The Secret World: Ground Zero

Legendes en het alledaagse ontmoeten elkaar in The Secret World, een MMORPG van Funcom. De game verscheen begin deze zomer en sindsdien zijn er al een aantal nieuwe raids voor verschenen. Ook voor oktober staat een nieuwe raid in de planning, en begin 2013 zal gestart worden met Ground Zero; zoals ze het zelf zeggen: "Het tweede seizoen van de game." Lees hier wat je de komende maanden kunt verwachten.

The secret world

De MMORPG The Secret World is nog niet het succes geworden dat de makers hoopten. De verkoop van het spel valt tegen, maar desondanks zal ontwikkelaar Funcom de komende tijd veel nieuwe content uitbrengen. Hiermee willen ze natuurlijk hun huidige spelers tevreden houden, maar wellicht ook nog wat nieuwe gamers aantrekken.

Funcom beschouwt The Secret World als eens soort serie met seizoenen. Het eerste seizoen is nu online en begin 2013 zal het nieuwe seizoen genaamd Ground Zero gaan beginnen. Voordat het zover is zal er echter in oktober eerst nog een nieuwe raid verschijnen. Deze raid zal starten in de metro in New York. Er is iets gebeurd, maar het is nog onduidelijk wat precies. De raid geeft je een gevoel zoals in de film Cloverfield, waarbij je ook niet weet waarom er chaos en paniek is. Als lid van The Secret World voel je je geneigd om te gaan helpen. Al snel blijkt dat ook het leger erbij betrokken is en dat wezens van de geheime wereld terecht zijn gekomen in de echte wereld. De nadruk ligt in deze raid, net als in het gehele spel, op verhalen vertellen. Het is een 10-persoonsraid waarbij je tussendoor geen monsters tegen zult komen, maar enkel de verhaalgedreven vijanden.

Ground Zero
Naast deze maandelijkse updates zal begin 2013 Ground Zero verschijnen. Zoals eerder gezegd wordt dit beschouwd als het tweede seizoen van The Secret World. Het verhaal volgt het vorige seizoen op met enkele losse cliffhangers. De opzet is wat dat betreft vergelijkbaar met die van Lord of the Rings Online. Ground Zero speelt zich af in Tokio. De stad is afgezet vanwege de vele vreemde figuren die zich in de stad ophouden. De makers zelf noemen het een combinatie van de films Escape from New York en Outbreak. Van het verhaal is nog weinig bekend, maar het artwork dat getoond werd was duidelijk geïnspireerd op Japanse horrorfilms zoals Ringu en the Grudge, met wazige figuren met grauwe gezichten en lange zwarte haren die langs het gezicht hangen. En natuurlijk kleine meisjes, want iedereen weet dat die het engst zijn. Of deze nieuwe wezens verre familie van de Filth zijn of dat ze een andere afwijking hebben zal nog moeten blijken. Ground Zero lijkt in ieder geval niet geschikt te zijn voor mensen met slechte zenuwen.

Naast de nieuwe missies worden er ook aanpassingen gedaan aan de gameplay. De belangrijkse toevoeging is het auxiliarywheel. Dit is een nieuw rad waarin je jouw speciale wapens of voorwerpen, zoals een rocketlauncher, kunt bewaren en uitbouwen, vergelijkbaar met het abilitywheel. Je kunt één actieve of passieve actie van het nieuwe auxiliarywheel als achtste slot toevoegen aan een knop om snel te kunnen gebruiken tijdens het spel. De meeste wapens zijn erg krachtig, maar duren ook lang om opnieuw te kunnen gebruiken dus je moet ze wel met zorg gebruiken. De wapens kun je wel customizen en upgraden naar eigen wens. Hoe het wapen er precies uitziet is afhankelijk van welke lastige missies je gehaald hebt.

Conclusie
Kortom, The Secret World is dan misschien niet het succes dat Funcom gehoopt had, maar de fans van de serie hoeven hier voorlopig nog niets van te merken. Er zijn heel wat plannen om de game nog groter en beter te maken, maar of dat genoeg is om het op te kunnen nemen tegen Guild Wars 2 of World of Warcraft: Mists of Pandoria valt te betwijfelen.