Geert Wilders is de euro binnen een jaar verdwenen. Dat heeft Wilders dinsdagavond gezegd tijdens het RTL-lijsttrekkersdebat in theater Carré.

"Over een jaar bestaat er geen euro meer. Al die partijen die nu roepen dat het niet zal gebeuren, zullen ongelijk krijgen", zei Wilders. Volgens hem is de gemeenschappelijke munt feitelijk al 'overleden'.

Wilders zei verder in deze verkiezingscampagne geen breekpunten te formuleren. "Maar een kabinet dat eurofiel is, en dat miljarden naar de Grieken brengt en niet naar onze ouderen, gaan wij niet steunen."

Voor de verkiezingen van 2010 riep Wilders de AOW-leeftijd uit tot breekpunt. Meteen na de verkiezingen liet hij dat vallen.

Gewonde Kimberley Klaver klaar met Sterren Springen

Kimberley Klaver doet niet meer mee aan het programma Sterren Springen. De 26-jarige actrice heeft tijdens een training haar neus gebroken, en heeft de strijd om gekroond te worden tot beste schoonspringer moeten opgeven.

Een woordvoerder van SBS laat weten dat Klaver tijdens een sprong haar knie tegen haar neus kreeg. Ze is dinsdag geopereerd. SBS weet nog niet hoe de lege plek die de actrice achterlaat wordt opgevuld in het schoonspringprogramma.

Klaver baalt van haar uitschakeling. "Was aan het trainen voor zo'n gave sprong", twitterde de actrice toen ze net uit de narcose kwam. "Ik mag dus van de dokter niet meer het zwembad in. Niet duiken, niet springen, geen salto's, niks! Verboden."

"Heel veel sterkte met de operatie", liet de zender weten via Twitter. "We leven mee en duimen voor een snel herstel. Sterkte!"

Verschillende bekende Nederlanders die meedoen aan het programma belandden al in de lappenmand. Zo liep Patty Brard onder meer een verdraaide knie op en brak ze haar tand af. Emile Ratelband belandde in het ziekenhuis met een gekneusde arm. Ralf Mackenbach hield een hoofdwond over aan een duik en Jody Bernal liep na een salto een hersenschudding op.

Dronkaard aangehouden na valse bommelding in trein

De politie heeft dinsdagavond een dronken man aangehouden die in een trein van Hilversum naar Amsterdam zei dat zich een bom in een plastic tas bevond. De man trok tot tweemaal toe aan de noodrem om de tas naar buiten te gooien. Dat meldt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten.

De tas bleek toe te behoren aan een van de medepassagiers en bevatte geen bom. Daarop waarschuwde het treinpersoneel rond 19.15 uur de spoorwegpolitie. Die wachtte de dronkaard op station Diemen-Zuid op. Vervolgens werd hij aangehouden en meegenomen naar het bureau. De man, die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, is beboet voor openbare dronkenschap en baldadigheid.

Twee nieuwe liedjes op plaat Stones

De Rolling Stones hebben een nieuwe cd opgenomen. De band, die dit jaar vijftig jaar bestaat, maakte dinsdag bekend dat op 12 november de plaat GRRR! uitkomt.

Het album wordt in vijf verschillende versies uitgebracht. Zo komt er bijvoorbeeld een pakket met vier cd's, waar in totaal tachtig nummers op staan. Er staan veel oude nummers op, maar de muzikanten hebben ook twee nieuwe liedjes gemaakt voor GRRR!

Voor de nieuwe songs kwamen Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts en Ronnie Wood voor het eerst weer in een studio bij elkaar sinds 2005. De laatste cd, A Bigger Bang, werd zeven jaar geleden uitgebracht. De rockers lieten onlangs al weten dat ze in een Franse studio werkten, waarna geruchten de ronde deden dat de Stones nieuwe nummers zouden maken. Dit najaar verschijnt ook een documentaire over de band.

Zanger Green Day is stem kwijt

Billy Joe Armstrong kan momenteel niet praten of zingen. De Green Day-frontman werd door de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ aangesproken op een vliegveld, maar de zanger gebaarde dat hij zijn stem kwijt was. Maandag belandde Armstrong nog om onbekende redenen in het ziekenhuis.

Toen TMZ Armstrong vragen wilde stellen, wees de muzikant naar zijn keel en fluisterde dat hij niets kon zeggen. Green Day moest afgelopen weekeinde nog een concert in Italië afzeggen, omdat Armstrong 'ziek' was. Wat de zanger precies mankeert is niet bekend. Eerder gingen geruchten dat hij was opgenomen met maagklachten.

De rockband liet eerder weten dat artsen hadden afgeraden om Armstrong te laten optreden. De muzikanten waren 'verdrietig' het optreden te moeten cancelen.

[US Open] Azarenka klopt titelverdedigster Stosur

Victoria Azarenka is er in geslaagd de halve finales te bereiken van de US Open. De nummer één van de wereld versloeg na een zinderend duel titelverdedigster Samantha Stosur.

In een partij die door de regen ruim een uur onderbroken werd was de Wit-Russische met  6-1, 4-6 en 7-6 (5) de sterkste. De als zevende geplaatste Stosur kwam in de derde set nog wel terug van een achterstand maar ging in de tiebreak alsnog ten onder.

In de halve finale treft Azarenka de winnares van het duel tussen Maria Sharapova en Marion Bartoli.

Nieuwe featurettes voor Judge Dredd 3D

De marketingsmachine achter Judge Dredd 3D draait momenteel op volle toeren. Zo verschenen er de laatste dagen meerdere featurettes en een leuke clip uit de nieuwe sciencefiction thriller van Pete Travis. In de Slo-Mo featurette krijgen we meer te horen over het gebruik van de slow-motion beelden in de film en de invloed van 3D in de Judge Dredd reboot.

De Slo-Mo featurette.

Vorige week verscheen onderstaande featurette op MTV, waarin we exclusieve beelden uit de nieuwe Judge Dredd verfilming kunnen zien.

Dredd 3D MTV featurette.

In I Am The Law legt de Judge nog eenmaal uit wat zijn plannen voor de stad zijn.


I Am The Law!

Dredd 3D draait vanaf 11 oktober in de Nederlandse bioscopen.

Waylon zingt met Lionel Richie

Waylon heeft Lionel Richie weten te strikken voor een duet. Dat maakte de zanger dinsdag bekend via Twitter. "Ik heb een duet opgenomen met Lionel Richie! Hoe dope is dat?"

Richie bracht in maart een plaat met duetten uit. "Dat vond Waylon te gek", licht een woordvoerder van platenmaatschappij Universal Music toe. Op 28 september wordt een nieuwe versie van het album uitgebracht, waarop het duet tussen Richie en Waylon als bonustrack staat. De twee zingen het nummer You Are.

De 32-jarige Waylon staat op 6 oktober ook op het podium met zijn Amerikaanse collega. Richie geeft dan een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome.


Waylon zingt met Lionel Richie (Foto: Novum)

Schoonmaakbedrijf wilde ghb maken

De politie heeft dinsdagmiddag in het Drentse Roden beslag gelegd op twintigduizend liter GBL, de belangrijkste grondstof voor de partydrug ghb. De partij was via de Rotterdamse haven Nederland binnengekomen en moest worden afgeleverd bij een schoonmaakbedrijf in Roden. De 34-jarige eigenaar van dit bedrijf is aangehouden.

In de woning van de man zijn twee vuurwapens in beslag genomen. De eigenaar wordt verdacht van voorbereidingshandelingen voor de productie van verdovende middelen. Rechercheurs van het Korps Landelijke Politiediensten hebben ook twee mannen uit Emmen en Groningen aangehouden.

In een loods van de hoofdverdachte troffen de rechercheurs nog eens 110 vaten van tweehonderd liter met GBL aan. Verder is beslag gelegd op verpakkingen met GBL die klaarstonden om wereldwijd te worden verzonden naar onder meer Brazilië, Turkije, Thailand, Noorwegen en Zwitserland,

Het is voor het eerst dat een partij GBL in beslag is genomen sinds ghb op 9 mei op de lijst met harddrugs werd gezet, laat het landelijk parket van het Openbaar Ministerie weten.


Drents schoonmaakbedrijf wilde ghb maken (Foto: Novum)

Eerste afbeeldingen uit Aronofsky's Noah online

Via de website van Onlocationvacations zijn onlangs de eerste afbeeldingen achter de schermen van Darren Aronofsky's Noah verschenen. De foto's zijn gemaakt op de filmset bij de Planting Fields Arboretum, in Upper Brookville, Long Island, New York.

De laatste twee maanden is er hard gewerkt aan een levensgrote ark bij de Planting Fields. Gisteren werd regisseur Aronofsky gespot op de lokatie samen met Logan Lerman (Ham - zoon van Noach) en Madison Davenport (Na'el - Ham's vrouw). Men verwacht tot eind volgende maand bezig te zijn met opnames op deze lokatie. Noah zal vanaf 17 april 2014 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. Klik hier voor de afbeeldingen van de bijbelse superheld.

Owen naar Stoke City

Michael Owen gaat spelen bij Stoke City. De 32-jarige spits komt transfervrij over van Manchester United. Hij zet zijn handtekening onder een éénjarig contract.

Owen begon zijn loopbaan bij Liverpool en kwam later ook uit voor Real Madrid en Newcastle United. De 89-voudig Engelse international speelde de laatste jaren weinig wegens diverse blessures. Hij krijgt daarom bij Stoke City per wedstrijd betaald.

Owen is de zevende aanwinst voor Stoke City. Eerder werden Jamie Ness, Geoff Cameron, Michael Kightly, Maurice Edu, Charlie Adam en Steven N'Zonzi al gecontracteerd. 

Ken Loach wint Bresson-prijs voor hele oeuvre

Ken Loach is dinsdagmiddag in Venetië geëerd met de Bresson-prijs voor zijn hele oeuvre. De Britse regisseur maakte 55 jaar geleden zijn eerste film. De 76-jarige Loach is vereerd met de onderscheiding die is vernoemd naar de Franse filmmaker Robert Bresson en die wordt uitgereikt namens het Vaticaan.

"Alles in de naam van Robert Bresson is een grote eer, want hij is een geweldige regisseur. Dat maakt deze prijs heel speciaal", zei Loach tegen Novum Nieuws. "Bresson had oog voor kleine tragedies in mensenlevens."

In zijn dankwoord benoemde Loach de geringe politieke macht van een filmmaker en liet hij zich kritisch uit over Clint Eastwood. De 82-jarige filmmaker was onlangs te zien tijdens de Republikeinse Conventie waarin hij suggereerde zittend president Barack Obama weg te sturen met een citaat van zijn bekende personage Dirty Harry. "Go ahead, make my day", zei hij.

"Als ik luister naar Clint Eastwood, ben ik blij dat de cinema niet veel macht heeft", zei Loach gekscherend. "Anders zouden we allemaal rondlopen als Charlton Heston met een pistool op zak."


Ken Loach wint Bresson-prijs voor hele oeuvre (Foto: Novum)

Leven punkfenomeen Dr. Rat wordt verfilmd

Regisseur Fedor Sendak gaat een film maken over het leven van graffitikunstenaar Ivar Vics, alias Dr. Rat. Dat laten de makers dinsdag weten. Dr. Rat maakte eind jaren zeventig furore met zijn straatkunst en subversieve levenslust. Hij overleed in 1981 op 21-jarige leeftijd aan een overdosis.

"Het wordt een intense, koortsachtige ode aan de levensdrift van Ivar Vics", zegt Sendak, die ooit als jongetje te zien was in de film Op Hoop van Zegen en als 11-jarige knul rondliep in de Amsterdamse punkscene. Hij maakt in de film gebruik van diverse technieken, waaronder animatie, film en video en van diverse stijlmiddelen als martial arts en digitale visuele effecten.

De film toont een duidelijk tijdsbeeld van Amsterdam in de jaren zeventig, destijds een bolwerk van anarchisten, krakers en activisten. Zelfs tegen deze achtergrond is Dr. Rat een uitermate opvallende en tegelijkertijd ongrijpbare verschijning. Hij zoekt de grenzen van de punkscene op, om die vervolgens te overschrijden.


Leven punkfenomeen Dr. Rat wordt verfilmd (Foto: Novum)

Teeven wil met Amsterdam in overleg over wietpas

Er komt een wietpas in Amsterdam, maar de invoering daarvan gaat in overleg met lokaal bestuur. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag gezegd in het AT5-programma Amsterdam Kiest.

Teeven was niet erg duidelijk in zijn toelichting. Volgens de VVD'er staat sinds dit jaar in het verkiezingsprogramma van de partij opgenomen dat de invoering van de wietpas aangepast wordt aan lokale wensen. De oud-officier van justitie zei dat onder meer gepraat kan worden over de fases van invoering, de afstand van coffeeshops tot scholen en de hoeveelheid coffeeshops.

Dat Amsterdam zich met burgemeester Eberhard Van der Laan (PvdA) en de gemeenteraad fel tegenstander toont van de wietpas, lijkt Teeven niet te deren. Volgens hem komt de pas er sowieso in de hoofdstad, omdat 'de invoering van de wietpas rijksbeleid is'.

Op 1 mei werd de wietpas in de drie zuidelijke provincies ingevoerd, wat de straathandel in softdrugs heeft doen opleven. De landelijke invoering van het 'lidmaatschap' van coffeeshops voor Nederlanders staat gepland voor 1 januari.

[PS] Zwemster De Koning-Peper wint goud op 50 meter vrij

Zwemster Mirjam de Koning-Peper heeft dinsdag goud gewonnen bij de Paralympische Spelen. De 43-jarige, die eerder deze Spelen al brons won in Londen, was de snelste op de 50 meter vrije slag in de S6-klasse. In een persoonlijk record van 34,77 seconden hield ze de Amerikaanse Victoria Arlen en de Britse Eleanor Simmonds, beiden slechts 17 jaar, achter zich.

Eerder dinsdag had dressuurruiter Frank Hosman al zijn tweede bronzen plak van de Spelen veroverd. Op zijn paard Alphaville kwam hij in de vrije kür tot 78,600 procent. Winnares Michele George uit België scoorde 82,100 procent, de Britse Sophie Wells bleef steken op 81,150 procent.

Schoorel naar tweede ronde in Alphen

Tennisser Thomas Schoorel heeft dinsdag de tweede ronde van het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn bereikt. De Amsterdammer versloeg in drie sets Boy Westerhof. Het werd 6-4, 6-7 en 6-4.

Nick van der Meer bleef in de eerste ronde steken. De Amsterdammer moest in drie sets zijn meerdere erkennen in de Spanjaard Ivan Navarro, 6-3, 3-6 en 6-3. Bij de dames kwalificeerde Lesley Kerkhove zich voor de tweede ronde ten koste van haar landgenote Quirine Lemoine voor de tweede ronde. De speelster uit Zierikzee stond 6-4 en 3-1 voor toen Lemoine moest opgeven met maagproblemen.

Limburg dokt miljoen extra voor behoud militaire school

De provincie Limburg heeft er een miljoen euro extra voor over om de Koninklijke Militaire School (KMS) voor Weert te behouden. Dat is een verdubbeling van het bedrag dat Gedeputeerde Staten tot nu toe wilden uittrekken, laat de provincie dinsdag weten.

Burgemeester van Weert Jos Heijmans (D66) verwacht dat ook de gemeente haar bijdrage van een miljoen euro verhoogt. In de plannen van demissionair minister van Defensie Hans Hillen (CDA), die een miljardenbezuiniging moet doorvoeren, verhuist de school voor onderofficieren naar Ermelo.

De provincie kondigt aan dat het behoud van de KMS voor Limburg hoog op de lijst van punten staat waarvoor ze gaat lobbyen tijdens de kabinetsformatie na de Tweede Kamerverkiezingen van volgende week. Een debat in Weert met campagnevoerende politici moet donderdag duidelijk maken waar de verschillende partijen staan.

Gemeente en provincie denken dat Defensie fors kan besparen door onder meer delen van het gebouw te verhuren en sportclubs gebruik te laten maken van de sportvelden. Ook kan er volgens hen flink worden bespaard op de energiekosten. Met de miljoenen uit Limburg moet de kazerne aangepast worden zodat het pand geschikt wordt voor het gebruik door bijvoorbeeld onderwijsinstellingen.

TNS Nipo: SP wél groter dan PvdA

Ook in de peiling van TNS Nipo verliest de SP zetels en stijgt de PvdA. De SP verliest ten opzichte van vorige week twee zetels en houdt er 28 over, de PvdA stijgt van 24 naar 26. In de overige peilingen is eenzelfde tendens te zien. In de Politieke Barometer van Ipsos Synovate is de PvdA de SP zelfs gepasseerd.

De VVD blijft de grootste in de peiling van TNS Nipo, al verliest de partij van Mark Rutte wel twee zetels. De VVD houdt er 34 over. De PVV stijgt van vijftien naar zeventien. Het CDA en D66 staan beiden op dertien, voor D66 is dat een stijging van een zetel ten opzichte van vorige week.

GroenLinks wint een zetel en komt uit op vijf. Dat is evenveel als de ChristenUnie, dat twee zetels inlevert. 50Plus stijgt van drie naar vier, de Partij voor de Dieren blijft op drie staan, de SGP op twee. De Piratenpartij komt met 0,6 procent van de stemmen net tekort voor een zetel.

Mishandelde man moet van politie op sokken naar huis lopen

In Hilversum heeft de politie een 24-jarig slachtoffer van een straatroof en zware mishandeling op zijn sokken naar huis laten lopen. De man was beroofd van zijn schoenen door 5 Marokkaanse mannen, maar kreeg van de waakzame dienders te horen dat ze geen haal- en brengservice hebben. Hij moest daardoor kilometers op zijn sokken naar huis lopen.

De 24-jarige inwoner van Bussum had 's avonds het festival Hilversum On Air bezocht. Op weg naar huis werd hij ter hoogte van het mediapark gegrepen door twee scooterklootzakjes, die de man van zijn fiets trapten. Eenmaal op de grond doken er nog eens drie helden op.

De man werd in elkaar geschopt en geslagen door de groep, en een van hen bewerkte hem met een mes, waardoor de man flinke snijwonden in zijn zij en op zijn borst opliep. Zijn portemonnee, fiets, telefoon en schoenen werden vervolgens gestolen.

Toen het slachtoffer op zijn sokken naar het politiebureau was gestrompeld om aangifte te doen en vroeg of ze hem misschien thuis konden brengen werd hem vriendelijk duidelijk gemaakt dat de politie daar echt niet aan ging beginnen.

"Hij is op zijn sokken helemaal naar huis gelopen, vol verse wonden. Hij was pas rond half zes terug. Absurd dat iemand in zo’n toestand aan zijn lot wordt overgelaten." Aldus zijn vriendin in de Gooi- en Eemlander.

[PS] Vergeer met overmacht naar halve finale

Esther Vergeer dendert door op de Paralympische Spelen. De Woerdense rolstoeltennisster gaf in de kwartfinale, haar derde wedstrijd in Londen, wel haar eerste game weg. De Thaise Sakhorn Khanthasit pakte die game in de eerste set: 6-1, 6-0. Voor Vergeer is het al haar 467e zege op rij.

In de halve eindstrijd treft Vergeer landgenote Jiske Griffioen. Zij was met 6-4, 6-2 te sterk voor de Britse Lucy Shuker. Aniek van Koot had haar handen vol aan Yui Kamiji uit Japan, maar won toch nipt: 7-6 (4), 7-5.

Marjolein Buis kon er niet voor zorgen dat alle vrouwen bij de laatste vier uit Nederland kwamen. Tegen de Duitse Sabine Eelerbrock won ze wel de eerste set, maar daarna ging het mis: 6-3, 5-7, 2-6.

Besluit over referendum Camp Nou valt deze maand

Barcelona wil eind deze maand de knoop doorhakken over een referendum, waarin de clubleden meebeslissen over de toekomst van het stadion Camp Nou. Dat maakte de club dinsdag bekend.

De discussie over modernisering van het stadion is niet nieuw. Clubvoorzitter Sandro Rosell schreef jaren geleden al een plan om Camp Nou om te vormen tot een multifunctioneel stadion. De financiële verliezen van de afgelopen jaren noopten hem het plan in de ijskast te houden. Op 22 september wordt het idee voor een referendum weer besproken.

Camp Nou werd in 1957 gebouwd en biedt plaats aan bijna honderdduizend toeschouwers. Volgens de club voldoet het uitgewoonde stadion niet meer aan de geldende eisen en kost het beheer Barça te veel geld. Een verbouwd of nieuw stadion brengt bovendien meer geld in het laatje.

De club meldde ook dat de raad van bestuur maandag het budget voor het lopende seizoen heeft goedgekeurd. De club rekent op 470 miljoen euro aan inkomsten en denkt ongeveer 35 miljoen euro winst te maken.


Besluit over referendum Camp Nou valt deze maand (Foto: Novum)

Stroomstoot velt schoonmaker

Een 20-jarige man uit Olst is dinsdagmiddag rond 14.00 uur gewond geraakt toen hij tijdens werkzaamheden in een schoonmaakbedrijf in Raalte waarschijnlijk een stroomstoot kreeg. De man kreeg een hartstilstand en is gereanimeerd. Vervolgens is hij per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd, meldt een woordvoerder van de Inspectie SZW.

Of de man daadwerkelijk een stroomstoot kreeg is niet helemaal zeker. Een collega die hem te hulp schoot, zegt een schok te hebben gevoeld. Een traumahelikopter was onderweg naar het schoonmaakbedrijf aan de Wechelerweg, maar bleek onnodig. De schoonmaker wordt in het ziekenhuis kunstmatig in slaap gehouden, maar zijn toestand is stabiel.

De inspectie heeft het ongeval in onderzoek.

Romamoeder en zoon vertrekken

De Romamoeder en haar volwassen zoon die vanwege aanhoudende overlast hun huurhuis in Vleuten moesten verlaten, zijn vertrokken. Dat laat directielid Lilian Verheul van woningcorporatie Groenwest dinsdagmiddag weten. De twee hadden vorige week te verstaan gekregen het huis voor woensdag te verlaten.

Groenwest ontving dinsdagmiddag de sleutels van het huurhuis. Verheul is blij dat moeder en zoon uiteindelijk uit eigen beweging zijn vertrokken. Waar ze heen zijn, is onbekend.

De rechtbank gaf enkele maanden geleden toestemming de moeder en haar zoon uit het huis te zetten. "Bewoners komen bij ons dan in het laatstekanstraject", liet Verheul vorige week optekenen. "Ze tekenen dan een contract met voorwaarden waar ze aan moeten voldoen om in het huis te blijven en krijgen onder meer woonbegeleiding."

Het gezin had aan die voorwaarden niet voldaan. De woningcorporatie kreeg al sinds 2007 met tussenpozen klachten over de Roma's, bijvoorbeeld over vuil op straat en geluidsoverlast. Bij het gezin, een tak van de bekende familie Nicolich die in april uit een landhuis in De Meern werd gezet kwamen volgens Verheul veel mensen over de vloer.

Rovio komt met Bad Piggies

Rovio, onder andere bekend van Angry Birds, komt op 27 september met Bad Piggies voor iOS, Android en Mac. Deze keer speel je dus met de Piggs en zonder de bekende katapult.

"There are no slingshots to be found in Bad Piggies, with the game instead offering something "innovative" and new," volgens Petri Järvilehto, vice-president van Rovio. 

Heb je je ooit afgevraagd hoe Angry Birds er vanuit het perspectief van de Piggs uitziet? Dit is je kans.

'Groene ondernemers gefrustreerd door regels'

Groene ondernemers ondervinden veel hinder van regels die hun het werken bemoeilijken. Dat concludeert GroenLinks, dat vorige maand een meldpunt startte voor ondernemers en burgers die Nederland duurzamer willen maken en tegen onnodige regels aanlopen. Er zijn inmiddels enkele tientallen meldingen binnengekomen.

Kandidaat-Kamerlid Corrine van Ellemeet presenteert dinsdag tijdens het Young Professionals Verkiezingsdebat, dat mede wordt georganiseerd door Novum Nieuws, een tussenstand van de meldingen. Ze spreekt van 'achterhaalde regelgeving. "Groene innovatie moeten we stimuleren, niet bemoeilijken. Wij zetten in op het schrappen van onnodige regels die groene ondernemers blokkeren."

Van Ellemeet noemt als voorbeeld een elektrisch taxibedrijf dat niet welkom is op Schiphol en een elektrisch rondvaartbotenbedrijf dat van de markt wordt geweerd, terwijl boten op diesel subsidie krijgen om schoon te worden. Ook klagen ondernemers over onkundige ambtenaren en ingewikkelde subsidieregels.

Pieter van den Hoogenband is weer single

Het huwelijk van Pieter van den Hoogenband is op de klippen gelopen. Dat laat de breedgeschouderde ex-zwemmer weten via Twitter. Pieter en Minouche Smit waren zeven jaar getrouwd en hebben twee kinderen.

"Helaas een spijtig bericht. Mijn vrouw en ik hebben besloten uit elkaar te gaan", twitterde Van den Hoogenband dinsdagmiddag. "Ik heb er veel verdriet van en hoop dat iedereen respecteert dat ik dit verder privé wens te houden."

De 34-jarige drievoudig olympisch kampioen trouwde in 2005 met Minouche. Dochter Daphne kwam in juni 2007 ter wereld, zoon Sander volgde in september 2009.

Wildcards Ryder Cup team USA bekendgemaakt

Golfers Dustin Johnson, Jim Furyk, Brandt Snedeker en Steve Stricker hebben van Captain Davis Love III een wildcard gekregen voor het Amerikaanse golfteam dat het tegen Europa op moet nemen in de Ryder Cup.

"Het heeft me flink wat slapeloze nachten gekost", aldus Davis Love III. "Maar ik denk dat we eind september in Medinah een team aan de start brengen dat geweldig sterk in de breedte is." De Ryder Cup wordt gespeeld op de golfbaan van de Medinah Country Club in Medinah, Illinois, Verenigde Staten. 

Voor Furyk speelt over een paar weken zijn achtste Ryder Cup "Ik heb er al flink wat gespeeld, maar heb er nog steeds heel veel zin in", aldus de Amerikaan. Voor Snedeker is het zijn eerste deelname. De 31-jarige golfer staat nu vooral bekend als the hottest putter on the tour.  "Ik voelde de afgelopen weken veel druk, maar het is me gelukt om het team te halen", aldus de rookie. "Het volgende doel is om zo goed mogelijk te spelen." Snedeker werd tijdens The Open afgelopen juli derde en evenaarde daarmee zijn beste resultaat van een majortoernooi. 

Met de vier wildcards bestaat team USA uit de volgende spelers: Keegan Bradley, Jason Dufner, Zach Johnson, Matt Kuchar, Phil Mickelson, Webb Simpson, Bubba Watson, Tiger Woods, Dustin Johnson, Jim Furyk, Brandt Snedeker en Steve Stricker.

Evans mist WK door knieblessure

Cadel Evans komt deze maand niet in actie op het WK wielrennen in Limburg. De Australiër heeft te veel last van een knieblessure die hem onlangs al tot opgave dwong in de Ronde van Californië. Evans eiste drie jaar geleden in het Zwitserse Mendrisio nog de wereldtitel voor zich op.

Door de blessure mist Evans niet alleen het WK, het betekent direct het einde van zijn seizoen. De wedstrijden in het Canadese Quebec en Montreal heeft hij uit zijn agenda geschrapt. "Als ik nu geen rust neem, kan ik daar later last van krijgen", zegt hij op de site van zijn ploeg BMC. "Ik ga nu volledig herstellen en probeer volgend jaar op mijn oude niveau terug te keren."

Zweepslagen voor meisje wegens seks

Op de Malediven is een 16-jarig meisje veroordeeld tot honderd zweepslagen omdat ze seks heeft gehad met een 29-jarige man. Het stel werd op heterdaad betrapt. De seks was weliswaar van beide kanten vrijwillig, maar de familie van het meisje diende een aanklacht in tegen de man, waarna een gerechtelijke procedure werd gestart. Hij werd daarbij tot tien jaar cel veroordeeld. Dat meldt HLN.

Het meisje heeft nog even de tijd om zich voor te bereiden op haar straf, want deze zal pas uitgevoerd worden als ze achttien is. Haar vriend is wel direct in hechtenis genomen.

Seks buiten het huwelijk is strafbaar op de Malediven. Zoals vrijwel elk islamitisch land, heeft ook de Malediven weinig op met mensenrechten. Er wordt door mensenrechtenorganisaties aangedrongen op verbeteringen, maar tot nu toe heeft dat nog niet geleid tot meer beschaving op dat vlak.

Woningen ontruimd om gaslek in Nijmegen

Zeven woningen in Nijmegen zijn dinsdagmiddag korte tijd ontruimd geweest vanwege een gaslek. Ongeveer anderhalf uur na de ontdekking van het lek aan de Waterstraat kon het rond 15.45 uur worden gedicht. De geëvacueerde bewoners mochten konden daarop weer terug naar huis, laat de politie weten.

Het gaslek werd ontdekt nadat op straat een vreemde geur was geroken. Daarop werd de straat over een lengte van ongeveer 75 meter afgesloten. Metingen van de brandweer wezen uit dat gas ontsnapte. Gearriveerde medewerkers van netbeheerder Liander slaagde er vervolgens in het gat te dichten. Waardoor het lek is ontstaan is volgens een politiewoordvoerder niet bekend.

D'Ambrosio vervangt Grosjean op Monza

Het Lotus F1 Team heeft bekendgemaakt dat Jérôme D'Ambrosio komend weekend de geschorste Romain Grosjean zal gaan vervangen. De Fransman moet de race op Monza uitzitten nadat hij gestraft is voor het veroorzaken van de startcrash op Spa-Francorchamps.

D'Ambrosio is bij Lotus derde coureur en daarom de logische vervanger voor Grosjean. De 26-jarige Belg racete afgelopen seizoen in de Formule 1 voor Marussia en koos voor dit jaar voor een plaats bij Lotus. Hij heeft tijdens de test op Mugello al met de E20 gereden, waardoor hij in Italië niet helemaal onbeslagen ten ijs zal gaan komen.

September DLC-pack voor Forza 4

Het 'September Pennzoil Car Pack' voor Forza Motorsport 4 is vanaf vandaag verkrijgbaar op Xbox LIVE Marketplace en bevat elf nieuwe wagens.

De DLC is verkrijgbaar voor 560 Microsoft Points en bevat meerdere klassieke bolides: van de Mille Miglia 1955 Mercedes-Benz 300 SLR tot aan de nieuwste wagens in de 2012 American Le Mans series, de 2013 SRT Viper GTS-R modellen die respectievelijk gesponsord zijn door Pennzoil en Forza Motorsport 4.

De elf auto’s zijn:

  • 2013 Viper #91 SRT Motorsport GTS-R
  • 2013 Viper #93 SRT Motorsport GTS-R
  • 1968 Alfa Romeo 33 Stradale
  • 1960 Aston Martin DB4 GT Zagato
  • 1958 Austin-Healey Sprite MKI
  • 1953 Chevrolet Corvette
  • 1965 MG MGB GT
  • 1955 Mercedes-Benz 300 SLR
  • 1967 Volkswagen Karmann Ghia
  • 1983 GMC Vandura G-1500
  • 2011 Citroën DS4

Forza 4 Viper #91

Hells Angel vier jaar de cel in voor gijzeling

Een lid van de Rotterdamse afdeling van de Hells Angels is dinsdag veroordeeld tot vier jaar cel. De 27-jarige inwoner van Gouda heeft in april vorig jaar een vrouw uit het Friese Oosterwolde (27) en haar 2-jarige zoontje een etmaal gegijzeld. De Hells Angel was op zoek naar een grote partij drugs.

De partij verdovende middelen, in totaal ging het om tachtig kilo speed en vijf kilo onversneden cocaïne, was een dag eerder door de politie in beslag genomen. De drugs waren van de 29-jarige vriend van de vrouw en lagen opgeslagen in de badkamer van hun woning. De partij had een straatwaarde van ruim achthonderdduizend euro.

De vriend was opgepakt in verband met een andere gijzelingszaak. De Hells Angel kwam de volgende dag met twee Britten bij de vrouw aan de deur. De Gouwenaar geloofde niet dat de politie de harddrugs in beslag had genomen. Hij bedreigde de vrouw en eiste een bewijs van de inbeslagname. Pas toen hij het bewijs onder ogen kreeg, liet hij de vrouw met rust.

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden had acht jaar cel geëist voor vrijheidsberoving en deelname aan een criminele organisatie. Dat laatste hield geen verband met het lidmaatschap van de Hells Angels, maar met de samenwerking met de twee Engelsen.

Omdat de gijzeling niet langer dan een dag heeft geduurd, was volgens de Leeuwarder rechtbank geen sprake van een duurzaam samenwerkingsverband. Het lidmaatschap van een criminele organisatie acht de rechtbank dan ook niet bewezen. De Gouwenaar heeft diverse veroordelingen achter zijn naam staan, onder andere voor medeplichtigheid aan moord.

Tilburger (20) aangehouden voor bezit kinderporno

Een 20-jarige man uit Tilburg is dinsdagochtend aangehouden voor het bezit van kinderporno. De politie kwam de man op het spoor, omdat een 33-jarige bevriende Eindhovenaar in juni al is aangehouden voor kinderpornobezit.

Bij een doorzoeking van het huis van de Tilburger trof de politie kinderporno aan op de computer van de man. De apparatuur is daarop in beslag genomen en de man is vastgezet.

De 33-jarige Eindhovenaar die eerder werd aangehouden voor kinderpornobezit, zit ook nog vast. Hij wordt er bovendien van verdacht een deel van de aangetroffen kinderporno zelf te hebben gemaakt, meldt de politie.

Op de gegevensdragers die destijds van de Eindhovenaar in beslag zijn genomen, zijn beelden gevonden van jongens tussen de 14 en 16 jaar oud. Van enkele jongens kon de identiteit worden vastgesteld waarna zij zijn verhoord. De identiteit van de andere jongens wordt nog onderzocht.

Het aangetroffen beeldmateriaal is waarschijnlijk gemaakt tussen 2006 en 2008. Er is tot nu toe niet gebleken dat de Eindhovenaar na die periode nog kinderporno heeft gemaakt.

Federer voorlopig in selectie voor Davis Cup

Roger Federer is opgenomen in de Zwitserse selectie voor de Davis Cupontmoeting van volgende week tegen Nederland. Of de nummer één van de wereld ook daadwerkelijk naar Amsterdam komt, durft de Zwitserse tennisbond nog niet te beloven. "Daar zal hij pas vlak van tevoren een beslissing over nemen."

Federer liet eerder deze al weten te twijfelen over deelname aan de play-off voor een plaats in de Wereldgroep. De zeventienvoudig grandslamwinnaar laat dat onder meer afhangen van zijn prestatie op de US Open, waar hij momenteel in de kwartfinale staat. Tot een uur voor de loting kan de Zwitserse teamcaptain zijn formatie nog aanpassen.

Naast Federer heeft Zwitserland met Stanislas Wawrinka nog een grote naam in huis. Marco Chiudinelli en Henri Laaksonen maken de selectie compleet. Namens Nederland komen Robin Haase, Igor Sijsling, Thiemo de Bakker en Jean-Julien Rojer in actie. De tweestrijd vindt plaats van 14 tot en met 16 september.


Federer voorlopig in selectie voor Davis Cup (Foto: Novum)

'F1-teams moeten meer inschrijfgeld betalen'

Als het aan autosportfedertatie FIA ligt dan moeten de topteams in de Formule 1 veel meer inschrijfgeld gaan betalen. Dit is de inzet bij de onderhandelingen van het nieuwe Concorde Agreement tussen de teams, F1-baas Bernie Ecclestone en de FIA.

De teams betalen nu 309.000 euro voor een inschrijving en nemen daarnaast allerlei extra diensten van de FIA af, waaronder de weerberichten van Meteo France. De FIA wil nu een prijs vaststellen die gebaseerd is op de behaalde punten. Hiermee moeten alle kosten die de FIA voor de sport maakt gedekt worden, alsmede investeringen en andere initiatieven die de organisatie ontplooit op het gebied van veiligheid.

Mocht de maatregel doorgaan dan zullen met name de topteams dit in hun portemonnee gaan voelen. Caterham, HRT en Marussia zouden er volgens het nieuwe systeem met een basisbetaling vanaf komen, maar de andere teams moeten dieper in de buidel tasten. Naast de basispremie wordt er namelijk ook 7.000 euro per behaald punt gevraagd. Red Bull Racing zou zo in totaal op ruim vijf miljoen euro komen, gebaseerd op het constructeurskampioenschap van afgelopen seizoen.

De tijd zal leren of de plannen daadwerkelijk doorgaan. De onderhandelingen over het Concorde Agreement die in 2013 in moet gaan lopen nog.

BMW vervroegt productie bij NedCar met halfjaar

BMW start de productie van Mini's bij NedCar een halfjaar eerder dan gepland. De eerste Mini's moeten nu al in de tweede helft van 2014 van de band rollen in de NedCar-fabriek in het Limburgse Born. Dat heeft BMW toegezegd aan minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA), meldt de bewindsman dinsdag.

Door het besluit zitten de vijftienhonderd medewerkers vanaf januari, als Mitsubishi de productie bij NedCar heeft beëindigd, nog maar anderhalf jaar zonder werk. De overheid hoeft daardoor een halfjaar minder lang een WW-uitkering te betalen aan de NedCar-werknemers die in de tussenliggende periode niet aan vervangend werk kunnen worden geholpen.

BMW legt op dit moment de laatste hand aan een definitieve overeenkomst met bussenfabrikant VDL voor de productie van Mini's bij NedCar. VDL neemt de NedCar-fabriek voor een euro over van Mitsubishi.

Stoelendans in Brits kabinet

De Britse premier David Cameron heeft zijn kabinet herschikt. De wisselingen binnen het kabinet, die volgen op onder meer het afluisterschandaal binnen de Britse pers, geven aan hoe het beleid van de regering de komende tijd mogelijk verandert.

Minister van cultuur Jeremy Hunt, die de afgelopen tijd onder druk kwam te staan vanwege zijn nauwe banden met James Murdoch, de zoon van mediamagnaat Rupert Murdoch, wordt minister van volksgezondheid. Maria Miller, die zich voorheen binnen de regering bezig hield met uitkeringen, is gepromoveerd en neemt Hunts oude baan over.

Minister van transport Justine Greening, een fel tegenstander van uitbreiding van luchthaven Heathrow, gaat het ministerie van ontwikkelingssamenwerking leiden. Door haar vertrek op het ministerie van transport zal de regering wellicht de bouw van een derde baan op Heathrow goedkeuren.

Oudgediende Ken Clarke, die in 1972 voor het eerst in dienst trad bij de overheid, vertrekt als minister van justitie. Hij wordt vervangen door Chris Grayling, die zich waarschijnlijk harder zal opstellen op het gebied van gevangenisstraffen en inmenging in Britse binnenlandse aangelegenheden door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Minister van financiën George Osborne, die door de bezuinigingen van de afgelopen jaren niet bepaald geliefd is onder de bevolking, blijft aan. Osborne is een trouw bondgenoot van Cameron. Met zijn aanblijven geeft Cameron een signaal af dat het bezuinigingsbeleid van de afgelopen jaren waarschijnlijk niet zal worden versoepeld. Onder meer het Internationaal Monetair Fonds heeft er bij de Britten op aangedrongen minder streng te bezuinigen.

Button teleurgesteld in lekkende Hamilton

McLaren-coureur Jenson Button is teleurgesteld in zijn teamgenoot Lewis Hamilton. De reden hiervoor is dat de wereldkampioen van 2008 via Twitter telemetriegegevens lekte. Hij deed dit tegenover zijn fans om te tonen waar hij op Spa-Francorchamps langzamer was dan Button.

De verspreide foto toonde ook de wagenhoogte van de McLaren en de acceleratie van de bolide. Dit steekt Button omdat het gevoelige informatie is waar de concurrenten hun voordeel mee kunnen doen. "Ik sta er echt van te kijken en ben erg verbaasd, teleurgesteld is misschien het goede woord. We werken zo hard om de wagen te verbeteren en dingen als dit moeten geheim en privé blijven. Ik wilde het niet zien op Twitter, het was gewoon de complete telemetrie van onze kwalificatie."

Hamilton legde uit dat hij met de oude achtervleugel veel tijd verloor ten opzichte van Button die met de nieuwe reed, maar ook ten opzichte van andere coureurs. Button: "Hij zou met de oude vleugel die tijd weer moeten terugpakken vanwege het feit dat die vleugel meer downforce genereert. Ik was bovendien sowieso acht tienden sneller in de kwalificatie."

VVD-kiezer wil met CDA en D66

VVD-stemmers zien het CDA en D66 als meest geschikte coalitiepartners. Ongeveer twee op de drie VVD'ers noemen deze partijen. De PvdA wordt door circa een derde genoemd. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Ipsos Synovate.

Hernieuwde samenwerking met de PVV zien de VVD'ers niet zitten: slechts vijftien procent noemt de partij van Geert Wilders als geschikte partner. De ChristenUnie is met zeventien procent populairder.

Kiezers van de PvdA zien hun partij het liefst in zee gaan met SP en D66. Beide partijen worden door 63 procent van de PvdA'ers genoemd. GroenLinks volgt op enige afstand (55 procent), en daarna komen CDA (35 procent) en VVD (26 procent).

SP-stemmers willen het liefst regeren met de PvdA (68 procent). GroenLinks volgt met 48 procent en D66 met 29 procent.

Jong Oranje speelt play-off op Kasteel

Jong Oranje werkt de thuiswedstrijd in de play-offs voor het EK van 2013 af in het stadion van Sparta Rotterdam. Het duel op het Kasteel vindt plaats op 11 of op 16 oktober. Oranje moet vrijdag in Tilburg tegen Oostenrijk nog wel een puntje pakken om helemaal zeker te zijn van de play-offs.

Bij een nederlaag tegen het al uitgeschakelde Oostenrijk hoeft Jong Oranje nog niet te wanhopen. Concurrent Schotland moet twee keer met grote cijfers winnen om de formatie van trainer Cor Pot nog te bedreigen.

De winnaars van de play-offs plaatsen zich voor het EK, dat volgend jaar van 5 tot en met 18 juni in Israël wordt gespeeld. Volgende week vrijdag vindt de loting voor de beslissingswedstrijden plaats.

Hitler-winkel wijzigt naam

De eigenaars van de herenkledingzaak Hitler in de Indiase stad Ahmedabad hebben dinsdag laten weten dat zij de naam van hun winkel veranderen. Zij besloten dat na hevige protesten van de Joodse lokale gemeenschap en de regering.

De kledingzaak opende vorige maand de deuren. Boven de ingang van de winkel stond de naam van de voormalige Duitse dictator. Het puntje op de i had de vorm van een hakenkruis.

Herenkledingzaak Hitler in India wijzigt naam
Herenkledingzaak Hitler in India wijzigt naam (Foto: ANP)

Postbode bezorgt honderden stempassen niet

Meer dan honderd verontruste Leidschendammers hebben de afgelopen week contact gezocht met de gemeente over het uitblijven van hun stempas voor de Tweede Kamerverkiezingen. De klachten bleken maandag te herleiden tot een postbode die een zending van honderden stempassen niet had bezorgd.

De gemeente Leidschendam-Voorburg begon onraad te ruiken toen de klachten over niet-bezorgde stempassen steeds bleken te komen uit de wijk Raadhuiskwartier, zo vertelt een woordvoerder. Toen de gemeente navraag deed bij postbedrijf Sandd, verantwoordelijk voor de bezorging, werden bij de postbode 560 stempassen aangetroffen.

De gemeente Leidschendam-Voorburg laat dinsdag weten dat de vermiste stempassen uiterlijk woensdag alsnog bij de stemgerechtigden op de deurmat liggen. Zo'n honderd kiezers hadden inmiddels een vervangende stempas gekregen. Het origineel wordt nu ongeldig gemaakt, zodat zij volgende week niet twee keer hun stem kunnen uitbrengen.

Postbedrijf Sandd laat in een reactie weten dat van boze opzet geen sprake was. Volgens een woordvoerder had een bezorger een 'verkeerde inschatting' gemaakt van het belang de stempassen op tijd te bezorgen. Dat had afgelopen woensdag moeten gebeuren, maar was maandag nog niet gebeurd. Sandd heeft de gemeente excuses aangeboden.

Of de betrokken postbode zijn baan behoudt wil de woordvoerder niet kwijt. "We hebben in ieder geval een zeer ernstig gesprek. Voor de rest is het een kwestie tussen ons en deze bezorger."

'Stomdronken' kip in zak gedumpt bij politie

De politie is op zoek naar degene die bij een politiebureau in Ermelo een kip in een zak heeft gedumpt. Bij het pakketje zat een briefje waarop stond dat het dier 'lazarus' was, niet meer kon rijden en maar aan de ademanalyse moest, meldt een Ermelose wijkagent dinsdag via Twitter.

Agenten besloten de kip maar niet te laten blazen, omdat het dier 'nuchter oogde'. Wel kreeg de kip water en brood. De dierenambulance heeft het dier meegenomen.

Hoewel de wijkagent zegt het weliswaar een grappig verhaal te vinden, is hij toch ook verbolgen. "Zo ga je absoluut niet met dieren om", twittert hij. De wijkagent is dan ook op zoek naar mensen die de politie op het spoor kan zetten van de daders. "Ben benieuwd wie hier achter zit", aldus de agent.

Roedeloper schakelt advocaat in om laster

Roedeloper Loet van der Gouw neemt een advocaat in de arm vanwege de uitspraken van rechtspsycholoog Peter van Koppen. Dat laat Van der Gouw, die betrokken is bij de zoektocht naar de sinds 1993 vermiste Maastrichtse studente Tanja Groen, dinsdag weten. Van Koppen noemde paragnosten maandag tegenover RTV N-H oplichters. Ze wekken volgens hem valse hoop.

"Dat gaat voor de rechter komen", zegt Van der Gouw naar aanleiding van de uitspraken van Van Koppen. Op aanwijzing van de roedeloper werden sinds het begin van de zoektocht een fiets uit de Maas gehaald en een buis die mogelijk iets met de zaak te maken heeft.

De politie heeft de fiets in beslag genomen, maar constateerde dat de fiets geen framenummer heeft. De fiets van Groen had dat volgens de politie wel. Van der Gouw bestrijdt dat tegenover Novum Nieuws. "Op basis van persoonlijke informatie, die ik nu niet kan vrijgeven, kan ik bijna zeker stellen dat er geen nummer op het frame zat."

Nader onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) moet uitwijzen of de fiets, ondanks het ontbrekende framenummer, aan Tanja Groen behoorde. Dat onderzoek neemt naar verwachting zo'n zes weken in beslag.

Van Koppen, hoogleraar rechtspsychologie aan de Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit in Amsterdam, noemde het onverstandig van de politie om de fiets naar het NFI te sturen. De politie zou dat vooral gedaan hebben omdat nietsdoen tot onrust zou leiden in Maastricht en Schagen, waar Groen vandaan kwam. "Dat is het allerstomste wat ik ooit gehoord heb", fulmineert Van der Gouw daarover.

Van der Gouw zegt geen reden te hebben om te geloven dat de politie de zaak niet serieus neemt. Hij krijgt bij zijn zoektocht evenwel geen hulp van officiële zijde. Een tweede buis of vat ligt nog in de bodem van de rivier. Dat moet nu zaterdag boven water worden gehaald. "Maar met de juiste apparatuur kun je dat in een uurtje naar boven halen. Dat had drie weken geleden al kunnen gebeuren."

Tanja Groen verdween deze maand negentien jaar geleden toen ze vanuit Maastricht naar haar kamer in het nabijgelegen dorp Gronsveld fietste. Destijds was zij 18 jaar oud.

Politie Vietnam vindt tijgerwelpen in auto

De politie in Vietnam heeft in een auto in de provincie Ha Tinh vier tijgerwelpen en meer dan honderd schubdieren aangetroffen. Twee mannen zijn in verband met de vondst aangehouden voor verhoor. Dat zei een bron bij de politie dinsdag.

De mannen zeiden de dieren in opdracht van een onbekende naar de provincie Nghe An te hebben willen brengen.

Schubdieren zijn miereneters die voorkomen in Azië en Afrika. Tijgers worden vaak verhandeld om hun botten, die duizenden euro's per kilo opleveren. De botten worden medicinale eigenschappen toegedicht.

Jagen op zombies in Resident Evil 6-demo

Zombiefans opgelet! Capcom heeft vandaag de demo voor Resident Evil 6 aangekondigd. Resident Evil 6 komt volgende maand uit. Op 18 september kun je alvast met de demo beginnen.

De demo bevat scenario's voor de personages Leo, Chris en Jake. Daarnaast is het ook mogelijk om online te gaan en de co-op te proberen. De demo is beschikbaar via PlayStation Network en Xbox Live Gold. Xbox Live-gebruikers zonder Gold-abonnement moeten nog wat langer wachten, namelijk tot 25 september.

Resident Evil 6 heeft een releasedatum van 2 oktober voor PlayStation 3 en Xbox 360. Voor pc is er nog geen datum bekend.

Resilogo
 

Griekse euro-exit kan Nederland 339 miljard kosten

Het vertrek uit de eurozone van de zogenoemde GIPSI-landen - Griekenland, Italië, Portugal, Spanje en Ierland - zou Nederland 339 miljard euro kunnen kosten. De kosten van het intact houden van de eurozone bedragen maximaal 62 miljard euro. Dat staat in een rapport dat ING dinsdag heeft gepubliceerd.

Het bedrag van 339 miljard euro bestaat uit de claims van Nederlandse banken en pensioenfondsen in de betreffende landen ter waarde van 218 miljard euro, plus de blootstelling aan leningen en garanties van de Nederlandse overheid, inclusief De Nederlandsche Bank.

Nederland zou al die claims zien verdampen als de GIPSI-landen allemaal uit de euro stappen en in hun nieuwe valuta geen enkele cent terugbetalen. De kans dat dit gebeurt is groot als Griekenland een precedent schept door uit de euro te stappen, redeneren de ING-economen. Dan zou er namelijk een niet te beheersen kapitaalvlucht in de andere perifere landen op gang komen. Daardoor zouden ook de overgebleven PIIGS-landen gedwongen de euro moeten verlaten.

Dit jaar is tot nog toe 398 miljard aan kapitaal uit de perifere landen weggestroomd. Dat komt overeen met 25 procent van het bruto binnenlands product van de groep landen. Het gat op de balans van de perifere landen is tot nog toe gedicht door financiering door de noordelijke centrale banken en noodleningen van andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds.

Volgens de economen van ING is het een stuk goedkoper om de euro intact te houden. De eurolanden zouden de te hoge buitenlandse schulden van de perifere landen geheel kunnen kwijtschelden. Het terugbrengen van die schulden - van zowel de overheden als private partijen - van de GIPSI-landen naar beneden de 35 procent van het bruto binnenlands product zou Nederland 62 miljard euro kosten. Een netto buitenlandse schuld van boven dat niveau wordt door de Europese Commissie als riskant aangemerkt.

SGP pleit voor onorthodoxe kabinetsvorming

De Tweede Kamer doet er misschien goed aan om na de verkiezingen op een onorthodoxe manier een kabinet te vormen. Het risico bestaat dat de Kamer eindeloos veel kostbare tijd in de vorming van een ingewikkeld meerderheidskabinet investeert om uiteindelijk te concluderen dat het niet mogelijk is, zei SGP-leider Kees van der Staaij dinsdagochtend op Radio 1.

Uit zetelpeilingen komt al langer naar voren dat geen enkele min of meer voor de hand liggende coalitie een Kamermeerderheid haalt. "Misschien moeten we eerder al besluiten: moet dat niet anders?", zei hij. Als voorbeeld noemde hij een minderheidskabinet dat per onderwerp zoekt of er een meerderheid voor is.

De rol die de SGP als reservegedoogpartner had is hem goed bevallen. "Als je nodig bent voor een meerderheid, wordt er beter naar je verhaal geluisterd." De partij werd volgens hem ook uitgedaagd. "Soms zaten wij het dichtst bij het standpunt van het kabinet en werd gevraagd wat moest gedaan worden om ons in te laten stemmen."

Op die manier kan volgens hem met een beperkt aantal zetels toch wat worden bereikt. Het is volgens Van der Staaij nog niet te zeggen wat voor blijvende resultaten de SGP heeft bereikt. "Het is in ieder geval zo dat niet plotseling toch nog snel zal worden bezuinigd op onderwerpen waarvan wij zeiden dat dit niet te snel moet gebeuren, bijvoorbeeld op het passend onderwijs."

Van de Staaij lijkt niet van plan te zijn vrouwen op kandidatenlijsten toe te staan. Eind juli verwierp het hof in Staatsburg een klacht die de SGP had ingediend over het arrest van de Hoge Raad, die in 2010 oordeelde dat de SGP vrouwen niet mag uitsluiten van de kandidatenlijsten voor verkiezingen.

"Wij moeten heel goed analyseren wat we hiermee doen. Er zijn bepaalde mogelijkheden, maar het voert nu te ver om daarover uit te wijden", aldus Van der Staaij. "We zullen ons daarover moeten buigen en kijken hoe we nu verder moeten gaan. Wij willen rechtmatig handelen maar ook inhoudelijk geloofwaardig zijn."

De standpunten hierover onder de aanhang van de partij zijn volgens hem verdeeld. Jongeren zouden hier feller in zijn dan ouderen.

Sony line-up voor de Tokyo Game Show

Na de E3 en gamescom is het straks de beurt aan de Tokyo Game Show, en Sony laat er geen gras over groeien en wil er ook dit keer voor zorgen dat de pers en gamers vol spanning en verwachting de show zullen gaan volgen.

Daarom heeft het bedrijf de games aangekondigd die ze zullen laten zien op het evenement, dat op 20 september begint. Het is een flinke lijst geworden:

PlayStation3:

FIFA 13
Okami HD
DMC Devil May Cry
Resident Evil 6
Lost Planet 3
Lost Planet EX Troopers
Fist of the North Star: Ken's Rage 2
Dynasty Warriors 7
Dead or Alive 5
Metal Gear Rising Revengeance
Zone of the Enders HD
Silent Hill Downpour
Dust 514
Yakuza 5
Yakuza 1&2 HD Edition
Everybody's Golf 6
PlayStation All Stars Battle Royale
Ratchet & Clank Ginga Sentai Q Force
Sports Champions 2
Borderlands 2
Tales of Xillia 2
Naruto Narutimate Storm 3
Assassin's Creed 3
Rocksmith
Injustice: Gods Among Us

PlayStation Vita:

Malicious Rebirth
Picotto Knight
Sakurasou no Pet na Kanjo
Fate/Stay Night [Realta Nua]
Legend of Heroes Zoer no Kiseki Evolution
Street Fighter x Tekken
Atelier Totori Plus
Nobunaga no Yabou with Powerup Kit
Silent Hill Book of Memories
DJ Max Technika Tune
Phantasy Star Online 2
Soul Sacrifice
LittleBigPlanet PS Vita
PlayStation All Stars Battle Royale
Sound Shapes
Earth Defense Forces 3 Portable
Ys Celceta Sea of Trees
Assassin's Creed III Liberation
Little Battler eXperience

PlayStation Portable:

Sol Trigger
Final Fantasy III
Little Battler eXperience

Spoor moet van GroenLinks sneller winterklaar

Als het aan GroenLinks ligt wordt het spoor nog voor de eerste bladeren vallen winterklaar gemaakt. De partij lanceerde dinsdag bij het OV-debat van Rover en Railforum een plan om de problemen op het spoor die vrijwel iedere winter ontstaan het hoofd te bieden. Het plan zet in op het elektrisch verwarmen van de wissels, het vorstbestendig maken van treinen en het voorkomen dat draden en schakelaars bevriezen.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman denkt dat haar partij, die met drie miljard euro het meeste van alle partijen investeert in openbaar vervoer, een einde kan maken aan vertragingen door winters weer. "Vallende bladeren zijn misschien niet je eerste associatie als je naar buiten kijkt, maar laten we niet op onze handen blijven zitten tot de ellende daar is. Ik roep de andere partijen vandaag op zich bij ons plan aan te sluiten. Samen moeten we hier na 12 september grote prioriteit van maken."

GroenLinks wil de komende jaren ook de spoorcapaciteit verhogen door te investeren in meer inhaalsporen, meer stations en een nieuw seinsysteem. "GroenLinks vindt dat we het ons niet kunnen veroorloven opnieuw met reparatiewerkzaamheden te wachten tot de herfst aanbreekt. Het spoor heeft een opknapbeurt nodig, de kwaliteit moet verbeterd", stelt de partij.


Spoor moet van GroenLinks sneller winterklaar (Foto: Novum)

Alarm moet Flipje beschermen

Flipje, de mascotte van Tiel, wordt sinds maandag beveiligd. Een luidruchtig alarm van meer dan honderd decibel moet potentiële beeldrovers ervan weerhouden het bronzen beeld op de Groenmarkt te stelen, bevestigt een woordvoerder van de gemeente dinsdag na berichtgeving van Omroep Gelderland.

Mochten dieven toch een poging wagen, wordt naast het alarm ook een berichtenstroom in werking gesteld. De sms'jes worden verstuurd aan medewerkers van de Gelderse gemeente, die indien nodig de politie kunnen inschakelen.

Naast het beeld van Flipje werden ook drie andere beelden met een belangrijke waarde voor de stad beveiligd, waaronder het oorlogsmonument De Krijger. Aanleiding voor de maatregel is de stijging van het aantal beeldroven. Zo werd begin dit jaar een beeld van schrijver Simon Carmiggelt ontvreemd in de Gelderse plaats Rheden.

Geen XP-ondersteuning Black Ops 2

Een beetje laat, maar niet onbelangrijk: De pc-versie van Black Ops 2 zal geen Windows XP ondersteunen, omdat er overgegaan is naar DirectX 11.

Fans van Black Ops die nog XP draaien, dienen over te stappen naar Vista of Windows 7, willen ze het vervolg kunnen spelen. Het resultaat van deze beslissing is echter geen kattepis. Een FAQ op de site van Black Ops 2 onthult een aantal grafische features die gepaard gaan met DirectX 11.

"enhanced lighting, shadows, anti-aliasing, bloom, depth of field, ambient occlusion en andere effecten zijn nog in ontwikkeling.", valt er te lezen. DirectX 11 gaat ook efficienter om met de kracht van de huidige videokaarten, zodat ook gamers met een wat oudere kaart betere prestaties krijgen dan met DirectX 9.

Black Ops 2 zal tevens meerdere opties bevatten om het spel soepel te laten draaien. Gamers met een snelle bak kunnen alles op 'kwaliteit' instellen, terwijl gamers met een midrange-pc bij sommige opties 'snelheid' kunnen kiezen. Zo kan men het spel spelen zonder meteen te investeren in nieuwere hardware.

De minimale systeemeisen voor Black Ops 2 zijn als volgt:

  • CPU: Intel Core2 Duo E8200 2.66 GHz or AMD Phenom X3 8750 2.4 GHz
  • RAM: 2GB for 32-bit OS or 4GB for 64-bit OS
  • GPU: Nvidia GeForce 8800GT 512 MB or ATI Radeon HD 3870 512 MB

Spaanse media gissen naar verdriet Ronaldo

Spaanse media vragen zich dinsdag af waarom Cristiano Ronaldo zondagavond zei zich verdrietig te voelen bij Real Madrid. Wil hij meer verdienen, heeft hij slaande ruzie met zijn ploeggenoten of is hij ontgoocheld omdat de meeste aandacht uitgaat naar Lionel Messi? Ronaldo, die zich met Portugal voorbereidt op twee WK-kwalificatieduels, heeft zijn kaken stijf op elkaar gehouden.

De Spaanse krant Marca speculeert dat CR7 zich ondergewaardeerd voelt met zijn salaris van ruim tien miljoen euro per jaar. In de ranglijst van de tien bestbetaalde voetballers ter wereld bungelt de Madrileense balvirtuoos onderaan en moet hij sterren als Messi, Wayne Rooney en Zlatan Ibrahimovic boven zich dulden. De koppositie wordt bezet door de voormalige topspits Samuel Eto'o, die in de herfst van zijn carrière in Rusland jaarlijks twintig miljoen euro op zijn rekening laat bijschrijven, aldus Marca.

Volgens de sportkrant AS leeft Ronaldo in grote onmin met zijn ploeggenoot en beste vriend Marcelo. De Braziliaanse linksachter zou hebben gezegd dat Messi de beste speler op de aardbol is en dat keeper Iker Casillas de Gouden Bal had moeten winnen. Het feit dat Marcelo Ronaldo niet noemde, zou de Portugees bedroefd hebben gestemd. AS schrijft dat Ronaldo überhaupt niet goed ligt binnen zijn team, omdat hij gefrustreerd is over het tekort aan waardering van zijn collega's.

El Confidencial schreef dat Real-voorzitter Florentino zich bedrogen voelt nu de transfermarkt net gesloten is. "Waarom heb je ons dit niet een week eerder verteld?", zou hij tegen de 27-jarige Ronaldo hebben gezegd. Real had Ronaldo nog van de hand kunnen doen aan een Franse of Russische club waar de transferperiodes nog lopen.

De verongelijkte Portugees heeft sinds zijn komst naar Real in 2009 nog geen verbeterd contract gekregen. Zijn vorige club Manchester United gaf hem juist in zeven jaar zes loonsverhogingen. Gezien zijn opmerking maandag bij aankomst in Portugal dat 'alles opgelost kan worden', lijkt Ronaldo overtuigd van een goede, financiële afloop.

Boeren dol op Bleker

Driekwart van de boeren wil dat Henk Bleker (CDA) terugkeert als staatssecretaris van Landbouw. Bleker is bovendien de beste bewindspersoon van de afgelopen dertig jaar op die portefeuille, vinden de boeren. Dat blijkt uit een peiling van het vakblad Boerderij en onderzoeksbureau Agridirect.

Van de ruim zeshonderd ondervraagde boeren en tuinders vindt 36,8 procent Bleker de beste bewindspersoon. Voorgangers als Gerrit Braks (31,9 procent) en Cees Veerman (23,1 procent) laat Bleker achter zich. Blekers directe voorganger Gerda Verburg krijgt slechts 1,8 procent van de stemmen.

In de natuursector is Bleker juist zeer impopulair, vanwege zijn bezuinigingen op het natuurbeleid. Lezers van de Volkskrant riepen Bleker uit tot 'meest mislukte bewindspersoon' uit het kabinet-Rutte. Dit voorjaar eindigde Bleker als vierde bij de lijsttrekkersverkiezing van het CDA. Bleker staat niet op de kandidatenlijst van het CDA. Hij heeft gezegd wel in te zijn voor een post in het volgende kabinet.

Uit de peiling blijkt verder dat het CDA aanhang blijft verliezen onder boeren en tuinders. De partij kan nu rekenen op 41 procent van de stemmen, tegen 43 procent in juli. In het verleden was het CDA veruit de grootste onder boeren. In 2003 kon het CDA rekenen op ruim 67 procent van de stemmen in de agrarische sector.

De VVD staat onder boeren op 38,2 procent. De SGP is de derde partij met 11 procent.


Boeren dol op Bleker (Foto: Novum)

McDonald's opent vega-restaurants

McDonald's opent twee volledig vegetarische restaurants in Indiase pelgrimsteden. Dat schrijft de Financial Times dinsdag. Volgens de krant probeert de normaal gesproken op hamburgerverkoop gerichte keten hiermee meer voet aan de grond te krijgen in het land waar koeien heilig zijn en er een taboe heerst op het eten van rundvlees.

De twee vegetarische restaurants in Noord-India moeten volgend jaar open zijn. De ene vestiging komt in Amritsar, het spirituele centrum van de sikhs. De andere komt in Katra, het startpunt van veel pelgrimages naar de Hindoestaanse bergtempel Vaishno Devi.

McDonald's is sinds 1996 gevestigd in India, maar heeft slechts 271 vestigingen in het land met meer dan een miljard inwoners. Dat aantal moet de komende drie jaar verdubbelen, zegt een woordvoerder van de keten tegen de krant. Op de menu's staan aangepaste gerechten zoals de McVeggie, de McAlloo Tikki en McSpicy Paneer. De burger in India was ooit gemaakt van lam, maar dat bleek te 'rubberachtig'. Nu zijn alle burgers van kippenvlees gemaakt.


McDonald's opent vegetarische vestigingen (Foto: Novum)

Overval op tankshop levert taakstrafje op

Twee jongens van 16 en 17 jaar die in april een tankstation in Bunschoten overvielen moeten een werkstraf van maar liefst tachtig uur uitvoeren. De rechtbank in Utrecht veroordeelde hen dinsdag ook tot een voorwaardelijke jeugddetentie van zes maanden. Verder moeten ze zich intensief laten begeleiden door de jeugdreclassering.

De straf liegt er niet om, dus de twee jongens zullen zich een volgende keer wel twee keer bedenken voordat ze weer zoiets flikken.

De twee jongens bedreigden een medewerkster van de tankshop met een vuurwapen en maakten een paar honderd euro en wat pakjes sigaretten buit. Het wapen, vermoedelijk een neppistool, was afkomstig van een 14-jarige medeplichtige. Hij kreeg ook een werkstraf van tachtig uur opgelegd.

De 16-jarige kreeg ook een leerstraf opgelegd, die ervoor moet zorgen dat hij minder drugs en alcohol gaat gebruiken en niet opnieuw in de fout gaat. De aanpak in het jeugdstrafrecht is erop gericht herhaling te voorkomen, brengt de rechtbank in herinnering. De komende twee weken hebben ze in ieder geval minder vrije tijd om opnieuw de fout in te gaan.

Man bestookt buurman met pis

Een 52-jarige man uit Lelystad die bij zijn buurman urine naar binnen gooide is maandagavond aangehouden. Dat laat de politie dinsdag weten. Bij de ruzie die naar aanleiding van het pisgooien ontstond, had de vermoedelijke dader zijn buurman ook met een mes bedreigd.

Het raam van het huis aan de Baai stond open toen daar in de loop van de avond een vloeistof door naar binnen werd gegooid. Toen de bewoner erachter kwam dat het om urine ging dat door een van zijn buren naar binnen was gegooid, ging hij verhaal halen. Het mes kwam tevoorschijn toen hij aanbelde.

De aangehouden Lelystedeling zit nog vast. De politie onderzoekt onder meer waarom hij urine in het huis van zijn buurman gooide en hoe de bedreiging precies plaatsvond. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

Curaçao definitief geen lid van IOC

Curaçao heeft de strijd om lid te worden van het IOC verloren. Het internationaal sporttribunaal CAS liet dinsdag weten zich niet bevoegd te achten om in te gaan tegen de beslissing van het internationaal olympisch comité. Sporters uit Curaçao mogen daarom ook in de toekomst niet onder de eigen vlag deelnemen aan de Olympische Spelen.

Na het opheffen van de Nederlandse Antillen in 2010 kregen sporters van de Caribische eilanden de keus om voor Nederland of Aruba te kiezen. Ook mag er worden gesport onder de onafhankelijke vlag van het IOC. Van die mogelijkheid maakten in Londen drie atleten gebruik. Churandy Martina koos voor Nederland.

Curaçao strijdt al een poos om erkenning door het IOC. Het olympisch comité wil echter alleen onafhankelijke landen toelaten.

Robben hervat training bij Oranje

Nadat hij ten tijde van de eerste training verstek moest laten gaan heeft Arjen Robben zich dinsdag aangesloten bij de training van het Nederlands elftal.

Toen maandag de eerste oefensessie plaatsvond achtte Robben zichzelf nog niet fit genoeg om deel te nemen aan de groepstrainingen. De flankspeler uit Bedum kampte met een griepje. Wel werkte hij een aangepast programma af.

Vanaf dinsdag is Robben voldoende hersteld en sluit hij aan bij de overige selectiespelers. Naar alle waarschijnlijkheid komt zijn inzetbaarheid voor de kwalificatiewedstrijd tegen Turkije van aanstaande vrijdag niet in het geding.

EA bewaart nieuwe IP's voor volgende generatie

Volgens Frank Gibeau, president van EA Labels, is het geen goed idee om nog zo laat in de huidige generatie consoles een nieuwe IP te lanceren. Gibeau vindt dat ontwikkelaars juist nu hun gevestigde IP's moeten verbeteren. Dit zei hij in een interview met gamesindustry.biz.

Gibeau is van mening dat je een nieuwe IP aan het begin van een nieuwe generatie moet lanceren. “The time to launch an IP is at the front-end of the hardware cycle, and if you look historically the majority of new IPs are introduced within the first 24 months of each cycle of hardware platforms.”

EA, die inderdaad op het moment voornamelijk met sequels bezig is, heeft volgens Gibeau wel een paar nieuwe IP's klaarstaan. “Right now, we’re working on three to five new IPs for the next gen, and in this cycle we’ve been directing our innovation into existing franchises.”

Volgens Gibeau is het vanuit financieel oogpunt gewoon niet verstandig om nu nog met een nieuwe IP te komen. “As much as there’s a desire for new IP, the market doesn’t reward new IP this late in the cycle. They end up doing okay, but not really breaking through. We have to shepherd the time that our developers spend, as well as the money that we spend on development in a positive way, so we're focused on bringing out a bunch of new IPs around the next generation of hardware."

We zullen zien of meneer Gibeau gelijk heeft wanneer aankomende games zoals The Last of Us, Dishonored en Beyond: Two Souls in de winkels liggen.

Het was dit of de psycholoog

Het is september: het verenigingsseizoen begint weer! Iemand die voor een (sport)vereniging of hobbyclub kiest, heeft zo zijn eigen motieven daarvoor. Er zijn ook enge mensen die een vereniging of club kiezen om op therapeutische basis iets voor zichzelf te bereiken: zichzelf leren kennen, oefenen met contacten opbouwen, of de allerbeste worden in iets waar hij totaal geen talent voor heeft. En op de een of andere manier zitten die mensen de groep altijd in de weg.

PlayStation Store zet klassiekers in de uitverkoop

De PlayStation Store houdt vanaf morgen weer eens een uitverkoop. Nu PlayStation Vita ook PS1-games kan afspelen vonden de mensen van Sony het een goed idee om dat gegeven te vieren met onderstaande aanbiedingen.

PlayStation-update van woensdag 5 september:

PS3 Games

  • Space Channel 5 Part 2 Was – €7.99/£6.49 Now – €4.49/£3.69

PS3 DLC

  • RDR: Legends and Killers Pack Was – €9.99/£7.99 Now – €4.99/£3.99
  • Liars and Cheats Was – €9.99/£7.99 Now – €4.99/£3.99
  • Undead Nightmare Was – €9.99/£7.99 Now – €4.99/£3.99
  • Undead Nightmare Collection Was – €19.99/£15.99 Now – €9.99/£7.99

PS Vita

  • Blazblue Continuum Shift Extend Was – €29.99/£24.99 Now – €24.99/£19.99 (Additional 15% off for PLUS members)

PS1

  • A Bug’s Life Was – €4.99/£3.99 Now – €1.99/£1.59
  • Buzz Lightyear of Star Command Was – €4.99/£3.99 Now – €2.49/£1.99
  • Crash Bandicoot Was – €4.99/£3.99 Now – €3.59/£2.99 (Additional 10% off for PLUS members)
  • Crash Bandicoot 2 – Cortex Strikes Back Was – €4.99/£3.99 Now – €3.59/£2.99 (Additional 10% off for PLUS members)
  • Crash Bandicoot 3 Warped Was – €4.99/£3.99 Now – €3.59/£2.99 (Additional 10% off for PLUS members)
  • CTR: Crash Team Racing Was – €4.99/£3.99 Now – €3.59/£2.99 (Additional 10% off for PLUS members)
  • Destruction Derby Was – €4.99/£3.99 Now – €2.49/£1.99 (Additional 10% off for PLUS members)
  • Disney Pixar Toy Story 2 Was – €5.49/£4.49 Now – €2.49/£1.99
  • Disney Pixar Toy Story 2 and Toy Story Racer Was – €9.99/£7.99 Now – €4.99/£3.99
  • Disney Pixar Toy Story Racer Was – €5.99/£4.79 Now – €2.99/£2.39
  • Disney’s Hercules and Disney’s Atlantis Was – €9.99/£7.99 Now – €4.99/£3.99
  • Disney’s Little Mermaid 2 and Party Time with Winnie the Pooh Was – €7.99/£6.49 Now – €3.59/£2.99
  • Disney’s Action Game Feat. Hercules Was – €4.99/£3.99 Now – €2.49/£1.99
  • Disney’s Atlantis : The Lost Empire Was – €6.49/£5.19 Now – €2.49/£1.99
  • G-Police Was – €4.99/£3.99 Now – €2.49/£1.99 (Additional 10% off for PLUS members)
  • Jet Rider Was – €4.99/£3.99 Now – €2.49/£1.99 (Additional 10% off for PLUS members)
  • Jet Rider 2 Was – €4.99/£3.99 Now – €2.49/£1.99 (Additional 10% off for PLUS members)
  • Kula World Was – €4.99/£3.99 Now – €2.49/£1.99 (Additional 10% off for PLUS members)
  • Kurushi Final Was – €4.99/£3.99 Now – €2.49/£1.99 (Additional 10% off for PLUS members)
  • Lilo & Stitch : Trouble in Paradise Was – €4.99/£3.99 Now – €2.49/£1.99
  • Mickey’s Wild Adventure Was – €5.99/£4.79 Now – €2.99/£2.39
  • Monsters Inc : Scare Island Was – €4.99/£3.99 Now – €2.49/£1.99
  • Party Time with Winnie the Pooh Was – €4.99/£3.99 Now – €1.99/£1.59
  • Peter Pan : Adventures In Never Land Was – €4.99/£3.99 Now – €1.99/£1.59
  • Syphon Filter Was – €4.99/£3.99 Now – €2.49/£1.99 (Additional 10% off for PLUS members)
  • Syphon Filter 3 Was – €4.99/£3.99 Now – €2.49/£1.99 (Additional 10% off for PLUS members)
  • The Little Mermaid II Was – €4.99/£3.99 Now – €2.49/£1.99

PS2

  • Chicken Little Was – €9.99/£7.99 Now – €4.99/£3.99
  • Disney Princess Enchanted Journey Was – €9.99/£7.99 Now – €4.99/£3.99
  • Donald Duck: Goin’ Quackers (Quack Attack) Was – €9.99/£7.99 Now – €4.99/£3.99
  • Donald PK Was – €9.99/£7.99 Now – €4.99/£3.99
  • Kim Possible: What’s The Switch Was – €9.99/£7.99 Now – €4.99/£3.99
  • Meet the Robinsons Was – €9.99/£7.99 Now – €4.99/£3.99
  • Peter Pan Return to Neverland Was – €9.99/£7.99 Now – €4.99/£3.99
  • Toy Story 3 Was – €9.99/£7.99 Now – €4.99/£3.99

PSP

  • NBA 2K12 Was – €29.99/£23.99 Now – €14.99/£11.99

minis

  • 5-in-1 Arcade Hits Was – €2.99/£2.49 Now – €1.19/£0.99
  • MiniSquadron Was – €1.99/£1.74 Now – €1.19/£0.99
  • One Epic Game Was – €2.99/£2.49 Now – €1.19/£0.99
  • The Impossible Game Was – €1.99/£1.74 Now – €1.19/£0.99

Joe Danger 2 komt deze maand uit

Een precieze datum is er nog niet. Hello Games heeft de game gisteren afgemaakt en voor controle bij Microsoft ingeleverd. De eerste Joe Danger kwam exclusief uit voor PSN, om vervolgens een remake op XBLA te krijgen. De sequel is alleen nog voor XBLA aangekondigd.

Joe Danger 2 belooft veel meer variatie te bieden in omgevingen, speldoelen en voertuigen. Sean Murray van Hello Games zei in een interview met Eurogamer dat ze klaar zijn met de franchise. "When we heard the news that we'd gone Gold, everyone was shouting and celebrating. I felt really sad for a minute though and I couldn't figure out why. I think it's that Joe Danger is done now. We're not going to make another one.

"Don't get me wrong, I think this game is great, the best thing we've ever done and it feels like we finally nailed it. It's a huge game made by a small team. We owed Joe a great swansong, a game that hopefully people still remember playing in ten years time. I hope we've done that. Saying that out loud, I just remembered how I should go join the rest of the team to celebrate now."

We horen waarschijnlijk snel wanneer we Joe Danger 2 precies kunnen verwachten.

Joe Danger: The Movie

Weisz vond stunts The Bourne Legacy doodeng

Rachel Weisz heeft doodsangsten uitgestaan tijdens de stunts die ze moest uitvoeren voor de opnames van The Bourne Legacy. Het had volgens de actrice niet veel gescheeld of zij en haar tegenspeler Jeremy Renner waren ernstig gewond geraakt bij een achtervolgingsscène in de Filipijnse hoofdstad Manila.

"We zigzagden op een motor met topsnelheid door de straten van Manila tussen honderden stuntauto's door", zegt Weisz tegen Novum Nieuws. "Er had maar één iemand een beetje naar links of rechts hoeven uitwijken en dan waren we de pineut geweest."

In The Bourne Legacy, de vierde film in de Bourne-reeks, is Renner te zien als het nieuwe personage Aaron Cross, een geheim agent vergelijkbaar met Jason Bourne. Zijn leven is in gevaar omdat de CIA het programma waarvan hij deel uitmaakt wil stopzetten en alle betrokkenen wil omleggen.

Weisz speelt Dr. Marta Shearing, een wetenschapper in een geheim laboratorium van de Amerikaanse geheime dienst. Ze behandelt Aaron Cross en de andere geheim agenten met chemische middelen om zo hun prestaties te verbeteren. Als Cross op de vlucht slaat, gaat ze met hem mee.

Weisz' tegenspeler Renner heeft juist genoten van het stuntwerk. "Het is gekkenwerk maar dan op een positieve manier", zegt de acteur die voor films als The Avengers en Mission Impossible: Ghost Protocol ook al halsbrekende toeren uithaalde. "Het voelt alsof je naar Disneyland gaat en je daar een speciaal kaartje krijgt voor een attractie waar niemand anders in mag."

Volgens regisseur en scenarist Tony Gilroy vullen Renner en Weisz elkaar in The Bourne Legacy uitstekend aan. "De doodsangst in de ogen van Weisz is echt omdat ze geen dergelijke stuntervaring heeft", zegt hij. "Je krijgt daardoor een natuurlijke reactie."

Gilroy was tevens te spreken over Renner, juist om zijn ervaring en atletische vermogen. "Jeremy was in topconditie en had de juiste drive om de lastige nieuwe stunts onder de knie te krijgen", aldus de filmmaker. "Het is ongelooflijk. Hij pikt alles heel snel op, zorgt ervoor dat hij niet gewond raakt en is tegelijkertijd erg gewaagd."

In de vorige drie Bourne-films speelde Matt Damon de hoofdrol als Jason Bourne. Damon bedankte na de laatste Bourne in 2007 omdat regisseur Paul Greengrass zich terugtrok. The Bourne Legacy is vanaf 6 september in de bioscoop te zien.

Rachel Weisz speelt slechte heks in Oz (Novum)

Opblaaspop blesseert Schalkedoelman

Schalke 04 zal het enige tijd moeten stellen zonder doelman Timo Hildebrand. De reden hiervoor is dat de goalie op de training hard in aanraking kwam met een opblaaspop. Deze was er samen met enkele anderen door keeperstrainer Holger Gehrke neergezet om een wedstrijdsitutatie na te bootsen.

Hildebrand wilde een voorzet uit de lucht halen toen hij een pop hard raakte. De 33-jarige goalie verdraaide hierbij zijn knie. Ook liep hij een scheurtje in zijn knieband en schade aan het kniekapsel op. Hij zal zeker zes weken niet in actie kunnen komen.

Moeder lapt drugsdealende tienerzonen erbij

Twee broers van 15 en 16 uit Ede zijn maandag in hun woonplaats opgepakt voor handel in softdrugs, nadat hun moeder de politie had gewaarschuwd. De vrouw had in een berging een plak hasj gevonden, waarna ze de politie inlichtte.

De politie vond vervolgens op de slaapkamers van de jongens een kleine hoeveelheid hasj, verpakkingsmateriaal en twee nepvuurwapens, meldt de politie dinsdag. De vuurwapens bleken geschikt om mee te dreigen en zijn daarom verboden.

De jongens zijn in een cel gezet.

Tientallen doden door busongeluk Marokko

In het zuiden van Marokko is in de nacht van maandag op dinsdag een bus in een ravijn gestort. Daardoor zijn zeker 42 inzittenden om het leven gekomen. Daarnaast raakten 24 mensen gewond, van wie vier er ernstig aan toe zijn. Dat meldde het Marokkaanse staatspersbureau MAP.

Het ongeluk gebeurde bij het dorp Zerkten, ten zuidoosten van de stad Marrakech. De oorzaak van het ongeval en de identiteit van de inzittenden zijn nog niet bekend.

Tientallen doden door busongeluk Marokko
Tientallen doden door busongeluk Marokko (Foto: ANP)

Doutzen & Jandino doen Nederlands Film Gala

Doutzen Kroes presenteert op vrijdag 5 oktober het Gala van de Nederlandse Film. Op deze slotavond van het Nederlands filmfestival worden de Gouden Kalveren uitgereikt, de Grote Prijzen van de Nederlandse film. Het Nederlandse topmodel presenteert de avond samen met cabaretier Jandino Asporaat, bekend van het tv-programma De Dino Show.

Het gala wordt rechtstreeks uitgezonden bij de VPRO op Nederland 1. Kroes verheugt zich op haar debuut als presentatrice. "Dat is het leuke van mijn vak, dat je opeens ook voor zo’n uitdagende presentatieklus wordt gevraagd. Ik ga genieten van de avond en kijk er naar uit de Nederlandse filmsterren persoonlijk te ontmoeten. Ik ben natuurlijk geen presentatrice, dus als ik er even niet uitkom moet Jandino mij maar redden" aldus het topmodel dat afgelopen jaar haar acteerdebuut maakte in Nova Zembla.

Asporaat zegt vereerd te zijn samen met het Nederlandse topmodel te mogen presenteren. "Ik had een optreden staan in Soest maar die heb ik gelijk afgebeld toen ik hoorde dat ik samen met Doutzen Kroes op het podium mocht staan. Ik hoefde ook niet lang te onderhandelen met de VPRO. Ik zei gelijk: voor drie consumptiebonnen doe ik het ook." 

Asporaat laat zich voor de presentatie inspireren door de Oscar-gala’s in Los Angeles. "Voor een Amerikaanse comedian is dat het hoogst haalbare. Ook daarom voel ik mij vereerd met de uitnodiging. De Gouden Kalveren zijn toch een soort van Nederlandse Oscars." 

Asporaat is niet de enige cabaretier die meewerkt aan het Gala van de Nederlandse Film. Eerder werd al bekend dat Theo Maassen de avond opent met een tien minuten durende filmconference, waarin hij de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen filmjaar bespreekt.

Het Gala van de Nederlandse Film is vrijdag 5 oktober te zien bij de VPRO op Nederland 1, van 20.30 tot 22.00 uur. 

Het 32e Nederlands filmfestival vindt plaats van 26 september tot en met 5 oktober.

Doutzen Kroes 

Prins Harry grapt over naaktfoto's

Prins Harry heeft maandagavond grapjes gemaakt over zijn naakfoto's. De 27-jarige Britse prins, die twee weken geleden in Las Vegas uit de kleren ging, woonde een gala-avond van een liefdadigheidsinstelling voor zieke kinderen bij. Het was de eerste keer sinds het verschijnen van de naaktfoto's dat Harry zich in het openbaar begaf.

Een van de zieke kinderen, de 6-jarige Alex Logan, kondigde voor zijn ontmoeting met Harry aan dat hij een grapje wilde maken over de foto's. "Ik ben blij dat je je kleren aan hebt", wilde het kankerpatiëntje tegen de prins zeggen, kondigde hij aan op tv-zender ITV. Zo ver kwam het echter niet, omdat Harry het fragment had gezien.

"Blijf jij maar naar je moeder kijken", grapte de prins tegen de knul. "Je wilt heel graag wat zeggen, maar bent bang voor een standje. Ik heb je gezien op ITV, je zei iets brutaals, laten we het daar hier niet over hebben."

Harry vierde twee weken geleden in zijn adamskostuum een feestje in een hotelkamer in Las Vegas. De Britse prins, derde in lijn van troonopvolging, speelde onder meer 'stripbiljart' met een paar dames die hij in de Amerikaanse gokstad leerde kennen.

In een speech die Harry maandagavond gaf, knipoogde hij naar het voorval. De prins kreeg de lachers op zijn hand toen hij zichzelf omschreef als iemand die 'nooit verlegen is om op de voorgrond te treden'.

Heerhugowaard deelt gratis woonwagens uit

Een in ernstig verval geraakte woonwagen in Heerhugowaard wordt binnenkort voor 70.000 euro vervangen door de gemeente. De 'woning op wielen' moet al vóór de winter afgeleverd worden bij de trotse eigenaar. Dat bepaalde het lokale bestuur.

Binnenkort wordt er ook al groot onderhoud verricht op de woonwagenlocatie aan de Diamant in Heerhugowaard. Daar heeft de gemeente een paar maanden geleden flink wat geld voor gereserveerd, meldt het Noordhollands Dagblad. Op die locatie wordt ten minste één woonwagen vervangen. Het gaat daar om een huurwagen.

Hoogbejaarde spookrijder van de weg gehaald

De politie heeft maandagavond op de A7 in de buurt van Groningen een hoogbejaarde spookrijder van de weg geplukt. De 83-jarige automobilist had ruim 20 kilometer tegen het verkeer ingereden, zonder dat in de gaten te hebben, zo meldde de politie dinsdag.

De man heeft onderweg één auto licht geraakt. Omdat de man op volle snelheid reed, is het volgens de politie een wonder dat er geen verdere ongelukken zijn gebeurd. De man moest zijn auto en rijbewijs inleveren.

PvdA grootste partij onder homo's

De PvdA is onder homo's de grootste partij. Dat blijkt uit een peiling van de Gay Krant. Het is voor het eerst sinds het homoblad in 2005 met de peiling begon dat de PvdA bovenaan staat.

In mei stond de PvdA op 14,7 procent van de homostemmen. Nu is dat 18,5 procent. Winst is er ook voor de VVD: van 12,6 naar 16,3 procent. D66, tot voor kort de grootste partij onder homo's, moet het nu doen de derde plaats (15,8 procent). De SP haalt 12,7 procent. De PVV was twee jaar geleden nog de grootste, en krijgt nu nog maar 10,8 procent van de stemmen.

De ouderenpartij 50Plus, waarvan Gay Krant-oprichter Henk Krol lijsttrekker is, krijgt 7,7 procent, GroenLinks 4,9 procent en het CDA 3,0 procent. De Partij voor de Dieren trekt 2,5 procent van de homostemmen en de Piratenpartij 1,8 procent.

Volgens de Gay Krant hebben de peilingen onder homo's voorspellende waarde. Zo was de opkomst van de PVV in een vroeg stadium te zien.

Verkrachte vrouw onthoofdt verkrachter

Een 26-jarige Turkse vrouw die maandenlang werd verkracht en gechanteerd heeft haar verkrachter onthoofd en zijn hoofd op het dorpsplein neergegooid met de woorden: 'Dit is het hoofd van iemand die met mijn eer speelde'.

De vrouw had de man eerst tientallen malen door zijn kroonjuwelen geschoten voordat ze hem onthoofde. Ze is al vijf maanden zwanger van de verkrachter en werd al maandenlang met naaktfoto's gechanteerd.

"Hij wilde iedereen over de verkrachting vertellen," verklaarde ze tijdens haar getuigenis. "Mijn dochter zal naar school gaan dit jaar en ik wil niet dat zij gepest of beledigd worden om de situatie. Ik heb nu mijn eer gered".

De zwangere vrouw wil een abortus. In Turkije moet dit binnen 10 weken gebeuren, maar ze hoopt dat de autoriteiten een uitzondering voor haar situatie maken.

Rollercoaster Tycoon 3D in oktober verkrijgbaar

De pretparksimulatie Rollercoaster Tycoon 3D voor de Nintendo 3DS is in oktober verkrijgbaar in Europa. Dat heeft gameuitgever Namco Bandai bekendgemaakt. Voor het eerst in de reeks, die sinds 1999 bestaat, wordt er in het spel een verhaal verteld. Binnen de reeks zijn meer dan elf miljoen spellen verkocht.

Behalve dat Rollercoaster Tycoon 3D beschikt over driedimensionale beelden, kunnen gamers onder meer zelfgemaakte achtbanen met elkaar uitwisselen. Via de ingebouwde camera kunnen ook foto's genomen worden waarbij het lijkt alsof de gamer zelf in zijn virtuele achtbaan zit.

De Rollercoaster Tycoon-reeks draait om het bouwen en onderhouden van een pretpark, waarbij de nadruk ligt op achtbanen.


Rollercoaster Tycoon 3D in oktober verkrijgbaar 

Darwin-award voor Duitser op draaimolen

In Niederviehbach, 80 kilometer te noordoosten van München, is een 20-jarige Duitser om het leven gekomen na een van de domste stunts die je je kunt bedenken.

De jongen liet zich vasttapen aan een draaimolen, terwijl zijn vrienden een touw rond de molen draaiden en aan een auto vastkoppelden. Nadat deze vol gas wegreed draaide de molen zó snel dat de middelpuntvliedende kracht de jongen meters wegslingerde.

Hij raakte hierbij zo zwaar gewond dat hij overleed. De drie vrienden van de man raakten in psychische shock door het ongeluk. Zij moesten naar een ziekenhuis worden gebracht.

Kleine kans op Super Meat Boy voor 3DS

De kans is klein dat het behendigheidsspel Super Meat Boy nog voor de Nintendo 3DS verschijnt. De originele versie van Super Meat Boy zal in ieder geval niet omgezet worden, maar het iPhone-spel Super Meat Boy: The Game misschien wel.

Volgens gameontwikkelaar Edmund McMillen is de kans dat het spel voor de 3DS verschijnt kleiner dan 25 procent. McMillen is ook bekend van The Binding of Isaac, die net als SMB meer een miljoen exemplaren heeft verkocht. Een nieuwe versie van The Binding of Isaac staat in de planning voor XBLA, PSN, Steam en mogelijk ook de handhelds.


Kleine kans op Super Meat Boy voor 3DS (Foto: Novum)

LittleBigPlanet Vita is af

Sony heeft bekendgemaakt dat LittleBigPlanet voor PlayStation Vita klaar is en op 21 september uitkomt in Europa en 25 september in Amerika. Sony belooft een compleet nieuwe ervaring door middel van de mogelijkheden van de Vita.

Vooral het touchscreen zal een belangrijke rol spelen, maar ook de camera kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Zo krijgt het bekende motto "Play, create, share" een extra dimensie.

Deel je mooiste creaties met mensen over de hele wereld waar en wanneer je maar wilt, neem foto's van wat je wilt en gebruik het om stickers, platformen of wat dan ook te maken. Of kleed je Sackboy aan met de meest foute accessoires, geef hem een baksteen motief. Wat jij wilt.

Ex-vrouw dwingt man graf ouders te verplaatsen

Een Australische vrouw die na een scheiding het landgoed van het stel toegewezen heeft gekregen dwing haar ex nu de graven van zijn ouders te verplaatsen. De rechter bepaalde dat de grond van de vrouw is en dat de man binnen 14 dagen de graven en gedenktekens dient te verwijderen.

De man had de as van zijn ouders bijgezet op het familielandgoed en deze gemarkeerd met een bronzen monument en grafstenen. Toen zijn huwelijk stuk liep begon een helse strijd om het landgoed welke door de vrouw werd gewonnen. De rechter vond dat de vrouw was 'geïntegreerd in de plaatselijke gemeenschap en geen baan heeft'. 

De man opperde nog dat het van landgoed al decennia lang in zijn familie was geweest, maar de rechter was onverbiddelijk.

De Bakker keert terug in Davis Cupteam

Thiemo de Bakker keert terug in het Nederlands Davis Cupteam. Bondscoach Jan Siemerink heeft hem samen met Robin Haase, Igor Sijsling en Jean-Julien Rojer opgeroepen voor het duel tegen Zwitserland. De strijd om een plaats in de wereldgroep vindt op 14 tot en met 16 september plaats in Amsterdam.

Siemerink: "Ik ben blij dat we volgende week met ons sterkst mogelijke team aantreden. Zwitserland is natuurlijk een tegenstander van wereldformaat maar de jongens weten stuk voor stuk wat het is om voor eigen publiek een belangrijke wedstrijd te spelen. Ze zijn bovendien allemaal in staat om goed tennis te spelen en strijd te leveren."

De vraag is hoeveel kans Nederland maakt tegen de Zwitsers. Dit hangt voor een groot deel af van het meedoen van de nummer één van de wereld Roger Federer. De Zwitser is momenteel actief op de US Open en heeft aangegeven pas op het laatste moment over zijn deelname te beslissen.

Nederland is Beau Beu

'De Gemene Deler' lijkt de zoveelste flop op rij te worden voor presentator Beau van Erven Dorens. Gisteren zapte de helft van de SBS6 kijkers weg toen zijn show begon.

Met 190.000 kijkers won Beau het nog maar nipt van programma's die na middernacht werden uitgezonden. 'Villa Morero', dat direct ná Beau's show te zien is, trok 440.000 kijkers.

Voor een prime-time programma is 190.000 kijkers veel te laag. De vraag is dan ook hoe lang SBS Beau nog laat aanmodderen.

Rogge mist sluitingsceremonie door operatie

Jacques Rogge is zondag niet aanwezig bij de sluitingsceremonie van de Paralympische Spelen in Londen. De voorzitter van het internationaal olympisch comité (IOC) krijgt deze week een nieuwe heup. Volgens het IOC gaat het om een 'routine-ingreep' en kan de Belg na enkele dagen het ziekenhuis verlaten.

Door de ingreep mist Rogge ook een herdenking voor de slachtoffers die vielen bij de aanlag op de Olympische Spelen van München in 1972. Woensdag vindt op het vliegveld waar exact veertig jaar geleden elf Israëlische sporters om het leven kwamen een plechtigheid plaats.

Rogge is bezig aan zijn laatste jaar als voorzitter van het IOC. In september volgend jaar, direct na het bekendmaken van de gastheer voor de Olympische Spelen van 2020, loopt zijn tweede termijn af.

Friese tegelroof na twee jaar nog niet opgelost

Een inbraak waarbij ruim honderd zeldzame tegels werden gestolen is na twee jaar nog steeds niet opgelost. In het programma Opsporing Verzocht wordt dinsdagavond aandacht gevraagd voor de diefstal, laat de politie weten.

Twee jaar geleden kwam de roof van de zeventiende-eeuwse wandtegels uit een woonboerderij in het Friese dorp Harich ook in het programma aan bod. De eigenaar van de verzameling loofde 25 duizend euro uit voor de gouden tip, maar het onderzoek naar de daders heeft tot op heden geen resultaat opgeleverd.

De beloning is volgens de politie nog steeds van kracht. De inbrekers hadden hun roofactie goed voorbereid. Zo waren de bewoners tijdens de diefstal niet thuis en namen de daders de meeste exclusieve en dure tegels mee. De collectie is nog nergens te koop aangeboden.

Cambodja levert Pirate Bay-oprichter uit aan Zweden

Cambodja levert Gottfrid Svartholm Warg, medeoprichter van downloadsite The Pirate Bay, uit aan zijn vaderland Zweden. Alleen de minister van binnenlandse zaken moet nog zijn goedkeuring geven. Dat heeft de Cambodjaanse politie dinsdag gezegd.

Warg en de drie andere oprichters van de torrentsite werden in 2009 veroordeeld wegens auteursrechtenschendingen. De vier gingen in hoger beroep, maar Warg verscheen in 2010 niet op de hoorzitting wegens ziekte, en werd bij verstek veroordeeld tot 1 jaar cel en een boete van enkele miljoenen.

Donderdag werd hij op verzoek van Zweden door de Cambodjaanse politie ingerekend, niet geheel toevallig toen een Amerikaanse delegatie het land bezocht.

Het is opmerkelijk te noemen dat de Cambodjaanse overheid tot uitlevering van Warg aan Zweden overgaat, aangezien de landen geen uitleveringsverdrag getekend hebben.

Golfer Woods verdient meer dan 100 miljoen dollar

Tiger Woods heeft als eerste golfer ooit meer dan 100 miljoen dollar verdiend. De Amerikaan werd bij het Deutsche Bank Championship derde en streek hiermee ruim 550.000 dollar op, genoeg om de grens te slechten.

Woods heeft in zijn carrière in totaal al 74 toernooien gewonnen en 100.350.000 dollar bij elkaar geslagen, maar het Deutsche Bank Championship schreef de 36-jarige Amerikaan nog nooit op zijn naam. Woods was blij met zijn mijlpaal. "Het is mooi dat ik een goede start van mijn loopbaan had. Ik heb al vroeg in mijn carrière een paar majors gewonnen. Ik denk dat de interesse in het golf behoorlijk is gegroeid. Vooral bij de jeugd, dat is wel duidelijk."

Het toernooi in Norton werd gewonnen door Rory McIlroy die 264 slagen nodig had. De Noord-Ier streek hiermee 1,4 miljoen dollar op en verstevigde zijn eerste positie op de wereldranglijst. De Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen werd met één slag meer tweede, voor Woods die in totaal 266 slagen nodig had.

Tiger Woods slaat meer dan 100 miljoen dollar bijeen (Foto: Pro Shots)

Newcastle-trainer Pardew twee duels geschorst

Newcastle United moet het twee wedstrijden zonder coach Alan Pardew stellen. De 51-jarige Engelsman wordt door de Engelse voetbalbond FA bestraft voor zijn gedrag tijdens het Premier Leagueduel met Tottenham Hotspur op 18 augustus (2-1). Pardew gaf in de slotfase een assistent-scheidsrechter een duw.

De trainer van Tim Krul en Vurnon Anita werd vanwege zijn actie naar de tribune gestuurd. Hij moet ook een boete van omgerekend 25 duizend euro betalen. Pardew, die niet in beroep gaat, mist de competitiewedstrijden tegen Everton en Norwich City.


Newcastle-trainer Pardew twee duels geschorst (Foto: Novum)

FC Porto verdient 202 miljoen in zes jaar

FC Porto verkocht gisteren Hulk voor het luttele bedrag van maar liefst vijftig miljoen euro aan het Russische Zenit Sint Petersburg. Het is niet de eerste keer dat de Portugese topclub een enorm bedrag binnenharkt na een transfer.

Infostrada zette een aantal toptransfers op een rijtje en daaruit bleek dat Porto in de laatste zes jaar maar liefst 202 miljoen euro heeft mogen bijschrijven.

Overzicht opbrengsten transfers FC Porto

Jaar Speler Naar Bedrag
2012 Hulk Zenit Sint Petersburg 50 miljoen
2011 Radamel Falcao Atlético Madrid 40 miljoen
2009 Lisandro Lopez Olympique Lyon 24 miljoen
2008 Ricardo Quaresma Internazionale 24 miljoen
2008 José Bosingwa Chelsea 20 miljoen
2007 Pepe Real Madrid 20 miljoen
2007 Anderson Manchester United 24 miljoen

Medeverdachte Badr Hari vrij

Een medeverdachte van vechtsporter Badr Hari komt op vrije voeten. De raadkamer van de Amsterdamse rechtbank heeft maandag besloten dat de man moet worden vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam beschouwt de 34-jarige Ferhat Y. nog wel als verdachte en gaat in beroep tegen de vrijlating, laat een zegsman dinsdag weten.

Y. werd 23 juli opgepakt. Hij zou net als Hari miljonair Koen Everink tijdens het dancefeest Sensation in juli hebben mishandeld.

De Telegraaf meldde ruim anderhalve week geleden op basis van politieverhoren dat Badr Hari volgens Y. al het ernstige leed aan Everink heeft toegebracht. De 34-jarige man beweert dat hij tussenbeide sprong toen hij zag dat Hari de miljonair begon te slaan en schoppen.

Y. zou zelfs een klap van de vechtsporter hebben gekregen, waardoor hij een bloedneus opliep. Het slachtoffer en diverse getuigen wijzen Hari én Y. echter aan als belagers van Everink.

Twee weken geleden hield justitie in deze zaak nog een derde verdachte aan. Hij werd een paar dagen later na verhoor vrijgelaten.

Hari wordt in totaal verdacht van zes geweldsdelicten. In twee zaken heeft hij een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. Zo heeft hij gezegd dat hij Everink met de bovenkant van zijn platte hand een slag heeft gegeven. Daarna zouden anderen de miljonair ook hebben aangevallen. In de overige vier zaken ontkent de vechtsporter iedere betrokkenheid.

Stadswacht roept folderende Frans Weekers halt toe

Een stadswacht heeft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zaterdag op de vingers getikt omdat hij in Maastricht illegaal aan het folderen was. Weekers kreeg geen boete omdat hij de folders terug in de tas deed. Dat deed hij maandag uit de doeken tijdens een debat in Weert, meldt het Limburgs Dagblad dinsdag.

De VVD-afdeling had geprobeerd een vergunning voor het folderen te krijgen, maar dat was mislukt omdat het quotum voor die zaterdag al op was. Na de confrontatie met de stadswacht heeft Weekers zijn partijgenoot en burgemeester van Maastricht Onno Hoes een sms gestuurd om zijn ongenoegen te uiten. "Politieke partijen moet je niet de mond snoeren", stelde hij.

Vertonghen krijgt Gouden Schoen uitgereikt

Jan Vertonghen heeft gisteravond bij de 31e editie van Gala Voetballer van het jaar de Gouden Schoen uitgereikt gekregen. De verdediger van Tottenham Hotspur kreeg de prijs overhandigd door zijn moeder, waarna beiden emotioneel werden.

Vertonghen dankt de prijs aan zijn goede laatste jaar bij Ajax. "Ik draag deze prijs op aan mijn vader. Ik hoor vaak dat je een prijs als deze door iemand uit de sportwereld moet laten uitreiken. Maar ik heb nooit een idool gehad en er was voor mij geen twijfel om mijn moeder dit te laten doen. Zij is er altijd voor mij geweest, zowel op sportief gebied als privé. Mijn moeder overhandigt mij deze prijs namens ons hele gezin. Ook namens mijn broer en mijn vader. Ik wil naast mijn familie ook mijn vrienden, Frank de Boer, de mensen binnen Ajax, mijn vriendin en mijn schoonouders bedanken"

De Zilveren Schoen was voor Feyenoord-middenvelder Jordy Clasie, terwijl het bronzen exemplaar voor Ajacied Christian Eriksen was. De Johan Cruijff Prijs voor Talent van het Jaar ging naar AZ-middenvelder Adam Maher die afgelopen seizoen zijn doorbraak beleefde in het betaald voetbal.

Gouden Schoen voor Jan Vertonghen (Foto: Pro Shots)

Purist mode vanaf begin speelbaar in Hitman: Absolution

Purist Mode, een functie waarbij de Instinct feature en HUD verdwijnen is vanaf het begin beschikbaar in Hitman: Absolution. Een admin op het officiële forum heeft laten weten dat Purist Mode vanaf het begin beschikbaar is. 

“I’ve just heard back from the team that Purist mode is now designed to be unlocked from the get go. Unless something critical happens, I feel confident that you can all get your butts handed to you from the first playthrough”, aldus de admin op het officiële forum.

Purist Mode is vooral voor de vele gamers interessant die de vorige games hebben gespeeld. Zonder HUD en Instinct waarbij je door muren kunt kijken waar je doelwit zich bevindt, zorgen ervoor dat de game een stuk moeilijker is. Hitman: Absolution ligt vanaf 20 november in de winkels voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Hitman

[US Open] Murray kwartfinalist na winst op Raonic

Andy Murray heeft de kwartfinale van de US Open bereikt. Na zijn moeizame zege in de vorige ronde tegen Feliciano Lopez, had de nummer drie van de plaatsingslijst van de Canadees Milos Raonic beduidend minder last: 6-4, 6-4 en 6-3. Murray kreeg de hele wedstrijd geen enkel breakpoint tegen.

Murray won deze zomer in Londen olympisch goud, maar is nog altijd op zoek naar zijn eerste grandslamtitel. Bij de US Open bereikte hij in 2008 de finale, maar net als eerder dit jaar in de eindstrijd van Wimbledon zette Roger Federer hem toen de voet dwars.

De volgende tegenstander van Murray is de Kroaat Marin Cilic. Ook Federer en Tomas Berdych zijn al zeker van een plaats bij de laatste acht.


Murray kwartfinalist na winst op Raonic (Foto: Novum)

Dragon Quest X Wii U wordt in Tokio onthuld

Square Enix heeft zijn Tokyo Game Show-lineup vrijgegeven. Games als de recent aangekondigde Lightning Returns en de geplaagde Versus XIII zullen niet aanwezig zijn. De enige echte verrassing is dat de Wii U-versie van Dragon Quest X wel present zal zijn.

Dragon Quest X werd op 2 augustus exclusief voor de Wii gelanceerd in Japan. Het spel brak met traditie door de MMORPG route op te gaan. De Wii U-versie werd een jaar geleden tegelijk met de Wii-versie aangekondigd, maar we hebben sindsdien niet meer van de (vermoedelijke) HD-game gehoord.

Er is nog niets voor het Westen bekendgemaakt. De Tokyo Game Show vindt plaats van 20 t/m 26 september

Vijftien minuten aan Far Cry 3-beelden

Op dit moment zijn op PAX 2012, in Seattle, diverse games speelbaar waaronder Far Cry 3. Hier van is een video verschenen waarin we ruwweg vijftien minuten aan gameplaybeelden zien van de game. Far Cry 3 ligt vanaf 29 november in de winkels voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

In Far Cry 3 ben je Jason Brody. Je bent gevangen genomen op een tropische locatie, je vriendin is vermoord en je probeert ten koste van alles de daders te pakken te krijgen.

FOK! daily: het beste van maandag

Op zoek naar wat leesstof? Dan is hier speciaal voor jou de FOK! daily. Hier kun je de meest populaire berichten, reviews en columns van gisteren nog even bekijken.
 

De 10 populairste berichten van gisteren


Meest bekeken


De 3 minst populaire berichten van gisteren


Reviews


Specials


Columns


Sport


Games


FOK!tv

In elkaar geslagen Nederlander overleden

De 39-jarige Nederlander die zaterdag in het Zuid-Australische Gawler, een voorstad van Adelaide, in elkaar werd geslagen, is in een ziekenhuis in Adelaide overleden. Dat hebben Australische media dinsdag gemeld.

De man, die in Australië een werkvergunning had en 8 weken in het land was, probeerde zaterdagochtend vechtende mensen op een parkeerplaats van een hotel tot kalmte te brengen en werd vervolgens zelf het slachtoffer van agressie. Hij werd met ernstige hoofdwonden in het ziekenhuis opgenomen.

De politie hield drie jongemannen in de leeftijd van 17 tot 21 jaar aan. Twee van hen werden maandag voorgeleid. De politie bekijkt nog of de aanklacht tegen de drie wordt aangepast nu het slachtoffer is overleden.

Tatjana wil binnen een jaar trouwen

Tatjana Simic wil voor haar vijftigste trouwen. De 49-jarige vrijgezelle actrice beseft dat de tijd dringt, maar heeft goede hoop.

"Ik heb altijd gezegd dat ik voor mijn vijftigste minstens één keer getrouwd wilde zijn geweest", vertelt Simic in het AD. "Dat wordt krap, maar daar ga ik nog steeds voor. Voor de rest heb ik buiten mijn familie en vrienden om natuurlijk ook niet zo heel veel."

De blondine, die in februari haar relatie met Peter Mijnen op de klippen zag lopen, heeft de ware nog niet ontmoet. "Maar ik ben ervan overtuigd dat ik die absoluut ga tegenkomen. Dat het met mijn vorige vriend Peter niks is geworden, is jammer. Daarvoor was ik verloofd met Ronny Rosenbaum, die helaas andere vrouwen mee naar huis nam als ik weg was."

Simic, die volgend jaar juni haar vijftigste verjaardag viert, wil niet 'ten koste van alles' trouwen. "Ik zie om me heen ook heel wat huwelijken waarin vreselijk wordt gelogen en vreemdgegaan, dat is natuurlijk ook niks." Toch geeft ze de moed nog niet op. "Wie weet ben ik volgend jaar om deze tijd getrouwd."

Moody's verlaagt vooruitzichten Europese Unie

Moody's heeft dinsdag de vooruitzichten voor de Europese Unie verlaagd van stabiel naar negatief. Hierdoor is een verlaging van de huidige kredietwaardigheid, Aaa, de komende maanden realistisch.

Aanleiding voor de negatieve vooruitzichten is de mogelijke afwaardering van de kredietwaardigheid van de lidstaten die het meest bijdragen aan de EU-begroting: Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De vier landen zijn goed voor circa 45 procent van de begroting.

Voor de vier volgens Moody's 'sterkste' EU-lidstaten geldt dat de crisis in de eurozone een gevaar vormt, zeker nu een vertrek van Griekenland, maar mogelijk ook Spanje en Italië, realistischer lijkt. Op 23 juli verlaagde Moody's al de outlook voor Duitsland en Nederland.

Duitsland kampt met een bankensector die een grote blootstelling heeft aan de Zuid-Europese probleemlanden. Voor Nederland wijst Moody's op de kwetsbaarheid van de huishoudens, als gevolg van de zwakke groeivooruitzichten, de hoge schuldenlast en de dalende huizenprijzen.

Republikeinen beschuldigd van Goebbels-tactieken

De Republikeinen maken in hun campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november gebruik van de zogenoemde Grote Leugen, een propagandatactiek die gehanteerd werd door Adolf Hitlers minister van propaganda Joseph Goebbels. Dat heeft de voorzitter van de Democratische Partij in Californië gezegd.

De Republikeinen liegen en malen er niet om of mensen weten dat ze liegen, zei John Burton maandag in een interview met nieuwszender KCBS in San Francisco. "Zolang je liegt - Joseph Goebbels, de Grote Leugen - blijf je daar vervolg aan geven." Burton bevond zich op dat moment in Charlotte, in de staat North Carolina, waar de Democratische Nationale Conventie wordt gehouden. Op deze bijeenkomst wordt president Barack Obama officieel genomineerd als presidentskandidaat.

De Republikeinen reageerden verontwaardigd en eisten verontschuldigingen. Die bood Burton later aan.

De Grote Leugen als term werd geïntroduceerd door Hitler. Als de waarheid op grote schaal geweld wordt aangedaan, verkrijgt de leugen op den duur een zekere geloofwaardigheid, redeneerde hij in Mein Kampf. In zijn manifest beschuldigde hij de joden ervan deze propagandatactiek te hanteren, maar later werd de term in verband gebracht met Goebbels en de wijze waarop Hitlers paladijn de wereld in het ongewisse liet over de Holocaust.

Treinstations krijgen nieuw meubilair

Verschillende treinstations in Nederland krijgen vanaf eind dit jaar nieuwe banken, wachtruimten en windschermen. Reizigers kunnen dan onder meer op een poef wachten, meldt ProRail dinsdag.

De spoorbeheerder wijst erop dat veel banken en afvalbakken al meer dan twintig jaar oud zijn. Behalve poefjes komen er ook leunsteunen en zitranden. Het meubilair is getest op de stations Bijlmer Arena en Leiden Centraal. Die tests zijn volgens ProRail goed bevallen. De meubels werden hoog gewaardeerd door de reizigers en bleken lang mee te gaan.

In de renovatie wordt 125 miljoen euro gestoken. De eerste stations die met het nieuwe meubilair worden uitgerust zijn de nieuwe stations Groningen Europapark en Hoevelaken. Tot 2014 volgen de Arnhem, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Breda en de stations lange de Valleilijn van Barneveld naar Ede. Tot 2020 volgen nog 73 stations.

Studenten boos over camera's tegen spieken

Studenten zijn woedend over plannen van de Erasmus Universiteit om met camerabewaking spieken tegen te gaan. "Het geeft mij een Big Brother-gevoel", zegt voorzitter Kai Heijneman van de Landelijkse Studenten Vakbond dinsdag in De Telegraaf.

Het is volgens de studentenbond voor het eerst dat in Nederland camera's worden ingezet tegen frauderende studenten. Heijneman vraagt zich af of studenten niet worden geschonden in hun privacy als er camerabeelden worden gemaakt.

De universiteit wil twee camera's ophangen in een van de grote zalen waar veel tentamens worden afgenomen. In de zaal passen 1050 studenten. De camera's zouden vooral worden opgehangen vanwege de preventieve werking die ervan uitgaat. Bij 'ongebruikelijke' tentamenresultaten kunnen de beelden worden teruggekeken, zegt een woordvoerder in de krant.

De plaatsing van de camera's zou voldoen aan de wet bescherming persoonsgegevens. De woordvoerder wijst erop dat de Universiteitsraad, waarin ook studenten zijn vertegenwoordigd, heeft ingestemd. Heijneman is niet gerustgesteld. "Wat gebeurt er bijvoorbeeld als studenten na een tentamen nog even staan te praten over privézaken? Wordt dat ook teruggekeken?"

Bruce Willis klaagt Apple aan om muziek

Bruce Willis is boos op Apple, nadat hij erachter kwam dat in de voorwaarden voor het gebruik van Apple's iTunes vermeld wordt dat je de muziek slechts in licentie koopt en deze niet zomaar kan overdragen aan anderen.

Willis wilde zijn zeer uitgebreide muziekcollectie nalaten aan zijn dochters, maar dat mag helemaal niet van Apple. Ondanks je aankoop blijft Apple eigenaar van het materiaal en bijvoorbeeld in geval van overlijden zal de muziek moeten worden gewist. Het kan niet worden doorgegeven aan bijvoorbeeld familieleden of vrienden.

Bruce Willis heeft nu enkele advocaten in de hand genomen die bekijken of de muziek in een trust gegoten kan worden. Lukt dat niet dan zal Willis een zaak tegen Apple voorbereiden.

Slechterik J.R. Ewing na 20 jaar terug

J.R.Ewing, de ultieme tv-slechterik, is vanaf dinsdagavond na 20 jaar terug op de buis. Acteur Larry Hagman kruipt op zijn 80e opnieuw in de huid van de steenrijke Texaanse oliebaron voor een nieuwe reeks van de successoap Dallas.

Patrick Duffy, inmiddels 63, geeft wederom gestalte aan jongere broer Bobby en ook Linda Gray (71) keert terug als Sue Ellen, de inmiddels ex-vrouw van J.R.

Tussen 1978 en 1991 maakte Dallas wereldwijd furore. De broeierige vete binnen de familie Ewing werd door miljoenen mensen op de voet gevolgd. De soap is bekend om de cliffhanger der cliffhangers; de aflevering 'who shot J.R?' In het najaar van 1980 zagen in totaal 360 miljoen mensen de uitzending die antwoord gaf op die vraag.

In de nieuwe reeks spelen de zonen van aartsrivalen J.R. en Bobby de hoofdrol. De eerste aflevering trok in juni in Amerika bijna 7 miljoen kijkers, waarop direct werd besloten tot het maken van een tweede seizoen. In Nederland begint Dallas dinsdagavond om 20.30 uur op Net5 met een dubbele aflevering.

TV-slechterik J.R. Ewing na 20 jaar terug
TV-slechterik J.R. Ewing na 20 jaar terug (Foto: ANP)

Jody Bernal krijgt wildcard Sterren Springen

Jody Bernal gaat nog een poging wagen als schoonspringer. De 30-jarige zanger wist vorige week zaterdag geen plaats in de volgende ronde van het programma Sterren Springen op Zaterdag te bemachtigen, maar heeft een wildcard gekregen voor een tweede kans.

"Het gaat sowieso moeilijk worden, de kijker beslist ook mee", zei Bernal maandag in Shownieuws. "Je ligt er niet voor niets uit. Dan moet je toch aan de bak en jezelf bewijzen met een goede sprong."

De afgelopen weken wisten onder anderen Patty Brard, Yuri van Gelder, Adje en Kelly van der Veer zich te plaatsen voor de volgende ronde. Ook bijvoorbeeld Justine Pelmelay, Terror Jaap en Emile Ratelband sprongen van de duikplank, maar wisten de jury en het publiek niet te overtuigen.

Nederlandse supertrawler mag vissen in Australië

De omstreden Nederlandse supertrawler Margiris mag onder strenge voorwaarden vissen in Australië. De Australische minister van milieu Tony Burke kan het schip niet weigeren te vissen in Australische wateren, zei hij op omroep ABC News.

Hij kondigde aan dat de bemanning er alles aan moet doen om bijvangst van bijvoorbeeld beschermde vissen, zeehonden en dolfijnen te voorkomen. Als deze dieren toch worden gevangen, wordt de vergunning ingetrokken.

Een waarnemer is 24 uur per dag aan boord van het schip om in de gaten te houden of sprake is van bijvangst. Het schip ligt in afwachting van toestemming om achttienduizend ton op te vissen aangemeerd in Port Lincoln in het zuiden van Australië.

Greenpeace heeft meerdere keren geprobeerd het schip tegen te houden. In juni probeerden actievoerders in Nederland te voorkomen dat het schip vertrok uit IJmuiden, onder meer door aan de trossen te hangen. Duikers zetten de schroef vast met een ketting. Na een week verwijderde de politie de actievoerders.

Ook in Australië is tegen de komst van het schip geprotesteerd. Vorige week probeerden actievoerders vanuit rubber bootjes te voorkomen dat een loods aan boord van het schip kwam. Dat mislukte echter en het schip kon uiteindelijk aanmeren.

Schepen als de Margiris zoeken volgens Greenpeace steeds een nieuw gebied op om leeg te vissen. Europese politici zouden te weinig doen om dit tegen te gaan.

Roemer laat zich niet uit het veld slaan

SP-voorman Emile Roemer laat zich niet uit het veld slaan door de tegenvallende peilingen van de afgelopen dagen. "Ik heb de laatste week behoorlijk wat over me heen gehad, maar hoge bomen vangen veel wind en ik heb een stevige bast", zei hij maandag in Een voor de Verkiezingen.

In het programma zei VVD-leider Rutte, met wie Roemer in debat ging, dat het hem niet uitmaakte of de SP of de PvdA groter wordt, omdat deze partijen wat hem betreft toch niet te onderscheiden zijn. Hij sprak van 'lood om oud ijzer'.

Roemer zei dat hij niet meer boos is dat Rutte hem in het eerste televisiedebat een loer draaide over de zorgkosten. Roemer zei toen dat de VVD het eigen risico omhoog wil laten gaan, waarop Rutte ontkende. "Maar ik ben wel geïrriteerd over hoe wij met de zorg omgaan", zei hij. "We zijn de hele zorg aan het afbreken."

Volgens Rutte is het 'onvermijdelijk' dat mensen wordt gevraagd om zelf bij te dragen. Hij vreest dat als de plannen van Roemer worden uitgevoerd de wachtlijsten weer terugkomen.

Meer geweld bij voetbalwedstrijden

Ondanks een hardere aanpak is het aantal incidenten met geweld en vandalisme in het Nederlandse voetbal in het afgelopen seizoen gestegen. Bij 778 gespeelde wedstrijden ging het 739 keer mis, schrijft De Telegraaf op basis van cijfers die het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme dinsdag naar buiten brengt. Vorig seizoen werden nog 653 incidenten geteld.

Het aantal aanhoudingen nam met veertig procent toe tot 908. De Tweede Kamer vraagt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) al langer om aanscherping van de voetbalwet. In De Telegraaf en op Radio 1 kondigt hij aan hier gehoor aan te geven.

Burgemeesters worden in staat gesteld relschoppers een heel seizoen uit de buurt van stadions te weren. Nu mag dat maximaal drie wedstrijden. Ook wordt het voor rechters mogelijk hooligans met een gebiedsverbod te verplichten zich tijdens een wedstrijd op het politiebureau te melden.

FOK! wat een weer...Zon

Goedemorgen! Afgelopen nacht ontstonden er mistbanken, maar deze losten snel op. En nadat we eerst veel zon hebben gehad, neemt de bewolking later op de dag toe. Tot de avond zal het wel overwegend droog blijven, maar daarna is er kans op een klein beetje regen. Het gaat ook een vrij warme dag worden met in Limburg mogelijk 25 graden.

Langs de kust en op de Wadden is het met 20 graden iets frisser. De wind weet geen vaste richting te kiezen en zal ook niet veel meer voorstellen dan kracht 2 tot 3. Ook de komende dagen is het aanhoudend rustig. De wind zal wel wat bijdraaien naar het noorden toe, zodat het wel frisser gaat worden. Met 18 graden is het wel bekeken, maar eigelijk is dat perfect weer om lekker buiten te sporten of te wandelen. Neerslag valt er ook verder niet meer.

Wat viel er wel op? Gisteravond viel er in in Middelburg zowaar nog 5 mm. Een piepklein buitje bleef er enige tijd stilhangen. Verder zoals verwacht bijzonder slecht weer rondom Italie en Malta. Op Malta zelf viel binnen een kwartier 60 mm. Stellen onze buien nauwelijks wat bij voor! Verder krijgt IJsland morgen een zware storm en in Las Vegas (wie komt er niet) heeft het zelden zoveel geonweerd als in deze maand.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

In het vliegtuigPeter Havinga zat in het vliegtuig en zag deze mooie luchten.


"Easy-modus verpest de gamesindustrie"

Terwijl de makers van Dark Souls een easy-modus overwegen voor hun spel, heeft Alex Hutchinson, lead designer voor Assassin's Creed III, zich juist uitgesproken tegen de makkelijke moeilijkheidsgraad. In een interview met het tijdschrift Edge zegt hij zelfs dat hij vindt dat easy-modi de gamesindustrie verpesten.

"Veel spellen zijn verpest door een easy-modus", zegt Hutchinson. "Als je een covershooter hebt gemaakt waarbij je geen dekking meer hoeft te gebruiken als je naar easy overgaat, dan heb je als het ware je eigen spel onderuit gehaald."

"Het is alsof je een boek koopt waarop staat 'Wil je de makkelijke of de moeilijke versie'?", gaat Hutchinsons verder. "Gameontwikkelaars kunnen de taal vereenvoudigen weet je, we kunnen het terugbrengen naar twee lettergrepen."

Spelers die na deze uitspraken bang zijn voor een hoge moeilijkheidsgraad bij Assassin's Creed III kunnen rustig blijven slapen. De balans in het spel is belangrijk voor het ontwikkelteam. Volgens Alex Hutchinson zijn zij er niet op uit om een verschrikkelijk moeilijk spel te maken.

Assassin's Creed III komt 1 november uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Later volgt nog een release op Wii U.

Valve zoekt mensen met hardware-expertise

In een vacature waarin Valve zoekt naar een 'industrial designer' in het bedrijf zijn wel veel verwijzingen naar hardware-expertise te vinden. 

“Als Industrial Designer bij Valve, kom je bij een groep van wereldklasse met daarin a world-class groep van elektrische, mechanische en software engineers en ontwerpers die zijn druk bezig met nieuwe entertainment-ervaringen te definiëren door middel van zowel hardware als software. We hopen om jouw kennis toe te voegen in productontwerp, productie, ergonomie, bruikbaarheid en esthetiek van ons team."

In de vacature is ook te lezen:

“Zelfs de basisinput, muis en toetsenbord, zijn niet echt veranderd in de loop van de tijd. Er is een echte gat in de markt en kansen om nieuwe gebruikerservaingen te maken worden over het hoofd gezien."

En een van de eisen aan de sollicitant is dat deze zes jaar of meer professionele ervaring heeft met top- en hightech hardwareproducten. Is Valve van plan een Steamconsole te maken of heeft Gabe gewoon honger en wil hij een hamburgerapparaat?

MuisGeen muis meer?

Volgens NHL 13 is ijshockey sushi

EA Sports heeft een nieuwe trailer van NHL 13 online gezet. Hierin hebben ze het vooral hoe het ijshockey in het echt van ons is. Alleen geldt dat meer voor Canadezen, want in Nederland schaatsen we niet zo hard met z'n allen.

Nieuw in het spel is 'true performance skating', een methode om de spelers natuurgetrouw te laten schaatsen zodat je volledige controle over diegene met de puck hebt. Daarnaast is de AI compleet herschreven. Nu speelt het team als team, omdat de AI alle spelers op het ijs meeneemt in de berekeningen van de verschillende mogelijke scenario's.

NHL 13 komt 13 september uit op PlayStation 3 en Xbox 360. De demo is te vinden op PlayStation Network en Xbox LIVE.

Ik stop ermee

Ik heb er van gedroomd mijn columns op FOK! te laten zijn als Nighthawks at the Diner. Een verzameling losse columns die over volledig verschillende onderwerpen gingen, maar overduidelijk bij elkaar hoorden door mijn ‘stem’. Of ze nou grappig waren of emotioneel of bijtend en anekdotisch, je moest kunnen lezen dat het een Kuifkrullencolumn was. Dat is soms gelukt. Soms niet. Het niveau van Waits heb ik nooit gehaald, maar wie wel? Als ik brutaalweg toch de vergelijking doortrek, ben ik hoe dan ook aangekomen bij Spare Parts II and Closing.

The Secret World: Ground Zero

Legendes en het alledaagse ontmoeten elkaar in The Secret World, een MMORPG van Funcom. De game verscheen begin deze zomer en sindsdien zijn er al een aantal nieuwe raids voor verschenen. Ook voor oktober staat een nieuwe raid in de planning en begin 2013 zal gestart worden met Ground Zero; zoals ze het zelf zeggen: "Het tweede seizoen van de game." Lees hier wat je de komende maanden kunt verwachten.

Winnaar FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Gisteren maakte je kans op een Far Cry 3-pillendoosje inclusief onschuldige inhoud. Het antwoord op de vraag hoe de hoofdrolspeler in Far Cry 3 heet is Jason Brody. De winnaar van het T-shirt is Hamergek.

Gefeliciteerd, je ontvangt een pm met verdere details. Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

Prijs

Nieuwe clip uit Resident Evil: Retribution

Het is alweer twee jaar geleden dat het laatste deel verscheen van de succesvolle Resident Evil-reeks van Paul W. S. Anderson. Voor de diehard fans die niet kunnen wachten tot 4 oktober, de dag waarop Resident Evil: Retribution in de Nederlandse bioscopen gaat draaien, is er een nieuwe teaser verschenen.

In het vijfde deel van de Resident Evil-serie gaat Alice (Milla Jovovich) de strijd weer aan met de Umbrella Corporation. Samen met een groep oude bekenden gaat ze het gevecht aan met de levende doden in onder meer Tokio, New York, Washington en Moskou.

In de teaser zien we hoe Alice een robbertje knokt met een tweetal monsterlijke ondoden die klaarblijkelijk eerder met het bijltje hebben gehakt. Naast Jovovich zien we Michelle Rodriguez, Kevin Durand en Sienna Guillory in de belangrijkste rollen.


Zombies met bijlen? Geen probleem voor Alice.

[US Open] Vinci verrast Radwanska

Agnieszka Radwanska is maandag in de vierde ronde van de US Open uitgeschakeld. De Poolse nummer twee van de wereld ging verrassend onderuit tegen Roberta Vinci (20). De Italiaanse was met 6-1 en 6-4 te sterk. Vinci wist niet eerder in haar carrière door te dringen tot de kwartfinale van een grandslamtoernooi.

De volgende tegenstandster van Vinci is haar landgenote Sara Errani. De als tiende geplaatste Errani klopte de Duitse Angelique Kerber (6) met 7-6 (5) en 6-3. Ze bereikte eerder dit jaar al de kwartfinale van de Australian Open, terwijl ze op Roland Garros pas in de eindstrijd werd gestuit.

Bij de mannen sloeg Marin Cilic zich naar de kwartfinale. De als twaalfde geplaatste Kroaat rekende in drie sets af met de Slowaak Martin Klizan: 7-5, 6-4 en 6-0. Hij neemt het in de volgende ronde op tegen de Brit Andy Murray of de Canadees Milos Raonic.


Vinci verrast Radwanska op US Open (Foto: Novum)

Meireles verruilt Chelsea voor Fenerbahçe

Raul Meireles verruilt Chelsea voor Fenerbahçe. De Portugese middenvelder tekent een verbintenis voor vier jaar bij de Turkse topploeg. Hij speelde slechts een seizoen voor de Engelse winnaar van de Champions League. Omdat onder meer de Belg Eden Hazard werd vastgelegd, was zijn zicht op speeltijd vertroebeld in Londen.

De 29-jarige Meireles wordt bij Fenerbahçe ploeggenoot van Dirk Kuijt. De twee speelden eerder al een jaar samen bij Liverpool. Meireles kwam verder nog uit voor FC Porto, Boavista en Aves.

Fenerbahçe wist zich vorige week niet te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. Hoeveel de club voor Meireles betaalt, is niet bekendgemaakt.


Meireles verruilt Chelsea voor Fenerbahçe (Foto: Novum)

[PS] Goud voor zwemmer Schoenmaker

Zwemmer Michael Schoenmaker heeft goud gewonnen op de 50 meter schoolslag bij de Paralympische Spelen in Londen. De 29-jarige Brabander, uitkomend in de SB3 klasse, klokte in de finale een tijd van 50,00 seconden. Hij bleef de Spanjaard Miguel Luque en Takayuki Suzuki uit Japan daarmee nipt voor.

Maurice Deelen pakte zilver op de 50 meter vrije slag. De 41-jarige Amersfoorter noteerde een tijd van 26,29 en moest daarmee alleen de Rus Denis Tarasov voor zich dulden. Deelen werd in 2001 geveld door een hersenbloeding, waar hij een gevoelsbeperking aan de rechterkant van zijn lichaam aan overhield.

Deelen werd in 2009 al eens Europees kampioen op de 50 vrij. Het is zijn eerste deelname aan de Paralympics. Hij sleepte al brons in de wacht op de 100 meter schoolslag.

Tanzaniaanse journalist dood na confrontatie politie

Het Media Instituut van Zuidelijk Afrika zegt dat een vooraanstaande Tanzaniaanse journalist is overleden na een confrontatie met de politie.

Tijdens botsingen tussen de politie en aanhangers van de grootste oppositiepartij van Tanzania ging Daudi Mwangosi van Channel Ten TV bij de politie verhaal halen over de arrestatie van een collega. In de confrontatie die daar op volgde werd Mwangosi door agenten omsingeld en geslagen. Plotseling klonk er een knal en lag Mwangosi dodelijk gewond op de grond, zei het instituut.

Levi Kabwato van het Media Instituut toonde zich in een verklaring geschokt. Hij zei dat de veiligheid van journalisten in zuidelijk Afrika een bron van toenemende zorg is. In Tanzania werd onlangs een krant die kritisch was over de regering gesloten en in Zambia werd een journalist aangevallen door een politicus.

'Biologisch ietsiepietsie gezonder'

Biologische levensmiddelen zijn maar een beetje gezonder dan 'gewoon' voedsel. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Stanford in de Verenigde Staten. Zij hebben de resultaten van 223 onderzoeken naar biologisch voedsel bekeken en publiceren hun bevindingen in het vakblad Annals of Internal Medicine.

De onderzoekers vonden geen duidelijke bewijzen dat biologische levensmiddelen rijker aan voedingsstoffen zijn of een geringer risico voor de gezondheid betekenen dan ander voedsel. Wel lopen mensen die biologisch eten, minder risico dat zij bestrijdingsmiddelen naar binnen krijgen. Uit duizenden studies kozen de wetenschappers 223 onderzoeken die het gehalte aan voedingsstoffen of de belasting met bacteriën, schimmels of pesticiden vergeleken. In 17 studies werden groepen mensen vergeleken die alleen maar biologisch aten of dat juist nooit deden. Er was geen studie waarin de effecten voor de gezondheid van langdurig gebruik van uitsluitend biologisch voedsel was bekeken.

Uit de onderzoeken blijkt dat biologisch amper vitaminerijker is dan niet-biologisch voedsel. Vetten en eiwit komen evenveel voor. In niet-biologisch voedsel komen ziektekiemen niet meer voor dan in etenswaren die zonder bestrijdingsmiddelen zijn geproduceerd.

Biologische levensmiddelen iets gezonder
Biologische levensmiddelen iets gezonder (Foto: ANP)


FOK!users spraken met D66

Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid en campagneleider voor D66, is maandag 3 september te gast geweest op het FOK!forum. Tussen 18.30 en 19.30 uur heeft hij vele vragen van FOK!users over de standpunten van D66 beantwoord.

D66 richt zich deze verkiezingscampagne sterk op haar progressieve aard. "Dit land staat al veel te lang stil. Taboes worden uitgeruild tegen taboes. Breekpunten worden opgeworpen en patstellingen betrokken. Olifanten staan verveeld in de hoek van de kamer en worden stug genegeerd. Politici verwijten elkaar obstructie en spelbederf. En ondertussen kun je alleen maar wachten. Wachten op een baan, wachten op een huis, wachten op de dokter, of nog erger, op een nieuwe heup. Stop met wachten. D66 wil VOORUIT."

Klinkt mooi, maar wat betekent dat voor de kiezer? Wat doet D66 om de criminaliteit terug te dringen? Hoe pakt D66 de wachtlijsten in de zorg aan? Hoe wordt het Nederlandse onderwijs weer het beste van Europa? FOK!kers voelden Kees Verhoeven stevig aan de tand over een breed scala aan onderwerpen. Kees Verhoeven nam de moeite om de visie van D66 over deze onderwepren uit de doeken te doen, en nam bovendien de ideeën van de FOK!users ter harte. "Het is hier geen slangenkuil maar een warm bad vol geinteresseerde mensen," aldus Verhoeven.

Hieronder een selectie van de meest boeiende vragen:

Reya: Wat is de strategie van D66 voor het aanpakken van kleine criminaliteit? Auto-inbraken, vandalisme, kleine berovingen, fietsendiefstallen etc. vormen voor veel mensen een 'dagelijkse' bron van onveiligheid, en er bestaat nogal eens de indruk dat de daders zo weer op straat staan, of er helemaal mee wegkomen. Wat hiertegen te doen?

Wij willen de pakkans vergroten en inzetten op preventie (blauw op straat). We zijn niet voor hogere straffen en zwarte lijsten. mensen die een overtreding maken moet je zodanig straffen dat ze het daarna niet meer doen.

robin007bond: Strookt de verplichte orgaandonatie (tenzij anders wordt aangegeven) niet in met het liberalistische gedachtegoed achter de partij? Het idee dat een lichaam na 18 jaar automatisch ter beschikking is gesteld aan de overheid vind ik daar niet in passen.

Terechte vraag. We vragen een actieve keuze. Iedereen mag altijd nee zeggen. Maar nu sterven 150 mensen per jaar omdat mensen een formulier niet invullen. Maar ik geef toe: het is een moeilijk dilemma daarom hebben we de wet heel voorzichtig en zorgvuldig geformuleerd. De keuzevrijheid moet altijd overeind blijven.

Jellereppe: In de verkiezingsprogramma van D66 staat dat 'het niveau van het Nederlandse onderwijs internationaal gezien zakt en dat kinderen, jongeren én volwassenen te weinig worden uitgedaagd'. Uit het verkiezingsprogramma wordt alleen niet duidelijk hoe D66 het kwaliteit van het Nederlandse onderwijs wil verbeteren zodat we er internationaal beter voor gaan staan en hoe ze (top)leerlingen in het Nederlandse onderwijs willen gaan uitdagen om het maximale uit zichzelf te halen. Mijn vraag is hoe ze dit willen bewerkstelligen en hoe we het voor ons moeten zien?

Allereerst door meer leraren/docenten per leerling/student. Bovendien willen we investeren in internationale samenwerking, zodat Nederland een topopleiding heeft op gebied A en een ander land op vlak B. Nu doet iedereen alles en krijg je een vlak niveau dat niet onderscheidend is.

Rop45: Waarom is D66 voor een Europese politieke unie? We moeten toch zelf onze regels maken in Nederland (baas in eigen huis)?

Een politieke unie is politieke samenwerking. mensen kunnen de europese leiders kiezen en wegsturen. En landen kunnen afspraken maken met europa wat ze wel en niet zelf blijven doen. D66 wil dat Nederland de baas blijft over het eigen wietbeleid, winkeltijden en zorgbudget!

Motorbloempje: Als u drie woorden mocht kiezen om te omschrijven waarom men op D66 moet stemmen, welke 3 woorden zouden dat zijn?

Vrijheid, verantwoordelijkheid, daadkracht!

Het hele gesprek met Kees Verhoeven lees je hier terug: http://forum.fok.nl/topic/1865548.

'Valse hoop in zaak Tanja Groen'

Roedelopers en paragnosten verspillen kostbare tijd van de politie en geven nabestaanden valse hoop. Dat zegt rechtspsycholoog Peter van Koppen van de Universiteit Maastricht maandag tegen L1 in een reactie op de zoektocht naar de sinds 1993 vermiste Tanja Groen. Volgens Van Koppen zijn roedelopers oplichters.

Sinds vorige week wordt gezocht naar het lichaam van Groen op aanwijzing van een paragnost. Zondag lieten oud-rechercheurs zich ook al kritisch uit over de zaak omdat de zoektocht door amateurduikers wordt uitgevoerd. Zij zijn bang dat sporen verloren gaan en snappen niet dat de politie geen initiatief neemt.

De duikers haalden tot nu toe een fiets boven water die mogelijk van Groen was. Zondag werd ook een buis opgevist die mogelijk iets met de zaak te maken heeft. De politie liet maandag weten dat het onderzoek naar de fiets nog zeker zes weken gaat duren.

Acteur Michael Clarke Duncan (Green Mile) overleden

De Amerikaanse acteur Michael Clarke Duncan is op 54-jarige leeftijd overleden. De acteur, die het meest bekend werd door zijn rol van John Coffey in The Green Mile, overleed in een ziekenhuis in Los Angeles waar hij was opgenomen na een hartaanval op 13 juli.

Michael Clarke Duncan werd geboren in Chicago op 10 december 1957. Voordat hij in Hollywood aan het werk ging was Duncan onder meer stripper in een nachtclub in Chicago, onder de artiestennaam Black Caesar. Ook werkte hij als bodyguard voor onder meer Will Smith, Martin Lawrence, Jamie Foxx en LL Cool J. Duncan kreeg voor zijn prachtige rol in The Green Mile een Oscar-nominatie. De acteur was ook te zien in onder meer Armageddon, The Whole Nine Yards, Sin City en Daredevil.


Michael Clarke Duncan R.I.P.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.