[CL] Uitslag FC Barcelona - Chelsea

Chelsea heeft in de return van de eerste halve finale in de Champions League standgehouden tegen FC Barcelona. In Camp Nou werden de bezoekers volledig in het nauw gedreven, maar wisten ze met een man minder uiteindelijk toch een 2-2 stand op het scorebord te zetten. Door deze uitslag is de Londense ploeg door naar de finale van het prestigieuze toernooi in München.

Barcelona wist dat het moest scoren - het moest een 1-0 nederlaag goedmaken - om door te gaan en de Catalanen zetten dan ook meteen druk. De eerste kans kwam al snel in de wedstrijd; Messi rende de verdediging van Chelsea eruit, maar schoot de bal vanuit een moeilijke hoek langs doelman Cech het zijnet in.

Barcelona bleef ook daarna onverminderd druk geven op het strafschopgebied van Chelsea. Het tempo lag hoog en het elftal passte erop los. De verdedigers van Chelsea konden af en toe slechts reageren door de bal hard weg te schieten uit de eigen helft. Een enkele keer kwam het er dan uit met een snelle counter, waar Drogba vervolgens alleen was en niet veel kon uitrichten.

Beide ploegen moesten al vroeg in de wedstrijd wisselen; de centrumverdedigers Cahill bij de Engelsen en Piqué bij de Catalanen hadden respectievelijk een hamstringblessure en een hoofdblessure opgelopen.

Na de korte tussenstop bij de blessure van Piqué kwam Messi door een één-tweetje met Fàbregas vrij voor Cech, maar de Argentijn stuitte op de tot dan toe uitstekend spelende Tsjechische doelman. Als reactie op de gemiste kans schoot Guardiola ietwat uit zijn slof; hij besefte dat Barcelona ondanks het enorme veldoverwicht toch een keer tot scoren moest komen.

De druk van Barcelona werd voortgezet, en de 1-0 kon dan ook eigenlijk niet uitblijven. In de 34e minuut kwam Cuenca snel langszij, waarna de buitenspeler een voorzet gaf waar iedereen overheen stapte behalve Sergio Busquets, die eigenlijk simpel binnen kon schieten.

Een minuut na de aftrap van Chelsea was de bal alweer op de helft van de Londenaren, in het bezit van Barcelona. Op een moment waarbij de bal mijlenver weg was gaf Chelsea-aanvoerder John Terry een knietje gaf in de rug van Alexis Sanchez, waarop de Turkse scheidsrechter direct rood trok. De aanvoerder van Chelsea kon ondanks zijn luidkeelse protest vertrekken.

Terry krijgt een rode kaart (Foto: Pro Shots)

Barcelona's veldoverwicht liet zich vervolgens uitbetalen; een paar minuten later verdubbelde Iniesta de score nadat hij vrij was gekomen voor Cech. Maar ondanks de intense vreugde in het stadion van de Catalanen eindigde de helft eindigde toch nog in mineur voor Barcelona. Op slag van rust werd Ramires aan de andere kant vrijgespeeld, waarna hij een schitterend lobje over Valdés heen het doel in schoot. Met de score op 2-1 zou Chelsea weer doorgaan, en zo gingen de beide teams dan ook weer de rust in.

De tweede helft begon net zo tumultueus als de eerste geëindigd was en al na twee minuten kreeg de thuisploeg een penalty toegewezen na een overtreding van Drogba. Messi ging richting de stip om hem te nemen maar de Argentijn schoot de bal hard tegen de lat.

Barcelona was nog wel de betere ploeg. De ploeg was constant in balbezit maar echt grote kansen kwamen er niet. Cech kreeg uiteindelijk het ietwat verwachte geel voor tijdrekken, maar even later redde de Tsjechische doelman prachtig op een inzet van Barcelona. De thuisploeg bleef rond de zestien cirkelen, maar de grootste kans kwam wellicht aan de andere kant. Salomon Kalou kon echter net niet zijn voet tegen de bal plaatsen.

De verdediging van Chelsea stond nog steeds overeind en vrijwel alle negen veldspelers stonden in een cirkel om het eigen strafschopgebied heen. Er waren echter nog genoeg lekken te vinden in de Londense formatie, maar de kansen werden niet optimaal benut en ook de paal stond de Catalanen in de weg.

De tijd tikte langzaam weg voor Barcelona. Het verlossende doelpunt leek toch te vallen, maar het schot dat in de 82e minuut raak was werd afgekeurd wegens buitenspel.

En zo leek de wedstrijd af te stevenen op de 2-1 winst voor Barcelona, die echter niet genoeg zou zijn. Toen de laatste minuten ingingen bleef men op zoek gaan naar de treffer, maar bij een zeer snelle counter van Chelsea stond de voor Drogba in het veld gekomen Fernando Torres helemaal vrij voor Valdés. De Spanjaard kapte zijn landgenoot uit en bracht de stand in de tweede minuut van de extra speeltijd, geheel tegen de verhouding in, op een voor Chelsea verlossende 2-2, die voor hen de doorgang naar de finale van het toernooi betekende.

FC Barcelona

2 - 2

Chelsea

 35' Busquets
 43' Iniesta
  45+1' Ramires
90+2' Torres
 
 Gele kaart: Iniesta, Messi, (FC Barcelona), Cech, Ivanovic, Obi Mikel, Raul Meireles, Ramires, (Chelsea)
 Rode kaart: , Terry (37) (Chelsea)
 
Stadion: Nou Camp, Barcelona
Toeschouwers: 95.845
Arbiter: C. Cakir
Bijzonderheden: Messi mist penalty/49
 
Opstelling:   Opstelling:
Valdés
Puyol
Piqúe (Dani Alves/26)
Mascherano
Fàbregas (Keita/74)
Iniesta
Xavi
Busquets
Messi
Sánchez
Cuenca (Tello/67)
  Cech
Cole
Terry
Cahill (Bosingwa/12)
Ivanovic
Lampard
Obi Mikel
Meireles
Ramires
Drogba (Torres/80)
Mata (Kalou/58)