Roedeloper schakelt advocaat in om laster

Roedeloper Loet van der Gouw neemt een advocaat in de arm vanwege de uitspraken van rechtspsycholoog Peter van Koppen. Dat laat Van der Gouw, die betrokken is bij de zoektocht naar de sinds 1993 vermiste Maastrichtse studente Tanja Groen, dinsdag weten. Van Koppen noemde paragnosten maandag tegenover RTV N-H oplichters. Ze wekken volgens hem valse hoop.

"Dat gaat voor de rechter komen", zegt Van der Gouw naar aanleiding van de uitspraken van Van Koppen. Op aanwijzing van de roedeloper werden sinds het begin van de zoektocht een fiets uit de Maas gehaald en een buis die mogelijk iets met de zaak te maken heeft.

De politie heeft de fiets in beslag genomen, maar constateerde dat de fiets geen framenummer heeft. De fiets van Groen had dat volgens de politie wel. Van der Gouw bestrijdt dat tegenover Novum Nieuws. "Op basis van persoonlijke informatie, die ik nu niet kan vrijgeven, kan ik bijna zeker stellen dat er geen nummer op het frame zat."

Nader onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) moet uitwijzen of de fiets, ondanks het ontbrekende framenummer, aan Tanja Groen behoorde. Dat onderzoek neemt naar verwachting zo'n zes weken in beslag.

Van Koppen, hoogleraar rechtspsychologie aan de Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit in Amsterdam, noemde het onverstandig van de politie om de fiets naar het NFI te sturen. De politie zou dat vooral gedaan hebben omdat nietsdoen tot onrust zou leiden in Maastricht en Schagen, waar Groen vandaan kwam. "Dat is het allerstomste wat ik ooit gehoord heb", fulmineert Van der Gouw daarover.

Van der Gouw zegt geen reden te hebben om te geloven dat de politie de zaak niet serieus neemt. Hij krijgt bij zijn zoektocht evenwel geen hulp van officiële zijde. Een tweede buis of vat ligt nog in de bodem van de rivier. Dat moet nu zaterdag boven water worden gehaald. "Maar met de juiste apparatuur kun je dat in een uurtje naar boven halen. Dat had drie weken geleden al kunnen gebeuren."

Tanja Groen verdween deze maand negentien jaar geleden toen ze vanuit Maastricht naar haar kamer in het nabijgelegen dorp Gronsveld fietste. Destijds was zij 18 jaar oud.