Boeren dol op Bleker

Driekwart van de boeren wil dat Henk Bleker (CDA) terugkeert als staatssecretaris van Landbouw. Bleker is bovendien de beste bewindspersoon van de afgelopen dertig jaar op die portefeuille, vinden de boeren. Dat blijkt uit een peiling van het vakblad Boerderij en onderzoeksbureau Agridirect.

Van de ruim zeshonderd ondervraagde boeren en tuinders vindt 36,8 procent Bleker de beste bewindspersoon. Voorgangers als Gerrit Braks (31,9 procent) en Cees Veerman (23,1 procent) laat Bleker achter zich. Blekers directe voorganger Gerda Verburg krijgt slechts 1,8 procent van de stemmen.

In de natuursector is Bleker juist zeer impopulair, vanwege zijn bezuinigingen op het natuurbeleid. Lezers van de Volkskrant riepen Bleker uit tot 'meest mislukte bewindspersoon' uit het kabinet-Rutte. Dit voorjaar eindigde Bleker als vierde bij de lijsttrekkersverkiezing van het CDA. Bleker staat niet op de kandidatenlijst van het CDA. Hij heeft gezegd wel in te zijn voor een post in het volgende kabinet.

Uit de peiling blijkt verder dat het CDA aanhang blijft verliezen onder boeren en tuinders. De partij kan nu rekenen op 41 procent van de stemmen, tegen 43 procent in juli. In het verleden was het CDA veruit de grootste onder boeren. In 2003 kon het CDA rekenen op ruim 67 procent van de stemmen in de agrarische sector.

De VVD staat onder boeren op 38,2 procent. De SGP is de derde partij met 11 procent.


Boeren dol op Bleker (Foto: Novum)