Kritiek Raad van State op aanscherpen ziektewet

De Raad van State is kritisch over het aanscherpen van de ziektewet voor uitzendkrachten en tijdelijke werknemers. Het hoogste adviesorgaan van de regering twijfelt over de effectiviteit van het voorstel, blijkt uit een dinsdag gepubliceerd advies.

Het demissionaire kabinet ging vrijdag akkoord met de aanscherping van de wet. Hierdoor wordt de hoogte en uitkering voor uitzendkrachten en tijdelijke werknemers voortaan afhankelijk van het aantal jaren dat iemand heeft gewerkt. Ook worden werkgevers geprikkeld om zieke werknemers sneller weer aan het werk te krijgen door een lagere premie in het vooruitzicht te stellen.

De Raad van State wijst er op dat tijdelijke werknemers en uitzendkrachten geen werkgever hebben, terwijl deze juist een belangrijke rol speelt bij de re-integratie van vaste werknemers. De oplossing voor het relatief hoge ziekteverzuim van tijdelijke werknemers moet daarom worden gezocht in een intensieve begeleiding bij de re-integratie door uitkeringsinstantie UWV, meent het adviesorgaan.

Het hoge ziekteverzuim wordt ook veroorzaakt door de groei van het aantal flexwerkers en in feite is er sprake van een 'relatieve daling' van het ziekteverzuim, aldus de Raad van State. Het adviesorgaan twijfelt niet alleen over de effectiviteit van de voorgestelde maatregelen, maar wijst ook op een 'mogelijke verdere tweedeling' tussen tijdelijke en vaste werknemers als de plannen worden uitgevoerd.

Het kabinet zou het wetsvoorstel daarom moeten heroverwegen. Overigens is het nog maar de vraag of de Kamer de wet zal behandelen. Door de val kabinet kan het parlement de wet als controversieel bestempelen waardoor de plannen in de ijskast belanden.