VS geloven niet dat Iran weg weet met drone

De Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta gelooft niet dat Iran veel wijzer wordt van de gegevens en technologie aan boord van het Amerikaanse onbemande spionagevliegtuigje dat de Iraanse krijgsmacht in december neerhaalde.

Zondag beweerde de Iraanse generaal Amir Ali Hajizadeh dat Iran een kopie bouwt van het op de Amerikanen buitgemaakte toestel. Deskundigen verzamelen gegevens uit en van de RQ-170 Sentinel, zei de chef van de luchtmachtdivisie van de Revolutionaire Garde. Ze zouden daaruit bijvoorbeeld hebben opgemaakt dat het vliegtuigje is ingezet om wijlen Al-Qaida-leider Osama bin Laden te schaduwen in de weken voor zijn liquidatie.

Panetta deed die beweringen maandag echter af als grootspraak. "Op grond van mijn ervaring (...) zou ik ernstig in twijfel trekken dat ze in staat zijn te doen wat ze zeggen gedaan te hebben."

De Amerikanen geven toe dat ze het toestel zijn verloren. Zij houden sindsdien echter vol dat de Iraniërs een hele kluif hebben aan het analyseren van gegevens en technologieën in het vliegtuig, omdat deze zodanig zouden zijn versleuteld dat de inlichtingenwaarde van dit soort 'drones' tot een minimum is beperkt.