Mindfulness voor beginners

Bekijk de structuur: Is het helemaal glad of neem je groeven en oneffenheden waar?

Daar zit ik dan, bewierookt en in kleermakerszit, starend naar een cranberry. Ik probeer mijn aandacht te richten op het donkerrode, wat onooglijke, bolletje op mijn hand. Het dunne matje zit nogal ongemakkelijk. De diehards wisten dit natuurlijk al, die hebben er uit voorzorg een kussentje bijgepakt. Volgende keer ook maar doen. Ik heb dan ook letterlijk en figuurlijk niet zo veel zitvlees. Daarvoor zit ik hier.

Hoe voelt het op je hand? Voel de plek waar de cranberry je hand raakt. Richt je aandacht en wees je bewust van wat je nu voelt en denkt, van wat er in je boven komt.

Ai, jeuk. Op mijn linker grote teen. Als ik nu uitgebreid ga krabben, haal ik de anderen uit hun concentratie. Mijn linkervoet staat op het punt in een diepe slaap te vallen. Niet nu. Misschien helpt een beetje wiebelen. Gelukkig bedacht ik me thuis nog op tijd om sokken mee te nemen. Dochterlief heeft mijn teennagels namelijk keurig roodwit gestreept gelakt, deze Ajax- (of Feyenoord-) tenen zouden waarschijnlijk verschrikkelijk afleiden.

Als je merkt dat je gedachten afdwalen, breng ze terug naar de cranberry.

O ja, de cranberry. De linkerkant is glad. Rechts zie ik wat donkere vlekjes en is ie wat pokdalig. Er zit ook een klein barstje in. Eigenlijk meer een sneetje, lijnrecht en oppervlakkig. Het lijkt wel een autopsie. Hoe is dat barstje in mijn silent witness gekomen? Een scherp voorwerp heeft het slachtoffer waarschijnlijk van rechts geschampt. Bij doelbewust steken krijg je namelijk een diepere wond.

Neem nu de cranberry tussen je vingers. Laat ‘m bewegen tussen je vingers. Wat ervaar je? Wees je bewust van je gedachten en lichamelijke sensaties.

Toch even onopvallend rondkijken. Nee, volgens mij is er echt nergens een camera te bekennen. Voor je het weet sta je op YouTube. Ik neem mijn cranberry tussen duim en wijsvinger en knijp er zachtjes in. Er komt wat plakkerige substantie uit de oorlogswond tevoorschijn. Ik knijp nog wat harder. Nu is ie plat. Trouwens wel fijn dat ik er nu achter ben wat ik ‘heb’. Het is gelukkig niet direct besmettelijk, zeker niet levensbedreigend, maar wel lastig te behandelen. Ik zit namelijk in de ‘doe-modus’, te veel in standje actie. Een goede vriendin, zelf zeer actief en waarschijnlijk grondlegger van de doe-modus, tipte me op deze cursus mindfulness. “Vanaf nu gaan we het anders doen. We gaan meer stilstaan bij het hier en nu. De automatische piloot en éénstreepdagen behoren voorgoed tot de verleden tijd. Genieten, mildheid en aandacht, daar gaan we voor!”. En ik moet toegeven dat ik nog nooit met zoveel aandacht een cranberry heb bekeken. Ik koop ze vrijwel nooit. Alleen met Kerst wil ik ze nog wel eens samen met wat suiker tot cranberryprut koken. Dan wordt het zo’n heerlijke stroperige…

Breng de cranberry nu rustig naar je neus en ervaar de geur. Neem je tijd. Focus je op wat je waarneemt.

Het ruikt…. tja hoe zal ik het omschrijven…fruitig. Denk ik. Geuren vind ik altijd moeilijk om in woorden te vangen. Iets ruikt lekker, neutraal of het stinkt. Maar ga bijvoorbeeld van iets dat stinkt maar eens precies omschrijven hoe het ruikt. Oké, vies. Maar waarom is vies vies? Ik vind die wierook vies. Het is zo’n muffe en tegelijkertijd penetrante lucht die, als ie zich eenmaal in je neus gesetteld heeft, direct aanleiding geeft tot doffe hoofdpijn. En nu móét ik toch echt mijn benen even strekken. Zouden we zo wel een pauze hebben, of is dat niet mindfull? Ik heb zo’n enorme zin in een bak koffie,…eh kopje kruidenthee.

Breng de cranberry nu naar je lippen. Laat ‘m daar even rusten.
 
Hij smaakt nogal zurig. Tenminste, het wondvocht. Verder voelt ie vooral droog, beetje taai zelfs. Net als mijn lippen inmiddels. Waarschijnlijk lag ie al lang in dat Tupperware bakje te wachten op mijn spirituele oprisping. De Kerst ternauwernood overleefd en nu overgeleverd aan mijn zin-/marteltuigen. Oh shit, nu heb ik ‘m per ongeluk al doorgeslikt.

Als je zo ver bent laat je de cranberry eerst rusten op je tong en verplaats ‘m vervolgens naar je kiezen.
Kauw er zachtjes op. Wat word je gewaar?
Wees je weer bewust van alles wat je hierbij ervaart, voelt en proeft. Neem je tijd.