'F1-teams moeten meer inschrijfgeld betalen'

Als het aan autosportfedertatie FIA ligt dan moeten de topteams in de Formule 1 veel meer inschrijfgeld gaan betalen. Dit is de inzet bij de onderhandelingen van het nieuwe Concorde Agreement tussen de teams, F1-baas Bernie Ecclestone en de FIA.

De teams betalen nu 309.000 euro voor een inschrijving en nemen daarnaast allerlei extra diensten van de FIA af, waaronder de weerberichten van Meteo France. De FIA wil nu een prijs vaststellen die gebaseerd is op de behaalde punten. Hiermee moeten alle kosten die de FIA voor de sport maakt gedekt worden, alsmede investeringen en andere initiatieven die de organisatie ontplooit op het gebied van veiligheid.

Mocht de maatregel doorgaan dan zullen met name de topteams dit in hun portemonnee gaan voelen. Caterham, HRT en Marussia zouden er volgens het nieuwe systeem met een basisbetaling vanaf komen, maar de andere teams moeten dieper in de buidel tasten. Naast de basispremie wordt er namelijk ook 7.000 euro per behaald punt gevraagd. Red Bull Racing zou zo in totaal op ruim vijf miljoen euro komen, gebaseerd op het constructeurskampioenschap van afgelopen seizoen.

De tijd zal leren of de plannen daadwerkelijk doorgaan. De onderhandelingen over het Concorde Agreement die in 2013 in moet gaan lopen nog.