SGP pleit voor onorthodoxe kabinetsvorming

De Tweede Kamer doet er misschien goed aan om na de verkiezingen op een onorthodoxe manier een kabinet te vormen. Het risico bestaat dat de Kamer eindeloos veel kostbare tijd in de vorming van een ingewikkeld meerderheidskabinet investeert om uiteindelijk te concluderen dat het niet mogelijk is, zei SGP-leider Kees van der Staaij dinsdagochtend op Radio 1.

Uit zetelpeilingen komt al langer naar voren dat geen enkele min of meer voor de hand liggende coalitie een Kamermeerderheid haalt. "Misschien moeten we eerder al besluiten: moet dat niet anders?", zei hij. Als voorbeeld noemde hij een minderheidskabinet dat per onderwerp zoekt of er een meerderheid voor is.

De rol die de SGP als reservegedoogpartner had is hem goed bevallen. "Als je nodig bent voor een meerderheid, wordt er beter naar je verhaal geluisterd." De partij werd volgens hem ook uitgedaagd. "Soms zaten wij het dichtst bij het standpunt van het kabinet en werd gevraagd wat moest gedaan worden om ons in te laten stemmen."

Op die manier kan volgens hem met een beperkt aantal zetels toch wat worden bereikt. Het is volgens Van der Staaij nog niet te zeggen wat voor blijvende resultaten de SGP heeft bereikt. "Het is in ieder geval zo dat niet plotseling toch nog snel zal worden bezuinigd op onderwerpen waarvan wij zeiden dat dit niet te snel moet gebeuren, bijvoorbeeld op het passend onderwijs."

Van de Staaij lijkt niet van plan te zijn vrouwen op kandidatenlijsten toe te staan. Eind juli verwierp het hof in Staatsburg een klacht die de SGP had ingediend over het arrest van de Hoge Raad, die in 2010 oordeelde dat de SGP vrouwen niet mag uitsluiten van de kandidatenlijsten voor verkiezingen.

"Wij moeten heel goed analyseren wat we hiermee doen. Er zijn bepaalde mogelijkheden, maar het voert nu te ver om daarover uit te wijden", aldus Van der Staaij. "We zullen ons daarover moeten buigen en kijken hoe we nu verder moeten gaan. Wij willen rechtmatig handelen maar ook inhoudelijk geloofwaardig zijn."

De standpunten hierover onder de aanhang van de partij zijn volgens hem verdeeld. Jongeren zouden hier feller in zijn dan ouderen.