Republikeinen beschuldigd van Goebbels-tactieken

De Republikeinen maken in hun campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november gebruik van de zogenoemde Grote Leugen, een propagandatactiek die gehanteerd werd door Adolf Hitlers minister van propaganda Joseph Goebbels. Dat heeft de voorzitter van de Democratische Partij in Californië gezegd.

De Republikeinen liegen en malen er niet om of mensen weten dat ze liegen, zei John Burton maandag in een interview met nieuwszender KCBS in San Francisco. "Zolang je liegt - Joseph Goebbels, de Grote Leugen - blijf je daar vervolg aan geven." Burton bevond zich op dat moment in Charlotte, in de staat North Carolina, waar de Democratische Nationale Conventie wordt gehouden. Op deze bijeenkomst wordt president Barack Obama officieel genomineerd als presidentskandidaat.

De Republikeinen reageerden verontwaardigd en eisten verontschuldigingen. Die bood Burton later aan.

De Grote Leugen als term werd geïntroduceerd door Hitler. Als de waarheid op grote schaal geweld wordt aangedaan, verkrijgt de leugen op den duur een zekere geloofwaardigheid, redeneerde hij in Mein Kampf. In zijn manifest beschuldigde hij de joden ervan deze propagandatactiek te hanteren, maar later werd de term in verband gebracht met Goebbels en de wijze waarop Hitlers paladijn de wereld in het ongewisse liet over de Holocaust.