FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 24 april 2012

We Bought a Zoo

In We Bought a Zoo volgen we Benjamin Mee (Matt Damon) en zijn kinderen Dylan (Colin Ford) en Rosie (Maggie Elizabeth Jones). Benjamin's vrouw is een half jaar geleden overleden en Benjamin worstelt met het verlies en het overeind houden van zijn gezin, waarbij met name zijn zoon Dylan dreigt te ontsporen. Als Dylan van school gestuurd wordt besluit Benjamin dat een verandering van omgeving zijn gezin goed zal doen, hij gaat op zoek naar een droomhuis voor een nieuwe start. Als hij dat droomhuis vindt blijkt dit een aantal extra's te hebben, een dierentuin bijvoorbeeld... Hier begint het avontuur voor de familie Mee 

Tygo Gernandt had 'buikgevoel' bij Römer

Tygo Gernandt had een 'goed gevoel' bij het idee om voor de cover van L'Homo te tongzoenen met Thijs Römer. Het blad met de zoenende acteurs werd dinsdag gepresenteerd.

Volgens Gernandt passeerde een aantal mannen de revue voor de keuze voor een zoenpartner op Römer viel. "We gaan binnenkort samenspelen in Cloaca, we kennen elkaar al wat langer en die twee koppen passen gewoon heel goed bij elkaar", vertelt de 39-jarige acteur voor de camera van Novum Nieuws. "We hadden dat buikgevoel allebei, van: ja, dat klopt."

De 33-jarige Römer genoot naar eigen zeggen met volle teugen van de kus met zijn collega. "Het was zachter en minder ruw dan ik had gedacht", doet hij uit de doeken. "Het was eigenlijk wel lekker." Gernandt benadrukt dat de tongzoen met Römer een eenmalige actie was. "Dit moet je maar een keer doen. Dit was het." Römer deelt die mening. "Ik denk dat je anders de afgelikte boterham wordt van de gayscene."

L'Homo, een speciale uitgave van tijdschrift Linda, werd dinsdag voor de vierde keer gepresenteerd. Eerder ging Arie Boomsma deels uit de kleren voor het blad. Naar aanleiding van die fotoshoot werd hij geschorst door de EO, waar hij destijds werkzaam was.

Soulcalibur V krijgt Tekken outfits

Tegenwoordig zijn vechtspellen ware verkleedpartijtjes, zo brengt Namco binnenkort nieuwe DLC uit voor Soulcalibur V in de vorm van drie costume packs.

De leukste van de drie is waarschijnlijk de Tekken-set, deze bevat onder andere de pakjes van Jin, King, Xiaoyu en nog enkele andere. De andere twee setjes heten Ancient Armor and de Modern Set. Een datum voor de DLC is nog niet gegeven, maar hieronder alvast wat screens van de nieuwe outfits.

SCV

SCV

SCV

SCV

SCV

SCV

SCV

SCV

SCV

Bioware: 'Aantal abonnees The Old Republic niet gedaald'

BioWare schrijver Daniel Erickson heeft in een interview met PC Gamer gezegd dat het aantal abonnees van hun MMO The Old Republic niet gedaald is. Wel is het zo dat het aantal spelers wat op piekmomenten tegelijkertijd inlogt verminderd. Hij reageert hiermee op uitlatingen van analist Doug Creutz.

Het kan wel betekenen dat servers in de toekomst samengevoegd gaan worden, maar dat heeft momenteel geen prioriteit. Wel wil BioWare er alles aan doen om de community levend en actief te houden. "Nothing is off the table when it comes to making sure our communities are strong and active on each server," aldus Erickson.

tor

[CL] Uitslag FC Barcelona - Chelsea

Chelsea heeft in de return van de eerste halve finale in de Champions League standgehouden tegen FC Barcelona. In Camp Nou werden de bezoekers volledig in het nauw gedreven, maar wisten ze met een man minder uiteindelijk toch een 2-2 stand op het scorebord te zetten. Door deze uitslag is de Londense ploeg door naar de finale van het prestigieuze toernooi in München.

Barcelona wist dat het moest scoren - het moest een 1-0 nederlaag goedmaken - om door te gaan en de Catalanen zetten dan ook meteen druk. De eerste kans kwam al snel in de wedstrijd; Messi rende de verdediging van Chelsea eruit, maar schoot de bal vanuit een moeilijke hoek langs doelman Cech het zijnet in.

Barcelona bleef ook daarna onverminderd druk geven op het strafschopgebied van Chelsea. Het tempo lag hoog en het elftal passte erop los. De verdedigers van Chelsea konden af en toe slechts reageren door de bal hard weg te schieten uit de eigen helft. Een enkele keer kwam het er dan uit met een snelle counter, waar Drogba vervolgens alleen was en niet veel kon uitrichten.

Beide ploegen moesten al vroeg in de wedstrijd wisselen; de centrumverdedigers Cahill bij de Engelsen en Piqué bij de Catalanen hadden respectievelijk een hamstringblessure en een hoofdblessure opgelopen.

Na de korte tussenstop bij de blessure van Piqué kwam Messi door een één-tweetje met Fàbregas vrij voor Cech, maar de Argentijn stuitte op de tot dan toe uitstekend spelende Tsjechische doelman. Als reactie op de gemiste kans schoot Guardiola ietwat uit zijn slof; hij besefte dat Barcelona ondanks het enorme veldoverwicht toch een keer tot scoren moest komen.

De druk van Barcelona werd voortgezet, en de 1-0 kon dan ook eigenlijk niet uitblijven. In de 34e minuut kwam Cuenca snel langszij, waarna de buitenspeler een voorzet gaf waar iedereen overheen stapte behalve Sergio Busquets, die eigenlijk simpel binnen kon schieten.

Een minuut na de aftrap van Chelsea was de bal alweer op de helft van de Londenaren, in het bezit van Barcelona. Op een moment waarbij de bal mijlenver weg was gaf Chelsea-aanvoerder John Terry een knietje gaf in de rug van Alexis Sanchez, waarop de Turkse scheidsrechter direct rood trok. De aanvoerder van Chelsea kon ondanks zijn luidkeelse protest vertrekken.

Terry krijgt een rode kaart (Foto: Pro Shots)

Barcelona's veldoverwicht liet zich vervolgens uitbetalen; een paar minuten later verdubbelde Iniesta de score nadat hij vrij was gekomen voor Cech. Maar ondanks de intense vreugde in het stadion van de Catalanen eindigde de helft eindigde toch nog in mineur voor Barcelona. Op slag van rust werd Ramires aan de andere kant vrijgespeeld, waarna hij een schitterend lobje over Valdés heen het doel in schoot. Met de score op 2-1 zou Chelsea weer doorgaan, en zo gingen de beide teams dan ook weer de rust in.

De tweede helft begon net zo tumultueus als de eerste geëindigd was en al na twee minuten kreeg de thuisploeg een penalty toegewezen na een overtreding van Drogba. Messi ging richting de stip om hem te nemen maar de Argentijn schoot de bal hard tegen de lat.

Barcelona was nog wel de betere ploeg. De ploeg was constant in balbezit maar echt grote kansen kwamen er niet. Cech kreeg uiteindelijk het ietwat verwachte geel voor tijdrekken, maar even later redde de Tsjechische doelman prachtig op een inzet van Barcelona. De thuisploeg bleef rond de zestien cirkelen, maar de grootste kans kwam wellicht aan de andere kant. Salomon Kalou kon echter net niet zijn voet tegen de bal plaatsen.

De verdediging van Chelsea stond nog steeds overeind en vrijwel alle negen veldspelers stonden in een cirkel om het eigen strafschopgebied heen. Er waren echter nog genoeg lekken te vinden in de Londense formatie, maar de kansen werden niet optimaal benut en ook de paal stond de Catalanen in de weg.

De tijd tikte langzaam weg voor Barcelona. Het verlossende doelpunt leek toch te vallen, maar het schot dat in de 82e minuut raak was werd afgekeurd wegens buitenspel.

En zo leek de wedstrijd af te stevenen op de 2-1 winst voor Barcelona, die echter niet genoeg zou zijn. Toen de laatste minuten ingingen bleef men op zoek gaan naar de treffer, maar bij een zeer snelle counter van Chelsea stond de voor Drogba in het veld gekomen Fernando Torres helemaal vrij voor Valdés. De Spanjaard kapte zijn landgenoot uit en bracht de stand in de tweede minuut van de extra speeltijd, geheel tegen de verhouding in, op een voor Chelsea verlossende 2-2, die voor hen de doorgang naar de finale van het toernooi betekende.

FC Barcelona

2 - 2

Chelsea

 35' Busquets
 43' Iniesta
  45+1' Ramires
90+2' Torres
 
 Gele kaart: Iniesta, Messi, (FC Barcelona), Cech, Ivanovic, Obi Mikel, Raul Meireles, Ramires, (Chelsea)
 Rode kaart: , Terry (37) (Chelsea)
 
Stadion: Nou Camp, Barcelona
Toeschouwers: 95.845
Arbiter: C. Cakir
Bijzonderheden: Messi mist penalty/49
 
Opstelling:   Opstelling:
Valdés
Puyol
Piqúe (Dani Alves/26)
Mascherano
Fàbregas (Keita/74)
Iniesta
Xavi
Busquets
Messi
Sánchez
Cuenca (Tello/67)
  Cech
Cole
Terry
Cahill (Bosingwa/12)
Ivanovic
Lampard
Obi Mikel
Meireles
Ramires
Drogba (Torres/80)
Mata (Kalou/58)

Schermutselingen bij staats-tv Tunesië

Conservatieve moslims zijn dinsdag voor het gebouw van de Tunesische staatstelevisie slaags geraakt met medewerkers van de zender. Vijf mensen, onder wie twee agenten, raakten gewond, meldde het Tunesische staatspersbureau.

De moslims houden al vijftig dagen een sit-in voor het gebouw van de zender Wataniya. Zij protesteren hiermee tegen de aanwezigheid van figuren uit het vorige regime, die van geen wijken willen weten.

De confrontaties tussen betogers en tv-personeel begonnen maandagavond en duurden dinsdag voort. De autoriteiten zouden de betogers 48 uur de tijd hebben gegeven het veld te ruimen.

Pechtold geëerd voor welsprekendheid

Alexander Pechtold is de meest welbespraakte politicus van het parlement. De fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer is dinsdag voor zijn politieke welsprekendheid bekroond met de tweejaarlijkse Thorbeckeprijs.

De jury onder voorzitterschap van VVD-coryfee Frans Weisglas roemde Pechtold voor zijn retoriek bij optredens in de media. Twee jaar geleden werd Femke Halsema, toenmalig leider van GroenLinks, voor haar welsprekendheid onderscheiden.

Traditiegetrouw werd dinsdag ook de Thorbeckelezing gehouden, dit jaar uitgesproken door Bart de Wever, partijvoorzitter van de Nieuwe-Vlaamse Alliantie. Hij omschreef de 'mediamanipulatie' van 'linkse journalisten' die veel mediacritici zien als 'een soort monster van Loch Ness'. "Het duikt steeds weer op, maar aantoonbare bewijzen van het bestaan ervan zijn er niet."

"De mediaconsument en de kiezer zijn geen volsagen idioten", zei De Wever. "Zolang de burger de vrijheid heeft om zijn mening te uiten, op welke manier dan ook, en geen enkel medium het monopolie krijgt over de nieuwsgaring, zal de democratie gevrijwaard blijven."

De Vlaamse politicus, wiens partij streeft naar meer Vlaamse zelfstandigheid, waarschuwde in zijn lezing wel voor de 'donkere kant' van het huidige medialandschap, en de sociale media. Burgers en politici maken zich volgens De Wever schuldig aan een 'lawine opinietjes'. "Soms is de politiek gebaat bij rust."


Pechtold geëerd voor welsprekendheid (Foto: Novum)

Gekkekoeienziekte ontdekt in Californië

In een melkveehouderij in Californië is een geval van gekkekoeienziekte ontdekt. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van landbouw dinsdag bekendgemaakt. Het vlees van de desbetreffende koe is niet in voedingsmiddelen verwerkt, aldus het ministerie.

Wanneer en op welke locatie de ziekte precies is aangetroffen is niet bekendgemaakt. Het besmette dier is afgemaakt.

Het is het vierde geval van gekkekoeienziekte in Noord-Amerika sinds 2003. De ziekte, boviene spongiforme encefalopathie (BSE), kan dodelijk zijn voor mensen als zij besmet vlees eten. Bij mensen kan BSE een variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob veroorzaken, een aandoening die het zenuwstelsel aantast.

Bijna-botsing Nederlands vliegtuig en straaljager

Een tweemotorig vliegtuig dat vanaf Amsterdam onderweg was naar Sandefjord in Noorwegen, is donderdag in de buurt van het Duitse waddeneiland Sylt bijna gebotst met een straaljager. De bemanning van de tweemotorige Fokker 70 voerde een uitwijkmanoeuvre uit om een botsing te voorkomen.

Beide toestellen konden hun vlucht uiteindelijk zonder bijzonderheden voortzetten, meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De raad onderzoekt de bijna-botsing op verzoek van de Duitse Bundesstelle für Flugunfalluntersuchung.

Een Fokker 70 kan maximaal tachtig passagiers vervoeren. Het vliegtuig vloog boven de Noordzee ten zuidwesten van Sylt toen de straaljager dicht in de buurt van het toestel kwam. Waar de straaljager vandaan komt, is nog onduidelijk.

Volleybalsters verliezen tweede oefenduel richting OKT

De Nederlandse volleybalsters hebben het tweede oefenduel in aanloop naar het olympisch kwalificatietoernooi verloren. In  Barneveld was Bulgarije met 3-1 (25-21 19-25 25-21 25-18).

Gisteren won Nederland nog het eerste duel tegen de Bulgaren met 3-0. Dat was het eerste duel onder leiding van Gido Vermeulen, opvolger van de vorig jaar ontslagen bondscoach Avital Selinger. De oefenduels zijn een voorbereiding op het OKT volgende week in het Turkse Ankara. Daar moet Nederland in een poule met toplanden Polen, Servië en Rusland bij de eerste twee eindigen om naar de kruisfinales te mogen. Uiteindelijk krijgt alleen de winnaar van het toernooi een ticket voor Londen.

Nederland zal het in Turkije echter moeten doen zonder de tot voor kort vaste krachten krachten Ingrid Visser, Francien Huurman en Chaïne Staelens. Visser en Huurman hebben hun loopbaan beëindigd, Staelens kampt met een knieblessure.

Punten ronde 4 FOK! Formule 1-manager 2012

Afgelopen weekend streek de Formule 1 neer in Bahrein. De Grand Prix werd gewonnen door Sebastian Vettel. De beide Lotus-coureurs wisten verrassend als tweede en derde te eindigen. Mark Webber en Nico Rosberg maakten de top 5 compleet. Hieronder vind je de klassementen na de vierde ronde in de FOK! Formule 1-manager.

De volgende strafpunten zijn uitgedeeld:
- Mercedes-Benz FO 108Z (Mercedes GP): versnellingsbak vervangen bij Schumacher (-10)
- Mercedes-Benz FO 108Z (McLaren): motorische problemen bij Button (-15)
- Renault RS27-2012 (Williams): versnellingsbak vervangen bij Maldonado (-10)
- Cosworth CA2012 (Marussia): uitval Pic wegens motorische problemen (-15)
- Williams FW34 chassis: uitval Senna wegens mechanische problemen (-15)

In de vierde speelronde was Bluetiger3 de beste manager met 492 punten. Op ruime afstand volgde Calimero Racing met 467 punten. De derde plek werd gedeeld door TMKM, Adok, hollandie van marseie en Goed gezien. Zij behaalden allen een score van 466 punten, één punt minder dan de nummer twee.

Punten ronde 4 - Grand Prix van Bahrein

# team user ronde 4 totaal
1 Bluetiger3 mrijpstra010 492 1460
2 Calimero Racing rood_wit_blauw 467 1419
3 TMKM Mavcovic 466 1566
- Adok Ado 466 1553
- hollandie van marseie kloash 466 1497
- Goed gezien mjpvdwal 466 1154
7 team dopke dopkemarcel 462 1593
- KLZracing nickklz 462 1542
9 Rood Stiertje Viper2k1 457 1620
- BOSCH bosch007 457 1426
- MG stars fredrossi 457 1381


In het algemeen klassement behoudt Boontje de leiding met een puntentotaal van 1624. Rood Stiertje volgt op de voet met 1620 punten. De derde stek wordt bezet door team dopke (1593 punten). Daaronder staat nvt-racing met 1570 punten. De top vijf wordt afgesloten door TMKM, die momenteel 1566 punten heeft.

Algemeen klassement na ronde 4

# team user ronde 4 totaal
1 Boontje Bayswater 390 1624
2 Rood Stiertje Viper2k1 457 1620
3 team dopke dopkemarcel 462 1593
4 nvt-racing qwox 390 1570
5 TMKM Mavcovic 466 1566
6 Asfaltkonijn GP Bennybeterweter 409 1564
7 Rady Racing Radyhyn 365 1554
- T-more Timti 365 1554
9 Adok Ado 466 1553
10 Flying Tigers bartjas 361 1550


In het subleagueklassement hebben de Verdwaalde Voetbalmanagers (1421 punten) de koppositie overgenomen van MHEKEBDETH (1405 punten). Subleague Vriend! staat op de derde plek met een achterstand van veertig punten op de nummer twee. F1 AP weet met een score van 1359 punten voor de vierde keer op rij de vierde plaats te bezetten. Subleague go3go (1335 punten) zakte van de tweede naar de vijfde plaats.

Algemeen klassement subleagues na ronde 4

# subleague owner ronde 4 totaal
1 Verdwaalde Voetbalmanagers Bayswater 369 1421
2 MHEKEBDETH bitchknoop 348 1405
3 Vriend! ViezeBaas 351 1365
4 F1 AP flippo765 331 1359
5 go3go ocbar 304 1335
6 Losser F1 dennistd 351 1325
7 RemRoAx Racing RoBo1957 370 1322
8 HT Forum 2012 Madhouse1979 356 1310
9 Breda jasper_kock 335 1304
- NIS Racers liempie 342 1304
- Pedal to the Metal Louike 340 1304


Gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

De vijf race is de Grand Prix van Spanje op zondag 13 mei. De komende managerronde sluit op vrijdag 11 mei 2012 om 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt! Ronde 5 - Grand Prix van Spanje gaat weer open op maandag 14 mei 2012 om 19:59 uur.

Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier. Kijk verder bij de speluitleg of de puntentelling, en mocht je nog andere vragen hebben, kun je terecht bij de FAQ.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Mochten er toch nog vragen of opmerkingen zijn die niet in de FAQ beantwoord worden, dan kun je die stellen via pm aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken); of zet een forumpost in het speciale F1-manager 2012-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Tot slot wensen we je veel succes en veel plezier met de Formule 1-manager 2012 van FOK!

Ferguson lovend over collega Blanc

Sir Alex Ferguson is goed te spreken over Laurent Blanc. Hij ziet in de bondscoach van Frankrijk een talentvolle trainer. Sir Alex kijkt vooral op vanwege de goede prestaties van Frankrijk.

Sinds de aanstelling van Blanc lijken slechte tijden, waarin dramatisch werd gepresteerd, voorbij. De voormalig verdediger kwam in het verleden twee seizoenen uit namens Manchester United. Ferguson was destijds zijn oefenmeester.

Door die goede prestaties wordt Blanc met enige regelmaat gelinkt aan grote Europese ploegen. De 46-jarige trainer heeft zich nog niet uitgelaten over de periode na het komende EK. Volgens geruchten wil Roman Abramovic van Chelsea hem maar al te graag aanstellen. "Hij heeft zeker kwaliteiten als coach. Kijk alleen maar naar de prestaties van Frankrijk. Het is een winnend team geworden", vertelt Sir Alex in gesprek met RMC Sport.

"Toen hij speelde bij Manchester, trainde hij erg scherp. Hij lette goed op onze traingingsmethoden. Daaraan kun je zien dat hij intelligent is. Frankrijk is weer net als het team van 1998 (wereldkampioen, red). De afwisseling tussen jong en oud is aanwezig, ervaren jongens staan de jonkies bij."

Verspringster Melesjina geschorst na positieve test

De Russische atlete Irina Melesjina is bij een out-of-competition controle positief bevonden. In de urine van de verspringster werd op 7 februari het anabole hormoon testosteron aangetroffen. Melesjina is daarop met ingang van 21 februari voor twee jaar geschorst door de Russische atletiekbond.

De 29-jarige atlete won zilver bij de Olympische Spelen in 2004 en in 2008 werd ze nog derde bij de wereldkampioenschappen indooratletiek. Daarna wist Melesjina zich niet meer te kwalificeren voor de grote toernooien.

Pienaar ontvangt arrestatiebevel

Everton-middenvelder Steven Pienaar heeft zichzelf mogelijk in de nesten gewerkt. De politie van Liverpool heeft namelijk een arrestatiebevel uitgeschreven voor de voormalig middenvelder van Ajax. Pienaar moest zich melden in de rechtbank, maar deed dit niet.

Hij moest namelijk voor de rechter verschijnen vanwege twee snelheidsovertredingen. Volgens de BBC wil de politie de Zuid-Afrikaan daarom arresteren. Pienaar beging de overtredingen overigens in de herfst van 2011. Hij speelde zijn wedstrijden toen nog namens Tottenham Hotspur. Vervolgens werd hij in januari verhuurd aan Everton.

Tennissters succesvol in Tunis

De Nederlandse tennissters doen het goed bij het ITF-toernooi in Tunis. In de Tunesische hoofdstad bereikten de als eerste geplaatste Bibiane Schoofs en Richel Hogenkamp dinsdag de tweede ronde. Lesley Kerkhove, die zich via de kwalificaties plaatste voor het hoofdtoernooi, had maandag al gewonnen in de eerste ronde.

Schoofs nam het op tegen de Turkse Çagla Büyükakçay en won die partij met 6-2, 7-6 (2). In de tweede ronde treft ze in Pemra Özgen opnieuw een Turkse tegenstander. Hogenkamp was met 6-3, 6-2 de Spaanse Leticia Costas-Moreira, als achtste gerangschikt, de baas. De Doetinchemse treft nu Anett Kontaveitt uit Estland.

Kerkhove boekte een 6-2, 6-4 zege op Vanda Lukacs uit Hongarije. Haar volgende opponente is Marina Shamayko. De Russin plaatste zich ook via het kwalificatietoernooi.

Breukje in jukbeen Dost

Sc Heerenveen moet het zaterdag in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo mogelijk zonder aanvalsleider Bas Dost stellen. De topscorer van de eredivisie heeft last van een breukje in zijn jukbeen.

Dat meldde dinsdagavond de NOS, die trainer Ron Jans van de Friese formatie in de studio had zitten voor een analyse van de wedstrijd Barcelona - Chelsea in de Champions League. Dost raakte afgelopen zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Vitesse (1-1) geblesseerd. Met een masker kan hij misschien toch nog aantreden in de wedstrijd tegen zijn oude club.

McCoist vreest voor einde Glasgow Rangers

Glasgow Rangers-manager Ally McCoist is furieus. De Schotse grootmacht kreeg een transferverbod opgelegd door de Schotse voetbalbond.

De oefenmeester vreest voor de doodsteek van de club. "Ik ben geschrokken van de manier waarop deze zogenaamd onafhankelijke groep iets over de club heeft beslist. Wie zijn zij dan wel? Deze beslissing kan het einde betekenen voor onze club", vertelt hij kwaad tegenover de BBC. "Ik ben supporter van de Rangers en de fans hebben het recht op transparantie. Zij moeten weten wie over de club beslist."

Door de vele schulden van The Gers wordt de ploeg mogelijk teruggeplaatst naar de derde divisie van Schotland. De manager sluit niet uit dat de Rangers deze stap vrijwillig zetten. "Het zou een drastische beslissing zijn die een grote invloed zou hebben op het Schotse voetbal. Als men zo blijft doorgaan met het opleggen van sancties aan de club en we ons niet kunnen verdedigen is het misschien wel het juiste om te doen."

Het transferverbod houdt in dat de ploeg uit Glasow een jaar lang geen spelers mag kopen of verkopen. Daarnaast moet de club een boete van om en nabij 200.000 euro betalen aan de Schotse voetbalbond. Tevens staat er een miljoenenschuld open bij de Schotse belastingdienst.

CDA: dierenpolitie moet weer mensen helpen

De dierenpolitie mag van het CDA zich direct weer bezig gaan houden met problemen van mensen. De dierenpolitie was een toezegging van de VVD en het CDA aan de PVV tijdens de onderhandelingen om te komen tot een gedoogconstructie.

Maar aangezien de PVV de steun aan de coalitie heeft ingetrokken, kunnen de agenten 'nuttiger werk' gaan doen. Dat heeft CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma dinsdag gezegd tegen de NOS.

Het CDA gaat nog kijken wat voor mening de partij heeft over andere PVV-verzoeken, zoals het boerkaverbod. "De PVV is zaterdag zelf weggelopen bij de onderhandelingen in het Catshuis over extra bezuinigingen. Daarmee hebben ze zelf het gedoogakkoord opgezegd en gelden de afspraken in principe niet meer. We zullen kijken wat verder doorgaat."

Lotto neemt Bulgac mee naar Giro

Lotto-Belisol zal over anderhalve week met één Nederlander aan de start staan bij de Giro d’Italia. De Belgische formatie heeft Brian Bulgac opgenomen in de negen koppige selectie, die in het Deense Herning van start zal gaan.

Verder bestaat de ploeg uit Lars Bak, Gaëtan Bille, Adam Hansen, Francis De Greef, Bart De Clercq, Gianni Meersman, Dennis Vanendert en Olivier Kaisen. De Clercq was vorig jaar nog etappewinnaar in de wielerronde.

[Serie A] Cagliari loopt weg bij degradatiezone

Cagliari heeft dinsdag een belangrijke 3-0 zege geboekt op Catania in de Serie A. In ballingsoord Triëst kwamen de Sardijnen, waarvan het eigen stadion wordt verbouwd, via Thiago Ribeiro op 1-0. Na rust scoorden ook Mauricio Pinilla en Victor Ibarbo nog. Door de winst klimt Cagliari van de zestiende naar de dertiende plaats. Het gat met de degradatiestreep groeide tot zes punten.

Catania bleef achtste en zag Atalanta Bergamo tot op drie punten naderen. Die ploeg won met 1-0 van Chievo Verona door een treffer van Maximiliano Moralez en klom van de veertiende naar de negende positie. Daarbij werd Chievo verdrongen naar de tiende stek.


Cagliari loopt weg bij degradatiezone (Foto: Novum)

GreenEdge met Goss naar Giro d'Italia

Het Australische GreenEdge heeft zijn selectie voor de Giro d'Italia bekendgemaakt. De formatie, al erg succesvol in het voorjaar, start zonder een renner voor een hoge eindklassering in de ronde.

Wel neemt de ploeg Matthew Goss mee, die in de massasprints hoge ogen zou moeten gooien. Verder zullen Brett Lancaster, Christian Meier, Daryl Impey, Fumiyuki Beppu, Jack Bobridge, Jens Keukeleire, Svein Tuft en Tomas Vaitkus van start gaan in de ronde die dit jaar in Denemarken start.

Rogge: "Gokken is na doping grootste zorg"

Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, ziet na doping het gokken als grootste gevaar voor de sport. Bij het zogenaamde match-fixing worden de resultaten van wedstrijden gemanipuleerd.

"Het is nu al veel groter dan men denkt. Ook in België hebben we al te maken gehad met illegale gokpraktijken in het voetbal. Duitsland heeft zijn schandaal gehad. Het dijt steeds verder uit. De sportwereld moet samenwerken met de overheden om match-fixing uit te bannen. Net als justitie bij de bestrijding van doping, zoals in Operacion Puerto, belangrijke hulp kan bieden," zei Rogge in Den Haag tijdens de Hofstadlezing van Ernst & Young.

De IOC-voorzitter ziet verschuivingen in het gokken optreden. "Minder in het oog springende lagere divisies van het voetbal. Maar ook andere sporten. Neem cricket, waarin we al schandalen hebben gehad, of tennis. En het gaat vaak al niet meer om een uitslag, om bewust verliezen, maar bijvoorbeeld om wie de eerste corner krijgt, of de eerste dubbele fout slaat."

Op het gebied van doping valt er volgens Rogge nog wat te winnen. "Het CAS wil niet verder gaan dan de strafmaatregelen die het WADA oplegt. Wij willen in sommige gevallen zwaarder straffen. Bijvoorbeeld als er sprake is van betrokkenheid bij een netwerk," zei de Belg de weet dat de strijd niet te winnen is. "Er zijn wereldwijd 750 miljoen sporters, maar er zijn geen 750 miljoen heiligen."

Eerste aanklacht om olieramp Golf van Mexico

Het Amerikaanse ministerie van justitie is voor het eerst een strafzaak begonnen naar aanleiding van de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. Een voormalige medewerker van oliemaatschappij BP is in staat van beschuldiging besteld wegens het vernietigen van bewijs.

De Texaanse technicus Kurt Mix is tweemaal belemmering van de rechtsgang ten laste gelegd. De 50-jarige Mix zou zo'n tweehonderd sms'jes hebben gewist die hij uitwisselde met een opzichter van BP. Daarin werd besproken hoe de pogingen om het olielek te stoppen tot dusver waren mislukt.

Op het olieplatform Deepwater Horizon deed zich in april 2010 een explosie voor. Daarbij kwamen elf mensen om en lekte ruim 750 miljoen liter olie de zee in.


Eerste aanklacht om olieramp Golf van Mexico (Foto: Novum)

Bestuur PostNL ziet af van bonus

Het bestuur van PostNL heeft besloten dit jaar af te zien van hun bonussen. Dat meldt het bedrijf dinsdag. De topmensen hoeven hun variabele beloning niet, gezien de problemen waarmee het bedrijf momenteel kampt. De onderneming voert momenteel een grootscheepse reorganisatie door, waardoor problemen zijn ontstaan met de postbezorging.

Verschillende Kamerleden spraken er eerder al schande van dat de beloningen van de directie zouden worden verhoogd, terwijl het bedrijf tegelijkertijd een reorganisatie doorvoert.

Staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) gaf daarop ook aan niet te spreken te zijn over de salarisverhogingen en bonussen voor de top van PostNL. Matiging was op zijn plaats geweest, zei hij. Bleker zou de kwestie hebben aangekaart bij het bedrijf, maar kon naar eigen zeggen niet meer doen dan dat.

Dinsdag stemden de aandeelhouders van PostNL tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering verder in met de jaarrekening van de onderneming over 2011. Ook is het dividend over 2011 vastgesteld op 0,407 euro per aandeel.

Loterij stopt met uitdelen fietsen in hele wijk

De Postcodeloterij stopt met het massaal uitdelen van fietsen in één wijk. De loterij heeft met brancheorganisatie Bovag afgesproken dat met ingang van de trekking van eind april de fietsen die kunnen worden gewonnen, worden verspreid over meerdere postcodes in het land. Dat meldt de brancheorganisatie dinsdag.

De Bovag maakte eerder bezwaar tegen het massaal uitdelen van fietsen door de loterij. De fietsenhandelaren vreesden dat de prijs hun faillissement zou betekenen. De fietsen worden uitgedeeld in het kader van de wijkprijs. Vaak kreeg dan een hele wijk of dorp een fiets, waardoor lokale ondernemers hun tweewielers niet meer kwijt zouden kunnen. Ook zouden ze massaal oude fietsen krijgen aangeboden.

Na eerdere klachten besloot de Postcodeloterij een fietsbon van vijftien euro bij de fietsen cadeau te doen, maar dat nam de angst van fietswinkeliers niet weg. De Bovag stelt in een reactie tevreden te zijn over de nu bereikte overeenstemming met de loterij. "Ons grootste bezwaar is het tsunami-effect, waarbij in een kleine omgeving ineens duizenden fietsen op de markt komen."

'Pieters ziet Newcastle United nog steeds zitten'

Erik Pieters ziet een transfer naar Newcastle United nog altijd zitten. Dit heeft zijn zaakwaarnemer, Piet van der Pol, vandaag laten weten. De verdediger van PSV stond afgelopen zomer in de belangstelling van de Engelsen, maar tot een vertrek kwam het niet.

Newcastle United heeft in de afgelopen periode niets meer van zich laten horen, maar volgens Van der Pol zegt dit weinig. Volgens hem volgen The Magpies de verdediger van PSV nog altijd. "Erik was afgelopen jaar zeker geïnteresseerd. Newcastle is een geweldige club en ik weet dat Erik de club op de voet volgt omdat zijn vriend Tim Krul er speelt", liet hij aan The Newcastle Journal weten.

Van der Pol voegde hier overigens wel aan toe dat Pieters momenteel niet bezig is met een mogelijke transfer. Dit heeft allemaal te maken met zijn huidige blessure. "Zijn focus ligt nu op fit worden met het oog op het EK 2012. Newcastle heeft het dit seizoen geweldig gedaan en ik weet dat er veel spelers zijn die maar wat graag voor die club willen spelen."

Het is dus afwachten wat de komende transferperiode voor Pieters zal opleveren. "Op het moment zijn er geen gesprekken gaande. De laatste keer dat we met Newcastle spraken was in augustus van het afgelopen jaar", besloot Van der Pol. Het blijft echter de voetbalwereld, dus deze uitspraak kan ook zomaar veranderen.

Jessica Simpson wil bevallen in luipaardjurk

Jessica Simpson wil het liefst bevallen in een jurk met luipaardprint. De zangeres kan ieder moment bevallen van haar eerste kind. Simpson weet al dat ze een dochter krijgt.

"Ik droomde net dat ik een luipaardjurk droeg in het ziekenhuis", twittert de 31-jarige zangeres dinsdag. "Het was geweldig. Nu moet ik op zoek naar zo'n jurk!" Afgelopen weekeinde verwees Simpson roddels dat ze al bevallen zou zijn naar het rijk der fabelen. "Ik ben nog steeds zwanger. Dames en heren, geloof niet alles wat je leest."

Jessica Simpson is naar verluidt eind deze maand uitgerekend. De vader van haar kind is American football-speler Eric Johnson, met wie ze twee jaar samen is.

Trainer Maaskant tijdelijk naar Amerika

Robert Maaskant is al een tijdje clubloos, maar is er nu in geslaagd om een puik zomerbaantje te vinden. De voormalig trainer van onder meer NAC Breda en Wisla Krakow gaat voor drie maanden in Amerika werken.

Vanaf mei tot medio juli is Maaskant namelijk werkzaam voor de Texas Dutch Lions, een club op het derde niveau in de Verenigde Staten, werken. Hij gaat daar de functie van trainer, PR-man en adviseur vervullen.

Het is daarom ook niet gek dat Maaskant naar deze uitdaging uitkijkt. "Ik ben wel in voor de leuke dingen in het leven", liet hij aan Omroep Brabant weten. "Ik heb een tijdje in de VS gestudeerd en er ook gevoetbald. Het is een land met heel veel enthousiasme, waar inmiddels door miljoenen mensen wordt gevoetbald. De sport heeft er veel toekomst en daar wil ik graag bij horen."

Na zijn korte periode bij de Texas Dutch Lions wil Maaskant zich weer op het 'grotere werk' gaan richten. Waar hij eventueel aan de slag gaat, is echter nog niet duidelijk.

Anno 2070: Deep Ocean aangekondigd

Ubisoft heeft een uitbreiding aangekondigd voor hun simulatiespel Anno 2070 met de naam Deep Ocean. De uitbreiding komt deze herfst uit op pc. Er is nog niets bekendgemaakt over de prijs van Anno 2070: Deep Ocean.

De uitgever heeft een lange lijst vrijgegeven van de nieuwe features die Deep Ocean met zich meebrengt:

  • Een nieuw civilizationlevel
    Voor het eerst in de Anno-serie brengt een uitbreiding een nieuwe civilizationlevel. De Tech faction wordt uitgebreid met de Genius population class.
  • Een diepere spelervaring
    De nieuwe population class geeft toegang tot een nieuw tech-monument en nieuwe productielijnen en consumptiegoederen. Ook zijn er nieuwe voertuigen en items.
  • Extra content en challenges.

Ook maakt Deep Ocean het voor spelers mogelijk om:

  • vijandelijk terrein te veroveren zonder militaire operatie door middel van de hostile takeover-functie.
  • energieproblemen op te lossen door een onderwater-krachtcentrale te bouwen.
  • energieverbruik te optimaliseren door middel van energy transfer tussen eilanden
  • het op te nemen tegen een nieuwe natuurramp, de tsunami.
  • nieuwe rewards vrij te spelen voor de career ladder van elke fractie.
  • gebruik te maken van onderwater-handelsroutes
  • 150 nieuwe uitdagende quests te spelen
  • dertig nieuwe achievements te behalen
  • via nieuwe leader boards zichzelf te vergelijken met andere spelers

FOK!filmtip van de dag: Fight Club

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Volgens de regels mogen wij eigenlijk niet zeggen wat er vanavond is. Zonder de club in de tekst te noemen verplichten wij jou om 22:35 op RTL 7 te kijken. Waar het over gaat? Dat mogen we wel verklappen. Edward Norton speelt in deze film een verzekeringsagent die het niet meer ziet zitten. Op een oersaaie dag komt hij de mysterieuze Tyler Durden tegen, gespeeld door Brad Pitt. Deze rebel sleurt hem de ondergrondse wereld van de vechtsport in, waar mannen die hun normale bestaan beu zijn elkaar in bloederige vuistgevechten te lijf gaan. De buitenwereld weet hier niets van want de eerste regel van het geheime gezelschap verbiedt dit. Een grimmige klassieker naar het gelijknamige boek van Chuck Palahniuk door regisseur David Fincher.

Fight Club

[upd]Geen Wales in UEFA Euro 2012

Update: Niet alleen voor Wales, maar EA heeft voor meer dan de helft van de teams geen licentie en dus geen echte namen voor deze teams. Landen zonder licentie zijn onder andere het gastland Oekraïne, Slowakije, Estland en Macedonië. Ook zou de update voor crashes zorgen bij het opstarten van het spel. EA laat weten via twitter weten dat ze dit probleem aan het onderzoeken zijn. 

Origineel: EA heeft ervoor gekozen om geen licentie voor de namen te nemen, waardoor er geen officiële namen gebruikt mogen worden in UEFA Euro 2012. Nu moeten spelers het doen met verzonnen namen zoals Aaron Rumsey en Craig Belmont. Dit leidde al eerder tot een massale boycot van het spel in Wales.

"I don't know why but maybe the people at FIFA no longer see us as a footballing nation and think we are no longer worthy of a place in the game," reageerde een boze fan op het nieuws. Elk jaar onderhandelt EA met de belanghebbende organisaties over de rechten en kennelijk is EA niet tot een overeenkomst gekomen met de voetbalorganisatie van Wales.

UEFA Euro 2012 is een uitbreidingspakket voor FIFA 12.

Journey en Escape Plan komen naar LBP2

Ontwikkelaar Media Molecule heeft via het Amerikaanse PlayStation Blog bekendgemaakt dat er een costume pack beschikbaar komt voor LittleBigPlanet 2. De DLC geeft je de mogelijkheid om Sackboy te kleden in kostuums uit de spellen Journey en Escape Plan. Ook kun je met het costume pack je eigen Journey-levels maken in het spel.

LittleBigPlanet 2 is beschikbaar op PlayStation 3. De DLC is vanaf donderdag te downloaden via het PlayStation Network.

LittleBigPlanet 2

LittleBigPlanet 2

Van den Brink over mislopen landstitel: "Nog steeds gefrustreerd"

Gisteren berichtten we over de Australische kampioenswedstrijd tussen Brisbane Roar en Perth Glory die door een fout van de scheidsrechter door Brisbane werd gewonnen. Aan de zijde van Perth Glory stond onze landgenoot Bas van den Brink in het veld. FOK!sport nam contact met hem op en stelde de verdediger een aantal vragen over deze finale.

Hoe was het om met Perth Glory de Grote Finale te halen?

"Voor ons elftal een super prestatie. De club is vorig seizoen onderaan geëindigd en we stonden met de kerst één na laatste, dus we hebben een aardige inhaalslag kunnen maken."

Hoe heeft het team (en de stad Perth) naar deze wedstrijd toegeleefd?

"Het was erg lang geleden dat de club zo goed presteerde, dus er heerste heel veel opwinding en spanning in de stad en club. Ook in Brisbane zijn we nog erg veel supporters tegen gekomen en allemaal even blij met onze algehele prestatie dit seizoen. Er waren zo'n 4000 fans meegereisd en dat is aardig wat, zeker als je bedenkt dat het 5 uur vliegen is en een retourtje dit weekend minimaal €800 was. Dat geeft wel aan dat de stad een weekje helemaal Perth Glory was."

Wat schoot er allemaal door je heen toen de scheidsrechter diep in blessuretijd om zo'n reden een penalty aan Brisbane gaf?

"Nee!!! En ik wist dat het klaar was. Ik was vreselijk kwaad en ben blij dat ik dat niet volledig heb geuit op dat moment. Heel erg zuur om een onterecht penalty tegen te krijgen, zeker omdat we al voorbij de blessuretijd waren, hij buitenspel stond en zelf gewoon de bal mistte en zichzelf daardoor uit balans bracht."

Hoe is het team er nu aan toe nadat jullie op een manier als deze hebben verloren?

"We zijn nog steeds gefrustreerd, maar we moeten ook inzien dat Brisbane Roar de betere ploeg is geweest dit jaar en ook in de finale. We hadden er alles aan gedaan, dus we zijn wel trots op onze prestatie, maar balen wel."

Hieronder nogmaals de beelden van het winnende doelpunt.

Brisbane Roar wint Australisch landskampioenschap door fout scheidsrechter (Bron: YouTube)

PlayStation Plus-update van 2 mei

Sony heeft bekendgemaakt wat een groot deel van de aankomende PlayStation Plus-update zal zijn. De update gaat 2 mei live en aanbiedingen zullen tot 6 juni geldig blijven tenzij anders vermeld. Bekijk de volledige lijst hieronder.

PS3-games

Awesomenauts – 100% korting
Hamsterball – 100% korting tot 4 juli
Wakeboarding HD – 100% korting tot 4 juli
Mahjong Tales: Ancient Wisdom – 100% korting tot 4 juli
Sky Fighter – 100% korting tot 4 juli
Ricochet HD – 100% korting tot 4 juli
Mushroom Wars – 100% korting tot 4 juli
Magic Orbz – 100% korting tot 4 juli
Smash Cars – 100% korting tot 4 juli

Classics

Silent Hill (PSone Classic) – 100% korting tot 9 mei
Max Payne (PS2 Classic) – 100% korting

Mini's

Velocity - 100% korting en twee weken exclusief
LA Gridlock (minis) – 100% korting

Full Game Trials

Assassin’s Creed: Revelations
Rayman: Origins
Driver: San Francisco
Borderlands
Red Dead Redemption
Episodes from Liberty City
GTA IV
Bioshock 2
Mafia 2
House of the Dead: Overkill
Sonic Generations
Medieval Moves
inFamous 2
PlayStation Move Heroes
Sports Champions
Red Faction: Armageddon
Darksiders

Exclusieve kortingen

Zack Zero – 50% korting
James Cameron’s Avatar: The Game – 30% korting
Call of Juarez: Bound in Blood – 30% korting

Themes & Avatars

Mad Riders Plus-Exclusive Dynamic Theme – 100% korting
OddWorld Plus-Exclusive Dynamic Theme – 100% korting
Five Plus-Exclusive Avatars: Koala, Snake, Bunny, Frog and Chimp - €0,25 korting per avatar

Later in mei

Datura – Releasekorting
Binary Domain – Releasekorting
Mad Riders – Gratis DLC vanaf eerste dag

Heracles verlengt met keeper Telgenkamp

Heracles Almelo gaat langer door met reservedoelman Dennis Telgenkamp. De 24-jarige Wierdenaar tekent bij de eredivisionist een nieuw contract tot de zomer van 2016. Om ervaring op te doen wordt Telgenkamp volgend jaar uitgeleend aan SC Cambuur.

"Dennis moet in onze ogen de toekomstige eerste doelman van Heracles Almelo worden", laat technisch directeur Nico-Jan Hoogma weten. "Wij vinden Dennis een uitstekende keeper. Hij heeft dit seizoen een enorme ontwikkeling doorgemaakt." Telgenkamp keepte tot dusver drie competitieduel in het eerste elftal. Hij stond ook onder de lat tijdens de gewonnen halve finale in de beker tegen AZ.

UEFA Euro 2012 launch trailer verschenen

Vanaf vandaag is de uitbreiding voor FIFA12, UEFA Euro 2012, vandaag te downloaden in de Xbox Marketplace, Playstation Network Store en Xbox Live voor pc. Uiteraard hoort hierbij een officiële launch trailer bij. De trailer draait vooral om het team van England.

De uitbreiding kost 1800 MS points voor de Xbox 360 of €19,99 in de PSN Store. De demo is ook vandaag te downloaden met Spanje en Duitsland als speelbare teams.

Egyptische komiek veroordeeld om beledigen islam

Een van de beroemdste komieken in de Arabische wereld heeft van een Egyptisch hof een gevangenisstraf van drie maanden opgelegd gekregen, omdat hij in zijn films de spot zou hebben gedreven met de islam. De man, Adel Imam, moet ook een boete van 130 euro betalen.

Het vonnis onderstreept de zorgen in Egypte dat de vrijheid van meningsuiting onder het nieuwe landsbestuur, waarbij islamitische partijen een flinke vinger in de pap hebben, niet de hoogste prioriteit heeft.

Imam (71) schittert in tientallen films. Zijn carrière omspant bijna vijftig jaar.

Israël wil dat IOC slachtoffers 1972 eert

Israël heeft het IOC gevraagd de tijdens de Olympische Spelen van 1972 omgekomen Israëlische atleten te eren. Staatssecretaris van buitenlandse zaken Danny Avalon zegt het internationaal olympisch comité een brief te hebben gestuurd met dat verzoek. Hij wil dat de Spelen deze zomer in Londen met een minuut stilte worden geopend.

Palestijnse terroristen doodden in 1972 tijdens de Spelen van München elf Israëlische atleten en coaches.

Secretaris-generaal Efraim Zinger van het Israëlisch olympisch comité stelt dat zijn verzoek om een officiële herdenking te houden tijdens de Spelen net als in voorgaande jaren is afgewezen. De Israëlische afvaardiging in Londen houdt nu een privéherdenking.

Thomas eerste leider in Romandië

Geraint Thomas heeft dinsdag de proloog van de Ronde van Romandië gewonnen. De Britse renner van Team Sky legde het 3,34 kilometer lange parcours in Lausanne af met een gemiddelde snelheid van 57,4 kilometer per uur. In 3.29 minuten was hij vijf tellen sneller dan Giacomo Nizzolo (Radioshack-Nissan-Trek). Mark Cavendish werd op zes tellen van ploegmaat Thomas derde.

Woensdag gaat de Zwitserse etappenkoers verder met een 184,5 kilometer lange rit van Morges naar het bijna zeshonderd meter hoger gelegen La Chaux-de-Fonds. Onderweg moeten drie bergjes van de tweede en derde categorie worden bedwongen. De Ronde van Romandië, die door de Franstalige kantons van Zwitserland voert, eindigt zondag.

Vier unieke games in Guild 01

Afgelopen zaterdag heeft Nintendo in hun Japanse show Nintendo Direct een korte trailer laten zien van Guild 01. Nu is daar een langere trailer voor online verschenen die onderaan kan bekijken.

Guild 01 is een game die gemaakt wordt door Level-5 voor de Nintendo 3DS. Guild 01 is een verzameling van vier unieke games die gemaakt zijn door verschillende ontwikkelaars. Zo zit er ook een game tussen van Suda 51 van Grasshopper Manufacture. Wanneer Guild 01 uitkomt is niet bekend en van een Europese release is nog geen sprake.

Pechtold wil aantal maatregelen terugdraaien

D66 wil het demissionaire kabinet pas te hulp schieten als een aantal maatregelen worden teruggedraaid. Alexander Pechtold wil dat de bezuinigingen op passend onderwijs, het persoonsgebonden budget, de BTW-verhoging op cultuur en de verhoging van de griffierechten worden geschrapt. Dan pas wil hij praten over steun aan delen van het Catshuisakkoord.

Zo is met Pechtold te praten over het sneller verhogen van de AOW-leeftijd, het aanpakken van de WW, de nullijn voor ambtenaren en de accijnsverhoging op tabak. In ruil daarvoor wil hij wel de bezuinigingsmaatregelen terugdraaien die wat hem betreft de 'zekerheid van mensen aantast'.

Pechtold beschimpte de gedoogconstructie, die hij een 'onzalig avontuur' noemde. "De premier heeft gegokt en verloren. Een kostbare inschattingsfout. Een fatale misrekening", zei de D66-leider. "Zelden was een falend politiek kompas zo duur. Geen orde op zaken in het land, maar grote chaos."


Pechtold wil aantal maatregelen terugdraaien (Foto: Novum)

Rutte: verkiezingen op 12 september

De Tweede Kamerverkiezingen worden hoogstwaarschijnlijk op 12 september gehouden. Dat zei demissionair premier Mark Rutte dinsdag in de Tweede Kamer. Eerder op de dag had een meerderheid in de Tweede Kamer zich uitgesproken voor verkiezingen na de zomer.

"Alles wegend, lijkt mij 12 september een compromis", zei Rutte. Waarschijnlijk valt vrijdag in de ministerraad het formele besluit om de nieuwe gang naar de stembus op 12 september te houden.


Rutte: verkiezingen op 12 september (Foto: Novum)

Spaanse regering wil af van publieke schuld clubs

De Spaanse regering wil maatregelen nemen om af te zijn van de torenhoge schulden van Spaanse voetbalclubs. Clubs uit het land hebben een gezamenlijke schuld van 3,5 miljard euro, waarvan 753 miljoen uit de publieke sector komt. Van dat bedrag zit 490 miljoen euro in de hoogste divisie, de Primera Divisíon. Morgen presenteert de Spaanse Hoge Raad van Sporten (CSD) een plan om de schulden in 2020 weggepoetst te hebben, of in ieder geval sterk teruggedrongen.

De maatregelen komen na nogal wat beschuldigingen richting de regering van het voortrekken van voetbalclubs. Want waar andere schuldenaren worden onderworpen aan een efficiënt en rigoureus incassobeleid, mogen de clubs exorbitante salarissen en transfersommen betalen terwijl betalingen uitgesteld worden en er voor hen speciale saneringsprogramma's zijn. Het verantwoordelijke ministerie heeft nooit aanstalten gemaakt om iets te doen aan de wanpraktijken. Pas in maart kwam de totale schuld aan het licht door een parlementaire vraag.

Clubs plachten daarnaast nogal eens te frauderen om nog meer leningen te krijgen, of hun eigenlijke schulden te verdoezelen. Zo geven ze garanties over toernooien die ze nog moeten winnen. Ook wordt plaatsing voor Europese competities of promotie naar een hogere divisie beloofd, terwijl dat nog lang niet zeker is.

De club met de grootste publieke schuld is Atlético Madrid, dat maar liefst 215 miljoen aan schulden heeft staan. Vorig jaar kreeg de club 85 miljoen binnen aan transfers, waarvan het 53 miljoen meteen weer uitgaf om het team aan te vullen. Nummer twee op de lijst is Deportivo La Coruña, dat een officiële schuld heeft van 34 miljoen. Dat bedrag zou echter wel eens drie keer zo hoog kunnen zijn, want de Galiciërs presenteren al sinds 2006 hun rekeningen niet meer. Andere wanbetalers zijn onder andere Real Zaragoza, Betis Sevilla en Real Valladolid, die allen meer dan 30 miljoen euro schuld hebben.

Real Madrid heeft geen schulden staan bij de overheid, Barcelona daarentegen wel. De Catalaanse club moet nog 48 miljoen terugbetalen. Dat kan nog wel eens een lastige opgave worden, want zij betalen ook het meest aan de salarissen van hun spelers; 257 miljoen euro.

Loting OS koppelt Britten aan Uruguay

In Londen is vandaag de loting verricht voor het olympische voetbaltoernooi. Gastheer Groot-Brittannië neemt het op tegen Uruguay. De formatie van bondscoach Stuart Pearce, eveneens interim-coach van de nationale ploeg van Engeland, ontmoet naast Uruguay ook Senegal en de Verenigde Arabische Emiraten. De kans bestaat dat bij Uruguay Luis Suarez en Diego Forlán als dispensatiespelers in actie komen tegen het team van Groot-Brittannië.

Pearce heeft ook een lijst gemaakt van mogelijke dispensatiespelers. Eén van hen is de 36-jarige David Beckham. De bondscoach bekijkt binnenkort of hij de routinier van LA Galaxy een toegevoegde waarde vindt. "Beckham is een groot ambassadeur van ons land en de Spelen, maar ik selecteer spelen op hun kwaliteiten."

"Ik ga binnenkort naar de Verenigde Staten om zien in wat voor vorm Beckham steekt", aldus Pearce tegen Engelse media. Groot-Brittannië lijkt twee grote concurrenten te hebben voor het goud. Brazilië ontmoet Egypte Wit-Rusland en Nieuw-Zeeland. Spanje treft Japan, Honduras en Marokko. Het toernooi begint op 26 juli.

Jong Oranje is er niet in geslaagd zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen omdat in de play-offs voor het EK onder 21 november 2010 verloren werd van Oekraïne. 

Groep A Groep B Groep C Groep D
Groot-Brittanië Mexico Brazilië Spanje
Senegal Zuid-Korea Egypte Japan
Verenigde Arabische Emiraten Gabon Wit-Rusland Honduras
Uruguay Zwitserland Nieuw-Zeeland Marokko

Huisman en Kraaijkamp in korte thriller

Henny Huisman en Johnny Kraaijkamp spelen rollen in de korte film Het Genootschap van Mendacium. Dat werd dinsdag bekendgemaakt. De korte thriller hoort bij een boek dat is geschreven door Frank Waals.

Het verhaal speelt zich af in 2017 en gaat over zeven wereldleiders die een geheim genootschap vormen en eens in de 150 jaar bij elkaar komen. Andere rollen zijn weggelegd voor onder anderen Catherine Keyl, Bartho Braat en Edwin Rutten.

De film wordt op 28 mei eenmalig uitgezonden in Club Panama in Amsterdam. Het boek is ook vanaf tweede pinksterdag te verkrijgen.

Sylvester Stallone krijgt oeuvreprijs op Cinemacon

Sylvester Stallone krijgt deze week een prijs voor zijn gehele filmcarrière op de jaarlijkse conventie van de Amerikaanse vereniging van bioscoopeigenaren Cinemacon in Las Vegas. De filmmaker wordt geprezen om zijn werk als acteur, scenarist en regisseur, laat de organisatie weten.

"Gedurende zijn indrukwekkende carrière van bijna veertig jaar heeft Sylvester Stallone laten zien dat hij steeds het publiek weet te boeien", zegt topman Mitch Neuhauser. Cinemacon ging maandag van start en duurt tot en met donderdag. Stallone krijgt de award op de slotavond overhandigd.

De inmiddels 65-jarige Stallone kreeg in 1976 een Oscarnominatie voor zowel beste acteur als beste scenario voor zijn boksdrama Rocky. Naast Rocky Balboa is zijn bekendste personage ongetwijfeld de Vietnamveteraan John Rambo, waarvan inmiddels vier films verschenen en een vijfde al lang op Stallone's verlanglijstje staat.

De acteur is ook al jaren actief achter de camera. Zo regisseerde hij onder meer Rocky II, III en IV en het zesde deel Rocky Balboa. Stallone schreef en regisseerde ook The Expendables, de keiharde actiefilm uit 2010 met zowat alle actiesterren uit de jaren tachtig en negentig, waarin hij de hoofdrol speelde.

Voor het vervolg The Expendables 2, dat in augustus verschijnt, besloot Stallone het alleen bij acteren te houden. De regie is in handen van Simon West, die eerder onder meer Lara Croft: Tomb Raider en The Mechanic regisseerde.


Sylvester Stallone krijgt oeuvreprijs op Cinemacon (Foto: Novum)

Bakkum, Engelkes en Feenstra in zomerse Ibiza-film

Jim Bakkum, Rik Engelkes en Kim Feenstra hebben rollen te pakken in de romantische filmkomedie Verliefd op Ibiza. De cast werd dinsdag op het Spaanse eiland gepresenteerd. Eerder werd al bekend dat Jan Kooijman, Simone Kleinsma, Willeke van Ammelrooij en dj Armin van Buuren in de film spelen.

Feenstra speelt de vriendin van Jan Kooijman, een profvoetballer die net een huis heeft gekocht op Ibiza. "Ik mag het mooie meisje spelen", zegt het model. Willeke van Ammelrooy speelt de oma van de voetballer, die hem opzoekt op het eiland.

Marly van der Velde, Sanne Vogel en Gigi Ravelli spelen halfzussen, elk met een andere moeder. Rik Engelkes is te zien als hun vader, die het leven leidt van een popster die maar niet ouder wil worden.

"In de film gaan we de hysterische kant van Ibiza gebruiken", zegt regisseur Johan Nijenhuis, bekend van de films Costa! en Alibi. "Niemand wil zijn eigen leeftijd zijn en dan kan je op dit eiland je hart ophalen bij de talloze klinieken."

Kimberley Klaver speelt een bitchy versierder. Broers Jasper en Marius Gottlieb zijn te zien als dj's die op zoek zijn naar hun held Armin van Buuren. Hun manager wordt gespeeld door zanger Jim Bakkum.

Lone van Roosendaal speelt een seksueel gefrustreerde vrouw die op het zwoele eiland 'wat frustratie van zich af komt neuken', zoals de actrice dat zelf zegt. Ze is samen op het eiland met haar vriendin, een rol van Simone Kleinsma, die met deze film haar filmdebuut maakt.

De opnames van Verliefd op Ibiza gaan volgende maand van start. De film verschijnt volgend voorjaar.


Bakkum, Engelkes en Feenstra in zomerse Ibiza-film (Foto: Novum)

OM buitenspel in zaak tankstation A27

De rechtbank in Dordrecht heeft de strafrechtelijke vervolging van een man die in september 2009 een tankstation langs de A27 ramde verboden vanwege een flater van het Openbaar Ministerie. Justitie heeft de auto van de verdachte laten vernietigen, waardoor de verdediging het wrak niet meer kan laten onderzoeken.

Bij het incident in 2009 ramde de nu 36-jarige verdachte met zijn Saab op hoge snelheid een auto waar een 24-jarige Israëliër in zat. Beide auto's belandden hierdoor in de shop van een Esso-tankstation langs de A27 ten noorden van Gorinchem.

Bij het ongeval kwam een 33-jarige Fransman die in de tankshop stond om het leven en raakten enkele anderen gewond. De verdachte werd na het ongeluk uit zijn auto gehaald en zei tegen twee medewerkers van de ambulancedienst dat zijn remmen weigerden.

Justitie had de Saab van de verdachte zelf al laten onderzoeken. De verdediging wilde een contra-expertise, maar de auto bleek niet meer te bestaan. Het OM stelt dat sprake is van een 'zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden' die niet doelbewust zou zijn veroorzaakt.

Een van de twee technische onderzoekers van de politie die meehielp aan het onderzoek aan de auto en een verkeersongevallenanalyse, blijkt daarnaast geen verkeersongevallenanalist te zijn. Omdat onduidelijk is wie van de twee onderzoekers wat heeft geschreven, was een nader technisch onderzoek van de auto nodig geweest, maar dat kan dus niet meer.

De rechtbank stelt te begrijpen dat het voor alle betrokkenen bij het ongeval vermoedelijk 'onbevredigend' is dat de rechtbank geen uitspraak doet over de schuldvraag. "Maar nu het Openbaar Ministerie een dergelijk ernstige inbreuk heeft gemaakt op de beginselen van een goede procesorde als in de onderhavige zaak, kan er voor verdachte geen sprake meer zijn van een eerlijk proces, het meest fundamentele uitgangspunt van het strafrecht", meent de rechtbank.

Kim Kardashian twittert met haters

Kim Kardashian geeft zowel haar fans als haar haters antwoord op Twitter. De 31-jarige realityster is een fanatieke twitteraar en heeft ruim veertien miljoen volgers.

"Ik reageer terug en dat verbindt mij met fans. Ik geniet daarvan", vertelt Kardashian aan het Amerikaanse tijdschrift Paper Magazine. Kim heeft naast met fans ook te maken met haters. "Ik hou ervan om haters terug te schrijven. Als mensen zo stom zijn, dan moet je ermee dollen."

Ook laten veel mensen via het medium hun mening weten over Kims uiterlijk. "Mensen zonder profielfoto, die standaard een foto hebben van een ei, schrijven dat ik vet of harig ben. Dan schrijf ik terug: die foto van dat ei is zo schattig."

Verder krijgt Kardashian via Twitter commentaar op haar korte huwelijk van 72 dagen met Kris Humphries. "Mijn telefoonbatterij gaat nog langer mee dan Kim Kardashians huwelijk, schrijven sommige mensen. Dan reageer ik met: oh, welke telefoon is dat?"

Beieren wil Mein Kampf herdrukken

De Duitse deelstaat Beieren wil het omstreden boek Mein Kampf van nazileider Adolf Hitler herdrukken. De deelstaat bezit de rechten van het boek, dat de basis was voor de moord op miljoenen Joden, zigeuners en homoseksuelen.

"We willen duidelijk maken welke nonsens er staat, hoewel met catastrofale gevolgen", zei minister Markus Söder (Financiën) dinsdag na gesprekken met advocaten en tegenstanders. Bij de tekst komen opmerkingen van historici.

De publicatie moet het bovendien 'commercieel onaantrekkelijk' maken voor uitgevers om het boek te drukken. Vorige maand won Beieren een proces tegen een Britse uitgever die delen van het antisemitische boek wilde uitbrengen.

Beieren wil Mein Kampf herdrukken
Beieren wil Mein Kampf herdrukken (Foto: ANP)

Sony gaat gamers bij elkaar brengen

Sony heeft een patent ingediend voor een applicatie die gamers bij elkaar moet brengen. Het programma gaat de echte namen van gamers koppelen aan hun accountnaam. Gamers hoeven niet langer opgesloten te zitten in de muffe kelderkamer van hun ouders, maar kunnen nu eindelijk met lotgenoten ontmoeten in de buitenlucht.

Sony wil zelfs gamers die de applicatie gebruiken belonen, wellicht via trophies? Wat denken jullie welke trophies we kunnen koppelen aan deze gebeurtenis? 

  • Saw the sun
  • Met one person
  • Met five persons
  • Met one hundred persons
  • Felt rain

Jullie kunnen vast betere verzinnen, dus zet ze in de comments.

Rus naar tweede ronde in Fes

Arantxa Rus heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi in het Marokkaanse Fes. De 21-jarige Monsterse was dinsdag met 6-4, 5-7 en 7-6 (9) te sterk voor de als zevende geplaatste Tsjechische Klara Zakopalova.

Rus en Zakopalova werden maandag onderbroken door de invallende duisternis, waardoor ze dinsdag nog twee games en een tiebreak moesten spelen. De mondiale nummer 95 neemt het in de volgende ronde op tegen de Spaanse Laura Pous-Tio of Olga Govortsova uit Wit-Rusland.


Rus naar tweede ronde in Fes (Foto: Novum)

Moeder dode baby mogelijk dringend hulp nodig

De moeder van de dode baby die zondagochtend in het Noord-Brabantse Liempde werd gevonden, heeft mogelijk dringend medische hulp nodig. Dat blijkt na sectie op het lichaampje, laat de politie dinsdag weten. De poltie wil verder niets kwijt over wat er met de vrouw aan de hand zou kunnen zijn.

De politie is nog steeds hard op zoek naar de nog onbekende vrouw. Een passant vond haar dochtertje zondag op de Laarakkerweg onder een brug van de A2 over de Dommel. Het lichaam lag in een vuilniszak.

Een inwoner van Liempde kwam vrijdagavond een verwarde vrouw tegen die zei 'iets ergs' te hebben gedaan en hulp te zoeken. Of zij de moeder was is nog onduidelijk.

Rutte bleef overtuigd van Catshuisakkoord

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) geloofde tot zaterdag dat het tot een akkoord zou komen tussen VVD, CDA en PVV. Hij noemt het einde van de politieke samenwerking met de PVV, en daarmee van zijn eerste kabinet, 'uitermate teleurstellend'. Dat zei hij dinsdag tijdens het debat over de val van het kabinet.

"We hebben zeven weken in het Catshuis gepraat. En we waren eruit, het was klaar", zei Rutte. "Vrijdag zetten we de laatste punten, en we hadden zelfs nog een miljard euro over om de koopkracht te repareren. Zaterdag was er iets veranderd en was door Wilders opeens het besluit genomen om niet door te gaan."

Al betreurt Rutte de afloop, hij kijkt positief terug op de politieke samenwerking met de PVV. Hij heeft naar eigen zeggen anderhalf jaar 'goed zaken kunnen doen' met de partij van Wilders.

Wilders bleef tijdens het gedeelte van het debat waarin het ging over het einde van de Catshuisbesprekingen in zijn stoel zitten.

Uncharted 3-GOTY komt eraan

Het gaat goed met Naughty Dog's Uncharted-reeks. Sinds de eerste game uitkwam in 2007 zijn er al 17 miljoen exemplaren verkocht. Sony heeft op 12 april een meting gedaan en toen waren er meer dan 17.320.000 exemplaren van een game uit de reeks verkocht. Daartoe behoren Drake’s Fortune uit 2007, Among Thieves van 2009, Drake’s Deception uit 2011 en Vita spin-off Golden Abyss.


Speciaal om dit heuglijke feit te vieren, is een GOTY-editie aangekondigd voor Uncharted 3. Deze bundle bevat naast de gewone game ook alle DLC, waaronder:

  • Classic Skins Packs 1 – 3
  • Multiplayer Accessory Pack
  • Flashback Map Packs 1 and 2
  • Drake’s Deception Map Pack
  • Fort Co-Op Adventure
  • Co-Op Shade Survival
  • Doughnut Skin Pack
  • Rogues Skin Pack 1 and 2

UC3 GOTY

Olympisch startbewijs voor wielrenner Terpstra

Niki Terpstra is door bondscoach Leo van Vliet geselecteerd voor de Olympische Spelen in Londen. Als eerste Nederlandse wielrenner is de Noord-Hollander zeker van een Olympisch startbewijs.

De 27-jarige renner van het succesvolle Omega Pharma-Quick Step kende een sterk voorjaar. Zo won Terpstra Dwars door Vlaanderen en behoorde hij tot de uitblinkers in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Nederland mag met vijf wielrenners in actie komen op de Olympische Spelen.

McEwen hangt fiets aan de wilgen

Wielrenner Robbie McEwen zal half mei na de Ronde van Californië zijn fiets aan de wilgen gaan hangen. De 39-jarige Australiër hoeft niet lang zonder werk zitten, want hij zal bij zijn huidige ploeg GreenEdge tot in ieder geval eind 2013 verder gaan als sprintcoach.

"Na de Ronde van Californië is het onherroepelijk gedaan. Ik zal er meteen na mijn carrière de taak van technisch adviseur uitoefenen. Vrij vertaald word ik sprintcoach van de ploeg. Ik ga de verkenningen van de aankomsten voor mijn rekening nemen en ook op vlak van sprinttactiek een en ander proberen bij te brengen", zei McEwen tegen Het Nieuwsblad. De Ronde van Californië zal van 13 tot en met 20 mei worden verreden.

McEwen begon zijn profloopbaan in 1996 bij de Rabobank-ploeg. Drie jaar later pakte de Australiër zijn eerste grote zege, namelijk de 20e en laatste etappe in de Tour de France van dat jaar. Hij won in totaal onder meer twaalf etappes in de Tour, de Giro d'Italia en de Tour Down Under. Ook pakte hij driemaal de groene trui in de Tour.

Deense bondscoach verbiedt social media tijdens het EK

Morten Olsen, bondscoach van Denemarken, heeft zijn selectie verboden om gebruik te maken van social media tijdens het aankomende EK. Hij wil niet dat er de hele dag 'microfoons' aanstaan.

Doelman Thomas Sorensen vertelde tegen Daily Mail Online dat hij het belachelijk vindt dat de fans niet op de hoogte mogen worden gehouden wat er gebeurt in het Deense kamp zonder in te gaan op speltechnische zaken.

De woordvoerder van de Deense bond, Lars Behrendt, heeft laten weten dat de Deense bond dagelijks via hun social media-pagina's informatie zal verschaffen buiten de persconferenties om.

Tijdens het komende EK in Polen en de Oekraïne zal Denemarken de eerste tegenstander in de poule zijn van Oranje. Deze wedstrijd zal op 9 juni gespeeld worden. 

I Gotta Feeling populair op bruiloften

Het nummer I Gotta Feeling van The Black Eyed Peas is de meest gedraaide plaat op bruiloften in het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit een peiling van online muziekaanbieder Spotify.

Spotify heeft 78.000 speellijsten op bruiloften geanalyseerd, schrijft het Britse muziektijdschrift NME. Sex On Fire van Kings Of Leon kwam op de tweede plaats terecht. Op de derde plek belandde Mr. Brightside van The Killers. Dit terwijl het nummer over een man gaat die zijn vrouw ervan verdenkt vreemd te gaan.

I Gotta Feeling is een van de grootste hits van The Black Eyed Peas. Het nummer van de Amerikaanse hiphopband bereikte in ruim tien landen de eerste positie. I Gotta Feeling werd in 2010 ook genomineerd voor een Grammy Award voor de beste plaat van het jaar.


The Black Eyed Peas - I Gotta Feeling

Hamilton wil graag op Mugello testen

De mindere resultaten in de Formule 1-race van Bahrein hebben tot veel vraagtekens geleid bij het team McLaren. Voor de test van begin mei op Mugello waren Gary Paffett en Oliver Turvey aangewezen, maar coureur Lewis Hamilton heeft nu aangegeven ook graag te willen rijden.

Het team McLaren was na de eerste race van 2012 de grote favoriet, maar Hamilton eindigde in Bahrein op de achtste plaats als eerste coureur van het team uit Woking een minuut achter winnaar Sebastian Vettel. Werk aan de winkel voor de Britten. "Het schema verandert wellicht nog. Ik moet weer in de auto kruipen. We dienen uit te vogelen waarom de banden zo snel slijten. Als er andere dingen getest moeten worden of manieren zijn om dat te ontdekken, dan zal ik degene zijn die dat doen, dat laat ik niet iemand anders doen," liet Hamilton weten in de Britse media.

Griekse centrale bank: hervormen of uit eurozone

De nieuwe Griekse regering die 6 mei wordt gekozen moet verder gaan met het doorvoeren van bezuinigingen. Anders zal de positie van Griekenland in de eurozone weer ter discussie staan. Daarvoor waarschuwt gouverneur van de Griekse centrale bank George Provopoulos dinsdag.

Griekenland moet volgens Provopoulos kiezen tussen de hervormingen die de andere landen uit de eurozone vragen of het terugdraaien van tientallen jaren economische vooruitgang. Op dat laatste kan het verlaten van de eurozone volgen. "Als er na de verkiezingen twijfel ontstaat over de wil van de nieuwe regering en de gemeenschap om het programma te implementeren, dreigt het land zeer snel terug te keren naar een uiterst moeilijke situatie", aldus Provopoulos

De gouverneur deed de uitspaken tijdens de presentatie van het jaarverslag. Hij maakte verder bekend dat de Griekse centrale bank verwacht dat de economie in Griekenland dit jaar met vijf procent krimpt. Vorig jaar was de krimp 6,9 procent.


Griekse centrale bank: hervormen of uit eurozone (Foto: Novum)

Begin proces tegen Mladic twee dagen later

Het Joegoslaviëtribunaal heeft de openingszitting van het proces tegen de van oorlogsmisdaden verdachte Ratko Mladic twee dagen opgeschoven. Het proces begint nu op 16 mei. Dat heeft rechter Alphons Orie dinsdag bekendgemaakt.

De openingszitting is uitgesteld omdat het tribunaal op 14 mei een beroep behandelt van twee Kroaten die vorig jaar zijn veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid.

De aanklagers van het tribunaal zeggen zes uur nodig te hebben om hun zaak uiteen te zetten. Mladic heeft te kennen gegeven dat hij geen verklaring zal afleggen aan het begin van het proces.

De voormalige Bosnisch-Servische legerleider is in verband met de massamoord op zevenduizend moslimmannen en -jongens in 1995 in Srebrenica onder andere beschuldigd van genocide. Verder is hij aangeklaagd voor zijn rol in het 44 maanden durende beleg van Sarajevo, de etnische zuiveringen in Bosnië en het gijzelen van vredesmilitairen van de Verenigde Naties.


Begin proces tegen Mladic twee dagen later (Foto: Novum)

'Schultz gaf NS en ProRail te veel ruimte'

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft de NS en ProRail te veel de ruimte gegeven om hun bedrijfsbelangen te laten prevaleren boven de veiligheid van de passagiers. "Ze heeft de teugels simpelweg losgelaten", stelt spoorexpert Ingo Hansen dinsdag in Het Parool.

Hansen is als deskundige betrokken bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid. ProRail en de NS hebben volgens hem te weinig geïnvesteerd in de veiligheid van het spoor. Schultz zou ze te veel hun gang hebben laten gaan. Er wordt vaker geklaagd dat op veel locaties nog steeds niet automatisch wordt ingegrepen als treinen op lage snelheid door een rood sein rijden.

Hansen was betrokken bij het onderzoek naar een treinbotsing bij Barendrecht in 2009, waarbij een machinist om het leven kwam. Dat ongeluk werd ook veroorzaakt doordat een trein een rood sein negeerde en frontaal op een andere trein botste.

Lichtgewonden bij treinbotsing Griekenland

Een Griekse passagierstrein is dinsdag op een station ten noorden van Athene op een stilstaande wagon gebotst. Twee mensen raakten lichtgewond, aldus de Griekse spoordienst.

Het ongeluk had plaats op het station van Menidi, een stad tien kilometer ten noorden van de hoofdstad. Twee medewerkers die op het moment van de aanrijding in de stilstaande wagon zaten raakten lichtgewond. De trein reed op het moment van de aanrijding niet hard en kon na de botsing zijn reis vervolgen.

Zwitserse robot met hersengolven bestuurd

Zwitserse wetenschappers hebben een robot ontwikkeld die kan worden aangestuurd door middel van hersengolven. De wetenschappers gaven dinsdag een demonstratie.

Een deels verlamde patiënt in een ziekenhuis in het Zwitserse stadje Sion demonstreerde de techniek. Hij stelde zich voor dat hij zijn vingers bewoog om de robot, die zich op een andere locatie honderd kilometer van het ziekenhuis bevond, te besturen.

In onder meer de Verenigde Staten en Duitsland zijn vergelijkbare experimenten gedaan. Daarbij waren de testpersonen echter niet verlamd of moesten implantaten worden geplaatst in de hersenen. Bij het Zwitserse experiment was slechts een simpele muts nodig om de hersengolven van de testpersoon te meten.


Zwitserse robot met hersengolven bestuurd (Foto: Novum)

Leden Limburgse jeugdbende opgepakt

Bij een grootschalige actie heeft de politie dinsdag in Weert en Eindhoven zeven leden van een criminele jeugdbende gearresteerd. De mannen, tussen de 18 en 21 jaar, worden verdacht van drugshandel. Dat laat de politie weten.

Ook werden een 47-jarige vader van een bendelid en een 28-jarige man uit Weert aangehouden voor respectievelijk drugsbezit en openstaande schulden. Negentig agenten verrichtten in totaal acht huiszoekingen. Daarbij werden hasj, cocaïne en een nog onbekend geldbedrag gevonden.

De actie was onderdeel van een onderzoek dat zich sinds november op de drugshandel rond een bende in Weert richt. De groep bestaat uit 44 jongeren van 14 tot 26 jaar. Voor de actie van dinsdag werden al negentien leden betrapt op het kopen van harddrugs. Een lid werd voor 4,5 jaar achter de tralies gezet voor een gewapende woningoverval.

Softwarebedrijf erkent falende beveiliging database

Softwarebedrijf VCD geeft toe dat zijn medische database Humannet niet goed was beveiligd. Hackers konden in het 'ernstigste geval' zelfs het beheer van de server overnemen. Dat staat in een vertrouwelijke brief die in handen is van Zembla.

Het televisieprogramma zond vorige week een reportage over het lek uit. In de uitzending was te zien dat medische en persoonlijke gegevens van meer dan driehonderdduizend werknemers maandenlang op straat lagen. De database bleek niet te zijn beveiligd tegen zogeheten SQL-aanvallen waardoor gemakkelijk bedrijfsgegevens konden worden ingezien.

Vorige week meldde VCD nog in een reactie dat hackers vermoedelijk inlogwachtwoorden in handen hebben gekregen. Een woordvoerder van het bedrijf zegt tegen Zembla dat nu rekening wordt gehouden met een SQL-aanval. Het is overigens nog onduidelijk of inmiddels alle lekken zijn gedicht.

Na de berichtgeving van Zembla toonde de Tweede Kamer zich vrijdag geschokt over het nieuws. Diverse politici eisten opheldering over de kwestie. Demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft inmiddels toegezegd dat er een onderzoek komt naar het lek.

Oma schiet overvaller neer

In Georgia in de Verenigde Staten heeft een vrouw van 57, die naar eigen zeggen nooit ongewapend de straat op gaat, haar wapen getrokken om twee overvallers af te slaan. Dat lukte helemaal. Een van de twee raakte gewond en is aangeklaagd. De andere is voortvluchtig.

Lulu Campbell uit Macon had net haar kleinzoon naar huis teruggebracht toen zij in haar nog geparkeerde auto door twee mannen op straat met een vuurwapen werd bedreigd. De twee eisten geld en een van hen begon te schieten. Grootmoeder Campbell schoot terug. De aanvaller had alleen het dak van haar auto geraakt; Campbell schoot echter raak.

Skype-app morgen uit op PS Vita

De gratis Skype-app voegt zich morgen toe aan de groeiende lijst sociale-apps die op de PS Vita draaien. Je kunt met de app kosteloos (video)bellen met andere Skype-gebruikers. Het werkt met zowel Wi-Fi als 3G. De app maakt tevens gebruik van beide camera's.

De Skype-app maakt ook gebruik van de zogenoemde 'achtergrond-modus', wat er op neerkomt dat de app gewoon op de achtergrond kan draaien terwijl je games speelt. Daarbij attenderen ze toekomstige gebruikers wel op het feit dat een aantal games tijdens gebruik de 'network connectivity' afsluiten, wat dus binnenkomende Skype-oproepen zou blokkeren.

Verder zullen stem- en video-gesprekken in een aantal landen een Wi-Fi verbinding vereisen (het is nog niet bekend om welke landen het gaat). Het is ook mogelijk om vaste lijnen te bellen met de app, maar je zult daarvoor Skype-credits moeten kopen. Skype-headsets zullen ook worden ondersteund door de Vita.

Bekijk hieronder een video waarin Falal1ty, die nu dus blijkbaar reclamewerk doet voor Skype, de app uitlegt.

Bertens behaalt eerste WTA-zege ooit

Kiki Bertens heeft dinsdag voor het eerst in haar carrière een tenniswedstrijd op WTA-niveau gewonnen. De 20-jarige Wateringse was in de eerste ronde van het toernooi in Fes te sterk voor de Poolse Urszula Radwanska met 6-4 en 7-5. Radwanska staat 92e op de wereldranglijst, Bertens bezet de 149e positie.

Bertens was via de kwalificaties doorgedrongen tot het hoofdtoernooi op het Marokkaanse gravel. In de volgende ronde neemt ze het op tegen de als zesde geplaatste Chanelle Scheepers uit Zuid-Afrika.

Bulgaar Gabrovski slaat toe in Ronde van Turkije

Ivaïlo Gabrovski heeft de derde etappe in de Ronde van Turkije gewonnen. De 34-jarige Bulgaar kwam na een rit van 152 kilometer met finish bergop in Emali solo over de streep. Gabrovski, die de rittenkoers in 2007 al eens op zijn naam schreef, is ook de nieuwe klassementsleider.

Gabrovski had op de top een voorsprong van anderhalve minuut op de Kazach Alexandr Dyachenko, de Bulgaar Danail Andonov Petrov en de Spanjaard Adrian Palomares. In het algemeen klassement heeft hij een marge van 1.33 minuten op nummer twee Dyachenko.

De eerste twee etappes in Turkije waren geëindigd in een massasprint. Zondag won Theo Bos, een dag later kwam André Greipel als eerste over de streep.

Advies: sluit 'onveilige' metrotunnel Amsterdam

De Amsterdamse metrotunnel tussen Centraal Station en Amstelstation is onveilig. Zolang de tunnel en de bijbehorende stations niet gerenoveerd zijn, zouden er eigenlijk geen metro's mogen rijden. Dat staat in een adviesrapport van ingenieursbureau Arcadis.

Wethouder van verkeer Eric Wiebes beaamt dat de tunnelveiligheid niet aan de eisen voldoet, maar dat betekent volgens hem niet dat 'het metroverkeer op de Oostlijn onverantwoord is', schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. "De metro blijft een van de meest veilige vervoerssystemen die er bestaan", benadrukt hij.

In het rapport staat dat het veiligheidsniveau van de metro sinds de ingebruikname van de lijn, dertig jaar geleden, vrijwel hetzelfde is gebleven en niet aan de eisen voldoet. Om daar iets aan te doen werkt de gemeente al een aantal jaar aan renovaties. Die verlopen echter uiterst traag.

De kans dat er brand uitbreekt, is overigens erg klein. In de tunnel is nauwelijks brandbaar materiaal aanwezig. Ook wordt er geen brandstof gebruikt.

Het sluiten van de tunnel lost niets op, meent Wiebes. "Wereldwijde ervaring over de afgelopen tientallen jaren leert dat de metro statistisch ongeveer duizend keer veiliger is dan de fiets. De metro nu sluiten zou betekenen dat we mensen dwingen te reizen per auto, bus of fiets, waardoor de veiligheidsrisico's juist omhooggaan."


Advies: sluit 'onveilige' metrotunnel Amsterdam (Foto: Novum)

Parkeergarage blijkt metrostation

Op zoek naar een parkeerplaats in hartje Parijs heeft een Franse automobilist dinsdag de verkeerde afrit genomen. De 26-jarige man dacht dat hij een ondergrondse garage inreed, maar dat bleek een metrostation. Op de trap kwam de auto tot stilstand. Als door een wonder raakte niemand gewond.

De man maakte de stuurfout bij het metrostation Chaussée d’Antin - La Fayette, op enkele haltes van het Louvre. "Er stond een bord van een parkeerplaats voor de ingang van het metrostation. Ik maakte een vergissing", zei de chauffeur ontdaan. "Gelukkig was er niemand op de trap." Uit een blaastest bleek dat de man niet had gedronken.

Een jaar of vijf geleden zou ook al eens een automobilist het metrostation in zijn gereden.

'Sigaretten voor 100 dollar per pakje'

Het ministerie van Volksgezondheid in Nieuw-Zeeland wil volgens een interne nota wel heel ver gaan in de strijd tegen het roken. Om in 2025 het hele land nagenoeg rookvrij te hebben, wil het ministerie de prijs van een pakje sigaretten op laten lopen tot maar liefst 100 dollar (61 euro).

Prijsverhogingen zijn volgens het ministerie het beste middel om het doel te bereiken. In het voorstel zou de prijs van een pakje sigaretten in eerste instantie met 30 tot 60 procent verhoogd worden. Daarna zou er jaarlijks nog eens 30 procent bovenop de prijs komen. Rond 2020 zou de prijs dan het streefbedrag van 100 dollar bereiken.

Hoewel het plan is aangemerkt als 'waarschijnlijk onrealistich', zullen de prijzen van rookwaren wel degelijk stijgen. Er ligt een alternatief scenario klaar dat een prijsstijging van 10 procent per jaar in de periode van 2013 tot 2025 beschrijft. In dat geval stijgt de prijs van sigaretten nog altijd naar 40 dollar (circa 24 euro) per pakje.

Een ander alternatief is het aanmerken van tabak als zeer giftige stof. Dit betekent in de praktijk een verbod op roken in auto's waar kinderen aanwezig zijn, een verbod op tax-free verkoop van sigaretten en twee keer zo veel antirookcampagnes als nu.

Occupyers niet bestraft voor bezetten bank

Twintig Occupyers die in december een ING-filiaal in Amsterdam hebben bezet, gaan vrijuit. Hun advocaat Willem Jebbink maakte bezwaar tegen de dagvaarding, waarna de politierechter in Amsterdam ze dinsdag ontsloeg van rechtsvervolging.

Volgens de raadsman kon niet voldoende worden aangetoond dat het zijn cliënten waren die de bank bezet hielden. Er waren meerdere demonstranten in het gebouw en twintig daarvan werd aangehouden. Er kon echter niet bewezen worden dat zij daadwerkelijk de bank waren binnengedrongen, stelt Jebbink.

Het Openbaar Ministerie wilde dinsdagmiddag nog niet reageren op de beslissing van de rechtbank.

NOC*NSF wijst voordracht Boonstra voor Spelen af

Sportkoepel NOC*NSF heeft vandaag laten weten de voordracht van marathonloopster Miranda Boonstra voor deelname aan de Olympische Spelen komende zomer in Londen af te wijzen. Boonstra liep op 15 april tijdens de marathon van Rotterdam een marathontijd van 2.27.32, acht seconden boven de limiet van 2.27.24.

NOC*NSF gaf aan in haar besluit aan vast te willen houden aan de kwalificatie-eisen zoals die door NOC*NSF, na overleg met de Atletiekunie, zijn vastgesteld. "Het besluit is helder, we leggen ons daarbij neer. Het is jammer voor Miranda", aldus Peter Verlooy, technisch directeur van de Atletiekunie.

'Rutte woedend en sloeg met deuren'

VVD-premier Mark Rutte heeft zich tijdens de onderhandelingen in het Catshuis een stuk driftiger gedragen dan hoe relaxt en goedlachs hij buiten de poorten van het Catshuis deed. Dit vertelde de chef politiek van De Telegraaf Paul Jansen maandag in Pauw & Witteman.

"Rutte is flink van leer getrokken", onthult de journalist. "Als er dan met deuren gesmeten wordt of er wordt op hoge toon door de gang gebanjerd, dan kreeg je dat wel mee denk ik", zegt Jansen over zijn bronnen, waaronder het Catshuis-personeel.

Toen PVV-leider Geert Wilders op 27 maart voor het eerst bijna de stekker eruit wilde trekken, schijnt Rutte een woedeuitbarsting gehad te hebben. "Als jij dit doorzet Geert, dan ga ik je decimeren bij de verkiezingscampagne tot nul", zou Rutte gezegd hebben, waarbij Wilders lijkwit wegtrok.

Ook zou Wilders' adjudant Fleur Agema tijdens de onderhandelingen in huilen zijn uitgebarsten over een eigen bijdrage voor medicijnen. Desondanks werd zij door alle onderhandelaars, ook Wilders, niet serieus genomen op dit punt, aldus Jansen.

'Rutte woedend en sloeg met deuren'

Sijsling en Schoorel verder in Napels

Tennissers Igor Sijsling en Thomas Schoorel zijn dinsdag doorgedrongen tot de tweede ronde van het challengertoernooi in Napels. De als derde geplaatste Sijsling klopte thuisspeler Daniele Giorgini met tweemaal 6-4 op het Italiaanse gravel. De als zesde ingeschaalde Schoorel was met identieke setstanden de Fransman Romain Jouan de baas.

Bij de laatste zestien neemt Sijsling het op tegen Jonathan Dasnières de Veigy uit Frankrijk. Voor de Amsterdammer was de tweede ronde vorige week in Rome het eindstation, Schoorel werd daar in de eerste schifting uitgeschakeld. De volgende tegenstander van Schoorel komt uit de partij tussen de Tsjech Dusan Lojda en Mikhail Ledovskikh uit Rusland.

Ecclestone wil weer in Bahrein racen

Formule 1-baas Bernie Ecclestone ziet geen enkele reden om in de toekomst geen Grand Prix van Bahrein op de toekomstige kalender te hebben. De race was dit jaar omstreden vanwege alle onrust in het land, maar verliep op enkele kleine incidenten na zonder problemen.

"Ze leveren hier in Bahrein verschrikkelijk goed werk met het organiseren van de Grand Prix en belangstelling van deze regio in de sport is groeiende. Natuurlijk is er veel gezegd en geschreven over afgelopen race, wat het land veel publiciteit opleverde. En je weet wat ze zeggen: slechte publiciteit bestaat niet," zei Ecclestone over de race die vanaf 2004 op de kalender staat en vorig seizoen niet doorging.

Sony haalt wederom game offline vanwege hackers

Sony heeft voor de derde keer in korte tijd een game uit de PlayStation Store gehaald in de strijd tegen hackers. Na Everybody's Tennis en MotorStorm Arctic Edge is nu ook Super Collapse verwijderd omdat programmeerfouten in de spellen gebruikt werden om zelfgemaakte software op de PS Vita te zetten.

Dankzij de fouten in de spellen is het mogelijk de Vita Half-Byte loader te installeren, waardoor gamers klassieke Game Boy-, NES-, SNES-, N64- en Mega Drive-spellen kunnen spelen. De drie verwijderde games verschenen oorspronkelijk voor de PSP, maar zijn via de Store met terugwerkende kracht te spelen op de PlayStation Vita.

Het hacken van de Vita ligt gevoelig bij Sony. Bij de vorige draagbare spelcomputer van Sony, de PSP, was het gemakkelijk zelf games en software te installeren op de PSP. De spelcomputer ging wereldwijd 72 miljoen keer over de toonbank, maar de softwareverkoop bleef vaak achter.

Everybody's Tennis en MotorStorm Arctic Edge zijn na een korte afwezigheid weer online gezet. 


Sony haalt games offline vanwege hackers

Nog acht gewonden in ziekenhuis na treinongeluk

Maandag zijn nog twee slachtoffers van het treinongeluk in Amsterdam ontslagen uit het ziekenhuis. Hierdoor liggen nog acht gewonden in het ziekenhuis, meldt de gemeente Amsterdam dinsdag.

Alle passagiers die zich in een van de twee treinen bevonden krijgen deze week een brief van de GGD. Daarin staat dat ze contact op kunnen nemen met hun huisarts of de GGD als ze vragen hebben over psychische klachten. Over zes weken worden de passagiers opnieuw benaderd omdat psychische klachten ook later na een traumatische gebeurtenis kunnen gaan spelen.

Bij het ongeluk vielen meer dan honderd gewonden. Het ongeluk heeft één leven geëist. Een 68-jarige vrouw uit het oosten van het land bezweek zondag aan haar verwondingen.

'Alan Wake's American Nightmare naar Steam'

In het register van Steam zijn wederom bestanden gevonden die op een Alan Wake-game wijzen Het bestaan van de pc-versie van de originele Alan Wake werd vorig jaar ook al verraden door het register. Nu zijn er dus aanwijzingen dat de American Nightmare-spin-off ook naar Steam komt.

Alan Wake deed er bijna twee jaar over om de overstap te maken. Het ziet er naar uit dat de semi-sequel, die op 22 februari dit jaar zijn debuut maakte op XBLA, een stuk sneller het levenslicht op de pc zal zien.

Remedy heeft in het verleden aangegeven dat de pc-platform sowieso belangrijk voor ze is; “PC gaming is definitely part of our heritage”.


'Wilders zat in lose-lose situatie'

In de Catshuisonderhandelingen zat PVV-leider Geert Wilders in een lose-lose situatie. Dit zei opiniepeiler Maurice de Hond maandag in Pauw & Witteman. Als Wilders akkoord was gegaan met nog meer miljardenbezuinigingen zou de PVV slechts '12 tot 14 zetels' overhouden, aldus De Hond.

"Als Wilders deze overeenkomst had getekend, dan was dat een soort electoraal doodvonnis geweest", vertelt de opiniepeiler. Dit komt omdat de PVV-kiezers het liefst een links sociaal-economisch beleid willen hebben, en dat gaat maar moeilijk samen met veel bezuinigingen. Ook was Wilders bij een Catshuisakkoord overgeleverd aan 'de grillen van het CDA', zegt De Hond.


'Wilders zat in lose-lose situatie'

Crysis 3-gameplaybeelden schieten met scherp

Na een aantal teasers vangen we nu eindelijk glimpsen van Crysis 3-gameplay in deze nieuwe trailer. In de zwaar gemonteerde trailer zien we onder andere de nieuwe 'composite bow' in actie.

In Crysis 3 is hoofdpersoon Prophet op zoek naar wraak in een vernietigde New York, dat inmiddels meer weg heeft van een jungle. Prophet gebruikt daarvoor een vernieuwde Nanosuit en hij is ook niet vies van buitenaardse technlogie. Crysis 3 moet ergens in 2013 uitkomen.

Nieuwe Football Manager misschien niet op Android

Sports Interactive, de studio achter Football Manager Handheld, hoopt dat ze Android kunnen blijven ondersteunen. De game is twee weken geleden uitgekomen en is erg gewild onder piraten. Als het spel niet genoeg geld oplevert, komt er geen Football Manager meer naar Android.

Sports Interactive heeft enkele cijfers vrijgegeven voor Football Manager 2009. Hieruit blijkt dat het spel maar één op de vijf keer legaal was aangeschaft. Geverifiëerde cijfers zijn er nog niet voor Football Manager Handheld, wel denkt Sports Interactive dat het maar één op de negen keer legaal wordt gedownload.

Al deze piraten kosten Sports Interactive nog veel meer geld. "We moeten meer betalen voor servers als ze skins downloaden en meer uitgeven aan klantenservice en onderzoek om illegaal downloaden te voorkomen," vertelde Miles Jacobson, director van Sports Interactive. "Het spel heeft ons doel nog niet bereikt. Ik ben er zeker van dat dat over een tijdje wel zal lukken, maar het is teleurstellend om te zien dat mensen zoveel plezier hebben met ons spel, maar niet bereid zijn om ervoor te betalen.

Jacobson denkt ook niet dat illegaal downloaden uiteindelijk leidt tot meer verkopen. "Niet elk illegaal gedownload spel is een verlies, maar er is een percentage dat altijd wel leidt tot een verlies. Tien procent kan al een groot verschil uitmaken voor een kleine studio. Het is simpel. Een ontwikkelstudio is een bedrijf, en als zij geen geld verdienen gaan ze failliet."

Hij is dan ook niet erg blij met piraten. "Er zijn geen excuses voor piracy. Als iemand de prijs niet wil betalen, betaal het dan niet, maar speel het dan ook niet. Gamen is een vorm van entertainment, het is geen mensenrecht."

Max Payne 3 op de 360 komt op twee disks

Rockstar heeft via Twitter laten weten dat de 360-versie van Max Payne 3 op twee disks zal verschijnen. Op de eerste disk staat de de eerste helft van de singleplayer en de volledige multiplayer-modus en op de tweede disk staat de andere helft van de singleplayer.

Max Payne 3 staat gepland voor 18 mei op PlayStation 3 en Xbox 360. De pc-versie moet op 1 juni verschijnen.

Vacansoleil met acht nationaliteiten in Giro d'Italia

De Nederlandse wielerploeg Vacansoleil-DCM rijdt met een gemêleerd gezelschap de Ronde van Italië, die 5 mei begint in het Deense Herning. De ploeg van negen renners telt acht verschillende nationaliteiten. Martijn Keizer is de enige Nederlander.

De ploeg voor de Giro bestaat verder uit de Italianen Matteo Carrara en Mirko Selvaggi, de Oostenrijker Stefan Denifl, de Pool Tomasz Marczynski, de Oezbeek Sergej Lagoetin, de Fransman Romain Feillu, de Belg Thomas de Gendt en de Zweed Gustav Erik Larsson.

Keizer (23) reed vorig jaar met de Vuelta zijn eerste grote ronde.

Vacansoleil met acht nationaliteiten in Giro
Vacansoleil met acht nationaliteiten in Giro (Foto: ANP)

Pro Evolution Soccer richt zich op balaanname

In Pro Evolution Soccer 2013 kunnen gamers op verschillende manieren de bal aannemen. Het voetbalspel laat spelers de bal stil leggen, doortikken of de snelheid van de bal gebruiken om een verdediger te passeren.

Uitgever Konami heeft dinsdag aangekondigd dat de game in de herfst verschijnt voor de PlayStation 3, Xbox 360, pc, PlayStation 2, PSP, Nintendo 3DS en Nintendo Wii. Een PS Vita-versie ontbreekt.

De uitgever belooft ook dat gamers volledige controle hebben over de schoten en passes in het voetbalspel. Daarnaast moet de kunstmatige intelligentie zorgen voor realistische reacties van computergestuurde voetballers.

Toen FIFA 12 en Pro Evolution Soccer 2012 op de markt verschenen, voerde FIFA 12 de boventoon. Naar verluidt heeft het voetbalspel van Electronic Arts grofweg vijftien keer meer exemplaren verkocht dan de game van Konami. De aankondiging van Pro Evolution Soccer 2013 komt op dezelfde dag dat het concurrerende voetbalspel FIFA 12 wordt uitgebreid met een spelfunctie voor het Europees kampioenschap.


Pro Evolution Soccer richt zich op balaanname

Brinkman begint eigen partij

Hero Brinkman begint een eigen partij en doet mee aan de verkiezingen. Dat maakte Brinkman dinsdagmiddag bekend voorafgaand aan het debat over de val van het kabinet. "Ik heb definitief besloten om een eigen partij te gaan beginnen", zei hij. De burger staat centraal bij de voormalig PVV'er.

Hij bepleitte een kleine overheid waarbij de burger maximaal de ruimte krijgt. Door een kleinere overheid kunnen de belastingen worden verlaagd en krijgt de burger meer geld. Dat kan weer leiden tot meer economische groei waarmee de crisis kan worden overwonnen, denkt de oud-politieman.

De 47-jarige Brinkman stapte onlangs uit de PVV. Hij haalde dinsdag hard uit naar de partij van zijn voormalige fractieleider Geert Wilders, die zaterdag de gedoogcoalitie opblies. Zijn partij wordt 'compleet wat anders dan de PVV'. Die partij heeft een keer een kans gehad, en die is nu verkeken, zei hij.

Brinkman wil het stokje van de PVV 'gedeeltelijk' overnemen met een andere, redelijke toon. Geen partij die voortdurend aan belletjes trekt en wegloopt wanneer het een beetje moeilijk wordt, sneerde Brinkman.

De naam van zijn nieuwe partij maakt hij dinsdagavond bekend in het tv-programma Pauw & Witteman. Brinkman hoopt op 'zo veel mogelijk' zetels.

Hero BrinkmanHero Brinkman (Foto: Novum)

Automobilist schiet zwaan dood met geweer

Een 25-jarige man uit Stadskanaal heeft maandagmiddag vanuit zijn auto een zwaan doodgeschoten. Een getuige had gezien hoe een bestuurder een zwaan doodschoot aan de Dalweg in Wildervank, noteerde het kenteken en waarschuwde de politie.

Agenten hadden weinig moeite de man op te sporen. Hij bekende vrijwel direct dat hij de zwaan met zijn geweer had doodgeschoten. De man was in het bezit van een jachtakte maar had geen vergunning om de zwaan te doden.

De politie nam naast het kogelgeweer twee hagelgeweren en munitie in beslag. De Groninger moet zich op korte termijn melden op het politiebureau om een verklaring af te leggen.

Referendum Californië over doodstraf

De Amerikaanse staat Californië houdt tegelijk met de verkiezingen in november een referendum over de doodstraf. Als besloten wordt de doodstraf af te schaffen, worden de doodvonnissen van 725 veroordeelden omgezet in levenslange gevangenisstraf, zonder kans op invrijheidstelling. Levenslang wordt dan ook de zwaarste straf die aanklagers kunnen eisen.

Voorstanders van afschaffing zeggen dat dit tientallen miljoenen kan besparen, geld dat kan worden gebruikt voor het oplossen van zware misdrijven. "Ons systeem is failliet, kostbaar en zal altijd het risico van een vergissing in zich dragen", zegt Jeanne Woodford, voormalig directeur van de gevangenis van San Quentin.

Volgens het voorstel zullen de meeste levenslang gestraften in de gevangenis moeten werken om de kost te verdienen. Nu is het zo dat de meeste ter dood veroordeelden om veiligheidsredenen niet mogen werken.

Californië is een van de 34 Amerikaanse staten die de doodstraf nog kennen, al zijn er sinds 2006 geen doodvonnissen meer voltrokken.

Onderzoek in 2009 wees uit dat het in stand houden van de dodencellen en een systeem van speciale aanklagers en verdedigers voor zaken waarin de doodstraf kan worden uitgesproken Californië ongeveer 140 miljoen euro per jaar kost. Voorstanders van afschaffing onderstrepen de kostenbesparing in een tijd van noodzakelijke bezuinigingen. Onder hen zijn verscheidene prominente conservatieven en aanklagers - zelfs de man die in 1978 het voorstel om de doodstraf in te voeren opstelde. Zij stellen dat er te weinig doodvonnissen zijn voltrokken, tegen te hoge kosten.

"Mijn conclusie is dat de wet volkomen ineffectief is", zegt Gil Garcetti, voormalig officier van justitie in Los Angeles. "De meeste ter dood veroordeelden zullen een natuurlijke dood sterven."

Tegenstanders van afschaffing, zoals voormalig officier McGregor Scott, zeggen dat niet de wet, maar advocaten die 'lichtzinnig beroepszaken aanspannen' het probleem zijn. Ook federale rechters zouden zaken onnodig ophouden.


Referendum Californië over doodstraf (Foto: Novum)

School Harderwijk dicht na asbestvondst

Basisschool De Brug in Harderwijk is maandag voor twee weken gesloten nadat bij een controle asbest was gevonden. Dat meldt de overkoepelende stichting van christelijke basisscholen in Harderwijk VCO.

Het asbest werd gevonden in aftimmeringconstructies van verwarmingsradiatoren. VCO noemt het onwaarschijnlijk dat kinderen in contact zijn gekomen met de kankerverwekkende stof omdat die zich op drie meter hoogte bevindt. In de lucht werden geen asbestvezels gevonden.

De ouders zijn maandag op de hoogte gesteld. Omdat lesmateriaal niet meer uit de lokalen mocht worden gehaald hebben de leerlingen deze week vrij. Voor de kinderen die niet thuis kunnen blijven is opvang geregeld in de plaatselijke kerk. De school hoopt de maandag na de meivakantie haar deuren weer te openen.

Irene Moors genoot ervan om de bitch uit te hangen

Irene Moors vond het heerlijk om eens haar duistere kant naar boven te laten komen. De presentatrice sprak voor de nieuwste verfilming van het sprookje Sneeuwwitje de stem in van de boosaardige koningin en vond dat 'zo gaaf'.

"Ik ben blij dat iemand het nou eens een keer gezien heeft en dat ik het er ook eens uit kan laten komen", zegt Irene voor de camera van Novum Nieuws. "Het is zo gaaf om te doen, zo leuk om echt de bitch te zijn van het stuk. Deze kant kennen de mensen niet, maar ergens zit het toch in me."

In Sneeuwwitje, in de Verenigde Staten uitgebracht als Mirror Mirror, is Julia Roberts te zien als de boze koningin en Lily Collins in de titelrol. De stem van Sneeuwwitje werd ingesproken door Carice van Houten. De film draait vanaf woensdag in de Nederlandse bioscopen.


Irene Moors genoot ervan om de bitch uit te hangen (Foto: Novum)

Jessica Chastain sexy wetenschapper in Iron Man 3

Jessica Chastain gaat waarschijnlijk een sexy wetenschapper spelen in de superheldenfilm Iron Man 3. De bijrol was de actrice, die vorig jaar een Oscarnominatie kreeg voor The Help, al eerder aangeboden maar ze had toen vanwege andere filmprojecten geen tijd. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De 35-jarige Chastain moest de rol eerder weigeren omdat ze een overvolle agenda had door onder meer een rol in Zero Dark Thirty, een film over de jacht op Osama Bin Laden van regisseuse Kathryn Bigelow. De opnames voor die film zijn echter vervroegd.

Daarom heeft Chastain nu de handen vrij voor Iron Man 3, waarvan de opnames later dit jaar van start gaan. Ze doet in haar rol van sensuele wijsneus niet onder voor de briljante Tony Stark, Iron Mans alter ego gespeeld door Robert Downey Jr.

Naast Downey keren ook Gwyneth Paltrow en Don Cheadle terug. Paltrow speelt Starks assistent Pepper Potts. Cheadle kruipt in de rol van zijn goede vriend Lt. Col. James Rhodey, ook bekend als War Machine. Verder speelt Guy Pearce de rol van Dr. Aldrich Killian, een wetenschapper die het extreem dodelijke serum Extremis maakt. Ook Ben Kingsley zou een, nog onbekende, rol in de film hebben.

Over de plot is nog weinig bekend. Iron Man 3, onder regie van Shane Black, verschijnt over precies een jaar in de Nederlandse bioscopen.


Jessica Chastain sexy wetenschapper in Iron Man 3 (Foto: Novum)

Mel Gibson getipt als schurk in Machete Kills

Mel Gibson is in onderhandeling voor een rol in de actiefilm Machete Kills van Robert Rodriguez. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

In het vervolg op Machete uit 2010 moet de titelheld, wederom gespeeld door Danny Trejo, voor de Amerikaanse regering naar Mexico om een illegale wapenhandelaar op te sporen voordat die een raket kan lanceren. Welke rol Gibson zou spelen is onduidelijk, maar naar verluidt is hij gevraagd voor de rol van de wapenhandelaar.

Vorige maand circuleerden al enkele grote Hollywood-namen die mee zouden doen aan Machete Kills, onder wie Gibson en Michelle Williams. Of Willams ook een rol krijgt, is nog onbekend.

Rodriguez is van plan uiteindelijk een Machete-trilogie te maken. Het derde en laatste deel is simpelweg getiteld Machete Kills Again. Machete Kills moet volgend jaar in de bioscoop verschijnen.


Mel Gibson getipt als schurk in Machete Kills (Foto: Novum)

Rechtszaak afgeblazen na blunder justitie

Een zaak tegen overvallers bij de rechtbank in Rotterdam is dinsdag afgeblazen omdat justitie was vergeten de slachtoffers uit te nodigen. Beide verdachten zijn daardoor voorlopig op vrije voeten gekomen, zegt een woordvoerder van de rechtbank.

De twee mannen worden verdacht van een gewapende overval op het Rotterdamse Prinses Theater in mei vorig jaar. De overvallers dwongen de aanwezige personeelsleden op de grond te gaan liggen en gingen er vervolgens met de inhoud van de kassa vandoor.

Een van de verdachten was zelf werkzaam in het theater. Wanneer de zaak wordt hervat is niet duidelijk.

Koninginnedag mogelijk warm met stevige buien

Koninginnedag verloopt dit jaar mogelijk opnieuw warm en zonnig. De temperatuur kan maandag oplopen tot 20 graden. Wel kunnen er later op de dag stevige buien met onweer voorkomen, zegt een woordvoerder van weeronline.nl dinsdag.

De zegsman houdt nog wel een slag om de arm. Wanneer de grens van warme en koude lucht boven Nederland blijft hangen, wordt het waarschijnlijk bewolkt en regenachtig. Ook wordt het met 13 of 14 graden dan een stuk kouder.

Vorig jaar scheen op Koninginnedag vrijwel de hele dag de zon en was het met 20 graden warm. Volgens het KNMI biedt de feestdag van jaar tot jaar sterk wisselende weeromstandigheden, zowel winters als zomers.

De warmste Koninginnedag was tot nu toe in 1993, toen het op veel plaatsen 26 tot 28 graden werd. In 1970 kwam het kwik echter niet hoger dan 9 graden. Sinds Beatrix in 1980 koningin is geworden is Koninginnedag warmer geworden.

Liesveld fluit Twente - Ajax

Voetbalbond heeft scheidsrechter Richard Liesveld aangewezen voor de topper in de Eredivisie tussen FC Twente en Ajax. Dit duel staat voor komende zondag op het programma, net als de topper tussen AZ en Feyenoord die onder leiding zal staan van Eric Braamhaar.

De wedstrijden van komende zondag kunnen beslissend zijn in de titelstrijd. Mocht Ajax winnen in Enschede en AZ en Feyenoord punten verspelen dan zijn de Amsterdammers twee speelronden voor het einde kampioen. De ploeg van trainer Frank de Boer behaalt in dat geval net als vorig jaar de titel tegen Twente.

Chelsea gokt tegen Barcelona niet op gelijkspel

Chelsea-manager Roberto Di Matteo stuurt dinsdag tegen FC Barcelona zijn elftal het veld in met de opdracht te scoren. "Het is te moeilijk op een 0-0 te gokken", zegt hij op de website van zijn club. De Londenaren verdedigen dinsdagavond in het uitduel met FC Barcelona een 1-0 voorsprong.

Hoewel een 0-0 voor Chelsea voldoende is durft De Mateo er niet vanuit te gaan dat Barcelona niet scoort. "Uiteindelijk gaat Barcelona zijn kansen wel krijgen, dus we moeten proberen een doelpunt te maken. Dat zou ons een groter voordeel geven." Di Matteo geeft zijn team vijftig procent kans de finale van de Champions League te halen.

Didier Drogba kroonde zich vorige week tot matchwinner door het enige doelpunt te maken. De Ivoriaanse spits is fit genoeg om tegen Barcelona te spelen. Hij miste afgelopen weekeinde het duel met Arsenal vanwege een knieblessure.

Raul Meireles, Ashley Cole, Branislav Ivanovic en Ramires staan op scherp. Zij zijn wanneer zij een gele kaart ontvangen geschorst voor een mogelijke finale.


Chelsea gokt tegen Barcelona niet op gelijkspel (Foto: Novum)

'Turken en Marokkanen worden steeds Nederlandser'

Turkse en Marokkaanse Nederlanders van de tweede generatie lijken steeds meer op autochtone Nederlanders wat betreft normen en waarden. Wel blijven zij uit wantrouwen en druk van hun ouders de voorkeur geven aan sociale contacten met de eigen groep, wat integratie belemmert. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek door de universiteiten van Tilburg, Nijmegen en Oxford.

In Nederland geboren Turken en Marokkanen kijken vaker Nederlandse televisie, lezen meer boeken en doen vaker aan 'elitaire' sporten als hockey en tennis dan de eerste generatie. Maar ze groeien niet in alles naar de autochtone bevolking toe. Zo bezoeken ze minder vaak musea en theaters, blijven ze achter bij het lezen van kranten en maken ze minder gebruik van sociale media.

De verschillen tussen de eerste en tweede generatie Turkse en Marokkaanse Nederlanders worden juist groter. Dat komt volgens de onderzoekers onder meer door de conservatievere waarden die mensen uit armere landen hebben. De tweede generatie neemt de progressievere waarden en normen van een rijk land als Nederland meer over.

Turkse en Marokkaanse Nederlanders van de tweede generatie integreren weliswaar redelijk goed, maar trekken nog niet veel met autochtonen op. "Dat heeft niet alleen met eigen voorkeuren te maken, maar ook met de afwijzende houding van de autochtone bevolking", aldus de onderzoekers, die hieruit concluderen dat de integratie nog niet soepel verloopt.

De vier onderzoekers bevroegen in 2010 5312 Turkse en Marokkaanse Nederlanders en autochtonen tussen 15 en 45 jaar over hun sociale contacten, verenigingsdeelname, vrijetijdsbesteding, normen en waarden, levenstevredenheid en politieke voorkeuren.

Kommaneuken

Ik heb een hekel aan sex. Als een geweldige hunk, 29 jaar, donker haar en zongebruinde huid, zegt dat hij sex met mij wil, sijpelt alle lust via mijn grote teen de grond in. Ik kan het niet, het moet niet veel gekker worden. Maar als diezelfde hunk, 29 jaar, voorzichtig voorstelt om te gaan neuken, dan liggen zijn opengescheurde kleren al op de grond voor hij het bed kan raken. Want neuken, dat is seks. Op z’n Hollands met ks.

Boete voor man die kat in brand stak

Een 78-jarige Singaporees die de kat van zijn buren in brand stak omdat deze voor de deur van zijn appartement had gepoept, is veroordeeld tot een boete.

De man moet omgerekend 1825 euro boete betalen, alsmede 750 euro aan dierenartskosten. Zijn slachtoffer, de 7-jarige Ricco, heeft de brandaanslag overleefd. Het diertje heeft wel vier dagen in de ziekenboeg bij de dierenarts moeten doorbrengen en zit vol met littekens van de brandwonden.

T. Dekker traint met Nederlandse wielerselectie mee

De terugkeer van Thomas Dekker in het wielerpeloton is niet onopgemerkt gebleven. De Garmin-renner zette recentelijk goede prestaties neer, iets wat bondscoach Leo van Vliet opgevallen is. Hij nodigde de van een dopingschorsing teruggekeerde Nederlander dan ook uit voor een tweedaagse trainingsstage.

"Ik wil terug naar waar ik vandaan kom en dus heb ik die bevestiging nodig," zei Dekker die onlangs een etappe won in Circuit de la Sarthe tegen NUsport. "Hij belde trouwens laatst. Leo van Vliet nodigde me uit om na Luik twee dagen te trainen met de Nederlandse ploeg. Het was de eerste keer in drie jaar dat ik hem sprak."

De Garmin-renner voelt zich steeds beter en met name de zege in La Sarthe gaf hem een boost. "Het is natuurlijk niet een heel hoogstaande koers, maar je moet zo'n etappe maar wel even winnen. Het was maar eventjes, dat moment. Fietsgeluk, voor het eerst in bijna drie jaar," zei Dekker die hierna nog achttiende werd in de Amstel Gold Race. Een deel van het parcours van die race wordt later dit jaar gebruikt voor het wereldkampioenschap op de weg, waarvoor Dekker ook in beeld is.

'Zynga moet bekender dan Nike worden'

Mark Pincus, CEO van Zynga, wil dat Zynga bekender wordt dan Nike. "Het logo, de hond, moet herkenbaarder zijn dan de swoosh van Nike, en iets voor je betekenen," aldus Pincus op het USA TODAY Forum. Zynga is voornamelijk bekend van spelletjes zoals FarmVille.

"Ons logo is mijn hond Zynga. Ik wil dat wanneer mensen dat zien, ze weten dat het een social game is en dat je meer zult terugkrijgen voor de moeite die je in het spel steekt," vertelde Pincus. "Ik ben erg gericht op een positief rendement voor onze gebruikers. Als spelers vijftien minuten spelen hoop ik dat ze zich niet alleen hebben geamuseerd, maar ook dat wij de relaties in hun leven verbeterd hebben. Ik daag mijn teams uit om een spel te maken waardoor mensen tenminste een nieuw persoon per dag ontmoeten. En het werkt. Er zijn mensen die dankzij onze spelletjes trouwen."

Toen Pincus Zynga oprichtte, maakte hij wel enkele fouten. Hij gaf zijn team teveel vrijheid en noemde iedereen die in het begin bij het bedrijf kwam werken 'het oprichtersteam'. "Het is moeilijk om dingen 'af te pakken' van mensen, en om hun status te veranderen. In het begin was het oprichtersteam erg gemotiveerd, maar later ontstonden er vreemde ego's en voelden tenminste 30 of 40 mensen zich als de mede-oprichters van Zynga."

Pincus heeft van zijn fouten geleerd. Als laatste sprak hij ook over leiderschap. "Er is zoveel ambitie in de wereld, maar er zijn zo weinig leiders. Leiden is eng en riskant. Het betekent dat je je hand moet kunnen opsteken om te zeggen dat het bedrijf de verkeerde kant op gaat, en dan moet je het ook nog eens oplossen," vertelde hij. "Een paar maanden geleden hield ik een presentatie. Er was een 21-jarige ingenieur die mij constant onderbrak om vragen te stellen en mij uit te dagen met 'ik snap niet waarom Zynga dit doet' en 'dit is dom'. Ik heb hem aangenomen, hij was slim en ik had hem nodig."

Zynga logo

Ook Engelse sportpers vindt Van Persie de beste

Robin van Persie is ook door Engelse voetbaljournalisten uitgeroepen tot speler van het jaar in de Premier League. De spits van Arsenal werd zondag al door zijn collega-voetballers verkozen tot beste speler.

Van Persie, dit seizoen al goed voor 27 competitiedoelpunten voor Arsenal, krijgt de prijs begin mei uitgereikt tijdens een gala diner. De 28-jarige Rotterdammer werd door de sportpers verkozen boven Manchester United-sterren Wayne Rooney en Paul Scholes. Fulham-speler Clint Dempsey eindigde als vierde.

De prestigieuze award wordt al sinds 1948 uitgereikt. In het verleden werden Frans Thijssen (1981) en Dennis Bergkamp (1998) door de Engelse pers uitgeroepen tot beste speler van de hoogste Engelse divisie.


Ook Engelse sportpers vindt Van Persie de beste (Foto: Novum)

Politie bevrijdt ontvoerde vrouw in Eindhoven

De politie heeft dinsdagochtend in Eindhoven een gegijzelde vrouw bevrijd. De 20-jarige vrouw uit Weert was ontvoerd door twee 23-jarige mannen uit Haarlem, meldt de politie.

De auto waar de vrouw met drie andere vrouwen in zat werd rond 04.45 uur klemgereden op het Stationsplein. De mannen zouden haar toen met een op een vuurwapen lijkend voorwerp hebben gedwongen bij hen in de auto te stappen.

Toen de mannen wegreden, waarschuwden de achtergebleven vrouwen de politie. Die hield de auto met de verdachten en het slachtoffer aan bij de Vestdijktunnel. In de auto vond de politie het voorwerp waarmee de gegijzelde vrouw was bedreigd. De verdachten zijn in een cel gezet. Niemand raakte gewond.

Kritiek Raad van State op aanscherpen ziektewet

De Raad van State is kritisch over het aanscherpen van de ziektewet voor uitzendkrachten en tijdelijke werknemers. Het hoogste adviesorgaan van de regering twijfelt over de effectiviteit van het voorstel, blijkt uit een dinsdag gepubliceerd advies.

Het demissionaire kabinet ging vrijdag akkoord met de aanscherping van de wet. Hierdoor wordt de hoogte en uitkering voor uitzendkrachten en tijdelijke werknemers voortaan afhankelijk van het aantal jaren dat iemand heeft gewerkt. Ook worden werkgevers geprikkeld om zieke werknemers sneller weer aan het werk te krijgen door een lagere premie in het vooruitzicht te stellen.

De Raad van State wijst er op dat tijdelijke werknemers en uitzendkrachten geen werkgever hebben, terwijl deze juist een belangrijke rol speelt bij de re-integratie van vaste werknemers. De oplossing voor het relatief hoge ziekteverzuim van tijdelijke werknemers moet daarom worden gezocht in een intensieve begeleiding bij de re-integratie door uitkeringsinstantie UWV, meent het adviesorgaan.

Het hoge ziekteverzuim wordt ook veroorzaakt door de groei van het aantal flexwerkers en in feite is er sprake van een 'relatieve daling' van het ziekteverzuim, aldus de Raad van State. Het adviesorgaan twijfelt niet alleen over de effectiviteit van de voorgestelde maatregelen, maar wijst ook op een 'mogelijke verdere tweedeling' tussen tijdelijke en vaste werknemers als de plannen worden uitgevoerd.

Het kabinet zou het wetsvoorstel daarom moeten heroverwegen. Overigens is het nog maar de vraag of de Kamer de wet zal behandelen. Door de val kabinet kan het parlement de wet als controversieel bestempelen waardoor de plannen in de ijskast belanden.

PvdA-leider Samsom: verkiezingen in september

De PvdA houdt niet langer vast aan verkiezingen voor de zomer en pleit nu voor een stembusgang na de zomervakanties. Daarmee is het vrijwel zeker dat de verkiezingen in september worden gehouden. Meest genoemde datum is 5 september.

PvdA-leider Diederik Samsom meldde zijn nieuwe standpunt dinsdag aan het ANP. Hij wil een gebaar maken naar de partijen die maandag fel tegen voorstellen waren voor een stembusgang op 27 juni. VVD, PvdA en SP (samen 76 zetels in de Kamer) hadden dat voorgesteld, wat tot woedende reacties leidde bij een aantal andere partijen. Nu is een Kamermeerderheid dus voor verkiezingen na de zomer.

Tegenover het ANP zegt Samsom: "Gisteren leidde een verschil van opvatting over wat de beste datum voor verkiezingen zou zijn, tot een afzichtelijk schouwspel. De Partij van de Arbeid is nog steeds van mening dat het verstandig en verantwoord is om verkiezingen voor de zomer te houden. Om daarmee de periode van impasse zo kort mogelijk te houden. Maar het laatste dat mijn fractie zou willen is dat we de moeilijke periode die voor ons ligt, beginnen met een valse start over de verkiezingsdatum. Laten we dus de handen ineen slaan. We houden verkiezingen begin september en vragen het demissionaire kabinet die te organiseren. Nederland moet verder. Er is al te veel tijd vermorst."

PvdA-leider Samsom: verkiezingen in september
PvdA-leider Samsom: verkiezingen in september (Foto: ANP)

Boete voor De Graafschap iets verlaagd

De Graafschap heeft een lagere straf gekregen voor de afgelasting van het duel met FC Twente in februari. De Doetinchemmers moeten nog 7500 euro betalen, 2500 euro minder dan de tuchtcommissie van de KNVB had opgelegd. Dat meldt de Eredivisieclub op zijn website.

De Graafschap werd bestraft voor het niet op orde hebben van het veld tegen Twente. De veldverwarming in de Vijverberg bleek niet opgewassen tegen de strenge vorst.

De voorwaardelijke boete van De Graafschap ging in hoger beroep wel omhoog met 2500 euro. Mocht er in de komende twee jaar weer een wedstrijd worden afgelast door een onbespeelbaar veld, dient 12.500 euro te worden overgemaakt.

Dead Space-schrijver heeft spijt van beledigen Gears of War

Chuck Beaver, de schrijver van het verhaal voor Dead Space, heeft spijt van zijn uitlatingen over Gears of War. In een interview op het EA-blog schreef hij dat de reeks 'letterlijk het slechtste script ooit in games' heeft, en dat het 'een afschuwelijke, vreselijke overtreding van richtlijnen voor verhalen' is.

EA heeft het interview ondertussen verwijderd, en Beaver heeft een bericht naar IGN gestuurd waarin hij verklaarde dat zijn woorden uit hun verband zijn getrokken. Daarnaast vertelde hij ook dat hij de serie fantastisch vond.

"Het is een epische serie met een leidende rol voor de industrie op gebied van spelerservaringen en technieken," schrijft Beaver. "De reeks verdient het om als topper te worden beschouwd. Aan de grote fanbase en hoge verkopen is te zien dat het een succesvolle serie is. De industrie heeft veel te danken aan Epics bijdragen, zij blijven ons continu inspireren."

VN willen 2,4 miljard voor strijd tegen malaria

De Verenigde Naties willen 2,4 miljard euro voor de strijd tegen malaria. Met het geld hopen de VN in 2015 het doel te hebben bereikt van 'bijna nul' doden als gevolg van malaria. Dat heeft Ray Chambers, speciale VN-gezant voor malaria, dinsdag gezegd.

Volgens Chambers is er veel vooruitgang geboekt bij het terugdringen van het aantal malariadoden, onder andere door de inzet van muskietennetten, medicijnen en insecticiden. Uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat in 2010 het aantal doden als gevolg van malaria is afgenomen met een derde. Sindsdien zijn er 160 miljoen muskietennetten uitgedeeld, waardoor dat cijfer naar verwachting nog lager wordt. De afgelopen jaren is er volgens Chambers meer dan 4,5 miljard euro voor de strijd tegen malaria opgehaald.

De Belgische prinses Astrid die zich inzet voor het terugdringen van malaria, zei op een persconferentie in aanloop naar Wereldmalariadag, woensdag, dat 90 procent van de malariabesmettingen in Afrika plaatsheeft. "Elke dag ontmoet ik patiënten en mijn belangrijkste boodschap is: malaria is te voorkomen en te behandelen. Voor preventie en behandelingen is echter veel tijd en geld nodig."

Artsen wassen handen niet vaak genoeg

Dokters en verpleegkundigen wassen hun handen niet vaak genoeg. Daardoor vergroten ze de kans op ziekenhuisinfecties. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van Vicki Erasmus van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, waar zij woensdag op promoveert.

Slechts een op de vijf momenten dat de handen moeten worden gewassen wordt dat ook daadwerkelijk gedaan. "Ziekenhuisinfecties vormen een gevaar voor de volksgezondheid", licht de onderzoekster toe. "Een deel van die infecties is te voorkomen door het strikt naleven van de hygiënevoorschriften."

Het niet volgen van de richtlijnen is volgens Erasmus vooral gewoontegedrag. Ook volgt het ziekenhuispersoneel vaak gedrag van collega's. "Daarnaast is het soms lastig om de richtlijnen te volgen door bijvoorbeeld onhandig ingerichte kamers." De onderzoekster stelt voor meer aandacht te besteden aan handhygiëne en het simpeler te maken om handen te wassen.

Politie legt beslag op 25 auto's bij controle A7

Bij een controle langs de A7 bij Joure is maandag beslag gelegd op 25 auto's. Zeven daarvan zijn direct ingenomen en weggesleept. In totaal 28 automobilisten hadden nog een boete openstaan van bij elkaar 390 duizend euro, meldt de politie dinsdag.

Bij de ruim negen uur durende controle werd samengewerkt met de Belastingdienst. Er werden 5162 auto's gecontroleerd en zes bekeuringen uitgedeeld voor onder meer gladde banden en het ontbreken van APK.

ANWB verwacht uittocht door meivakantie

Het verkeer moet donderdag en vrijdag rekening houden met extra drukte in de avondspits. De ANWB verwacht dat door het begin van de meivakantie veel vakantieverkeer de weg op gaat.

De drukte begint vrijdag vermoedelijk al rond het middaguur. Vooral op de A1, A12, A28 en A50 wordt het dringen, waarschuwt de ANWB. In totaal gaan 1,8 miljoen Nederlanders op vakantie. Daarvan blijft iets meer dan de helft in eigen land. Frankrijk is daarnaast het favoriete vakantieland, gevolgd door Duitsland en België.

Door de viering van Koninginnedag moeten automobilisten maandag ook rekening houden met verkeershinder. Zo is het centrum van Amsterdam en Utrecht onbereikbaar met de auto net als Rhenen en Veenendaal, waar de koninklijke familie de dag doorbrengt.

Buitenlandse vakantiegangers kunnen op 1 mei, de Dag van de Arbeid volle wegen verwachten. Voor de meeste Belgen, Fransen en Duitsers is dat een nationale feestdag.

Robert Bowling richt ontwikkelstudio Robotoki op

Robert Bowling heeft een nieuwe ontwikkelstudio opgericht met de naam Robotoki. Bowling verliet in maart Infinity Ward en Activision. Met zijn nieuwe studio wil hij zich richten op 'ervaringen die platforms en genres overstijgen'.

Robotoki's eerste game zal uitkomen op pc, consoles en mobiele apparaten. "Hoe spelers het spel ervaren zal uniek zijn voor elk platform waarop het spel uitkomt. De ervaring op een mobiel apparaat moet anders zijn dan die op de pc," vertelde Bowling. "Onze focus ligt op het creëren van een ervaring die niet alleen singleplayer, co-op of multiplayer is. Het is een samensmelting van de beste aspecten van die drie dingen."

Bowling zoekt op dit moment nog personeel.

Skunk Anansie in november naar Nederland

Skunk Anansie komt naar Nederland. De Britse band staat op 25 november in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat maakte concertorganisator Mojo dinsdag bekend.

Het bezoek aan Nederland is onderdeel van een Europese tournee die volgt op de vijfde studioplaat van Skunk Anansie, die in september uitkomt. De kaartverkoop voor het Amsterdamse concert gaat vrijdagochtend van start.

De band van voorvrouw 'Skin' ging in 2001 uit elkaar en kwam in 2009 weer samen. De band heeft vier studioalbums uitgebracht en is bekend van hits als Hedonism (Just Because You Feel Good), Weak en Secretly.


Skunk Anansie komt naar Amsterdam

Ferrari wil in Spanje grote stap voorwaarts maken

Het Formule 1-seizoen 2012 verloopt nog niet zoals Ferrari gehoopt had. Coureur Fernando Alonso won de Grand Prix van Maleisië, maar de Italianen weten dat de bolide veel snelheid en tractie tekort komt. Daarom zal er in Spanje een grote update voor de F2012 geïntroduceerd worden.

"De eerste vier races van het seizoen stonden voor ons in het teken van het beperken van de schade. Maar als we dit jaar nog om de titel willen meedoen, zullen we nu een grote stap voorwaarts moeten zetten ten opzichte van de anderen. We zijn op alle fronten hard aan het werk om dat voor elkaar te krijgen en ik hoop dat we snel de eerste resultaten van onze inspanningen zullen zien. Het wordt echter niet gemakkelijk. De concurrentie is erg sterk en zal de komende weken ongetwijfeld ook progressie boeken. We zullen ons huiswerk beter moeten zien te doen dan zij," zei technisch directeur Pat Fry na de race in Bahrein.

In dat land werd Alonso zevende en Felipe Massa negende. "Dit resultaat is representatief voor hoe we er nu voor staan. We kunnen er niet tevreden mee zijn, maar we wisten van tevoren dat de eerste races niet eenvoudig zouden worden. De start van de race en de eerste ronde waren onze beste kans om nog wat plekjes goed te maken en beide coureurs zijn daar ook in geslaagd. Daarna hadden Fernando en Felipe een redelijk normale race. Ik denk dat we niet veel dingen anders hadden kunnen doen met de strategie."

Gelukkig voor Ferrari zit er nu een gat van drie weken tussen de Grand Prix van Bahrein en die van Spanje. Tussendoor zal er begin mei nog drie dagen getest kunnen worden op Mugello waarbij nieuwe onderdelen voor Spanje alvast aan de tand kunnen worden gevoeld.

Einde seizoen voor Roda-speler De Beule

Roda JC moet het de rest van het seizoen stellen zonder Davy de Beule. De Belgische middenvelder heeft vrijdag in het duel met NAC Breda zijn jukbeen op meerdere plaatsen gebroken. De Beule wordt dinsdag geopereerd. Mocht Roda zich plaatsen, dan mist hij ook de play-offs om Europees voetbal.

De Beule kwam afgelopen zomer over van de Belgische eersteklasser KV Kortrijk. Hij speelde dit seizoen 27 wedstrijden voor de Limburgers en scoorde daarin vier doelpunten.

Filmversie Zeeslag lokt meeste bioscoopbezoekers

Battleship heeft de afgelopen dagen de meeste Nederlanders naar de bioscopen getrokken. De film, die is gebaseerd op het bordspel Zeeslag, stoot daarmee American Pie: Reunion van de troon.

Ook Titanic 3D en The Hunger Games moeten plaatsmaken voor Battleship, die vanaf afgelopen donderdag in de bioscopen te zien is. Beide films zakken een plek en staan respectievelijk op drie en vier. De horrorfilm The Cabin in the Woods verovert de vijfde plaats.

Battleship doet het niet alleen in Nederland goed, de actiefilm van regisseur Peter Berg is internationaal de best bezochte film. In de Verenigde Staten stonden de meeste mensen in de rij voor de komedie Think Like a Man. Battleship, waarin Rihanna haar filmdebuut maakt, is pas volgende maand in de Amerikaanse bioscopen te zien.

Jan Kooijman geïntimideerd door Van Ammelrooy

Jan Kooijman moest even slikken toen hij hoorde dat hij voor zijn filmdebuut scènes speelt met Willeke van Ammelrooy. De ervaren actrice speelt in Verliefd op Ibiza de oma van stervoetballer Kevin, het personage van de voormalige Goede Tijden, Slechte Tijden-acteur.

"Toen ik hoorde dat mijn filmdebuut naast haar zou zijn, vroeg ik me af of ik nog wel durfde te spelen", geeft hij vandaag toe in De Telegraaf. "Zij is zo ontzettend goed en ervaren in acteren."

De 31-jarige Kooijman redt zich dusver echter uitstekend. "We zijn al druk aan het repeteren en het gaat goed, ik hoop dat ik veel van haar mag leren", zegt hij. In Verliefd op Ibiza jagen verschillende Nederlandse stellen hun geluk na op het bekende Spaanse vakantie-eiland. De opnames starten in mei.

Gesink vertrekt naar Californië

Wielrenner Robert Gesink heeft een rustperiode van één week ingelast. De Rabobank-renner zal daarna in Californië een trainingsstage van twaalf dagen af gaan werken in de aanloop naar de Ronde van Californië die op 13 mei van start zal gaan.

"Nadat hij ziek de Ronde van het Baskenland moest verlaten, hebben we Californië in zijn programma opgenomen. Robert heeft die wedstrijddagen nog nodig. Daarbij zitten in die ronde een aantal etappes die hem goed liggen. Het is ook belangrijk dat hij in de aanloop naar de Tour de France een uitslag neerzet," zei Rabobank-coach Louis Delahaije.

De Nederlandse renner hield een goed gevoel aan de heuvelklassiekers over. "Voor de klassiekers was Robert voor mij nog een groot vraagteken. We wisten voor de winter al dat het halen van de klassiekers met zijn dubbele beenbreuk een hele uitdaging ging worden. Robert is er in geslaagd om alle drie die wedstrijden uit te rijden. Het kon helemaal niks worden of top tien."

In de Amstel Gold Race haakte Gesink op twintig kilometer voor de streep op de Fromberg af en in de Waalse Pijl zat hij door gebrek aan zelfvertrouwen te ver achteraan bij de Muur van Huy. "Anders had hij daar top vijftien gereden. In Luik was Robert echt op. Hij is toe aan een mentale stop. Hou er rekening mee dat hij vanaf september aan het revalideren is. Ik denk dat hij opnieuw een belangrijke stap heeft gezet."

Lindsay Lohan tekent voor Elizabeth Taylor

Lindsay Lohan heeft gisteren bevestigd dat ze Elizabeth Taylor gaat spelen in de tv-film Liz and Dick. "Ik voel me erg vereerd dat ik ben gevraagd voor de rol", verklaart de actrice aan het Amerikaanse entertainmentblad The Hollywood Reporter.

Geruchten dat Lohan in de huid zou kruipen van de vorig jaar overleden actrice, zongen al langer rond. De 25-jarige Lohan heeft veel respect voor Elizabeth Taylor. "Ze was niet alleen een geweldige actrice, maar ook een prachtige vrouw."

Liz and Dick wordt geproduceerd door Larry Thompson, die al eerder met Lohan samenwerkte. Thompson is blij dat Lindsay de rol gaat spelen. "Ze is een zeldzame actrice die het talent heeft om de schoonheid en geest van zo'n icoon neer te zetten." De productie voor de film start in juni.

Lohan brak in 1998 op 12-jarige leeftijd door dankzij de Disney-film The Parent Trap. Ook scoorde ze met films als Freaky Friday en Mean Girls. Haar laatste grote filmsucces is Herbie: Fully Loaded uit 2005. Na een arrestatie wegens rijden onder invloed in 2007 heeft de actrice jarenlang problemen met justitie gehad. De laatste tijd probeert Lindsay weer aan de weg te timmeren als actrice.

Rangers mogen jaar lang geen nieuwe spelers halen

Het bijna failliete Glasgow Rangers mag een jaar lang geen nieuwe spelers vastleggen. De 54-voudig landskampioen kreeg die straf van de Schotse voetbalbond. Glasgow zou het voetbal in diskrediet hebben gebracht en kreeg bovendien een boete van 160 duizend pond, omgerekend bijna 195 duizend euro.

Glasgow staat sinds februari onder curatele. De club zit diep in de schulden en bovendien dreigt een naheffing van zo'n negentig miljoen euro.

"Dit ondermijnt onze pogingen om de club opnieuw op te bouwen", laat curator Paul Clark weten op de website van de club. De Rangers vrezen dat mogelijke kopers zich af laten schrikken door de sanctie.

Bejeweled 3 ook op PSN

Bejeweled 3 komt naar PSN, dat wist Popcap te bevestigen op het US PS blog. De game staat voor later vandaag geplanned, Bejeweled 3 heeft twintig badges en twaalf trophies. Over de prijs van de game is nog niets bekendgemaakt.

De game heeft acht gamemodes, Popcap heeft vier van de acht gamemodes vrijgegeven de restrerende vier gamemodes blijven nog geheim. De vrijgegeven modes zijn: Classic, Quest, Zen en Lightning. Classic is de standaard variant, Quest heeft veertig levels die moeten worden voltooid op een role-playing-game manier, Zen mode is voor de mensen die rustig de tijd willen nemen en waarin je niet kunt verliezen, en als laatste Lightning, wat compleet het tegen overgestelde is van Zen want daarin moet je zo snel mogelijk zoveel mogelijk punten behalen.

Bejeweled 3

Winst KPN halveert

Telecombedrijf KPN heeft in de eerste drie maanden van dit jaar zijn winst met ruim de helft zien dalen. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend. Oorzaak is het veranderende gedrag van consumenten. Die maken steeds meer gebruik van sociale media en applicaties als Whatsapp om te communiceren, ten koste van bellen en sms'en. Daardoor nemen de inkomsten van KPN af.

De nettowinst voor KPN kwam in de eerste drie maanden van 2012 uit op 288 miljoen euro, 51 procent minder dan de 591 miljoen euro die het bedrijf boekte in het eerste kwartaal van vorig jaar. De winst daalde onder meer zo sterk vanwege een eenmalige belastingbate van 150 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2011. De omzet van KPN daalde in het eerste kwartaal minder sterk, met 1,4 procent naar 3,19 miljard euro, van 3,24 miljard in dezelfde periode in 2011.

Daarnaast meldt KPN dat het zijn reorganisatie in 2013 wil afronden, twee jaar eerder dan gepland. Bij de reorganisatie worden vier- tot vijfduizend banen geschrapt. Een van de andere bezuinigingen die het bedrijf op de rol heeft staan, is een besparing van de kosten van het hoofdkantoor met dertig tot veertig procent volgend jaar.

KPN maakte verder bekend zijn investeringsprogramma te versnellen. Het bedrijf pleegt investeringen ter waarde van ruim twee miljard euro in onder meer zijn vaste en mobiele netwerken. Door het versnelde investeringsprogramma verwacht het bedrijf betere prestaties van zijn Nederlandse telecomactiviteiten in de tweede helft van het jaar.

In het buitenland boekte KPN overigens wel goede resultaten met zijn mobiele activiteiten. In Duitsland en België groeide de omzet met respectievelijk 4,2 en 11 procent. KPN had eind maart 23,1 miljoen klanten in Duitsland en 4,3 miljoen in België.


Winst KPN halveert (Foto: Novum)

'Megan Fox is zwanger'

Megan Fox is in verwachting van haar eerste kind. Dat vertelt een ingewijde aan de Amerikaanse entertainmentzender E!.

Fox stapte in 2010 in het huwelijksbootje met voormalig Beverly Hills, 90210-acteur Brian Austin Green.

Eerder liet Fox al weten dat ze graag kinderen wil hebben. "Ik ben altijd dol geweest op kinderen", zei de 25-jarige actrice tegen het Amerikaanse blad People. "Ik was een goede oppas en was altijd gek op baby's. Ik kan me goed met kinderen identificeren."

De 38-jarige Austin Green heeft al een 10-jarige zoon uit een eerdere relatie. Green en Fox zijn sinds 2004 samen.

FNV: vervolging machiniste staat niet vast

Het staat niet vast dat de machiniste die zaterdag in Amsterdam door een rood sein reed en frontaal op een sneltrein botste strafrechtelijk wordt vervolgd. FNV Bondgenoten heeft het Openbaar Ministerie in oktober gevraagd machinisten die door rood rijden niet langer te vervolgen. "Het OM lijkt geneigd daarin mee te gaan", zegt bestuurder Roel Berghuis dinsdag.

De bond wees er in oktober op dat machinisten incidenten veilig moeten kunnen melden zonder dat ze zelf meteen in staat van beschuldiging worden gesteld. "Er is geen machinist die het in zijn hoofd haalt om expres door rood te rijden", legt Berghuis uit. "Als het gebeurt, moet er meer aan de hand zijn. De situatie kan bijvoorbeeld onoverzichtelijk zijn."

Het is volgens hem beter eerst de onderzoeken af te wachten en dan te besluiten of een machinist moet worden vervolgd. "Het is van belang na te gaan wat er misgaat als een machinist door rood rijdt. We moeten hiervan leren voor de toekomst." Vervolging zou het leren en verbeteren in de weg staan.

Bij het ongeluk vielen 42 zwaargewonden en 75 lichtgewonden. Achttien slachtoffers werden in een ziekenhuis opgenomen. Zondag overleed een 68-jarige vrouw uit het oosten van het land aan haar verwondingen. Maandag lagen nog tien slachtoffers in het ziekenhuis.

Guild Wars 2 krijgt jarenlang content

Guild Wars 2-fanaten kunnen uitkijken naar de komende jaren: ArenaNet, het meesterbrein achter de populaire MMO, heeft vandaag onthuld grote plannen te hebben voor het spel! Dit zal resulteren in jaren aan content.

Senior vice president Randall Price heeft in een recentelijk interview met Eurogamer laten weten dat de toekomst van het opkomende Guild Wars 2 rooskleurig is. "We hebben genoeg plannen om jarenlang nieuwe content te produceren voor het spel. Het is nog behoorlijk veel werk,  maar elke maand wordt er druk aan gewerkt. We lanceren een service, daarbij leveren we niet iets af om er direct klaar mee te zijn. We hebben jaren van leuke ontwikkelingen voor ons.", aldus Price.

Guild Wars 2 is een mmorpg waar geen maandelijkse kosten aan verbonden zitten. Het spel is momenteel in bèta. Mensen die het spel nu al bestellen krijgen toegang tot de speciale testweekenden, waarvan er eentje aankomend weekend plaatsvindt. 

'Vestia-verdachte gaf villa aan vrouw'

De van corruptie verdachte bemiddelaar bij de derivatenaankopen door Vestia, Arjan G., heeft ervoor gezorgd dat zijn kapitale villa in Blaricum volledig eigendom is van zijn vrouw. Daardoor is de woning beschermd tegen schuldeisers. Dat schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag.

De overdracht van de villa vond volgens de krant anderhalf jaar geleden plaats. Arjan G. zorgde er toen ook meteen voor dat de hypotheeklening van anderhalf miljoen euro direct werd afbetaald. Afgelopen zomer heeft G. nog eens 2,3 miljoen euro aan 'liquide middelen' uit zijn eigen vennootschap getrokken.

De transacties vonden plaats in een periode waarin het aantal derivatencontracten van Vestia sterk toenam. Het is dus aan te nemen dat G. in die tijd ook substantiële bedragen aan provisie ontving voor het bij elkaar brengen van Vestia en banken als Deutsche Bank en ABN Amro.

G. trad eerder deze maand naar buiten als klokkenluider in de zaak rond de Vestia-fraude. Het lijkt er nu echter op dat hij eerst zijn geld in veiligheid heeft gebracht, voor hij naar het OM stapte om de zaak aan te kaarten, concludeert de krant.

Grand Prix van Frankrijk terug in 2013

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft in L'Équipe bevestigd dat de Grand Prix van Frankrijk vanaf 2013 weer op de Formule 1-kalender zal staan. De race zal worden verreden op het door Ecclestone gerunde Paul Ricard en zal waarschijnlijk afgewisseld worden met de Grand Prix van België.

"De deal is rond. We hebben afgelopen dinsdag een financieel akkoord bereikt met de Franse minister van Sport, David Doulliet. We bespreken nu nog enkele financiële details rondom de race," zei Ecclestone die bevestigt dat het nu nog om een mondelinge overeenkomst gaat. "Wat mij betreft tekenen wij het contract meteen, het is aan de Fransen."

Heidebrand Radio Kootwijk aangestoken

De grote heidebrand die op 1 april woedde bij de Gelderse plaats Radio Kootwijk is aangestoken. Dat vermoedt de politie, die dinsdag getuigen vraagt eventuele foto's of filmpjes die ze hebben gemaakt aan te leveren.

De brand werd aan het eind van de ochtend ontdekt en verwoestte ongeveer honderd hectare heidegebied. De brandweer zette groot materieel in en had de brand na enkele uren onder controle.

Beelden kunnen worden aangeleverd via nationale-recherche.nl.

Bomaanslag op automobilist in Koog aan de Zaan

Een automobilist in Koog aan de Zaan was dinsdagochtend het doelwit van een bomaanslag. Kort nadat hij zijn auto had gestart en wegreed, ontplofte een explosief dat aan de achterkant onder zijn auto hing. "Het ging om een ontzettende knal, maar de man raakte niet gewond", meldt de politie.

Door de explosie raakten rond 06.30 uur naast de auto van de bestuurder meerdere geparkeerde auto's op de Mosakker beschadigd. Het gaat volgens een woordvoerder voornamelijk om lekke banden en gesprongen ruiten.

In de buurt van de auto vonden agenten resten van een explosief. De man is naar het politiebureau gebracht om aangifte te doen. De politie kon nog niet zeggen om wie het gaat en of hij een bekende van de politie is.

[NBA] 76ers naar play-offs, Spurs beste van het westen

Philadelphia 76ers heeft zich maandagavond geplaatst voor de play-offs in de NBA. De sixers waren met 105-87 te sterk voor New Jersey Nets en pakten het laatste ticket in de Eastern Conference. Thaddeus Young, Jrue Holiday en Elton Brand maakten elk vijftien punten voor de bezoekers, MarShon Brooks was topscorer bij New Jersey met achttien punten.

San Antonio Spurs verzekerde zich van de eerste plaats in de Western Conference. De Spurs waren Portland Trail Blazers de baas met 124-89 en gaan als een van de favorieten naar de play-offs. Tim Duncan en Daniel Green namen voor eigen publiek ieder achttien punten voor hun rekening.

Charlotte Bobcats liep bij Washington Wizards tegen de 21e nederlaag op rij aan. De formatie uit North Carolina ging met 101-73 onderuit. Als Charlotte ook zijn laatste twee duels verliest, dan blijft het steken op slechts zeven zeges. Dat zou een negatief record zijn in de Amerikaanse basketballcompetitie.

Overige uitslagen NBA
Milwaukee - Toronto 92-86
Indiana - Detroit 103-97
Memphis - Clevelad 109-101


76ers naar play-offs, Spurs beste van het westen (Foto: Novum)

China straft voormalige dorpsbestuurders

De Chinese autoriteiten hebben voormalige bestuurders van het dorp Wukan bestraft. Het dorp kwam vorig jaar in het nieuws doordat bewoners in opstand kwamen tegen bestuurders die collectieve grond aan projectontwikkelaars hadden verkocht.

Het voormalige hoofd van de Communistische Partij in Wukan en de voormalige voorzitter van het dorpscomité zijn allebei geroyeerd. Beiden moeten bovendien omgerekend 34 duizend euro aan illegale winsten terugbetalen, meldde het staatspersbureau Xinhua maandagavond. Twaalf andere bestuurders zijn eveneens gestraft, maar daar werden verder geen bijzonderheden over gemeld.

De illegale grondverkopen en onteigeningen leidden tot felle protesten, helemaal toen leiders van het protest werden opgepakt. Woedende dorpsbewoners verjoegen de bestuurders en hielden stand toen de politie op hen af werd gestuurd.

Aan de protesten kwam pas een einde toen de provinciale autoriteiten tussenbeide kwamen en enkele eisen van de demonstranten inwilligden. Bij verkiezingen in maart werden twee leiders van de protesten tot nieuwe bestuurders gekozen. Het democratische experiment is tot Wukan beperkt gebleven, hoewel soortgelijke problemen ook in tal van andere plaatsen in China spelen.

Sniper Elite V2-demo op Steam

Xbox 360 en PlayStation 3 hebben hem al een tijdje, maar nu is de demo van Sniper Elite V2 ook beschikbaar voor pc. De demo kun je downloaden via Steam en is ongeveer twee gigabyte groot. Het is bijna dezelfde demo als die van de consoles, maar dan met een kleine verandering.

De demo van Sniper Elite V2 heeft niet alleen de singleplayermode maar ook een 6-vs-6 multiplayermode om online te spelen tegen andere spelers. Sniper Elite V2 komt op 4 mei uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Sniper Elite V2

Serious Sam 3 ook op Mac

De nieuwste Serious Sam 3 : BFE is vanaf vandaag ook voor Mac te downloaden op Steam. Voor de mensen die de game al in hun bezit hebben en nog ergens een Macbookje of een Imac hebben staan hoeven de game niet opnieuw aan te schaffen, je kunt namenlijk gewoon de game nog een keer downloaden op je Apple-computer.

Tevens heeft Steam deprijs van Serious Sam 3 : BFE tijdelijk met 66% verlaagd voor de mensen die de game nog niet hebben.

Serious Sam 3

Kuijt vraagt Kalou om terugkeer bij Feyenoord

Dirk Kuijt heeft Salomon Kalou gevraagd samen met hem terug te keren naar Feyenoord. De aanvaller van Chelsea vindt het echter nog te vroeg.

Kuijt en Kalou vormden tot 2006 het gevreesde spitsenduo in De Kuip. "Feyenoord is voor mij nummer één", zei Kalou maandag in het programma Nieuwsuur. "Dirk zei dat ik ook moest komen. Dat we alle twee naar Feyenoord moeten gaan. maar ik wil nog een paar jaar hier blijven. Dan komt Feyenoord. Dirk zei dat hij nu wel terug wil", onthulde Kalou.

Feyenoord hoopt Kuijt komende zomer terug te halen naar Rotterdam. De Stadionclub heeft de aanvaller van Liverpool zelfs al een meerjarig contract aangeboden, welke Kuijt in beraad heeft. De 31-jarige Kuijt is bij Liverpool niet zeker meer van een basisplaats en kan in Rotterdam zelfs een evenutele trainersloopbaan opstarten.

Het is nog allerminst zeker of Kuijt daadwerkelijk terugkeert bij Feyenoord. De huidige nummer twee van de Eredivisie kan hem geen topsalaris bieden. Andere clubs kunnen dat wel, waaronder Hamburger SV dat nog in de markt is voor de Oranje-international.

'Ajax dankt titel aan competitievervalsing'

Koploper Ajax profiteert voor het tweede seizoen op rij van de drukke Europese verplichtingen van concurrenten voor de landstitel. Waar FC Twente vorig jaar het kampioenschap alsnog verloor nadat de formatie uit Amsterdam was uitgeschakeld in de Europa League, betaalt AZ dit seizoen ook tol voor de successen in het buitenland en kan het de landstitel vergeten.

Daarom verovert Ajax voor het tweede jaar op rij de titel door competitievervalsing, zo concludeert inspanningsfysioloog Raymond Verheijen, die na jarenlang onderzoek leerde dat teams veel minder kans hebben om te winnen als ze slechts 2 hersteldagen hebben tussen wedstrijden.

De voormalige assistent van bondscoaches Guus Hiddink, Frank Rijkaard en Dick Advocaat onderzocht de afgelopen 4 jaar meer dan 27.000 wedstrijden uit de periode 2001-2011 in de Nederlandse, Engelse, Duitse, Italiaanse, Franse, Spaanse en Portugese competities, alsmede de Champions League en Europa League.

Volgens Verheijen hebben clubs maar liefst 40 procent minder kans op een zege als ze na slechts 2 dagen rust een tegenstander treffen die minimaal 3 dagen niet heeft gespeeld. Onterecht puntverlies ontstaat volgens hem vooral in het laatste half uur van de wedstrijd, omdat teams met slechts 2 rustdagen dan 75 procent meer kans hebben op een tegendoelpunt hebben en het aantal zelf gescoorde goals in de slotfase juist met 70 procent afneemt.

Volgens de inspanningsfysioloog raken spelers in de slotfase van de wedstrijd vermoeid omdat ze in de twee rustdagen onvoldoende zijn hersteld. Hij pleit daarom voor een internationale regel die teams minimaal 3 hersteldagen biedt tussen wedstrijden. "Uit onderzoek blijkt dat het huidige speelschema niet eerlijk is", zegt hij. ,,De FIFA en UEFA moeten ingrijpen. Een '3-rustdagen-regel' moet voor fair play zorgen.’’

AZ won na de winterstop slechts 1 van de 6 eredivisieduels na slechts 2 rustdagen als gevolg van een Europees optreden. Ajax begon dit seizoen vaker frisser aan een eredivisieduel omdat het al eerder werd uitgeschakeld in de Europa League. Daarbij voetbalde de kampioen voor de winterstop op dinsdag en woensdag in de Champions League, waardoor het vergeleken met AZ vaak een extra dag rust genoot.

Verheijen rekende uit dat AZ bij een eerlijk competitieverloop met 8 punten meer op dit moment nog koploper van de eredivisie was geweest. De club uit Alkmaar overkomt volgens de inspanningsfysioloog hetzelfde als FC Twente vorig jaar, dat vlak na de de Europese duels met Villarreal 4 punten verloor terwijl Ajax allang geen Europese verplichtingen meer had. Daardoor kreeg Ajax alsnog de kans om op de slotdag de titel te grijpen.

'Ajax dankt titel aan competitievervalsing'
'Ajax dankt titel aan competitievervalsing' (Foto: ANP)

'Vervelende nachtmerrie' Henny Huisman duurt voort

Henny Huisman verwacht dat zijn gezin pas over 'een paar maanden' in rustiger vaarwater komt. Volgens hem worden zijn 33-jarige dochter Lobke en haar in december geboren zoontje Julius geterroriseerd door de vader van het kindje, Galid A. De presentator maakt de gang naar de rechter.

"Voordat deze vervelende nachtmerrie achter de rug is, zijn we waarschijnlijk een paar maanden verder", zegt Huisman dinsdag in het AD. "Lobke wil Galid, de biologische vader van Julius, het liefste nooit meer zien. En wij ook niet. Aan de andere kant heeft hij als vader, helaas, wel bepaalde rechten."

Lobke trok kort na de geboorte van Julius in bij haar ouders. "De situatie is zo geëscaleerd dat instanties moeten bepalen wat het beste is voor de baby", vervolgt Huisman, die zijn ex-schoonzoon 'onkruid' en 'loverboy' noemt. "De kinderbescherming, jeugdzorg en de kinderrechter buigen zich momenteel over deze kwestie."

PSV heeft belangstelling voor rechtsback Sporting

PSV is ondanks de recente contractverlenging van vaste rechtsback Stanislav Manolev, nog altijd op zoek naar een nieuwe rechtsback. Het is algemeen bekend in Eindhoven dat Manolev mag vertrekken. De club van Philip Cocu is momenteel geïnteresseerd in Santiago Arias Naranjo van Sporting Clube de Portugal.

Door de slepende affaire rond Zakaria Labyad wil PSV graag een deal maken met Sporting Clube de Portugal. Arias staat echter nog wel tot medio 2016 onder contract in Portugal, terwijl Labyad komende zomer transfervrij Eindhoven kan verlaten.

Arias stond vorig seizoen ook al in de belangstelling van PSV maar koos toen voor een avontuur in Lissabon. De 20-jarige Colombiaan komt echter nauwelijks voor in de plannen van de trainer. Hij speelde maar zes competitiewedstrijden en wist geen enkele keer doel te treffen.

VN-chef gaat naar Birma

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties reist komend weekeinde naar Birma. Hij ziet 'een ongekende kans' om het land te helpen bij de overgang naar democratie.

Ban kondigde zijn trip maandag aan na een bijeenkomst van de zogenoemde Vrienden van Birma, die bestaan uit westerse landen die ijveren voor meer vrijheden en de Aziatische handelspartners van het land. Ban zei dat hij door president Thein Sein voor het bezoek is uitgenodigd en dat hij naar praktische manieren wil zoeken om Birma te helpen.

De VN-secretaris noemde de politieke en economische hervormingen in Birma bemoedigend. Het zijn belangrijke stappen naar verzoening, maar de overgang is nog fragiel en er liggen nog veel uitdagingen in het verschiet, zei hij.

Ronaldo waarschuwt Real voor Robben

Real Madrid moet woensdagavond winnen van Bayern München om de finale van de Champions League te bereiken. Cristiano Ronaldo verwacht dat dat gaat lukken.

De koploper van de Primera Division moet een 2-1 achterstand zien goed te maken wanneer zij in de finale willen staan op 19 mei in München. Ronaldo is zich bewust van de kracht van Bayern, maar is overtuigd van de kracht van Real Madrid en verwacht dat de finale bereikt wordt.

"We weten dat Bayern gaat spelen op de counter. Ik verwacht dat ze ons ook zullen respecteren aangezien wij thuis spelen", zegt Ronaldo in aanloop naar het duel in gesprek met bwin.com. "We voelen ons goed. Ik ben er zeker van dat we winnen omdat we spelen in ons eigen stadion voor eigen publiek."

Gevraagd naar de kracht van Bayern wijst Ronaldo naar de voorhoede van de Duitsers. "Mario Gomez een van de beste spitsen in de Champions League. En ook Franck Ribery en Arjen Robben zijn erg gevaarlijk. We moeten oppassen voor hun vier spelers in de voorhoede want zij kunnen het verschil maken."

Chavez ontzenuwt speculaties over gezondheid

De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft maandag voor de staatstelevisie speculaties dat zijn gezondheid ernstig achteruit zou zijn gegaan persoonlijk ontzenuwd. Hij deed dat in een live uitgezonden telefoongesprek vanuit Cuba, waar hij wordt behandeld voor kanker.

De speculaties waren op gang gekomen doordat van Chavez al acht dagen niets was vernomen. Chavez legde uit dat de bestralingen die hij ondergaat een fysieke tol eisen en dat hij tijd nodig heeft om te herstellen. "Wij zullen de komende dagen, weken en maanden met deze geruchten moeten leven en zo nodig ons gezicht moeten laten zien om ze te ontkrachten", zei Chavez, die eraan toevoegde dat de geruchten uit de koker van zijn politieke tegenstanders komen.

Chavez kondigde aan donderdag naar Venezuela terug te keren. Hij zei dat hij daarna nog een keer naar Cuba moet voor een nieuwe ronde bestralingen. "Het zijn zware behandelingen en je moet ze ondergaan met veel wilskracht en geloof."

Amnesty bezorgd over discriminatie moslims

Moslims in Nederland worden gediscrimineerd, vooral in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. De regering zou meer moeten doen om de vooroordelen tegen moslims weg te nemen. Dat stelt Amnesty International in het dinsdag verschenen rapport 'Keuzes en vooroordelen: discriminatie van moslims in Europa'.

De mensenrechtenorganisatie maakt zich onder meer zorgen over een katholieke school in Volendam, die een islamitisch meisje verbood een hoofddoek te dragen. De school stelde dat het verbod noodzakelijk was om de katholieke identiteit te bewaren, maar volgens Amnesty is een hoofddoekverbod niet passend voor deze doelstelling.

Ook het boerkaverbod valt in slechte aarde. Een wetsvoorstel hierover werd in februari aangenomen door de Tweede Kamer. Hoewel Amnesty stelt dat gezichtsbedekkende kleding in sommige situaties niet gewenst is, gaat een algeheel verbod een brug te ver. De organisatie roept de overheid en de Europese Commissie daarom op discriminatie tegen te gaan.

Het onderzoek richt zich naast Nederland op België, Frankrijk, Spanje en Zwitserland. Dit zijn landen waar Amnesty al eerder problemen constateerde. Zo is in Zwitserland de bouw van minaretten verboden. In de andere landen verboden scholen leerlingen een hoofddoek of andere religieuze of culturele symbolen te dragen, terwijl dat valt onder het recht op vrijheid van meningsuiting en godsdienstvrijheid.

Verder voeren België, Nederland en Frankrijk wetgeving die discriminatie op de arbeidsmarkt verbiedt niet altijd goed uit. Werkgevers mogen bijvoorbeeld discrimineren omdat religieuze of culturele symbolen zouden botsen met de mening of gevoelens van cliënten of werknemers, terwijl Europese antidiscriminatiewetgeving dit verbiedt.

In de Spaanse regio Catalonië zijn moslims genoodzaakt op grote schaal in de buitenlucht te bidden, aldus Amnesty. Bestaande moskeeën zijn te klein en verzoeken om nieuwe te bouwen worden afgewezen. De bouw van nieuwe islamitische gebedshuizen zou ingaan tegen de Catalaanse cultuur.

Alle politiewagens krijgen zwarte doos

Alle politiewagens worden uitgerust met een zwarte doos. De Raad van Korpschefs hoopt dat agenten hierdoor beter gaan rijden en minder ongelukken veroorzaken, schrijft de Volkskrant dinsdag.

In drie regio's, waaronder Rotterdam, wordt al met zo'n recorder gewerkt. Door de zwarte doos is na een ongeluk onder meer te achterhalen hoe snel de agent reed en of het zwaailicht aan stond. Hierdoor zouden agenten zich bewuster worden van hun rijgedrag. Over ongeveer vier jaar moeten alle dertienduizend politieauto's zo'n recorder hebben.

Het is de afgelopen jaren niet gelukt om het aantal aanrijdingen waar politiewagens bij betrokken zijn terug te dringen. In 2010 steeg het aantal schademeldingen naar 9630 van 9256 een jaar eerder. Bij de ongelukken in 2010 raakten 42 burgers en drie agenten gewond. Twee agenten kwamen om.

De cijfers over 2011 zijn nog niet bekend, maar bij achtervolgingen vielen volgens de krant op zijn minst zes doden. Het bekendste geval is de achtervolging van een benzinedief. Om hem tegen te houden had de politie een filefuik op de A2 gecreëerd. De benzinedief botste op hoge snelheid op de achterste auto in de file. De bestuurder van die auto kwam om. De zaak van de benzinedief kwam maandag voor de rechter.


Alle politiewagens krijgen zwarte doos (Foto: Novum)

Aantal verkeersboetes daalt

De politie heeft in de eerste 3 maanden van dit jaar minder boetes uitgedeeld dan in de afgelopen kwartalen. Dat komt vooral doordat er minder hardrijders op de bon werden geslingerd. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), die het ANP heeft opgevraagd.

In totaal werden in de eerste 3 maanden van dit jaar 2,2 miljoen weggebruikers bekeurd voor snelheidsovertredingen, fout parkeren, door rood licht rijden en andere misstappen als het rijden zonder helm, gordel of fietsverlichting. Gemiddeld zijn dat elk kwartaal gemiddeld 2,4 miljoen. Vorig jaar werden in totaal bijna 10 miljoen bonnen uitgeschreven. Dat waren er al ruim 1,2 miljoen minder dan in 2010.

Burgemeesters pleiten voor stemcomputer

Het hoeft niet al bij de naderende verkiezingen, maar de burgemeesters in Nederland vinden wel dat er weer per computer gestemd moet kunnen worden. Bij BNR Nieuwsradio riep Bernt Schneiders, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB), de Tweede Kamer dinsdag op ervoor te zorgen dat de stemcomputer snel weer kan worden gebruikt.

In 2006 is voor het laatst per computer gestemd, omdat de apparatuur niet 100 procent fraudebestendig zou zijn. "Het is aan een nieuw gekozen Kamer om ervoor te zorgen dat de stemcomputer weer wordt gebruikt. Het is toch jammer dat moderne middelen niet worden gebruikt."

NFI werkt aan automatische herkenning kinderporno

Het Nederlands Forensisch Instituut werkt aan een volautomatisch computersysteem dat kinderporno herkent. Hiervoor werkt het instituut samen met Microsoft, schrijft De Telegraaf dinsdag.

Het NFI helpt Microsoft met het ontwikkelen van opsporingssoftware waarmee razendsnel door grote hoeveelheden bestanden moet kunnen worden gezocht naar kinderporno. Op de harde schijven van pedofielen worden vaak extreem grote fotocollecties gevonden. Regelmatig gaat het om meer dan een miljoen afbeeldingen.

De recherche moet de beelden bekijken om te bewijzen dat het daadwerkelijk om kinderporno gaat. "Dat is emotioneel zwaar en het kost veel tijd", zegt NFI-onderzoeker Erwin van Eijk in de krant. Het programma moet het werk van de zedenrechercheurs overnemen. De resultaten die het programma ophoest moeten uiteindelijk als bewijslast in een rechtszaak kunnen dienen.

Van Eijk wijst erop dat er tegenwoordig tweeduizend keer zoveel data wordt onderzocht als in 1998. "Het aantal digitale onderzoekers is sindsdien slechts vertienvoudigd. We moeten dus slimme methoden bedenken om die datagroei bij te benen."

Het programma geeft iedere afbeelding een eigen code om sneller grote collecties te vergelijken. Ook ziet het programma het als een plaatje is verkleind, bewerkt of in een ander bestandsformaat is opgeslagen. Afbeeldingen uit een serie worden ook herkend, zodat 'onschuldige' afbeeldingen kunnen worden herleid naar strafbare afbeeldingen.

Audiosurf Air start aanmeldingen voor bèta

Een kleine maand geleden kondigde ontwikkelaar Dylan Fitterer aan dat de opvolger van zijn muziekspel Audiosurf, Audiosurf Air in de maak was. Inmiddels kunnen spelers zich via de website aanmelden voor de bèta.

Over de inhoud van Audiosurf Air is nog weinig bekend. Uiteraard kun je net als in de voorganger surfen op je eigen muziek terwijl je blokken verzamelt. Volgens de maker zelf wordt Audiosurf Air zo anders, dat hij zelf niet wil spreken van een opvolger.

Audiosurf Air moet ergens in 2012 gaan uitkomen op pc.

Met dank aan Pagadder voor de submit.

Ook in kelder geen spoor van vermist jongetje VS

Ook in de kelderwerkplaats van een klusjesman hebben de FBI en de Amerikaanse politie geen spoor van het sinds 1979 vermiste jongetje Etan Patz gevonden. Een snuffelhond die menselijke resten kan waarnemen sloeg daar eerder alarm, maar een grondige zoektocht heeft niets opgeleverd.

De tevergeefs uitgekamde kelder van het appartementencomplex in New York ligt op een steenworp afstand van het huis waar Etan woonde, langs de route naar de halte van zijn schoolbus. Het toen 6-jarige jongetje vertrok in mei 1979 van huis om naar de halte van zijn schoolbus te lopen, enkele honderden meters verderop. Sindsdien is hij spoorloos.

De FBI besloot, even nadat het onderzoek naar Etans verdwijning onlangs was heropend, de kelder aan een nader onderzoek te onderwerpen. Een klusjesman, met wie Etan wel eens contact had, had daar een werkplaats ingericht. De politie verdacht de klusjesman nooit van Etans verdwijning, en hijzelf heeft elke betrokkenheid altijd ontkend.

Etans vermissing leidde destijds tot veel commotie en heel veel media-aandacht. Hij verdween uitgerekend op de eerste dag dat zijn ouders hem alleen naar de halte hadden laten lopen. Toenmalig president Ronald Reagan riep de dag waarop Etan verdween, 25 mei, uit tot Nationale Vermiste Kinderen Dag. Etans foto verscheen achterop melkpakken, een toen volstrekt nieuwe manier om te trachten vermisten op te sporen.


Ook in kelder geen spoor van vermist jongetje VS (Foto: Novum)

Moody's waarschuwt Nederland

De val van het kabinet heeft een negatief effect op de Nederlandse kredietwaardigheid. "Deze ontwikkeling geeft onzekerheid over het toekomstige beleid van Nederland", waarschuwt kredietbeoordelaar Moody's in een rapport dat door de NOS online is gezet.

Als de overheid zich minder aantrekt van de begrotingsdiscipline, kan de kredietwaardigheid onder druk komen te staan, waarschuwt de kredietbeoordelaar. De ontwikkelingen in Nederland kunnen volgens Moody's ook een negatief effect hebben op de rest van de eurozone.

"Als een van de grootste voorstanders van fiscale discipline er niet in slaagt zich aan de regels te houden, kan dat een negatief precedent scheppen." Dat zou het verder uitrollen van begrotingsregels voor de eurozone kunnen belemmeren.

Moody's verwacht dat het kabinet met medewerking van de oppositie een deel van de in het Catshuis beraamde bezuinigingsplannen door de Kamer krijgt. "Het is echter onwaarschijnlijk dat voor de verkiezingen overeenstemming wordt bereikt over het volledige pakket van 14 miljard euro." De kredietbeoordelaar wijst erop dat het na de verkiezingen ook nog enige tijd zal duren voordat overeenstemming is bereikt.

Nederland staat volgens Moody's een moeilijke periode te wachten, maar het heeft met een 'zeer robuust stelsel' en een schoon verleden van fiscale discipline een goede uitgangspositie. Die twee zaken moeten wel in orde blijven om de kredietwaardigheid te behouden.

Voor dit jaar wordt een economische krimp van 0,6 procent verwacht, maar Moody's verwacht voor volgend jaar nog steeds een groei van 1,2 procent.

Raid & Pillage-update voor Tribes: Ascend

Hi-Rez Studios heeft bekendgemaakt dat er een nieuwe update aankomt voor hun free-to-play shooter Tribes: Ascend met de naam Raid & Pillage. De update is vanaf 25 april beschikbaar en is gericht op de raider-klasse in het spel.

De update brengt een stapel nieuwe content voor de raider-klasse met zich mee, waaronder de plasma gun uit de originele Tribes. Ook komt er een SMG-geweer bij, een clustergranaat en twee nieuwe skins.

Er zijn geen details bekendgemaakt over de prijs van de update.

FBI waarschuwt voor verlies webverbinding

De FBI vreest dat mogelijk meer dan 300.000 internetters in juli de toegang tot het web kunnen verliezen. Een tijdelijk veiligheidssysteem dat moet beschermen tegen malware verloopt dan.

Het veiligheidssysteem werd gebouwd na de ontmanteling van een netwerk van internetcriminelen in november. Zes Estlanders werden gearresteerd. De oplichters zouden 14 miljoen dollar (10,6 miljoen euro) hebben verdiend aan spam op websites. Naar schatting 4 miljoen computers over de hele wereld werden geïnfecteerd. Ook de Nederlandse politie werd ingeschakeld om het netwerk op te rollen.

Op de website www.dcwg.org kan eenvoudig worden gecheckt of een computer geïnfecteerd is.

FBI waarschuwt voor verlies webverbinding
FBI waarschuwt voor verlies webverbinding (Foto: ANP)

Jennifer Hudson vecht tegen tranen bij getuigenis

Jennifer Hudson vocht maandag in de rechtbank tegen haar tranen. De 30-jarige actrice en zangeres deed haar verhaal tijdens het proces tegen de vermeende moordenaar van haar moeder, broer en neefje. Hudson werd als eerste getuige opgeroepen.

"Niemand wilde dat ze met hem zou trouwen", verklaarde een geëmotioneerde Hudson. De verdachte, William Balfour, is de ex-man van Hudsons zus. Hij zou Hudsons familieleden hebben vermoord uit jaloezie omdat hij dacht dat zijn ex een ander had. "De manier waarop hij haar behandelde stond ons niet aan."

Ook toen ze over het laatste bezoek aan haar familie vertelde, had Hudson het moeilijk. Toen de aanklager haar een foto van haar moeder overhandigde, barstte de actrice volgens TMZ in tranen uit.

Het proces tegen Balfour, die Hudsons zus en familie al eerder bedreigde, neemt waarschijnlijk zo'n maand in beslag. Maandag ging de zaak van start. Balfour wordt ervan verdacht bijna vier jaar geleden Hudsons 57-jarige moeder dood te hebben geschoten in haar woonkamer. De 29-jarige broer van de actrice werd doodgeschoten in zijn slaapkamer.

Balfour zou er vervolgens met de 7-jarige Julian vandoor zijn gegaan. Het kind, waarvan Balfour niet de vader is, werd drie dagen later dood aangetroffen in een auto. Ten tijde van de moorden zat Balfour nog in een proeftijd vanwege een poging tot moord. Naar verwachting woont Jennifer Hudson het hele proces tegen Balfour bij.

Rutte en Kamer in debat over crisis

De Tweede Kamer gaat dinsdag met premier Mark Rutte in debat over de politieke crisis die is ontstaan na de val van het minderheidskabinet van VVD en CDA. Dat verloor de meerderheid in de Kamer toen PVV-leider Geert Wilders zaterdag zijn gedoogsteun introk. Hij kon niet leven met de gevolgen van de bezuinigingen die hij in het Catshuis met VVD en CDA besproken had.

Rutte diende maandag officieel het ontslag van zijn kabinet in bij koningin Beatrix. Rutte en alle ministers en staatssecretarissen zijn nu demissionair.

De Kamer sprak achter de schermen maandag vooral over een nieuwe datum voor verkiezingen. VVD, PvdA en SP willen die het liefst voor de zomer nog houden, maar andere partijen vinden dat te kort dag en willen in september naar de stembus.

Behalve over de verkiezingsdatum zullen Rutte en de Kamer dinsdag in het debat ook aftasten op welke punten ze het mogelijk eens kunnen worden over miljardenbezuinigingen en hervormingen. Die zijn nodig omdat Nederland anders volgend jaar een begrotingstekort heeft van 4,6 procent en daarmee 9,5 miljard euro meer tekortkomt dan Brussel toestaat. Het kabinet wil uiterlijk 30 april aan de Europese Commissie laten weten hoe het denkt toch aan de eisen te kunnen voldoen.

Rutte en Kamer in debat over politieke crisis
Rutte en Kamer in debat over politieke crisis (Foto: ANP)

VS geloven niet dat Iran weg weet met drone

De Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta gelooft niet dat Iran veel wijzer wordt van de gegevens en technologie aan boord van het Amerikaanse onbemande spionagevliegtuigje dat de Iraanse krijgsmacht in december neerhaalde.

Zondag beweerde de Iraanse generaal Amir Ali Hajizadeh dat Iran een kopie bouwt van het op de Amerikanen buitgemaakte toestel. Deskundigen verzamelen gegevens uit en van de RQ-170 Sentinel, zei de chef van de luchtmachtdivisie van de Revolutionaire Garde. Ze zouden daaruit bijvoorbeeld hebben opgemaakt dat het vliegtuigje is ingezet om wijlen Al-Qaida-leider Osama bin Laden te schaduwen in de weken voor zijn liquidatie.

Panetta deed die beweringen maandag echter af als grootspraak. "Op grond van mijn ervaring (...) zou ik ernstig in twijfel trekken dat ze in staat zijn te doen wat ze zeggen gedaan te hebben."

De Amerikanen geven toe dat ze het toestel zijn verloren. Zij houden sindsdien echter vol dat de Iraniërs een hele kluif hebben aan het analyseren van gegevens en technologieën in het vliegtuig, omdat deze zodanig zouden zijn versleuteld dat de inlichtingenwaarde van dit soort 'drones' tot een minimum is beperkt.

Bolkestein: geen nieuwe samenwerking VVD en PVV

Oud-partijleider van de VVD Frits Bolkestein denkt niet dat de VVD nog gaat samenwerken met de PVV. "De PVV heeft aangetoond een onbetrouwbare partner te zijn", zei hij maandagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Volgens Bolkestein valt premier Mark Rutte (VVD) rond de stukgelopen onderhandelingen op het Catshuis niets te verwijten. De gesprekken over extra bezuinigingen tussen coalitiepartijen VVD en CDA en hun gedoogpartner PVV liepen stuk, nadat de laatste de stekker eruit trok.

Rutte stelde eerder dat de onderhandelingen op dat moment zo goed als gereed waren. "Het leek erop dat Wilders heer en meester was in zijn partij. Dus Rutte kon daar op afgaan: een man een man, een woord een woord. Ik denk dat de PVV daarvoor zal betalen. Wie breekt, betaalt", aldus Bolkestein.

PVV-leider Wilders had volgens Bolkestein al aangetoond geen goede partner te zijn met zijn omstreden Polenmeldpunt. Ook was het optreden van Wilders rond het staatsbezoek van de Turkse president Abdullah Gül 'onbeschoft'. De PVV-leider noemde Gül een christenpester, Koerden-mepper, Hamas-vriend en islamist.

Een samenwerking van de VVD met bijvoorbeeld de PvdA sluit Bolkestein overigens niet uit.

Woordvoerder ontkent Grieks huwelijk Aniston

Een woordvoerder van Jennifer Aniston ontkent dat de actrice op Kreta in het huwelijksbootje stapt. "Dat is volledig verzonnen", vertelt de zegsman aan het Amerikaanse blad Us Weekly. Maandag gingen geruchten dat Aniston en haar vriend Justin Theroux op het Griekse eiland zouden trouwen.

De actrice zou op Kreta locaties voor de bruiloft aan het verkennen zijn, maar volgens een woordvoerder is Aniston helemaal niet op het eiland. "Hoe kan het zijn dat een van de meest gefotografeerde personen van de wereld naar Griekenland gaat en dat er geen foto's van zijn gemaakt?"

Ook het hotel waar Aniston naar verluidt was gaan kijken, zegt dat de 43-jarige actrice niet langs is geweest. "Maar ze is hier zeker welkom", zegt een manager van het hotel.

Aniston en Theroux kennen elkaar al jaren, maar de vonk sloeg over tijdens de opnames van hun film Wanderlust. De twee zijn bijna een jaar samen. De actrice was eerder vijf jaar getrouwd met Brad Pitt, van wie ze in 2005 scheidde.

[Primera División] Malaga verspeelt punten in Pamplona

Malaga heeft in de strijd om de derde plaats in de Primera División dure punten laten liggen. In Pamplona bleef de ploeg van trainer Manuel Pellegrini tegen Osasuna steken op 1-1. De achterstand op Valencia, dat de felbegeerde derde plaats voorlopig in handen heeft, bedraagt met nog vier wedstrijden te spelen drie punten.

Malaga, waar Joris Mathijsen ontbrak vanwege een blessure, kwam acht minuten na rust door een doelpunt van Nino op achterstand. Een kwartier later maakte Santi Cazorla gelijk. Ruud van Nistelrooy viel bij de bezoekers na een uur spelen in, maar een gele kaart was zijn belangrijkste wapenfeit.

De nummer drie van Spanje plaatst zich net als Real Madrid en Barcelona rechtstreeks voor de Champions League. De nummer vier start in de voorronde.

Ecclestone: "Roulatie Spaanse GP vanaf 2013"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft bevestigd dat de Spaanse Grand Prix vanaf 2013 over twee circuits zal gaan rouleren. Nu staan Barcelona en het stratencircuit van Valencia nog allebei op de kalender, maar financieel gezien is dat niet langer houdbaar.

"Gezien de omstandigheden, met name het lastige economische klimaat, was een roulatiesysteem de beste oplossing die we konden vinden. We zijn een wereldkampioenschap, dat vereist evenementen over de hele planeet. We zijn geen Europees kampioenschap. Men zou dankbaar moeten zijn dat er nog zoveel Europese races zijn," zei de Ecclestone tegen El Pais. Hij schept zo ruimte op de kalender voor de race in New Jersey die vanaf 2013 op de kalender staat.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.