Moody's verlaagt vooruitzichten Europese Unie

Moody's heeft dinsdag de vooruitzichten voor de Europese Unie verlaagd van stabiel naar negatief. Hierdoor is een verlaging van de huidige kredietwaardigheid, Aaa, de komende maanden realistisch.

Aanleiding voor de negatieve vooruitzichten is de mogelijke afwaardering van de kredietwaardigheid van de lidstaten die het meest bijdragen aan de EU-begroting: Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De vier landen zijn goed voor circa 45 procent van de begroting.

Voor de vier volgens Moody's 'sterkste' EU-lidstaten geldt dat de crisis in de eurozone een gevaar vormt, zeker nu een vertrek van Griekenland, maar mogelijk ook Spanje en Italië, realistischer lijkt. Op 23 juli verlaagde Moody's al de outlook voor Duitsland en Nederland.

Duitsland kampt met een bankensector die een grote blootstelling heeft aan de Zuid-Europese probleemlanden. Voor Nederland wijst Moody's op de kwetsbaarheid van de huishoudens, als gevolg van de zwakke groeivooruitzichten, de hoge schuldenlast en de dalende huizenprijzen.