Rutte en Kamer in debat over crisis

De Tweede Kamer gaat dinsdag met premier Mark Rutte in debat over de politieke crisis die is ontstaan na de val van het minderheidskabinet van VVD en CDA. Dat verloor de meerderheid in de Kamer toen PVV-leider Geert Wilders zaterdag zijn gedoogsteun introk. Hij kon niet leven met de gevolgen van de bezuinigingen die hij in het Catshuis met VVD en CDA besproken had.

Rutte diende maandag officieel het ontslag van zijn kabinet in bij koningin Beatrix. Rutte en alle ministers en staatssecretarissen zijn nu demissionair.

De Kamer sprak achter de schermen maandag vooral over een nieuwe datum voor verkiezingen. VVD, PvdA en SP willen die het liefst voor de zomer nog houden, maar andere partijen vinden dat te kort dag en willen in september naar de stembus.

Behalve over de verkiezingsdatum zullen Rutte en de Kamer dinsdag in het debat ook aftasten op welke punten ze het mogelijk eens kunnen worden over miljardenbezuinigingen en hervormingen. Die zijn nodig omdat Nederland anders volgend jaar een begrotingstekort heeft van 4,6 procent en daarmee 9,5 miljard euro meer tekortkomt dan Brussel toestaat. Het kabinet wil uiterlijk 30 april aan de Europese Commissie laten weten hoe het denkt toch aan de eisen te kunnen voldoen.

Rutte en Kamer in debat over politieke crisis
Rutte en Kamer in debat over politieke crisis (Foto: ANP)