Bolkestein: geen nieuwe samenwerking VVD en PVV

Oud-partijleider van de VVD Frits Bolkestein denkt niet dat de VVD nog gaat samenwerken met de PVV. "De PVV heeft aangetoond een onbetrouwbare partner te zijn", zei hij maandagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Volgens Bolkestein valt premier Mark Rutte (VVD) rond de stukgelopen onderhandelingen op het Catshuis niets te verwijten. De gesprekken over extra bezuinigingen tussen coalitiepartijen VVD en CDA en hun gedoogpartner PVV liepen stuk, nadat de laatste de stekker eruit trok.

Rutte stelde eerder dat de onderhandelingen op dat moment zo goed als gereed waren. "Het leek erop dat Wilders heer en meester was in zijn partij. Dus Rutte kon daar op afgaan: een man een man, een woord een woord. Ik denk dat de PVV daarvoor zal betalen. Wie breekt, betaalt", aldus Bolkestein.

PVV-leider Wilders had volgens Bolkestein al aangetoond geen goede partner te zijn met zijn omstreden Polenmeldpunt. Ook was het optreden van Wilders rond het staatsbezoek van de Turkse president Abdullah Gül 'onbeschoft'. De PVV-leider noemde Gül een christenpester, Koerden-mepper, Hamas-vriend en islamist.

Een samenwerking van de VVD met bijvoorbeeld de PvdA sluit Bolkestein overigens niet uit.