Loterij stopt met uitdelen fietsen in hele wijk

De Postcodeloterij stopt met het massaal uitdelen van fietsen in één wijk. De loterij heeft met brancheorganisatie Bovag afgesproken dat met ingang van de trekking van eind april de fietsen die kunnen worden gewonnen, worden verspreid over meerdere postcodes in het land. Dat meldt de brancheorganisatie dinsdag.

De Bovag maakte eerder bezwaar tegen het massaal uitdelen van fietsen door de loterij. De fietsenhandelaren vreesden dat de prijs hun faillissement zou betekenen. De fietsen worden uitgedeeld in het kader van de wijkprijs. Vaak kreeg dan een hele wijk of dorp een fiets, waardoor lokale ondernemers hun tweewielers niet meer kwijt zouden kunnen. Ook zouden ze massaal oude fietsen krijgen aangeboden.

Na eerdere klachten besloot de Postcodeloterij een fietsbon van vijftien euro bij de fietsen cadeau te doen, maar dat nam de angst van fietswinkeliers niet weg. De Bovag stelt in een reactie tevreden te zijn over de nu bereikte overeenstemming met de loterij. "Ons grootste bezwaar is het tsunami-effect, waarbij in een kleine omgeving ineens duizenden fietsen op de markt komen."