Postbode bezorgt honderden stempassen niet

Meer dan honderd verontruste Leidschendammers hebben de afgelopen week contact gezocht met de gemeente over het uitblijven van hun stempas voor de Tweede Kamerverkiezingen. De klachten bleken maandag te herleiden tot een postbode die een zending van honderden stempassen niet had bezorgd.

De gemeente Leidschendam-Voorburg begon onraad te ruiken toen de klachten over niet-bezorgde stempassen steeds bleken te komen uit de wijk Raadhuiskwartier, zo vertelt een woordvoerder. Toen de gemeente navraag deed bij postbedrijf Sandd, verantwoordelijk voor de bezorging, werden bij de postbode 560 stempassen aangetroffen.

De gemeente Leidschendam-Voorburg laat dinsdag weten dat de vermiste stempassen uiterlijk woensdag alsnog bij de stemgerechtigden op de deurmat liggen. Zo'n honderd kiezers hadden inmiddels een vervangende stempas gekregen. Het origineel wordt nu ongeldig gemaakt, zodat zij volgende week niet twee keer hun stem kunnen uitbrengen.

Postbedrijf Sandd laat in een reactie weten dat van boze opzet geen sprake was. Volgens een woordvoerder had een bezorger een 'verkeerde inschatting' gemaakt van het belang de stempassen op tijd te bezorgen. Dat had afgelopen woensdag moeten gebeuren, maar was maandag nog niet gebeurd. Sandd heeft de gemeente excuses aangeboden.

Of de betrokken postbode zijn baan behoudt wil de woordvoerder niet kwijt. "We hebben in ieder geval een zeer ernstig gesprek. Voor de rest is het een kwestie tussen ons en deze bezorger."