VN willen 2,4 miljard voor strijd tegen malaria

De Verenigde Naties willen 2,4 miljard euro voor de strijd tegen malaria. Met het geld hopen de VN in 2015 het doel te hebben bereikt van 'bijna nul' doden als gevolg van malaria. Dat heeft Ray Chambers, speciale VN-gezant voor malaria, dinsdag gezegd.

Volgens Chambers is er veel vooruitgang geboekt bij het terugdringen van het aantal malariadoden, onder andere door de inzet van muskietennetten, medicijnen en insecticiden. Uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat in 2010 het aantal doden als gevolg van malaria is afgenomen met een derde. Sindsdien zijn er 160 miljoen muskietennetten uitgedeeld, waardoor dat cijfer naar verwachting nog lager wordt. De afgelopen jaren is er volgens Chambers meer dan 4,5 miljard euro voor de strijd tegen malaria opgehaald.

De Belgische prinses Astrid die zich inzet voor het terugdringen van malaria, zei op een persconferentie in aanloop naar Wereldmalariadag, woensdag, dat 90 procent van de malariabesmettingen in Afrika plaatsheeft. "Elke dag ontmoet ik patiënten en mijn belangrijkste boodschap is: malaria is te voorkomen en te behandelen. Voor preventie en behandelingen is echter veel tijd en geld nodig."