FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 april 2012

Ontsnapte tbs'er aangehouden

De 30-jarige tbs'er die zaterdag aan het eind van de middag ontsnapte aan zijn begeleider in Arnhem, is maandagavond aangehouden in deze Gelderse stad. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

De man, die wordt behandeld in de kliniek De Kijvelanden in het Zuid-Hollandse Poortugaal, was met verlof toen hij aan zijn begeleider ontsnapte. Het OM wilde eerder al geen details geven over de man of de ontsnapping.

Ferrari zet Massa onder druk

Het Formule 1-team van Ferrari heeft coureur Felipe Massa opgedragen om beter te presteren dan hij tot nu toe heeft laten zien. Nieuw is dit voor de Braziliaan niet, wel dat dit nu door teambaas Stefano Domenicali in de media is gebeurd.

Massa pakte afgelopen zondag in de Grand Prix van Bahrein de eerste punten van het seizoen, maar hij moet meer doen om zijn stoeltje bij Ferrari te behouden. "Felipe moet accepteren dat hij te maken heeft met een sterke teamgenoot. Je moet van Alonso leren, en hem niet uitdagen. Als je hem uitdaagt, zal je worden afgemaakt door een teamgenoot als Alonso of Schumacher. Dat zijn kannibalen," zei Domenicali tegen El Mundo.

[WK Snooker] Brecel uitgeschakeld, Stevens & Jones door


Luca Brecel is er niet ingeslaagd om te winnen van Stephen Maguire. De 17-jarige Belg keek vanochtend al tegen een 6-3 achterstand aan en wist zijn kansen vandaag niet te benutten. Hij verloor met 10-5. Ronnie O'Sullivan is met anderhalve been in de volgende ronde, hij nam een flinke voorsprong tegen Peter Ebdon. 

Brecel was teleurgesteld na zijn nederlaag. "Als ik de helft beter had gespeeld, dan had ik met 10-5 gewonnen. In tegenstelling tot mijn kwalificaties heb ik te weinig mijn niveau gehaald. Ik heb genoeg kansen gekregen van Maguire, maar spijtig genoeg heb ik die niet benut." aldus Becel tegen Sporza

De debutant Jamie Jones heeft verrassend Shaun Murphy uitgeschakeld, het werd 8-10 voor de snookeraar uit Wales. Het was 7-5 voor Murphy toen Jones vier frames op een rij won. Ook in zijn dorp wordt het snooker gevolgd. Tegen de BBC  zei hij: ''Iedereen in het dorp kijkt tv en mijn telefoon gaat constant sinds ik de tafel heb verlaten. Het is thuis een circus.'' Jones moet in de volgende ronde tegen de winnaar van het duel Stephen Lee en Andrew Higginson. 

Rocket Ronnie had geen kind aan Ebdon. De partij begon nog wel gelijkwaardig. Het eerste frame won O'Sullivan met een respotted black, maar na de 1-1 gingen zes frames op een rij naar O'Sullivan. Na negen frames staat het 7-2 voor de drievoudig wereldkampioen. 

Morgen komt de nummer één van de wereld Mark Selby in actie tegen Barry Hawkins. Judd Trump, de runner-up van vorig jaar, speelt tegen Dominic Dale. 

Uitslagen 

Speler Speler Uitslag/tussenstand
Stephen Maguire Luca Brecel 10-5
Matthew Stevens Marco Fu  10-3
Shaun Murphy Jamie Jones 8-10
Ronnie O'Sullivan Peter Ebdon 7-2
Stephen Lee Andrew Higginson  4-5

 Programma 24 april

Tijd Speler Speler Sessie
11.00 Judd Trump Dominic Dale Eerste sessie
11.00 Ding Junhui Ryan Day Eerste sessie
15.30 Graeme Dott Joe Perry Eerste sessie
15.30 Ronnie O'Sullivan Peter Ebdon Beslissende sessie
20.00 Stephen Lee Andrew Higginson Beslissende sessie
20.00 Mark Selby Barry Hawkins Eerste sessie

Geen voorverkiezing PvdA lijsttrekkerschap

De PvdA gaat geen voorverkiezing houden voor het lijsttrekkerschap. Wel komt er, als zich een tegenkandidaat meldt, een interne verkiezing. De inschrijving daarvoor sluit volgende week vrijdag om 12.00 uur. Dat heeft het partijbestuur van de PvdA besloten, meldt voorzitter van de partij Hans Spekman maandagavond via Twitter.

Volgens het bestuur is het te kort dag om voorverkiezingen te organiseren. De PvdA wilde met de voorverkiezingen voor het eerst ook niet-leden tegen een kleine vergoeding laten meebepalen wie de lijsttrekker voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen zou worden.

De pas onlangs gekozen leider van de PvdA Diederik Samsom is met zijn uitverkiezing niet automatisch ook de lijsttrekker bij de eerstvolgende verkiezingen. Voor het lijsttrekkerschap kunnen ook kandidaten van buiten de Tweede Kamer zich melden, zoals de veelgenoemde Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher. Die heeft overigens al laten weten niet beschikbaar te zijn.

Hoe rood kan het sein?

Stap in bij een willekeurig autobestuurder. Als hij of zij rustig en beheerst rijdt, zeg je al gauw: "Dat is een fijne auto." Maar stap je in bij een bestuurder die wild rijdt, dan kun je opeens een heel andere mening hebben over exact dezelfde auto. Vandaag maak ik de balans op van een inktzwart weekend. Een treinbotsing met 1 dode en 117 gewonden tot gevolg en - alsof dat al niet erg genoeg is - er zitten 16.738.578 Nederlanders zonder behoorlijk bestuur.

Piraten laten gekaapte Italiaanse tanker gaan

De achttien bemanningsleden van de Italiaanse tanker die vier maanden geleden voor de kust van Oman werd gekaapt zijn bevrijd. Dat heeft de Italiaanse minister van buitenlandse zaken maandag laten weten. De Enrico Ievoli ligt inmiddels voor de Somalische kust.

Dankzij 'een flinke diplomatieke inspanning' van de Somalische autoriteiten kwamen de zes Italianen, vijf Oekraïners en zeven Indiërs vrij, zei Giulio Terzi. Hij liet niet los of de kapers losgeld is betaald.

De Enrico Ievoli was met een vracht natriumhydroxide op weg naar de Middellandse Zee. Op 27 december werd het schip van rederij Marnavi echter voor de kust van Oman door piraten geënterd.

Schultz wil maatregelen ProRail na treinbotsing

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil van spoorbeheerder ProRail weten of de komende tijd soortgelijke situaties als zaterdag rond het treinongeluk in Amsterdam zich voordoen op het spoor. Dat schrijft zij maandag in een brief aan de Tweede Kamer. De botsing van een Sprinter en een Intercity kostte aan een persoon het leven, ruim honderd anderen raakten gewond.

Uit eerste onderzoeksresultaten is op te maken dat de Sprinter een rood sein negeerde, om vervolgens nog ruim 350 meter door te rijden en een wissel open te rijden. Het betreffende sein was voorzien van een eerste generatie ATB (Automatische Trein Beïnvloeding), waardoor bij snelheden beneden de veertig kilometer per uur niet automatisch wordt ingegrepen. ProRail stelt volgens Schultz dat als het sein was uitgerust met ATB-Verbeterde versie, deze botsing waarschijnlijk was voorkomen.

In de buurt van het ongeval vonden werkzaamheden plaats aan het spoor. De planning van de treinen was echter zodanig dat ze elkaar niet tegen zouden komen. Door de vertraging van de Intercity, 'die op zich vrij gebruikelijk van omvang was', kwamen de treinen elkaar op hetzelfde spoor tegen, aldus de minister.

Schultz van Haegen heeft ProRail op basis van de voorlopige conclusies gevraagd te kijken of onmiddellijk maatregelen kunnen worden genomen. Daarbij wil ze onder meer weten of in Amsterdam of elders de komende periode zich vergelijkbare situaties voordoen.

Ook moet de spoorbeheerder kijken welke maatregelen moeten worden genomen wanneer minder sporen dan normaal beschikbaar zijn. Verder wil de minister weten of in vergelijkbare situaties niet anders moet worden omgegaan met seinen die niet zijn uitgerust met de verbeterde ATB-versie.

Katy Perry zoenend gespot met gitarist

Katy Perry is zondag op de gevoelige plaat vastgelegd terwijl ze zoende met gitarist Robert Ackroyd. Dat schrijft het Amerikaanse blad Us Weekly, dat foto's van de kus plaatste.

Ackroyd, die gitaar speelt in Florence and the Machine, en Perry bezochten het Amerikaanse muziekfestival Coachella en hadden het erg gezellig met elkaar. Op de kiekjes knuffelen ze, staan ze hand in hand en zoenen ze elkaar.

De 27-jarige zangeres trouwde in 2010 met Russell Brand. De twee kondigden eind vorig jaar aan dat ze na veertien maanden een punt zetten achter hun huwelijk.

[Bundesliga] Eintracht Frankfurt keert terug op hoogste niveau

Na een afwezigheid van één seizoen keert Eintracht Frankfurt weer terug in de Duitse Bundesliga. De ploeg van trainer Armin Veh won vandaag met 0-3 van Alemannia Aachen en stelde op deze manier promotie naar het hoogste niveau veilig.

Mohamadou Idrissou wist tweemaal te scoren voor Frankfurt. Het derde doelpunt was een eigen treffer van Seyi Olajengbesi. Bij Aachen stonden Boy Waterman en Anouar Hadouir in de basis. Bas Sibum ontbrak in de selectie van de ploeg uit Aken.

Met nog twee duels te gaan kan Frankfurt niet meer buiten de top twee van de 2.Bundesliga vallen. Net als koploper Greuther Furth, dat afgelopen weekend al promotie veiligstelde, heeft Frankfurt na vandaag 68 punten. Het verschil met de nummer drie, dat aan het eind van het seizoen een play-off speelt tegen de nummer zestien van de Bundesliga, bedraagt acht punten. Fortuna Dusseldorf, Sankt Pauli, Paderborn en 1860 München zijn de vier ploegen die nog in de race zijn voor deze derde plaats.

Alemannia Aachen kent ondertussen heel andere zorgen. De ploeg staat onderaan in de 2.Bundesliga en moet de resterende twee wedstrijden winnen. Zo niet, dan degradeert de ploeg. Behalve Waterman, Hadouir en Sibum werkt ook Eric Meijer bij Aachen. Hij is sportief directeur bij de ploeg, waar hij tussen 2003 en 2006 als speler voor uitkwam.

Foto's: Motel Mozaique 2012

Het Rotterdamse kunstenfestival Motel Mozaïque beleefde van donderdag 19 tot en met zondag 22 april 2012 haar 12e editie. Ontstaan tijdens Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa; opgezet in nauwe samenwerking met TENT, de Rotterdamse Schouwburg en Nighttown. En ondertussen uitgegroeid tot een spraakmakend programma. Uiteraard met bezoekers, artiesten, kunstenaars, verhalenvertellers, vrijwilligers en bewoners van de stad: de gasten in het Motel die gezamenlijk het Mozaïque leggen.

[WK Snooker] O'Sullivan superieur

Ronnie O'Sullivan is op het wereldkampioenschap snooker overtuigend begonnen. Peter Ebdon kijkt na het eerste gedeelte van de partij als tegen een 7-2 achterstand aan. Morgen gaat de wedstrijd verder.

Het eerste frame van de wedstrijd was echter nog zeer spannend.  Na een foutje van O’Sullivan wist Ebdon 64-64 op het scorebord te krijgen. Vervolgens moest een blackball-game de beslissing brengen die in het voordeel van O'Sullivan uitpakte. Ebdon kwam daarna nog wel op 1-1, maar had in het vervolg weinig meer in te brengen. O'Sullivan liep uit naar 7-1 waarna Ebdon nog wel de negende frame van vandaag won.

Jamie Jones, David Gilbert en Cao Yupeng zorgden als spelers uit het kwalificatietoernooi voor verrassingen in de eerste ronde. Ze versloegen respectievelijk Shaun Murphy, Martin Gould en Mark Allen.

Zeldzame sneeuwval in oosten VS

In enkele staten in het noordoosten van de Verenigde Staten is maandag sneeuw gevallen. Op dezelfde plekken werden een maand geleden nog warmterecords gemeten.

Volgens de weersvoorspellingen kan er in de hoger gelegen delen van de staten New York, Pennsylvania en Ohio tot 30 centimeter sneeuw vallen. Nutsbedrijven zeiden dat in Pennsylvania en delen van New York zo'n vijftigduizend mensen maandag zonder stroom zaten.

Kevin Fitzgerald, een meteoroloog verbonden aan een universiteit in Pennsylvania, noemde de sneeuwval 'ongebruikelijk, maar niet ongehoord'.

New Hampshire en Maine staat mogelijk zware regenval te wachten. In die noordelijker gelegen kuststaten is gewaarschuwd voor overstromingen.


Zeldzame sneeuwval in oosten VS (Foto: Novum)

TERA in Europa gecensureerd

TERA-fans zijn online een petitie gestart om de censuur van de game tegen te gaan. In de Verenigde Staten is de game aangemerkt als Mature oftewel 18+, terwijl de Europese versie een 12+-rating heeft gekregen. De uitgever Frogster heeft aangegeven dat er inderdaad wijzigingen zijn aangebracht in de Europese versie van de game.

De petitie luid als volgt; "We, as members of the TERA community, feel that this time you have crossed the line, The community was patient for a very, very long time with your incompetence and childish games. You have played with the boundries [sic] of how much the community can take. Count in all the false information that was given to us. False because now you are changing almost each one of your previous statements." De veranderingen zijn, volgens de speler, vooral te merken in de gore aspecten van de game. In een post op het TERA-forum heeft de community manager Raven uitgelegd dat de slider, die bedoeld was om de hoeveelheid gore in het spel aan te passen, is verwijderd in de laatste update van de Europese versie.

"This step was sadly necessary due to some changes which were introduced in the latest content update for TERA, which increased the amount of blood on certain details. Thus, we faced an issue with our current age rating, which is 12+ for Europe. Therefore, it was necessary to remove the level of detail slider for the blood aspect in TERA and set this to a fixed value. You'll still see blood in TERA, but the amount of blood will be reduced and won't stay on the ground. Also some minor effects like blood splatters against the screen will be replaced by another effect. Please be aware that we were already producing the box and pre-selling copies of the game with the active rating of 12+, so this was the only possible solution at this point", aldus Raven.

Daarnaast wist Raven ook te vermelden dat het zeer spijtig is dat het nu pas word vermeld en niet vóór dat de wijzigingen werden doorgevoerd. De Europese fans zijn in opstand en dreigen alle pre-orders te cancelen, terwijl andere hopen dat ze op de Amerikaanse servers kunnen spelen.

PSV zet Bouma in de wachtkamer

De toekomst van Wilfred Bouma bij PSV is nog altijd onzeker. Het contract van de verdediger loopt aan het einde van het seizoen af, waar technisch directeur Marcel Brands vanavond nog niets over een eventuele verlenging kon zeggen.

Bouma begon zijn carrière als voetballer bij PSV en keerde er vervolgens nog twee keer terug. Hierdoor staat het totaal aantal seizoenen in Eindhoven inmiddels op twaalf, waarin hij tot op heden goed was voor 220 competitiewedstrijden. In deze serie trof hij 23 keer doel. Tussendoor speelde 33-jarige verdediger nog voor MVV, Fortuna Sittard en Aston Villa.

PSV maakte onlangs wel bekend de samenwerking met Jan Vennegoor of Hesselink na dit seizoen te beëindigen. Over de toekomst van Khalid Sinouh, op dit moment derde doelman achter Przemyslaw Tyton en Andreas Isaksson, heerst ook nog de nodige onduidelijkheid.

Mortal Kombat Vita krijgt uitgebreide kledingkast

Behalve dat Mortal Kombat voor de PlayStation Vita alle (downloadable) content van de console krijgt, wordt de versie ook nog eens verrijkt met extra kostuums voor verschillende personages. Zo wordt er vooral geshopt uit de Mortal Kombat 2 en 3.

De nieuwe exclusieve kostuums zijn onder andere de Mortal Kombat 3 skins van Ermac, Noob, Rain, Reptile, Smoke, (ongemakserde) Sub-Zero en Scorpion. Verder zijn de Mortal Kombat 2 versies van Reptile, Scorpion en Sub-Zero. Helaas zijn er geen nieuwe pakjes voor de vrouwelijke ninja’s. 

Defensiespionnen VS werken nauwer samen met CIA

De geheime dienst van het Amerikaanse ministerie van defensie verlegt zijn aandacht van ondersteuning van legeroperaties naar traditioneel inlichtingenwerk. De nieuwe Defense Clandestine Service (DCS) gaat veel nauwer dan zijn voorganger, de Defense Intelligence Agency (DIA), samenwerken met de CIA. Dat heeft een vooraanstaande defensiemedewerker, die voorlopig ongenoemd wil blijven, laten weten.

De vernieuwde dienst stuurt honderden agenten naar delen van Afrika, waar Al-Qaida zich steeds meer roert. Ook in Azië, waar de Noord-Koreaanse raketdreiging en de Chinese machtsontplooiing het Pentagon zorgen baren, moet de DCS een grotere rol gaan spelen.

Agenten van de DIA verzamelden al langer informatie over onder meer terrorisme en massavernietigingswapens. Ze werkten doorgaans in de schaduw, net als hun CIA-collega's, en waren vaak gestationeerd op CIA-posten in ambassades. Maar tot dusver lag de nadruk voor de dienst toch meer op zijn traditionele taak: de ondersteuning van militaire operaties, zo stelde het hoofd van de Nationaal Inlichtingendirecteur Jim Clapper onlangs vast.

De nieuwe DCS schurkt niet alleen in taakopvatting dichter aan tegen de CIA. DCS-personeel rapporteert voortaan aan de hoogste inlichtingenofficier ter plaatse - doorgaans een CIA-man. Dat moet waarborgen dat de jarenlange rivaliteit en kinnesinne tussen de diensten tot het verleden behoort.

Verslag Night of Terror 2012

Er zijn van die nachten die je niet snel vergeet. Oud- en Nieuw, een verjaardag, je trouwnacht of die ene nacht dat je een vriend van je katjelam uit de kroonluchter moet halen. Voor alle film- en gezelligheidsliefhebbers is er nog een andere onvergetelijke nacht, namelijk de Night of Terror. Het jaarlijkse hoogtepunt van het Imagine: Amsterdam Fantastic Film Festival heeft naast een fijne filmmarathon ook weer veel meligheid in petto. FOK! was er dit jaar bij en heeft slapeloze nachten gehad. Niet door de angst, maar van plezier.

'Occupyers Rotterdam opgepakt'

Een aantal Occupy-demonstranten is maandagavond opgepakt voor het opzetten van een tent op het Beursplein bij het World Trade Center in Rotterdam. De demonstranten negeerden een verbod van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Dat meldt RTV Rijnmond. De politie was maandagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Occupy Rotterdam is sinds medio oktober aanwezig op de Coolsingel. De rechtbank in Rotterdam oordeelde begin deze maand dat de actievoerders van Occupy Rotterdam tijdens evenementen hun tentenkamp moeten opbreken. De gemeente wilde dat de Occupyers met het oog op het terras- en evenementenseizoen zouden vertrekken, maar de rechter vond een verbod niet nodig.

Wel oordeelde de rechter dat het tentenkamp van Occupy Rotterdam op het Beursplein weg moest zijn tijdens vier evenementen, waaronder de marathon van Rotterdam. De marathon vond 15 april plaats.

Circa twee weken na de uitspraak kregen de demonstranten naar eigen zeggen van de gemeente te horen dat zij na de marathon niet mochten terugkeren vanwege een negatief advies van de brandweer. Die zou stellen dat plantenbakken die volgens de actievoerders na de marathon op het terras van het World Trade Center zijn geplaatst voor een mogelijk onveilige situatie kunnen zorgen.

De betogers gaven de gemeente tot maandagavond 20.00 uur de tijd om tot een positief oordeel te komen, om vervolgens zelf in actie te komen.

Cabaretier brengt volledige show uit via YouTube

Je kent hem misschien als columnist bij Giel op 3FM maar Stefan Pop is een cabaretier die al op zijn 15de auditie deed bij Comedytrain. Vanaf morgen zal zijn eerste avondvullende programma op het YouTubekanaal van Comedystation te zien zijn. 

Deze show ging in april 2011 in première maar Pop besloot in tegenstelling tot veel van zijn collega's geen dvd uit te brengen, maar wilde dat zijn show voor iedereen gratis te zien zou zijn. Hiervoor werd hij geïnspireerd door zijn Amerikaanse collega Louis CK.

Het is voor het eerst dat een Nederlandse cabaretier zijn show exclusief op YouTube uitbrengt. Pop hoopt hiermee zijn artistieke vrijheid te kunnen houden en toch een nieuwe groep mensen het theater in te krijgen.

De trailer van de show hebben we vast voor je opgezocht:

Rus nog niet klaar met haar eerste rondepartij in Fes

Arantxa Rus is nog niet klaar met haar eerste rondepartij van het WTA-toernooi van het Marokkaanse Fes. De tennisster moest in de derde set in de partij tegen de Tsjechische Klara Zakopalova bij een 5-5 stand stoppen wegens invallende duisternis.

In de eerste set waren er liefst zeven servicebreaks te noteren, die uiteindelijk nog door Rus werd gewonnen met 6-4. Daarna nam ze in de tweede set het voortouw en mocht de wedstrijd uitserveren bij een 5-3 voorsprong. Vervolgens verloor de speelster uit Monster de volgende vier games en moest de derde set de beslissing brengen in de partij.

Daarin repareerde de Nederlandse nummer 95 van de wereld tot twee keer toe een achterstand, waarna bij een 5-5 stand werd besloten de partij stop te zetten. De wedstrijd zal morgen worden uitgespeeld.

Opgehangen Judas-acteur sterft

Een Braziliaanse acteur die zich tijdens een toneelstuk ter gelegenheid van Goede Vrijdag per ongeluk echt had opgehangen, is overleden. De man speelde de zelfmoord van Judas Iskariot na.

De collega's van Tiago Klimeck hadden in eerste instantie niet door wat er aan de hand was, en waren in de veronderstelling dat de acteur zijn rol bijzonder goed speelde. Na vier minuten begon het te dagen dat er iets mis was en werd de man losgehaald en naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij ruim twee weken na het ongeluk aan zijn verwondingen bezweken.

In eerste instantie werd er bericht dat Klimeck een ander touw had gebruikt dan de bedoeling was. Dat blijkt niet het geval. De constructie die de nek van de acteur had moeten beschermen wordt door de politie onderzocht. Het lijkt erop dat het touw verkeerd is geknoopt.

Jong FC Twente pakt landstitel bij beloften

Jong FC Twente heeft eerder vanavond de landstitel in de Eredivisie voor beloften in de wacht gesleept. De mannen van trainer Patrick Kluivert waren met 2-1 te sterk voor Jong FC Groningen en is niet meer in te halen door de concurrentie.

Bij de beloften van FC Twente begonnen twee selectie-spelers in de basis, namelijk Denny Landzaat en Nicky Kuiper. Na acht minuten wedstrijd kwamen de Tukkers op voorsprong door een treffer van Jurjan Mannes.

De thuisploeg kon niet lang van de voorsprong genieten, aangezien Tim Keurntjes kort daarna de gelijkmaker liet aantekenen. In de tweede helft kreeg Jong FC Twente een strafschop die door Chris David werd benut. Dit bleek uiteindelijk ook de winnende goal te zijn.

Door deze zege is Jong FC Twente niet meer te achterhalen door Jong Ajax, dat acht punten minder heeft. Er staan echter nog maar twee speelronden op de kalender, waardoor de champagne in Enschede ontkurkt kan worden.

Berlijn trekt zich terug voor Tourstart 2016

Berlijn heeft zich teruggetrokken voor een eventuele Tour de France-start in 2016. De Duitse stad was samen met het Britse Yorkshire en het oliestaatje Qatar kandidaat voor de Grand Départ, maar besloot zich terug te trekken om economische redenen.

"Het organiseren van de start van de Tour kost 10 miljoen euro en dat is heel veel geld", zei Andreas Statzkowksi, de wethouder van sport van Berlijn in de Tagesspiegel. "We laten dat idee varen en gaan ons richten op het organiseren van het wereldkampioenschap baanwielrennen, dat maar 1,5 miljoen euro kost."

Dit jaar start de Tour in het Belgische Luik, waarna volgend jaar de 100e editie van start gaat op het Franse eiland Corsica.

Verkeersdode moet mislukte reanimatie betalen

Een verongelukte Duitser moet betalen, omdat reddingswerkers tevergeefs hebben geprobeerd hem te reanimeren. De moeder van de 28-jarige verkeersdode vond in zijn brievenbus een rekening van 187,80 euro.

Het Rode Kruis heeft maandag bevestigd dat het de pijnlijke factuur heeft verstuurd. Volgens een woordvoerder konden de hulpdiensten op de plek van het fatale ongeluk geen verzekeringspas van de man vinden. Daardoor konden ze de kosten niet declareren. De reddingsdienst heeft de nabestaanden van de man excuses aangeboden.

Het slachtoffer was op eerste paasdag om het leven gekomen. Hij zat in een auto die bij de stad Mainz van de weg raakte en tegen een rij bomen knalde. Ook drie andere inzittenden kwamen om.

Saxo Bank zonder kopman naar Giro d'Italia

Het Deense Saxo Bank heeft zijn selectie bekendgemaakt voor de Giro d’Italia. De ploeg start zonder echte kopman en heeft een ritzege als doel. Deze zou moeten kunnen komen van sprinter Juan José Haedo.

De rest van de selectie bestaat uit Lucas Sebastian Haedo, Luke Roberts, David Tanner, Jonas Aaen, Anders Lund, Mads Christensen, Matteo Tosatto en Manuele Boaro. De Italiaanse wielerronde gaat op 5 mei van start in het Deense Herning. De ploeg van Bjarne Riis zal zich ook in de eerste dagen willen tonen.

Tieners van bed gelicht voor roofgeweld in trein

Drie tieners uit Hilversum zijn maandagochtend van hun bed gelicht omdat ze treinreizigers onder dreiging van wapens zouden hebben beroofd of hierbij betrokken zijn geweest. Twee verdachten zijn 17 jaar en een 18 jaar, meldt het Korps Landelijke Politiediensten, dat meer aanhoudingen niet uitsluit.

Het trio behoort tot een groep die geregeld overlast veroorzaakt op station Hilversum en op de treinlijn tussen Utrecht en Naarden/Bussum. De spoorwegpolitie van het KLPD begon vorig jaar een onderzoek naar de rondhangende groep, die uit bijna twintig jongeren bestaat.

Het vermoeden bestaat dat de groep zich schuldig maakt aan diefstal, vernieling, aanranding, intimidatie van reizigers en NS-personeel en het veroorzaken van overlast. In de treinen tussen Utrecht en Naarden/Bussum zijn geregeld grove en beledigende teksten te horen via de treinomroepinstallatie. De politie denkt dat de jongeren hiervoor verantwoordelijk zijn. Ze beschikken waarschijnlijk over een treinsleutel.

Genee en Derksen gaan voor goud

De Oranje-hits kunnen weer uit de kast, want het EK voetbal in Polen en Oekraïne komt er aan. Wolter Kroes en Guus Meeuwis scoorden eerder al een grote hit tijdens dit voetbaltoernooi en ook dit jaar zullen weer een aantal pareltjes uitkomen.

Ook Wilfred Genee en Johan Derksen doen dit jaar mee aan deze hype. De presentatoren van Voetbal International hebben in samenwerking met Edwin Evers en Gerard Joling een CD gemaakt. Ook Ferdi Bolland verleende zijn medewerking en produceerde het plaatje.

"Je droomt er niet van om om half elf te staan zingen aan de piano bij Bolland", liet Derksen vandaag aan RTL Boulevard weten. De hoofdredacteur van Voetbal International had bij het opnameproces namelijk zijn twijfels, maar ging uiteindelijk toch overstag.

De keuze van Genee en Derksen is echter wel opvallend, maar hier hebben de heren in hun ogen een logische verklaring voor. "De inzendingen voor het Nationaal Songfestival waren zo bedroevend, daar gaan wij zo overheen."

De opbrengst van de CD wordt in zijn geheel gedoneerd aan de stichting Spieren voor Spieren.

Depressieve Sinéad O'Connor haalt streep door toer

Sinéad O'Connor heeft de rest van haar tournee afgelast. De 45-jarige zangeres is niet meer in staat op te treden, schrijft ze op Facebook. "Ik ben ernstig ziek als gevolg van een bipolaire stoornis."

De manisch-depressieve O'Connor, die vorige week nog in Amsterdam optrad, biedt haar excuses aan. "Zoals jullie allemaal weten ben ik tussen december en maart door een diep dal gegaan. Doktersadviezen om niet te gaan toeren heb ik in de wind geslagen omdat ik niet wilde falen."

De huidige tournee, die is gekoppeld aan het nieuwe album van O'Connor, stond al gepland. De zangeres wilde haar fans niet teleurstellen door de concerten op voorhand al af te zeggen. "Dat was heel dom", schrijft O'Connor maandag. "Ik probeerde sterker te zijn dan ik ben."

Bouw stuwdam Brazilië stilgelegd door staking

De bouw van een gigantische stuwdam in het Braziliaanse Amazonegebied is maandag stil komen te liggen door een staking. Dat heeft het bouwbedrijf achter de dam laten weten.

Volgens het bouwbedrijf hebben meer dan zesduizend werknemers het werk neergelegd. Zij willen onder meer elke drie maanden een keer naar huis kunnen in plaats van elke zes maanden. Daarnaast eisen ze dat de waarde van hun maandelijkse maaltijdbonnen wordt verdriedubbeld naar omgerekend ruim 120 euro.

De staking verloopt tot dusver vreedzaam. De wegen die naar de bouwplaats leiden worden door de werknemers geblokkeerd.

Milieuactivisten zijn tegen de bouw van de stuwdam. Zij zeggen dat de dam de flora en fauna in het gebied zal verwoesten en dat veertigduizend mensen niet meer in hun levensonderhoud zullen kunnen voorzien.

Volgens de regering wordt de stuwdam juist een bron van schone en onuitputtelijke energie en zal hij de Braziliaanse economie ten goede komen.

Steinsson nog duizenden jaren bij Bolton

Grétar Steinsson hoeft zich niet meer druk te maken over zijn toekomst. De Ijslander tekende vandaag een contract dat hem tot het jaar 20014 verbond aan Bolton Wanderers. Een tikfoutje bij de administratie van de Engelse Premier League-ploeg is hier de oorzaak van.

"Natuurlijk ben ik blij met de nieuwe afspraken", aldus Steinsson. "Aanvankelijk wilde de club niet verder gaan dan één jaar (het contract loopt uiteraard tot 2014), dus ik ben erg gelukkig dat ze van gedachten zijn veranderd en me de volle achttienduizend jaar hebben gegeven."

"Ik denk dat ik waarschijnlijk stop als mijn contract afloopt", grapte Steinsson verder. "Ik ben op dat moment namelijk 18.032 jaar oud, in mijn ogen is dat wel een mooie leeftijd om te stoppen en te gaan denken aan een carrière als trainer."

Phil Gartside, de voorzitter van Bolton, kon de grap van de tikfout wel inzien. "Het contract ziet er wel aan lange kant uit, maar er kan genoeg gebeuren in achttienduizend jaar. Ik heb er ook alle vertrouwen in dat Grétars ervaring een groet toegevoegde waarde zal zijn voor deze club de komende 180 eeuwen."

Steinsson, die in het verleden in Nederland voor AZ speelde, is niet de eerste speler in de Premier League die door een administratieve fout een zeer bijzonder contract voorgeschoteld kreeg. Wim Jonk kon in 1998 door een computerstoring tijdens de hele looptijd van zijn tweejarige contract bij Sheffield Wednesday een bedrag van maar liefst 8.888.888.888 Engelse ponden bij elkaar verdienen.

Wieteke van Dort is weer thuis

Wieteke van Dort is sinds maandagmiddag weer thuis. De 68-jarige actrice werd begin februari opgenomen in het ziekenhuis nadat ze onwel was geworden. Ze is van plan vanaf de zomer weer op te treden.

Van Dort onderging een zware hartoperatie waarna ze revalideerde in een speciale kliniek. "Ik ben net weer thuis", zegt de actrice maandagmiddag tegen Novum Nieuws. Haar hart en bloeddruk zijn weer in orde.

Van Dort kan niet wachten om weer op te treden. Ze verwacht dat dit vanaf de zomer weer kan. "Ik mag nu nog niet, maar ik heb er veel zin in", vertelt de actrice die op de planken staat met programma's als De Late Late Lien Evergreen Show en Kun Je Nog Zingen, Zing Dan Mee.

Van Dort is bekend van tv-programma's als De Stratemakeropzeeshow, Lawaaipapegaai en Het Klokhuis.

Systeemeisen voor Max Payne 3 bekend

Rockstar heeft de minimale systeemeisen voor de pc-versie van Max Payne 3 bekendgemaakt. De developer gaf aan dat de pc-versie parallel aan de console-versie gemaakt is. Verder is de game “optimised to run across a wide range of PC setups”. Wel is DX11 als vereiste gesteld, dus hele oude pc's zullen een upgrade vereisen.

  • Operating System: Windows 7 32/64 Service Pack 1, Windows Vista 32/64 Service Pack 2, Windows XP 32/64 Service Pack 3
  • Processor: Intel Dual Core 2.4 GHZ – i7 3930K 6 Core x 3.06 GHZ / AMD Dual Core 2.6 GHZ – FX8150 8 Core x 3.6 GHZ
  • RAM: 2GB – 16GB
  • Video Card: NVIDIA 8600 GT 512MB VRAM – NVIDIA GeForce GTX 680 2GB VRAM / Radeon HD 3400 512MB VRAM – Radeon HD 7970 3GB VRAM
  • Sound Card: 100% Direct X 9.0 compatible – Direct X 9.0 compatible supporting Dolby Digital Live
  • HDD Space: 35 GB
  • DVD Drive: Please refer to your hardware manufacturer and www.rockstargames.com/support for current compatibility information. Some system components such as mobile chipsets, integrated, and AGP graphics cards may be incompatible. Unlisted specifications may not be supported by publisher.

Max Payne 3 moet 15 mei uitkomen voor Windows, Xbox 360 en PlayStation 3.

Genoa twee thuiswedstrijden zonder fans

Na de ongeregeldheden rond het duel van Genoa met Siena op zondagavond zal de thuisploeg het de laatste twee duels in eigen stadion zonder publiek moeten stellen. Genoa speelt nog twee duels in het eigen Luigi Ferraris-stadion, de Italiaanse voetbalbond heeft besloten dat die achter gesloten deuren zullen plaatsvinden.

De club krijgt de sanctie vanwege de onveilige situatie die zondagavond ontstond toen de ploeg tegen een 0-4 achterstand aankeek. De harde kern scandeerde dat de spelers het Genoa-tenue onwaardig waren en hun shirt daardoor beter uit konden trekken. Toen enkele spelers dit ook daadwerkelijk deden lag het spel veertig minuten stil. Ook gooide de aanhang vuurwerk op het veld.

Nadat onder meer doelman Sébastien Frey en aanvaller Giuseppe Sculli de supporters gekalmeerd hadden kon de wedstrijd worden hervat, waarna de eindstand nog op 1-4 kwam. Genoa staat momenteel op de zeventiende plaats in de Serie A. In de twee resterende thuiswedstrijden die zonder publiek afgewerkt worden treft Genoa Cagliari en Palermo. Verder speelt de ploeg nog drie uitwedstrijden, waarbij de supporters wel mee mogen reizen. De ambitieuze club staat slechts één punt boven de degradatiestreep.

95% van kaarten Europees kampioenschap verkocht

Een dikke maand voor de start van het Europees kampioenschap in Oekraïne en Polen zijn bijna alle wedstrijdkaarten uitverkocht. De UEFA meldt dat er op dit moment 95% van alle beschikbare kaarten zijn verkocht.

"In totaal zijn er slechts 50.000 van de tickets die naar de nationale bonden zijn gestuurd bij ons teruggekomen", zei een woordvoerder van de UEFA. "Die gaan we nu op de markt brengen."

Kazachstan toch blij met film over Borat

De Kazachse minister van buitenlandse zaken heeft Borat, het typetje van Sacha Baron Cohen, bedankt. Hij is blij met de aandacht die het land heeft gekregen door zijn film Borat: Cultural Learnings of America For Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan.

"Na deze film is het aantal visa dat werd aangevraagd voor Kazachstan vertienvoudigd", tekent de Britse krant The Telegraph op uit de mond van minister Yerzhan Kazykhanov. "Dit is een grote overwinning voor ons en ik bedank Borat voor het aantrekken van toeristen naar Kazachstan."

In de film uit 2006 gaat de journalist Borat, gespeeld door Baron Cohen, naar de Verenigde Staten om het land te ontdekken en Pamela Anderson ten huwelijk te vragen. In eerste instantie waren de bestuurders van Kazachstan niet blij met de film, aangezien het land wordt afgeschilderd als onderontwikkeld, seksistisch en barbaars.

Het succes van de film werkt nog steeds door in Kazachstan. Zo werd vorige maand bij een schiettoernooi in Koeweit nog het fictieve volkslied uit de Borat-film gebruikt in plaats van het echte volkslied. De Kazachse regering heeft daarop de nodige maatregelen genomen. "Onze ambassades hebben instructies gekregen om alle buitenlandse ministeries op de hoogte te stellen van de juiste versie van het volkslied."

Guus Meeuwis gekozen tot 'ultieme Nederlander'

Guus Meeuwis is de 'ultieme Nederlander' geworden. De zanger versloeg hiervoor onder anderen Jeroen van Koningsbrugge en koningin Beatrix. De verkiezing was een initiatief van Veronica Magazine en radiozender 100% NL.

Meeuwis vindt het vooral leuk dat hij Van Koningsbrugge heeft verslagen. "Ik kan niet vaak genoeg van hem winnen", zegt de zanger over zijn Ik Hou van Holland-collega. "Dit is een grote eer."

De 40-jarige zanger denkt dat zijn rol in Ik Hou van Holland heeft bijgedragen aan het winnen van de titel. "Gek is dat natuurlijk niet als je bedenkt dat er zo veel mensen naar dit programma kijken." Meeuwis neemt de titel over van Linda de Mol. Eerder werd Jan Smit tot 'ultieme Nederlander' verkozen.

Bosz onder protest akkoord met schorsing

Heracles Almelo-trainer Peter Bosz gaat onder protest akkoord met een straf van twee wedstrijden schorsing. Die krijgt de oefenmeester omdat hij zaterdag tegen De Graafschap protesteerde tegen de leiding rond een wissel. Ook Lerin Duarte accepteert een schikkingsvoorstel voor twee duels schorsing.

Bosz geeft de arbitrage op de clubwebsite nog wel een veeg uit de pan. "Ik baal er enorm van dat het arbitrale kwartet opnieuw liegt", stelt hij. "Dat was ook al het geval toen ik vorig jaar werd vrijgesproken, en nu liegen ze opnieuw over de gang van zaken rond die wissel." Een beroep heeft volgens Bosz echter geen zin 'omdat ik één wegwerpgebaar maakte en niet meteen naar de tribune ben gegaan'.

Bosz en Duarte missen door hun schorsingen de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen en de uitwedstrijd bij Feyenoord. Tijdens het laatste competitieduel, thuis tegen NEC, zijn beiden weer van de partij.

Haase verder in Barcelona na opgave opponent

Robin Haase heeft de tweede ronde bereikt van het ATP-toernooi van Barcelona. De Hagenaar zag zijn opponent, de kwalificatiespeler, Sergei Bubka opgeven. Haase stond toen al 6-1 en 3-2 voor.

In de tweede ronde van het toernooi treft de nummer 45 van de wereld de Colombiaan Santiago Giraldo. De nummer 54 van de wereld was te sterk voor de Oezbeek Denis Istomin; 7-6 (3) en 6-4.

Bij het Masters-toernooi van Monte Carlo van vorige week had Haase in de eerste ronde ook al een tegenstander die opgaf. Op dat moment stond Juan Monaco voor in de derde set, toen hij door zijn enkel klapte. Haase wist vervolgens de kwartfinale te bereiken waarin hij sneuvelde tegen Novak Djokovic.

Tandarts tilt zorgverzekeraars voor vier ton

De FIOD heeft maandag beslag gelegd op twee woningen en diverse bankrekeningen van een 29-jarige tandarts uit Amsterdam. Hij zou enkele zorgverzekeraars met spooknota's voor in totaal vierhonderdduizend euro hebben getild. De man is niet opgepakt, maar wordt binnenkort uitgenodigd voor een verhoor.

De opsporingsdienst besloot tot deze inbeslagname om bij een eventuele veroordeling van de verdachte boetes en schadevergoedingen eenvoudiger op hem te kunnen verhalen.

De tandheelkundige wordt verdacht van het declareren van niet-geleverde zorg, oplichterij en het vervalsen van tandartsrekeningen.

'Rayman Origins 2 krijgt draken'

Eén van de Kotaku-lezers kwam op een onderzoek uit waarin er naar meningen gevraagd wordt voor Rayman Origins 2. Zo wordt er gevraagd wat de mening is over draken, spoken en kastelen in de setting van Rayman Origins 2.

Daarnaast komt er in het onderzoek ook concept art voor dat uit het tweede deel moet komen. Het bedrijf dat dit onderzoek doet is Arkenford en het heeft al eerder werk voor Ubisoft gedaan. Ubisoft heeft zelf nog niks officieel bekendgemaakt over een vervolg op Rayman Origins.

Rayman

Rayman

Rayman

Rayman

Rayman

Rayman

Toen Facebook nog Facebook was

Weet je nog dat je je Facebook opende en dat het leuk was? Dat je selecte groepje vrienden die je had toegevoegd stuk voor stuk en zonder uitzondering interessante verhalen en hilarische foto's op de zojuist ontloken roos der sociale media plaatsten?

Griekenland heeft de twijfelachtige eer om de geboorte plaats van mijn blauwe identiteit te mogen heten. Een lokale schone vroeg de vraag die later de wereldwijde plaatsvervanger zou worden van het aloude 'Goodbye' of 'vaarwel': “Are you on Facebook?” en alles wat een mooie vrouw mij vraagt, doe ik willoos en zonder weerwoord, en aldus geschiede. Na een aantal weken huppelen om de berg Olympus, tevergeefs opzoek naar de Goden van weleer, trok ik door naar Turkije en nog een stuk of wat andere landen, zodat in de volgende maanden mijn profiel zich vulde met gezichten van over de hele wereld en wanneer ik inlogde werd ik overspoeld met herinneringen aan waar ik was geweest, de vrienden die ik had overgehouden en de plaatsen waar ik terecht kon, mocht ik er ooit terecht komen. Facebook was, in het kort, zwaar de shit en voormalig sukkeltje Mark Zuckerberg een enorme eindbaas.

Scheidsrechter Kuipers op shortlist WK 2014

Scheidsrechter Björn Kuipers maakt kans op een rol tijdens het WK 2014 in Brazilie. De 38-jarige Oldenzaler is door wereldvoetbalbond FIFA op een shortlist geplaatst. Kuipers maakt deel uit van een groep van negentien scheidsrechters uit Europa.

Kuipers, die komende zomer ook op het EK in Polen en Oekraïne fluit, is blij met de selectie. "Het is een eer om onderdeel uit te maken van de shortlist van FIFA voor het WK in Brazilië. Natuurlijk geeft het geen garanties voor de toekomst, maar het is zonder meer een compliment."


Scheidsrechter Kuipers op shortlist WK 2014 (Foto: Novum)

Nederlandse klok voor Olympische Spelen

Klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts in Asten mag een enorme klok voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen maken. De 23 ton zware klok wordt de grootste klok ooit in West-Europa gefabriceerd.

Deze order is niet de eerste internationale order voor Eijsbouts. Eerder werd bekend dat de Brabantse firma een klok gaat leveren voor de Notre Dame in Parijs.

De klok was oorspronkelijk besteld bij klokkengieterij White Chapel Bell Foundry in Londen. Dat bedrijf heeft echter niet voldoende capaciteit om de klok op tijd te maken. Dat een niet-Engels bedrijf nu de klok mag maken, heeft in diverse Britse media tot verontwaardigde reacties geleid.

'The Walking Dead vult het gat van de serie'

Het horroravontuur The Walking Dead is voor de fans van de gelijknamige televisieserie een opvulling. Dat laat gamebedrijf Telltale maandag weten. Het tweede seizoen van de televisieserie is in maart afgelopen en het derde seizoen begint dit najaar.

De eerste episode van het spel rond The Walking Dead is vanaf dinsdag beschikbaar voor Mac en pc. Een dag later is het spel ook verkrijgbaar voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Telltale wil de episodes van The Walking Dead maandelijks uitgeven. Dat betekent dat de vijfde en laatste aflevering in augustus verschijnt. Elk van deze afleveringen kost vijf euro. Het gehele seizoen is op voorhand te bestellen voor twintig euro.

In het actieavontuur speelt de speler met Lee Everett, een gevangene die midden in de zombieplaag terechtkomt. Het verhaal van de game speelt zich gelijktijdig af met het verhaal van de Amerikaanse televisieserie, maar draait om nieuwe personages.


Vier jaar cel geëist voor prostitueren meisje (14)

Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft maandag vier jaar geëist tegen een 20-jarige man uit Capelle aan den IJssel. Hij is een van de acht mannen die deze week terechtstaan in een omvangrijke zaak rond gedwongen prostitutie van een destijds 14-jarig meisje.

Het OM ziet de 20-jarige als hoofdverdachte. Volgens justitie regelde hij de contacten met klanten en zette hij seksadvertenties op internet. De verdachte, Regilio A., ontkent iets van advertenties te hebben geweten. "Ik heb haar nooit slecht willen behandelen", zei hij tijdens de zitting. A. vertelde dat het meisje vrijwillig naar hem kwam met de vraag of hij klanten voor haar kon regelen. "Ik was geschokt toen ze vertelde dat ze in de prostitutie werkte."

Volgens de officier van justitie bracht A. het meisje met zijn auto naar doorgaans oudere klanten. Van vrijwilligheid was helemaal geen sprake, stelt het OM. Het meisje zou op verschillende adressen in de regio Arnhem bij de verdachten zijn vastgehouden. Het verdiende geld moest zij afstaan aan de verdachten. Volgens de officier van justitie een vorm van seksuele uitbuiting.

Het meisje werd volgens het OM begin 2010 door een aantal mannen gedwongen een maand lang in de prostitutie te werken. Het meisje verklaarde bij de politie ongeveer dertig klanten te hebben ontvangen. De aanklager stelde dat het slachtoffer meerdere keren onveilige seks had met klanten. Ook A. zou seks met haar hebben gehad.

Het slachtoffer liep in februari 2010 weg uit een instelling in Apeldoorn en kwam via internet in contact met de mannen. Haar begeleiders stellen dat het ze functioneert op het niveau van een 9-jarige. Uit haar gedrag konden de verdachten volgens justitie makkelijk afleiden dat het meisje minderjarig was. Bovendien werd het slachtoffer gedwongen haar tas met id-kaart af te geven. A. stelt niet te hebben geweten dat het meisje 14 jaar was.

Het proces tegen een 34-jarige Arnhemmer kon maandagochtend niet van start gaan omdat de verdachte volgens zijn advocaat in het buitenland verblijft. De Arnhemmer heeft zich volgens justitie schuldig gemaakt aan misbruik van het meisje. Voor het proces tegen de acht verdachten heeft de Arnhemse rechtbank vrijwel de hele week gereserveerd.

De uitspraak wordt 11 mei verwacht.

Hamas wil Hebreeuws op school

Hamas wil dat vanaf volgend jaar Hebreeuws wordt onderwezen op middelbare scholen in de Gazastrook. Dat heeft Ziad Thabet, onderminister van onderwijs van Hamas, maandag gezegd.

Volgens Thabet is de regering in Gaza momenteel bezig om docenten te vinden en op te leiden. Scholieren zouden zoveel mogelijk talen onder de knie moeten krijgen, zei hij. De regering van Gaza moet de maatregel nog officieel goedkeuren, maar Thabet zei dat dat waarschijnlijk geen probleem zal zijn.

Hebreeuws, een van de officiële talen van Israël, wordt momenteel alleen op universiteiten onderwezen. Veel Palestijnen zien Hebreeuws als de taal van de vijand. De taal wordt echter in grote delen van Gaza gesproken, vooral door diegenen die vroeger in Israël werkten voordat de joodse staat tien jaar geleden uit vrees voor geweld besloot Palestijnse arbeiders te weren.

[Primera División] Uitslagen speelronde 34

Afgelopen weekend stond de 34e speelronde in de Spaanse Primera División op het programma. Real Madrid nam een voorschot op de titel door op bezoek bij FC Barcelona met 1-2 te winnen. Het verschil is, met nog vier duels te gaan, zeven punten in het voordeel van de Madrilenen. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor de volgende speelronde.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Real Mallorca Real Zaragoza 1-0
Sporting de Gijón Rayo Vallecano 2-1
FC Barcelona Real Madrid 1-2
Sevilla FC Levante UD 1-1
Granada CF Getafe CF 1-0
Real Sociedad Villarreal 1-1
Racing Santander Athletic de Bilbao 0-1
Atletico Madrid Espanyol 3-1
Valencia Real Betis Sevilla 4-0
Osasuna Malaga CF ma 23 apr, 21:00


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid 34 28 4 2 88 109-30
2 FC Barcelona 34 25 6 3 81 97-26
3 Valencia 34 15 10 9 55 54-42
4 Malaga CF 33 15 6 12 51 49-46
5 Levante UD 34 14 7 13 49 48-47
6 Athletic de Bilbao 34 12 12 10 48 49-44
7 Atletico Madrid 34 13 9 12 48 47-42
8 Sevilla FC 34 12 10 12 46 41-39
9 Osasuna 33 11 13 9 46 37-53
10 Espanyol 34 12 9 13 45 44-46
11 Getafe CF 34 12 9 13 45 38-45
12 Real Mallorca 34 11 10 13 43 36-41
13 Real Betis Sevilla 34 12 6 16 42 40-49
14 Real Sociedad 34 10 10 14 40 41-50
15 Rayo Vallecano 34 12 4 18 40 50-60
16 Granada CF 34 11 6 17 39 31-49
17 Villarreal 34 8 13 13 37 35-48
18 Sporting de Gijón 34 8 7 19 31 35-64
19 Real Zaragoza 34 8 7 19 31 29-60
20 Racing Santander 34 4 14 16 26 24-53


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Cristiano Ronaldo Real Madrid 42
2 Lionel Messi Barcelona 41
3 Radamel Falcao Atlético Madrid 22
4 Gonzalo Higuaín Real Madrid 21
5 Karim Benzema Real Madrid 18


Programma speelronde 35

Datum Thuis Uit
za 28 apr, 18:00 Getafe CF Real Mallorca
za 28 apr, 18:00 Levante UD Granada CF
za 28 apr, 18:00 Espanyol Sporting de Gijón
za 28 apr, 18:00 Real Sociedad Racing Santander
za 28 apr, 22:00 Villarreal Osasuna
zo 29 apr, 12:00 Real Madrid Sevilla FC
zo 29 apr, 16:00 Real Zaragoza Athletic de Bilbao
zo 29 apr, 18:00 Malaga CF Valencia
zo 29 apr, 19:45 Real Betis Sevilla Atletico Madrid
zo 29 apr, 21:30 Rayo Vallecano FC Barcelona

Twijfels over onderzoek naar Breiviks psyche

De Noorse raad voor forensische geneeskunde heeft de twee psychiaters die concludeerden dat massamoordenaar Anders Behring Breivik niet gestoord is om aanvullende informatie verzocht. De raad is van mening dat hun rapport onvolledig is, staat in een verklaring van de raad aan de rechtbank in Oslo.

Twee psychiatrische onderzoeken naar de geestelijke gesteldheid van Breivik resulteerden in conclusies die haaks op elkaar staan. De psychiaters Torgeir Husby en Synne Sørheim trokken de conclusie dat Breivik lijdt aan paranoïde schizofrenie, een diagnose die ertoe zou kunnen leiden dat de rechter Breivik ontoerekeningsvatbaar verklaart. De psychiaters Terje Tørrisen en Agnar Aspaas stelden later dat Breivik niet gestoord is.

De vraag of Breivik toerekeningsvatbaar is, vormt de spil van het proces van de 33-jarige Noor. Het antwoord hierop is bepalend voor het vonnis en of hij in de gevangenis verdwijnt of een verplichte psychiatrische behandeling krijgt opgelegd. Breivik zelf is er alles aan gelegen te voorkomen dat hij ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard.

AEX knalt onder de 300 punten

De AEX-Index is maandagmiddag even onder de 300 punten gedoken. De Amsterdamse beursgraadmeter deed het de hele dag al beroerd door negatief nieuws.

Even na 16.00 uur zakte de AEX-Index tot 299,92 punten, wat een min van meer dan 3 procent betekende. Dit is de laagste stand sinds december vorig jaar.

Investeerders zijn huiverig door de politieke onrust in Frankrijk en Nederland, waarbij vooral de rente van Nederland opliep. Ook zwak economisch nieuws uit Azië en Europa drukte de stemming op beurzen wereldwijd.

AEX knalt onder de 300 punten (Foto: Novum)

Bertens overleeft kwalificaties WTA-toernooi

Kiki Bertens heeft voor het eerst in haar nog jonge carrière op eigen kracht het hoofdtoernooi bereikt op de WTA Tour. De 20-jarige Wateringse overleefde in het Marokkaanse Fez drie kwalificatierondes. Het is nog niet bekend wie Bertens treft in het hoofdtoernooi.

Na een bye in de openingsronde van de kwalificaties en een knappe driesetszege op de Spaanse Lara Arruabarrena-Vecino bereikte Bertens de laatste kwalificatieronde.

Daarin toonde de Nederlandse nummer 149 van de wereld tegen de Tsjechische Kristyna Pliskova veel mentale veerkracht. In de derde set stond Bertens met 4-1 achter, maar ze pakte vijf games op rij en won toch nog met 6-1, 4-6 en 6-4.

[Video] Scheidsrechter bezorgt Brisbane landstitel

Brisbane Roar is afgelopen weekend voor de tweede keer op rij kampioen van Australië geworden. De ploeg won de kampioenswedstrijd met 2-1 van Perth Glory. Brisbane had hier wel een grote fout van scheidsrechter Jared Gillet voor nodig.

De vier minuten blessuretijd waren al voorbij toen Brisbane bij een tussenstand van 1-1 nog eenmaal ten aanval trok. Besart Berisha kreeg namens Brisbane nog een schietkans, maar hij zag zijn inzet worden geblokt door een aantal verdedigers van Perth Glory. Berisha kon echter nogmaals uithalen, maar hij schoot volledig naast de bal.

Gillet zag er echter een overtreding in en gaf tot ieders verbazing de strafschop aan Brisbane. De hevige protesten van de spelers van Perth Glory, waaronder onze landgenoot Bas van den Brink, konden hier geen verandering meer in brengen en het was Berisha zelf die vanaf elf meter na meer dan 96 minuten de 2-1 wist binnen te schieten. Daardoor pakte Brisbane voor de tweede maal op rij het Australisch landskampioenschap. Hieronder de beelden van de arbitrale dwaling.


Scheidsrechter Jared Gillet zit er compleet naast (Bron: YouTube)

'Verkiezingen mogelijk al eind juni'

De Tweede Kamer wil snel verkiezingen organiseren, mogelijk al in het begin van de zomer. De fractieleiders zijn maandagmiddag rond vier uur opnieuw bijeengekomen bij Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) om daarover te praten. Onduidelijk is of de Kieswet het toestaat om nog voor de zomer een stembusgang te organiseren.

Een meerderheid van VVD, PVV, SP en PvdA dringt maandag aan op snelle verkiezingen. De SP en PvdA verwijzen daarbij nadrukkelijk naar een datum in de vroege zomer. De PvdA denkt aan 27 juni.

Dat zou nieuwe partijen en afgescheiden politici zoals Hero Brinkman in de problemen kunnen brengen. Emile Roemer (SP) vindt echter dat Nederland in een economische crisis verkeert en dat daarom daadkrachtig optreden is vereist, zei hij in een interview op RTL Z.

De Kiesraad laat weten dat het kabinet de datum van de verkiezingen bepaalt. Wel kan de raad adviseren om rekening te houden met vakanties en feestdagen. Volgens de Kieswet moet de dag van kandidaatstelling plaatsvinden binnen veertig dagen na de datum van het besluit van de ontbinding van het kabinet. De Kiesraad zegt de ontwikkelingen af te wachten.


Verkiezingen mogelijk al eind juni (Foto: Novum)

Acht tips over aanslag café Beuningen

De politie heeft acht tips binnengekregen over de aanslag op een horecapand in het Gelderse Beuningen. Het is nog niet duidelijk of daar bruikbare tips tussenzitten, meldt een woordvoerder van de politie maandag.

Dinsdagnacht ontplofte een explosief dat tegen het raam van het pand was geplaatst. Het gebouw aan de Schoolstraat raakte zwaar beschadigd, maar er vielen geen gewonden.

De tips zijn verkregen via buurtonderzoek en kwamen telefonisch binnen. Wie verantwoordelijk is voor de explosie is nog onduidelijk. De politie is bezig met een onderzoek.

Olie gelekt uit bron in noorden Rusland

Op een olieveld in het noorden van Rusland is mogelijk tweeduizend ton olie uit een bron weggelekt. Vrijdag vond bij werkzaamheden aan de bron in het autonome district Nenets een ongeluk plaats, met het lek als gevolg, zei Vladimir Bezoemov, chef van het Russische milieubureau in het district, maandag.

Er is tussen de achthonderd en tweeduizend ton olie gelekt, aldus Bezoemov. Zeker achtduizend vierkante meter grond is verontreinigd. Zondag slaagden de pogingen om het lek te dichten. Het gebied rond de oliebron is zeer dunbevolkt, maar rendierhouders weiden hun dieren op deze vlaktes.

Het milieubureau overweegt een aanklacht in te dienen tegen de oliemaatschappijen die de bron beheren, Lukoil en Bashneft.

Vrachtwagen ramt slagboom Ketelbrug

Een vrachtwagen heeft maandagmiddag een van de slagbomen op de A6 bij de Ketelbrug kapot gereden. De snelweg is daardoor korte tijd in beide richtingen dicht geweest tussen Lelystad en Emmeloord, meldt de politie.

Door de aanrijding was de brug geblokkeerd. De afsluiting duurde ruim een halfuur en leverde in beide richtingen zo'n vijf kilometer file op. Hoe het ongeluk rond ongeveer 15.00 uur heeft kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk.

Assaidi wil vertrekken bij Heerenveen

Oussama Assaidi is naar eigen zeggen uitgeleerd bij sc Heerenveen en wil graag de stap naar een grotere ploeg maken. Zodoende bestaat de kans dat de Friese ploeg komende zomer zijn complete voorhoede kwijt kan raken. Bas Dost en Luciano Narsingh staan in de belangstelling van respectievelijk VfL Wolfsburg en Ajax.

In de Leeuwarder Courant liet Assaidi, die in 2009 de overstap van De Graafschap naar Heerenveen maakte, zich uit over zijn situatie. "Ik word niet beter als ik bij sc Heerenveen blijf. Ik ben niet van plan te verlengen. En ik denk niet dat de club dan wil dat ik hier volgend seizoen nog speel", aldus Assaidi, die bij de Friezen nog een contract heeft tot medio 2013.

Fenerbahçe wil miljoenen van UEFA

Fenerbahçe eist miljoenen van de UEFA. De Turkse voetbalclub werd dit seizoen uitgesloten van Europees voetbal vanwege betrokkenheid bij een omkopingsschandaal. De blauwgelen menen dat dat niet terecht is en eisen voor het sportarbitragehof CAS 45 miljoen euro.

Fenerbahçe werd vorig seizoen kampioen in Turkije en zou meedoen aan de Champions League. Beschuldigingen van omkoping brachten de club echter in de problemen en voorzitter Aziz Yildirim werd zelfs vastgezet. Hij blijft de belangrijkste verdachte. De Turkse voetbalbond TFF besloot Fenerbahçe enkele dagen voor de loting van de Champions League terug te trekken.

Het door Fenerbahçe geëiste bedrag bestaat uit compensatie voor gederfd prijzengeld, inkomsten uit kaartverkoop en waardedalingen van de aandelen van de club. De zaak dient op 18 juni bij het CAS in Lausanne.

[Serie A] Uitslagen speelronde 33

Afgelopen weekend stond in de Italiaanse Serie A de 33e speelronde op het programma. AC Milan morste dure punten in de strijd om het landskampioenschap. Tegen Fiorentina werd met 1-1 gelijkgespeeld. Juventus won met 4-0 van AS Roma en liep daardoor drie punten uit. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor de volgende speelronde.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Parma Cagliari 3-0
Chievo Udinese 0-0
Catania Atalanta 2-0
Napoli Novara Calcio 2-0
Fiorentina Internazionale 0-0
AC Milan Bologna 1-1
Lazio Roma Lecce 1-1
Cesena US Palermo 2-2
Genoa AC Siena 1-4
Juventus AS Roma 4-0


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Juventus 33 19 14 0 71 57-18
2 AC Milan 33 20 8 5 68 63-27
3 Lazio Roma 33 16 7 10 55 49-41
4 Udinese 33 14 10 9 52 44-32
5 Napoli 33 13 12 8 51 58-41
6 AS Roma 33 15 5 13 50 52-46
7 Internazionale 33 14 7 12 49 47-45
8 Catania 33 11 13 9 46 44-43
9 Chievo 33 11 10 12 43 30-40
10 AC Siena 33 11 9 13 42 41-35
11 US Palermo 33 11 8 14 41 46-51
12 Bologna 33 10 11 12 41 34-39
13 Parma 33 10 11 12 41 44-50
14 Atalanta 33 11 13 9 40 37-36
15 Fiorentina 33 9 11 13 38 32-38
16 Cagliari 33 9 11 13 38 33-42
17 Genoa 33 9 9 15 36 44-62
18 Lecce 33 8 11 14 35 38-49
19 Novara Calcio 33 5 10 18 25 27-56
20 Cesena 33 4 10 19 22 21-50


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Zlatan Ibrahimovic AC Milan 24
2 Antonio Di Natale Udinese 20
Diego Milito Internazionale 20
Edinson Cavani Napoli 20
5 Rodrigo Palacio Genoa 17


Programma speelronde 34

Datum Thuis Uit
di 24 apr, 18:30 Cagliari Catania
di 24 apr, 18:30 Atalanta Chievo
wo 25 apr, 12:30 Novara Calcio Lazio Roma
wo 25 apr, 15:00 AC Siena Bologna
wo 25 apr, 15:00 AS Roma Fiorentina
wo 25 apr, 15:00 Udinese Internazionale
wo 25 apr, 15:00 Lecce Napoli
wo 25 apr, 15:00 US Palermo Parma
wo 25 apr, 18:00 AC Milan Genoa
wo 25 apr, 18:00 Cesena Juventus
za 28 apr, 18:00 US Palermo Catania
za 28 apr, 18:00 Cagliari Chievo
za 28 apr, 20:45 AS Roma Napoli
zo 29 apr, 12:30 Bologna Genoa
zo 29 apr, 15:00 Internazionale Cesena
zo 29 apr, 15:00 Atalanta Fiorentina
zo 29 apr, 15:00 Novara Calcio Juventus
zo 29 apr, 15:00 AC Siena AC Milan
zo 29 apr, 15:00 Lecce Parma
zo 29 apr, 20:45 Udinese Lazio Roma

[Upd] Rutte 1 is gevallen

Premier Mark Rutte zal maandagmiddag het ontslag van zijn kabinet aanbieden aan koningin Beatrix op paleis Huis ten Bosch. Bronnen hebben dat maandag gemeld. Daarna zal de premier de Tweede Kamer informeren.

De procedure is dat eerst het staatshoofd wordt geïnformeerd en daarna de Tweede Kamer.

De ministerraad heeft zich maandagochtend ruim 1,5 uur beraden over de politieke crisis die is ontstaan nadat de PVV zaterdag de stekker uit het Catshuisberaad had getrokken. Zonder gedoogsteun heeft het VVD/CDA-kabinet geen meerderheid meer in de Tweede Kamer.

Update 14.00 uur
Rutte is inmiddels aangekomen op paleis Huis ten Bosch, zo meldt de NOS.

Update 16.05 uur
Minister President Mark Rutte heeft net na vier uur, in een officiële verklaring, het ontslag van het eerste kabinet Rutte bekendgemaakt. De koningin neemt 'het ontslag in beraad en vraagt de regering alles te doen wat zij in het belang van het koninkrijk acht'.

Rutte biedt ontslag kabinet aan
Rutte biedt ontslag kabinet aan (Foto: ANP)

Schumacher: "Banden zijn te belangrijk"

Mercedes-coureur Michael Schumacher vindt dat bij de huidige Formule 1-auto's de banden van Pirelli een te grote rol spelen. De Duitser werd afgelopen zondag tiende in de Grand Prix van Bahrein na problemen in de kwalificatie van de voorlaatste startrij te zijn vertrokken. Erg blij was hij echter niet.

"Ik ben er niet gelukkig mee dat een coureur momenteel ver onder zijn limiet, en dan met name de limiet van de auto, moet rijden om de banden maar goed te houden. Ik vraag me af of het wel goed is dat de banden zo'n belangrijke rol spelen. Misschien is het beter om ze wat duurzamer te maken, zodat we weer op een normale snelheid kunnen racen, in plaats van op een tempo dat vergelijkbaar is met wanneer de safety car op de baan is," zei Schumacher tegen de BBC.

Greipel wint tweede etappe in Turkije

André Greipel heeft de tweede etappe van de Ronde van Turkije op zijn naam geschreven. De Duitse krachtpatser van Lotto-Belisol bleef in de straten van Kemer de Australiër Matthew Goss voor, die net als gisteren tweede werd. Goss nam wel de leiding in het algemeen klassement over van Theo Bos.

De etappe werd gekleurd door een ontsnapping van vijf renners met daarbij onder anderen Alexandre Vinokourov. Het vijftal kreeg echter nooit veel ruimte van Rabobank en Omega Pharma-Quick Step, die het peloton op sleeptouw namen.

Na een opnieuw chaotische voorbereiding van de sprint zette Greipel vanuit zesde positie zijn sprint aan en niemand wist meer in de buurt te komen van de Duitser. Goss werd op twee fietslengtes tweede, de Italiaan Matteo Pelucchi derde en Mark Renshaw namens Rabobank vierde. Leider Theo Bos sprintte vandaag niet mee.

Batman: Arkham City GotY-editie aangekondigd

De geruchten rondom de Harley Quinn-DLC hebben eindelijk een officiële aankondiging: de extra content is vanaf 30 mei in Europa beschikbaar en wordt ook een deel van de Game of the Year Edition re-release van Batman: Arkham City.

De GOTY-editie bevat naast de 'Harley Quinn's Revenge'-uitbreiding de eerder uitgebrachte Robin-, Catwoman- en Nightwingpacks en een set van alternatieve skins. Een ander extraatje naast alle in-game content bevat deze re-release een downloadcode voor de Batman: Year One-animatiefilm.

Op 6 september wordt de Game of the year-editie van Batman: Arkham City uitgebracht voor PlayStation 3 en Xbox 360..

Europa gaat druk over Hedwigepolder niet opvoeren

Zeeland hoeft nog niet bang te zijn dat Europa vanwege de politieke crisis eist dat de Hedwigepolder alsnog volledig onder water wordt gezet. "Wat ons betreft is er sinds vrijdag niets veranderd", zegt een woordvoerder van de Europese Commissie maandag.

De Europese Commissie gaf vrijdag aan dat het alternatieve plan van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) volstaat. Hij wil een derde van de polder en enkele andere polders onder water zetten. De EC wil wel zekerheid dat alle maatregelen in één keer direct worden doorgevoerd. "Aan die eis is niets veranderd."

De vraag is nu of de Nederlandse overheid die garantie nog wel kan geven. "Wij wachten af welk besluit de Kamer hier morgen over neemt", zegt de woordvoerder. "Wij gaan nu in ieder geval niet de druk opvoeren."

De Kamer kan dinsdag besluiten door te gaan met het afhandelen van de al jaren slepende kwestie. Een andere mogelijkheid is dat de Kamer het onderwerp te gevoelig vindt en het over de verkiezingen tilt. Dan zou het weer de vraag zijn of de nieuwe regering zich in het plan van Bleker kan vinden. De woordvoerder kon niet zeggen of de Europese Commissie zo veel geduld kan opbrengen.

Burgemeester van Hulst Jan Frans Mulder zei tegen Omroep Zeeland te vrezen dat Europa zich met de kwestie gaat bemoeien en de Zeeuwse polder toch geheel onder water komt te staan. Eerder vreesde commissaris van de koningin Karla Peijs voor eenzelfde scenario.

Het Zeeuws statenlid Johan Robesin van de Partij voor Zeeland verwacht volgens de omroep dat het 'gewoon een jaar de ijskast in gaat'. In een situatie als deze zou doordrukken als politiek onfatsoenlijk worden gezien.

Nieuwe jeugdgevangenis Heerenveen van de baan

Heerenveen krijgt geen nieuwe jeugdgevangenis. Justitie ziet af van de bouw omdat de jeugdcriminaliteit in Nederland afneemt. Dat meldt Het Poortje Jeugdinrichtingen maandag.

Het aantal jongeren dat wordt vastgezet vanwege het plegen van een strafbaar feit loopt terug. Daarnaast is onduidelijk hoeveel jongeren in de toekomst zijn aangewezen op een justitiële jeugdinrichting. De gemeente Heerenveen neemt de grond terug die Het Poortje had gekocht voor de gevangenis.

Het Poortje is een instelling voor gedwongen begeleiding en behandeling van jongeren.

Noor misdraagt zich op vlucht naar Nederland

Bemanningsleden van een vliegtuig hebben maandagochtend een 52-jarige Noor vastgebonden die zich tijdens de vlucht agressief gedroeg. De man werd bij aankomst op Schiphol direct gearresteerd, meldt een woordvoerder van de marechaussee.

De man zorgde in het toestel, dat uit Zuid-Afrika kwam, urenlang voor ongeregeldheden. Uiteindelijk werd besloten hem te boeien. Hij zit nog vast en wordt verhoord. Er worden ook getuigenverklaringen opgenomen.

Kim Kardashian draagt Kanye's initialen in oor

Kim Kardashian is gespot met de initialen van Kanye West in haar oor. De 31-jarige realityster heeft haar relatie met de 34-jarige rapper nog niet toegegeven, maar doet ook niet haar best om haar gevoelens te verbergen.

Kardashian is op het vliegveld van Los Angeles gezien met twee gouden oorbellen in haar linkeroor in de vorm van de letters K en W, schrijft de Britste krant Daily Mail. De realityster kwam terug van een paar dagen naar New York, die zij met West zou hebben doorgebracht.

Kardashian en West blijven volhouden dat ze geen relatie hebben, ook al worden ze wel erg vaak in elkaars gezelschap gespot. Ook zou Kim in New York de rapper hebben voorgesteld aan haar familie.

Grol door blessure niet naar EK judo

Henk Grol komt dit weekend niet in actie op de Europese kampioenschappen judo in het Russische Chelyabinsk. De 27-jarige Haarlemmer kampt met een irritatie van de binnenband van de linkerknie.

"Met het oog op de Olympische Spelen nemen we geen enkel risico", aldus bondscoach Maarten Arens. "Het doel blijft olympisch goud." De Europese titelstrijd gaat donderdag van start. De Nederlandse selectie bestaat nu uit acht vrouwen en vijf mannen.

Hollande en Sarkozy hervatten campagnes

De na de eerste verkiezingsronde overgebleven kandidaten François Hollande en Nicolas Sarkozy hebben hun campagne voor het Franse presidentschap maandag hervat. Oppositiekandidaat Hollande behaalde zondag meer stemmen dan Sarkozy en volgens de jongste peilingen zal hij de zittende president in de tweede ronde op 6 mei weer verslaan. Zijn verkiezing kan het politieke en economische landschap in Europa veranderen in een tijd waarin de eurozone een duidelijke richting zoekt om uit de schuldencrisis te geraken.

Hollande won de eerste stemronde met 28,6 procent van de stemmen, tegen 27,2 procent voor Sarkozy. Marine Le Pen werd verrassend derde met 17,9 procent, het beste resultaat ooit voor het Front National van haar vader Jean-Marie Le Pen. De zeer linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon behaalde 11,1 procent en de gematigde François Bayrou 9,1 procent. Vijf overige kandidaten kregen minimale steun. De opkomst bij de verkiezingen was hoog, ruim tachtig procent.

Politieke analisten zien de grote steun voor Le Pen als de grootste verrassing van de eerste ronde. "De kracht van populistisch extreem rechts toont dat er in heel Europa een toename van populisme is als gevolg van de economische crisis, die des te opvallender is doordat jongeren kiezen voor extreem rechts", aldus politiek analist Dominique Moisi.

Hollande (57), riep zichzelf zondagavond uit tot 'kandidaat van alle krachten die een nieuwe bladzijde willen opslaan'. Hij beloofde de staatsschuld terug te dringen, maar ook de groei te stimuleren en de Fransen te herenigen. Sarkozy zei de zorgen van de kiezers over banen en immigratie te onderkennen en 'de zorg van onze landgenoten om hun manier van leven te bewaren'. Hij zei ook de kiezers van het Front Nationaal te respecteren, omdat zij een keuze hebben gemaakt. "Het is een stem van lijden, een stem van crisis. Waarom hen beledigen? Ik zeg hun, ik heb u gehoord."

Damien Philippot van onderzoeksbureau IFOP zei dat Hollande blij moet zijn met de uitslag, omdat Sarkozy er op uit was hem te verslaan. "Dat wordt voor Sarkozy nu erg moeilijk. Als je de uitslagen bekijkt, is het duidelijk een afstraffing voor Nicolas Sarkozy." Sarkozy, die de eerste president sinds Valéry Giscard d'Estaing in 1981 kan worden die na één termijn wordt weggestemd, heeft gezegd dat hij uit de politiek stapt als hij verliest.

Le Pen heeft aangegeven dat zij haar kiezers geen stemadvies zal geven voor de tweede ronde. Zij zei vorige week dat ze het al als een overwinning zou beschouwen als ze het resultaat van haar vader, die in 2002 in de eerste ronde 16,8 procent behaalde en daardoor de tweede ronde bereikte, zou evenaren.

De strijd om het Franse presidentschap kan gevolgen hebben voor de rest van de Europese Unie. Frankrijk is na Duitsland de grootste economie in de eurozone. Sarkozy vormde samen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel een tandem, door sommigen 'Merkozy' genoemd, die aandrong op begrotingsdiscipline en bezuinigingen. Hollande wil echter dat er ook aandacht is voor economische groei en niet voor bezuinigingen. Verder wil hij een belasting van 75 procent voor zeer rijken invoeren.

De Duitse regeringswoordvoerder Georg Streiter zei maandag dat Merkel 'president Sarkozy blijft steunen'. Maar hij voegde eraan toe dat de bondskanselier 'met iedere gekozen Franse president uitstekend zal samenwerken'.

Sarkozy heeft laten weten dat hij voor de tweede ronde op 6 mei drie keer met Hollande in debat wil, over de economie, de samenleving en internationale aangelegenheden. Maar Hollande vindt één debat, zoals eerder afgesproken, voldoende. "Sarkozy wil de regels veranderen omdat hij in een lastig parket verkeert. Maar je kunt de regels niet zo maar veranderen. Als je een slechte leerling bent en slechte cijfers haalt, kun je niet om andere leraren vragen."

Verloren kentekenplaat verraadt automobilist

Een 20-jarige automobilist uit 's-Gravenzande is zondag doorgereden nadat hij in zijn woonplaats een stoplicht omver had gereden. Met de kentekenplaat die hij daarbij verloor kon de politie hem opsporen.

De roekeloze bestuurder reed rond 19.00 uur met zijn busje, met een jetski op de aanhanger, het stoplicht op de kruising van de Opstalweg met de Naaldwijkseweg omver. Toen de politie verhaal ging halen bekende hij direct en zei hij erg te zijn geschrokken. Tegen de 's-Gravenzander is proces-verbaal opgemaakt.

Fan maakt drie volledige Uncharted-films

Reddit-gebruiker MorphinaPG heeft drie voltallige Uncharted-films gemaakt. Door alle drie de games te spelen en alles op te nemen en bewerken kunnen gamers nu de volledige trilogie bekijken.

De drie films bevatten zo weinig mogelijk gameplay en waar er gameplay is zien we zo weinig mogelijk van de HUD en de interactie in de game. De film van Uncharted duurt zo'n twee uur en deel twee en drie van de film duren zo'n drie uur. Bekijk de drie films hieronder, let wel op, ze kunnen spoilers van de spellen bevatten.

Kamp-Van Gerner blij met besluit rechter

De manager van Céline van Gerner is blij met het besluit van de rechter om de aanwijzing van Wyomi Masela terug te draaien. "Dit is een goed resultaat, de deur naar de Olympische Spelen staat weer open", zegt Ralph van Baasbank. "Céline heeft nu de komende wedstrijden om aan te tonen dat zij naar de Spelen moet en niet Masela."

Volgens Van Baasbank toog zijn pupil met veel vertrouwen naar de rechtbank in Zutphen. "We hadden ook wel verwacht dat het deze kant op zou gaan, mede door de eerdere uitspraak van de rechter in de zaak van Wammes tegen de KNGU."

Eerder gaf Van Baasbank aan dat Van Gerner de afgelopen twee jaar de beste turner van Nederland is geweest. Door een blessure aan haar voet kon zij echter geen vormbehoud tonen. Masela voldeed wel aan alle eisen van de bond.

Aantal wrakingsverzoeken verder gestegen

Het aantal wrakingsverzoeken in rechtbanken en gerechtshoven is vorig jaar verder gestegen. In 2011 kwamen in totaal 557 verzoeken binnen, ruim zestig meer dan een jaar eerder. Het aantal gehonoreerde verzoeken blijft echter klein. Dat blijkt maandag uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak.

Sinds 2007 wordt elk jaar vaker gewraakt. Destijds werden 248 verzoeken om vervanging van de rechters tijdens een rechtszaak ingediend. Daarvan werden er zeventien gehonoreerd. Vorig jaar waren dat er 36. Jaarlijks zijn er zo'n 1,8 miljoen rechtszaken.

Volgens Erik van den Emster, voorzitter van de raad, is bij de meeste wrakingen een van de partijen het niet eens met een beslissing van de rechter. "Soms is een kritische bevraging van een verdachte al reden voor een advocaat om een rechter te wraken. En soms lijkt het doel van een wrakingverzoek alleen tijdwinst te zijn", licht hij toe.

Van den Emster denkt dat de stijging past in 'het huidige tijdsbeeld'. "Gezag van instituties is niet meer vanzelfsprekend, ook de rechterlijke macht heeft met dit fenomeen te maken."

Om te voorkomen dat wrakingsverzoeken zo populair worden dat ze voor onnodige vertraging zorgen in processen onderzoekt de Raad voor de rechtspraak of de huidige procedure beter kan worden ingericht. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de stelsels van andere landen. De raad komt nog voor de zomer met een voorstel voor verbetering.

Overigens betekent de stijging niet dat nu ook geconcludeerd kan worden dat rechters vaker partijdig zijn. "De aantallen zijn te klein om conclusies aan te verbinden", aldus Van den Emster.


Aantal wrakingsverzoeken verder gestegen (Foto: Novum)

Nederlandse rente loopt op

De rente op Nederlandse staatsobligaties is maandag gestegen na het stuklopen van de Catshuisbesprekingen zaterdag. Het verschil tussen de rente op Duitse en Nederlandse staatsleningen met een looptijd van tien jaar is nu meer dan zeventig basispunten, oftewel ruim 0,7 procent. Dit is het hoogste renteverschil sinds maart 2009.

De rente op Nederlandse tienjaarsleningen steeg ten opzichte van vrijdag met tien basispunten naar 2,4 procent. Duitsland kan zijn staatsleningen tegen een rente van minder dan 1,7 procent aan de man brengen. Dinsdag probeert Nederland ongeveer tweeënhalf miljard euro op te halen bij een veiling van staatsleningen met looptijden tussen de twee en vijftien jaar.

Zaterdag liepen de besprekingen over extra bezuinigingen tussen coalitiepartners VVD, CDA en PVV stuk omdat PVV-leider Wilders bij nader inzien vond dat de koopkracht van ouderen daardoor te zeer wordt aangetast. Zonder aanvullende besparingsmaatregelen komt het begrotingstekort volgend jaar uit op 4,6 procent. Nederland heeft zich in Europees verband echter verplicht het tekort niet tot boven de drie procent te laten oplopen.

Volgens obligatiebeheerder Katrien Hooyman van private bank Theodoor Gilissen is er voor Nederland nog niet echt reden zich grote zorgen te maken over de rentestijging. "De reactie van de markten is overtrokken", vindt Hooyman. "Een verschil van bijna driekwart procent met de Duitse rente is historisch erg hoog. Ik denk dat dit komt doordat nieuwe verkiezingen worden ingeprijsd." Dat betekent immers dat de politieke onzekerheid in Nederland nog minimaal tot de herfst voortduurt.

"De huidige politieke situatie is niet goed voor Nederland, maar er zijn nog steeds zat mogelijkheden om op het goede pad te komen", aldus Hooyman. "Het gaat om de vraag wat we gaan doen om vergrijzingsproof te worden."

Overigens ligt de rente die Nederland op zijn staatsleningen betaalt nog steeds relatief laag. Een jaar geleden stond die bijvoorbeeld op bijna 3,5 procent, en voor het begin van de eurocrisis in 2010 was een rente van boven de vier procent normaal.


Nederlandse rente loopt op (Foto: Novum)

Sylvia Hoeks speelt hoofdrol in film Oscarwinnaar

Sylvia Hoeks gaat de hoofdrol spelen in de nieuwe film van Oscarwinnaar Giuseppe Tornatore. Dat maakte haar persagent vandaag bekend. De Hollywoodacteurs Geoffrey Rush en Donald Sutherland hebben ook rollen in The Best Offer. Tornatore won in 1990 de Oscar voor Beste Buitenlandse film voor Cinema Paradiso.

"Ik heb mezelf wel tien keer wakker geknepen", zegt Hoeks in een reactie. "Toen bleek dat ik al wakker was, besefte ik het pas." De 28-jarige actrice heeft veel zin in de internationale filmproductie. "Om te mogen werken tussen zoveel talent, betekent alles voor me. Ik geniet van ieder moment."

Hoeks won zondag nog op het Festival International du Film Policier in Luik de prijs voor Beste Actrice voor haar rol in het misdaaddrama De Bende van Oss. De actrice is dit jaar nog te zien in de film Het Meisje en de Dood van Jos Stelling en de Duitse komedie Vatertage. Ze won in 1994 een Gouden Kalf voor haar rol in Duska, ook onder regie van Stelling.

Over de plot van The Best Offer is nog maar weinig bekend. Het personage van Hoeks heet Claire Ibbetson. Volgens de Europese filmsite Cineurope wordt het een ongewoon liefdesverhaal in Wenen over een wereld vol veilingen en luxehotels.

Componist Ennio Morricone maakt de muziek voor The Best Offer. De Italiaan werd in 2007 bekroond met een ere-Oscar voor zijn werk in films als The Good, The Bad and The Ugly en Once Upon a Time in America.

De opnamen van The Best Offer zijn al in volle gang in Wenen en het noorden van Italië. De film moet in 2013 in de bioscopen draaien.


Sylvia Hoeks speelt hoofdrol in film Oscarwinnaar (Foto: Novum)

'Jennifer Aniston gaat trouwen op Kreta'

Jennifer Aniston en haar vriend Justin Theroux gaan wellicht trouwen op Kreta. De 43-jarige actrice heeft onlangs een hotel verkend, niet ver van de plaats waar haar vader geboren is, laat een ingewijde weten aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Aniston zou het woord trouwen hebben laten vallen toen zij het Griekse eiland met Theroux bezocht, maar heeft het hotel nog niet geboekt voor een bruiloft. Ze heeft meerdere connecties op het eiland. "Jennifer had het wel over een huwelijk in juli", vertelt de bron

De actrice en de 40-jarige acteur kennen elkaar al jaren, maar de vonk sloeg pas over tijdens het opnemen van de film Wanderlust. De twee hebben inmiddels bijna een jaar een relatie. Aniston was eerder getrouwd met Brad Pitt. Ze scheidden in 2005 na een huwelijk van vijf jaar.

Carine Crutzen houdt van onbevangen kindacteurs

Carine Crutzen vindt het aangenaam om met kinderen te werken. "Die onbevangenheid vind ik heerlijk", zegt de actrice op de set van de jeugdfilm De Groeten van Mike!. Van haar mogen volwassenen het kind in zichzelf meer vrijlaten. "Ik zou het leuk vinden als mensen meer toegaven dat ze in wezen allemaal kleuters blijven."

Carine Crutzen speelt in De Groeten van Mike! de jeugdzorgmedewerker die de jonge Mike bij zijn aan alcoholverslaafde moeder weghaalt. Op de set van de film komt ze de openheid van kinderen veel tegen. "Dat maakt de sfeer op deze set anders. De werkwijze is ook anders omdat je niet repeteert, want je wilt de spontaniteit van een kind vasthouden."

Crutzen is ook bekend als moeder van de vier jongens uit de VPRO-serie De Daltons. In De Groeten van Mike! mag de jonge Mike, gespeeld door Dolfje Weerwolfje-acteur Maas Bronkhuyzen, eindelijk het ziekenhuis verlaten nadat hij maanden ernstig ziek is geweest. Zijn verslaafde moeder, een rol van Bracha van Doesburgh, komt hem echter niet ophalen.

Crutzens personage wil niet dat Mike teruggaat naar zijn moeder en zet hem in een pleeggezin. "Je moet kinderen niet iets beloven wat je niet kunt waarmaken, daar sta ik voor in de film", vertelt Crutzen. Het onderwerp is zwaar, maar de film wordt toch luchtig. "En dat is wel te danken aan Maas, die straalt zo'n levensenergie uit. Hij draagt deze film echt."

Het moederschap is Crutzens acteertalent ten goede gekomen. "Vanaf het moment dat ik kinderen kreeg, ben ik dingen gaan relativeren", aldus de Limburgse die moeder is van twee zoons. "Ik ben altijd ambitieus geweest, maar de scherpe randjes gingen daarvan af en dat is mijn spel ten goede gekomen, denk ik."

De Groeten van Mike! draait vanaf 13 december in de bioscopen.


Carine Crutzen houdt van onbevangen kindacteurs (Foto: Novum)

Ferguson: "Derby belangrijkste in mijn tijd bij United"

De trainer van Manchester United, Alex Ferguson, heeft gezegd dat de derby van volgende week maandag de grootste derby is die hij meemaakt in zijn tijd op Old Trafford. Dat zei hij na het doelpuntrijke duel tegen Everton, waarbij United een 4-2 voorsprong weggaf en dure punten verspeelde.

Door het gelijkspel tegen de ploeg uit Liverpool heeft aartsrivaal en stadsgenoot Manchester City het gat met koploper United tot drie punten verkleind. Het team van Roberto Mancini won met 2-0 van Wolverhampton Wanderers, die hierdoor degraderen. Als City United weet te verslaan, gaan The Blues op doelsaldo over The Reds heen. Met daarna nog twee wedstrijden te gaan is de titelrace spannender dan ooit.

Ferguson: "We hebben een resultaat nodig. Het is een derby van geweldige proporties. (...) Het is waarschijnlijk de belangrijkste derby in mijn tijd. We moeten daar heen gaan, juist handelen en geen gekke doelpunten weggeven. (...) We moeten een resultaat neerzetten. Er is een verwachting van City dat dit hun beslissende wedstrijd is, maar dat is het voor ons ook."

Cubaanse acteurs verdwijnen in Miami

Twee Cubaanse acteurs zijn spoorloos verdwenen nadat ze vrijdag in de Amerikaanse stad Miami aankwamen. De acteurs waren op doorreis naar New York voor de première van hun film Una Noche, die gaat over Cubaanse jongeren die vluchten naar Miami.

Javier Núnez-Florián en Anailin de la Rua de la Torre zijn vrijdag verdwenen en zouden 's avonds bij het Tribeca Film Festival aanwezig zijn. Het is de eerste keer dat de acteurs in de VS zijn.

Of het om een publiciteitsstunt gaat of dat de acteurs de benen hebben gekomen omdat ze in Amerika willen blijven, is niet duidelijk. "Ik dacht echt dat ze zouden komen om van het festival te genieten", zegt regisseur de Amerikaanse regisseuse van de film, Lucy Mulloy, tegen de Amerikaanse nieuwssite The Huffington Post.

Mulloy zegt teleurgesteld te zijn in de acteurs en denkt dat de twee in de VS willen blijven omdat het volgens haar 'ingewikkeld kan zijn in Cuba'. De twee acteurs van 20 jaar oud hadden een tijdelijk visum gekregen om naar de VS te komen.

Acteur Dariel Arrechada die ook in Una Noche te zien is, is wel met Mulloy doorgereisd naar New York. "Ik ben hier alleen." Hij kan zijn collega's niet bereiken en heeft geen idee waar ze nu zijn. Arrechada is wel van plan terug te keren naar Cuba. Het festival duurt nog tot en met 29 april.

Achtste-Groepers Huilen Niet wint in Canada

De jeugdfilm Achtste-Groepers Huilen Niet heeft de publieksprijs gewonnen van het internationale kinderfilmfestival in Toronto. De filmprijs is zondagavond uitgereikt in de Canadese stad.

Hoofdrolspeelsters uit Achtste-Groepers Huilen Niet, Hanna Obbeek en haar moeder Johanna ter Steege waren eerder op het festival aanwezig. Tijdens het festival waren nog meer Nederlandse films te zien, zoals Dolfje Weerwolfje, Blijf! en Tony 10.

Achtste-Groepers Huilen Niet gaat over Akkie die gek is op voetbal. Als ze ernstig ziek wordt, krijgt ze veel steun, ook uit onverwachte hoek. In Nederland draait de jeugdfilm nu negen weken in de bioscopen en trok al meer dan 256 duizend bezoekers.


Achtste-Groepers Huilen Niet wint in Canada (Foto: Novum)

KNVB wil Duarte en Bosz twee duels schorsen

De KNVB wil Heracles Almelo-speler Lerin Duarte en zijn trainer Peter Bosz voor twee duels schorsen. Beiden kregen afgelopen weekeinde tegen De Graafschap rood. De aanklager betaald voetbal van de voetbalbond stuurde maandag schikkingsvoorstellen naar de beide Heraclieden.

Duarte kreeg in de wedstrijd rood omdat hij met gestrekt been inkwam. Vanwege ernstig gemeen spel kreeg hij een schikkingsvoorstel van drie wedstrijden schorsing, waarvan één voorwaardelijk. Bosz werd weggestuurd omdat hij protesteerde toen ook Mark Looms met zijn tweede gele kaart van het veld moest. Hem is voorgesteld akkoord te gaan met twee wedstrijden schorsing.

Zowel Bosz als Duarte heeft tot maandagmiddag 15.00 uur de tijd om te reageren. Accepteren ze de schikking niet, dan komt de zaak voor de tuchtcommissie van de KNVB.

[CL] Çakir en Kassai fluiten halve finales

Voetbalbond UEFA heeft de Turkse scheidsrechter Cüneyt Çakir aangewezen om morgen de kraker in de halve finale van de Champions League tussen FC Barcelona en Chelsea te leiden. Vorige week werd het in Londen 1-0 voor The Blues.

De andere halve finale gaat tussen Real Madrid en Bayern München en zal onder leiding staan van de Hongaar Viktor Kassai. Bayern wist vorige week in Duitsland het duel tegen de Koninklijke met 2-1 te winnen.

E. Koeman nieuwe trainer RKC Waalwijk

Erwin Koeman wordt de nieuwe trainer van RKC. De oefenmeester volgt Ruud Brood op die na vier seizoenen in Waalwijkse dienst, na deze jaargang, de overstap maakt naar Roda JC. Koeman heeft een contract getekend tot de zomer van 2014.

“Wij hebben gekozen voor een gevestigde naam die in het verleden heeft laten zien talentvolle voetballers beter te maken”, lichtte algemeen directeur Joost de Wit van RKC toe. ”Erwin is zo iemand. Een toptrainer, die past bij RKC. Een persoon die om kan gaan met druk en zich niet snel van de wijs laat brengen.” In het seizoen 2004/2005 stond Koeman ook voor de groep in Waalwijk. “Dat Erwin bekend is met de club, is positief. Het proces van aanpassing zal daardoor snel kunnen verlopen.”

Erwin Koeman, die het seizoen afmaakt bij zijn huidige werkgever FC Eindhoven, toonde zich content met zijn terugkeer in Waalwijk. “Ik ken de club, heb hier eerder een seizoen gewerkt. Dat is mij uitstekend bevallen. De directie en de mensen die er werken, weten wat ze willen. Daar zijn zij heel duidelijk in. Ik vind dat ze het goed op de rails hebben staan. RKC is een gemoedelijke, warme club. Dat is voor mij belangrijk.”

Door de Bril van een meningloze

Nederland is een meningenmaatschappij. We twitteren ons gek over de politiek, worden kapotgepeild door Maurice de Hond en beschikken over 16 miljoen bondscoaches. Meningloosheid is een van de grootste zonden in het moderne bestaan. De arme John Leerdam durfde voor de camera niet toe te geven dat hij ergens geen weet van had. Het is blijkbaar beter om een onzinnige mening te fantaseren dan er geen te hebben.  

Westerse tak Namco Bandai wordt één

Namco Bandai heeft vandaag bekendgemaakt dat de Europese tak en de Amerikaanse tak onder leiding komen van één persoon: Mark Tsuji. Namco wil daarmee meer voor de Westerse klant kunnen betekenen.

Door de twee Westerse takken onder leiding van één persoon te zetten moet Namco makkelijker content naar het Westen kunnen brengen. Ook zal het voor het bedrijf makkelijker worden om Westerse content naar het Oosten te brengen als er vraag naar is. Vorige week had Namco in Amerika een groots evenement voor verschillende games die naar het Westen komen. Dit was het eerste evenement wat gegeven is onder een gezamelijke vlag.

Bellen met vaste lijn stuk minder populair

Nederlanders hebben afgelopen jaar een stuk minder gebeld met een vaste lijn. In het derde kwartaal van 2010 telde markttoezichthouder OPTA nog 5,4 miljard belminuten. Een jaar later was dat aantal met vijf procent gekelderd naar 5,1 miljard, blijkt maandag uit het jaarverslag.

De OPTA wijt de daling geheel aan de opkomst van mobiele telefonie en internet. In 2011 nam het aantal mobiele aansluiting licht toe van 19,2 miljoen eind 2010 naar 19,8 miljoen in het derde kwartaal. Het aantal mobiele abonnementen met een internetaansluiting ging in die periode van vijf naar 8,2 miljoen. Ook het verbruik ging fors omhoog van 3,2 petabyte naar 5,9 petabyte.

"Een wereld zonder internet is niet meer voor te stellen. Daarbij gebruikt een consument steeds vaker zijn mobiel om online te gaan", licht vicevoorzitter Mark de Jong toe. "Dit roept nieuwe uitdagingen op voor het toezicht van OPTA. Bijvoorbeeld op het gebied van netneutraliteit, internetveiligheid en privacybescherming."

Eerder meldde de OPTA al dat het aantal verstuurde sms'jes in 2011 voor het eerst lager was dan een jaar eerder. In de tweede helft van 2010 werden bijna zes miljard berichten verstuurd, in het eerste halfjaar van 2011 kelderde dat aantal naar 5,7 miljard.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week kun je een T-shirt van Ghost Recon in maat L winnen. Wil je kans maken op deze prijs? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Het hoeveelste volwaardige deel uit de Ghost Recon-franchise is Ghost Recon Future Soldier?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Prijs
Wil je meer prijzen winnen? Ga dan naar de facebookpagina van Ubisoft en 'like 'em.

Vliegtuig terug naar Schiphol na blikseminslag

Een vliegtuig van Corendon is maandagochtend bij het opstijgen getroffen door de bliksem. Het toestel met 162 passagiers keerde uit voorzorg terug naar Schiphol. Dat laat een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij weten. Er zijn geen gewonden gevallen.

Het vliegtuig, dat op weg was naar Faro in Portugal, vertrok om 04.00 uur uit Amsterdam. De passagiers zijn met 4,5 uur vertraging met een toestel van Transavia alsnog naar Portugal gebracht. Het getroffen vliegtuig liep lichte schade op, maar vliegt alweer.


Vliegtuig terug naar Schiphol na blikseminslag (Foto: Novum)

Breivik: ik heb ook mijn familie verloren

Anders Behring Breivik vergelijkt de pijn die hij de nabestaanden van zijn slachtoffers heeft aangedaan met zijn eigen situatie. Ik heb na de aanslagen van juli vorig jaar ook mijn familie en vrienden verloren, zo verklaarde hij maandag.

De massamoordenaar gaf ook maandag weer geen enkele blijk van wroeging over hetgeen hij heeft aangericht. Hij joeg verleden jaar in Oslo acht en op het eiland Utøya 69 mensen de dood in.

Opnieuw verklaarde hij dat het bloedbad dat hij op het eiland aanrichtte 'noodzakelijk' was. Voorts betoogde hij dat ook hij, net als de nabestaanden van zijn slachtoffers, na de aanslagen geen contact meer had met de mensen die hem dierbaar waren. "Het enige verschil was dat het in mijn geval een keuze was."

De 33-jarige Noor bood de nabestaanden van een café-eigenaar, een van de acht mensen die bij de bomaanslag in Oslo omkwamen, zijn verontschuldigingen aan, omdat het niet zijn bedoeling was 'burgers' te doden.

Op de vraag van aanklager Stein Holden of hij ook de nabestaanden van de slachtoffers die hij op het eiland Utøya maakte zijn excuses wil aanbieden, weigerde Breivik. "Nee, dat doe ik niet. Utøya is een politiek indoctrinatiekamp", zei hij. "Ik zie alle multiculturele politieke activisten als monsters, slechte monsters die ons volk, onze etnische groep, onze cultuur en ons land willen wegvagen."

Op kalme toon vertelde Breivik hoe hij zijn slachtoffers met een pistool doodschoot als zij zich op minder dan tien meter van hem bevonden. In andere gevallen gebruikte hij zijn geweer.

Breivik zei dat hij een man spaarde, omdat hij vond dat deze er 'rechts georiënteerd' uitzag. "Toen ik naar hem keek, zag ik mezelf", aldus Breivik. "Ik denk dat dat de reden is dat ik niet op hem schoot."

Breivik acht zich niet in juridische zin schuldig aan de terreurdaden van vorig jaar juli, die in totaal aan 77 mensen het leven kostten. Desondanks erkent hij wel dat hij verantwoordelijk is voor de dood van deze mensen. Omdat ook Breiviks raadslieden de kans op vrijlating miniem achten, draait het proces om de vraag of hij toerekeningsvatbaar moet worden verklaard of niet. Het antwoord hierop is van belang voor de beslissing of Breivik in de gevangenis verdwijnt of verplichte psychiatrische hulp krijgt opgelegd.


Breivik: ik heb ook mijn familie verloren (Foto: Novum)

Turnbond weer in ongelijk gesteld

De Nederlandse turnbond KNGU is te voorbarig geweest met het aanwijzen van turnster Wyomi Masela voor de Olympische Spelen in Londen, zo oordeelde de rechter in Zutphen vandaag. Hierdoor krijgt Céline van Gerner nog de kans om zich te plaatsen voor het evenement.

De rechter stelde eerder dit jaar al Jeffrey Wammes in het gelijk. Hij vocht het vroegtijdig aanwijzen van Epke Zonderland aan. De KNGU mag nu pas begin juni na de wereldbekerwedstrijd in Gent de twee sporters aanwijzen die naar de Spelen in Londen mogen.

Boonen blijft wereldranglijst aanvoeren

Tom Boonen blijft de leider op de ranglijst van de World Tour. De Belgische renner van Omega Pharma-Quickstep heeft bijna honderd punten voorsprong op de nieuwe nummer twee van het klassement, de Italiaan Vincenzo Nibali (Liquigas). De Spanjaard Samuel Sanchez van Euskaltel steeg een plaatsje en staat nu derde.

Peter Sagan en Joaquin Rodriquez vielen buiten de top drie en staan nu vierde en vijfde. Raborenner Bauke Mollema is op de op de lijst van wielerbond UCI de beste Nederlander. Hij steeg drie plaatsen en staat dertiende met 131 punten.

Maxim Iglinsky, de kersverse winnaar van Luik-Bastenaken-Luik, is terug te vinden op een zeventiende positie. De Kazach van Astana vergaarde dit seizoen nog geen punten tot zijn overwinning zondag.

Heavenly Sword 2 was in de maak

Het cv van Martin Binfield zegt ons dat Sony al in 2008 begonnen was met een vervolg op Heavenly Sword. Ondertussen is dat project al weer de prullenbak in beland, net als enkele andere projecten.

Binfield heeft naast zijn cv ook een presentatievideo gemaakt met het werk wat hij allemaal gedaan heeft. Zo zien we in zijn video ook beelden van andere projecten zoals The Getaway 3 en iets wat het 'Lifestyle Project' heet. Bekijk zijn presentatievideo hieronder en zijn cv hier.

Sniper: Ghost Warrior 2 drie maanden uitgesteld

Het schietspel Sniper: Ghost Warrior 2 is drie maanden uitgesteld. Eigenlijk zou het spel deze maand in de winkel moeten liggen. De game, waarin spelers als sluipmoordenaar aan het werk moeten, is nu pas vanaf 21 augustus verkrijgbaar. Dat heeft uitgever City Interactive bekendgemaakt.

Een reden voor het uitstel is niet genoemd. Met de nieuwe releasedatum vermijdt Sniper: Ghost Warrior 2 het concurrerende schietspel Sniper Elite V2, dat 1 mei in de winkel ligt. Dit spel wordt gepromoot met de mogelijkheid Adolf Hitler om te leggen.

Zowel Sniper: Ghost Warrior 2 als Sniper Elite V2 verschijnen voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360. De twee schietspellen ruilen de actie van spellen als Call of Duty en Battlefield in voor een tactische benadering. Zo krijgen spelers een beperkt aantal kogels om hun opdracht te voltooien en is het belangrijk ongezien te blijven.


Fractievoorzitters overleggen met Verbeet

De voorzitters van de fracties komen maandag om 12.00 uur bijeen om met Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet te overleggen over de ontstane politieke situatie. Ze moeten onder meer de agenda van deze week bespreken.

Mogelijk wordt ook gesproken over de rol van koningin Beatrix deze week. De Kamer wijzigde een maand geleden het eigen reglement van orde, wat tot gevolg heeft dat het staatshoofd geen rol meer speelt bij de kabinetsformatie. Of dat in de huidige politieke crisis ook geldt, is nog niet duidelijk.

Fractievoorzitters overleggen met Verbeet
Fractievoorzitters overleggen met Verbeet (Foto: ANP)

'Uitlevering Joran van der Sloot aan VS op handen'

Joran van der Sloot wordt mogelijk snel uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Volgens zijn voormalige advocaat Máximo Altez heeft de FBI genoeg bewijs gevonden om hem te veroordelen voor het afpersen van de familie Holloway, schrijven Peruaanse media.

Vlak voor de veroordeling van Van der Sloot in januari lieten de Amerikaanse autoriteiten al weten hem snel naar Alabama te willen halen. Van der Sloot beloofde tegen betaling van 25 duizend dollar te vertellen waar het lichaam van Natalee Holloway ligt. Deze informatie heeft hij echter nooit prijsgegeven.

Van der Sloot zit momenteel in Peru een celstraf van 28 jaar uit voor de moord op Stephany Flores. In de Verenigde Staten kan hij daar bovenop nog eens 25 jaar krijgen voor het afpersen van de familie Holloway. Het is de bedoeling dat hij na een eventuele veroordeling in Amerika teruggaat naar Peru om daar zijn eerste straf uit te zitten. Daarna moet hij dan in de VS opnieuw de gevangenis in.

Van der Sloot geldt nog altijd als een van de hoofdverdachten voor de verdwijning van de 18-jarige Natalee Holloway. De vrouw verdween in mei 2005 tijdens een vakantie op het Caribische eiland. Begin dit jaar werd ze doodverklaard door de rechter.

[GP2] Van der Garde: "Veel werk te verrichten"

Giedo van der Garde kende in Bahrein een lastig weekend in GP2 Series. De Nederlander viel halverwege de eerste race met schade uit, terwijl hij in de sprintwedstrijd van gisteren als negende afgevlagd werd. Hij vindt dan ook dat zijn team Caterham nog veel werk te verrichten heeft.

In de sprintrace van gisteren moest Van der Garde starten vanaf de 23e plaats. Hij kende vele inhaalacties, maar eindigde door versleten banden uiteindelijk als negende. Wel reed de Nederlander de snelste ronde van de race, wat hem twee punten opleverde. "Dat is leuk meegenomen, maar daar win je geen races mee. Het team draait nu al een stuk beter dan toen we begonnen, maar we zijn er nog lang niet. Het is duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is," zei hij dan ook.

Klarinetdiefstal opgelost met foto

Een klarinetdief die in februari toesloeg in het Muziekgebouw aan het IJ is herkend. Een anonieme melder herkende de 51-jarige verdachte, nadat de politie een foto van de man had vrijgegeven.

De politie hoefde de man echter niet op te pakken, want hij zat al vast voor een ander misdrijf, zegt een woordvoerder maandag. Of hij voor een soortgelijk vergrijp werd opgepakt is niet bekend.

De klarinetdief brak op 17 februari een kluis open in het conservatorium in het Amsterdamse muziekgebouw. Hij nam een zwarte rugzak mee met daarin een klarinet van de Franse maker Buffet Crampon en een paar accessoires.

Producer wil graag vervolg Zack & Wiki

Een vervolg op Zack & Wiki: Quest for Barbaros Treasure verschijnt als het aan producer Hironobu Takeshita ligt voor de Nintendo 3DS. Gamers zouden dan onder meer puzzels gezamenlijk moeten oplossen. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift Nintendo Power op basis van een interview met de producer van Capcom.

Takeshita gaf aan graag een vervolg te maken op het puzzelavontuur voor de Nintendo Wii. "Het is een van de series waar ik graag nog eens aan zou willen werken", zei de producer tegen het tijdschrift.

Ondanks positieve recensies was het spel voor de Nintendo Wii geen commerciële hit. Hierdoor twijfelt game-uitgever Capcom of het de moeite waard is Zack & Wiki nieuw leven in te blazen.


Producer wil graag vervolg Zack & Wiki

Minister moet nut wietpas aantonen

Minister Ivo Opstelten van Justitie moet duidelijk aangeven waarom de invoering van de wietpas noodzakelijk is. Dat stelt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Om een wietpas te krijgen, moeten klanten hun persoonsgegevens aan de coffeeshophouder verstrekken. Het CBP vraagt zich af of de minister minder ingrijpende middelen heeft overwogen.

Vanaf 1 mei moeten klanten van een coffeeshop zich legitimeren met de wietpas. De coffeeshop wordt daarmee een besloten club, met maximaal tweeduizend leden. Alleen inwoners van Nederland komen in aanmerking voor een lidmaatschap. De maatregel zou drugstoerisme moeten uitbannen.

Atletiekunie draagt Boonstra toch voor

De Atletiekunie heeft besloten om marathonloopster Miranda Boonstra toch voor te dragen bij NOC*NSF voor deelname aan de Olympische Spelen van Londen. In eerste instantie werd afgezien van voordracht, aangezien Boonstra de gestelde limiet gemist had.

Technisch directeur van de Atletiekunie Peter Verlooy lichtte het besluit als volgt toe: "Alhoewel de atlete niet aan de limiet heeft voldaan, ziet de Atletiekunie toch kansen voor een mogelijke toewijzing gezien eerdere opmerkingen van NOC*NSF afgelopen week. Die gaf aan niet open te staan voor bespreekgevallen, doch meldde wel dat coulance en de menselijke maat in uitzonderlijke gevallen een rol zouden moeten kunnen spelen.”

Verlooy stond ook stil bij de prestaties van Koen Raymaekers en Michel Butter: "Alhoewel beiden kunnen terugkijken op een uitstekende marathon in respectievelijk Rotterdam en Boston was de prestatie van Miranda, die slechts acht seconden van de limiet verwijderd bleef verreweg het meest onderscheidend."

Vossen teisteren olympisch test-event

De Olympische Spelen in Londen hebben te kampen met een vossenplaag. De dieren hebben tijdens een test-event van het onderdeel schieten apparatuur beschadigd. Dat meldt de BBC maandag. De vossen hebben kabels kapot gekauwd, microfoons vernield en het podium bevuild.

"Zij leefden hier eerder dan wij," zegt Peter Underhill, organisator van het evenement in Woolwich. Het afschieten van de beestjes is voor hem absoluut geen optie. "We zijn atleten, dus wij schieten niet op dieren. Daar komen we hier niet voor. De meeste schutters hebben ze zelfs in hun hart gesloten. We zullen ermee moeten leven."

Veel partneradopties onder duomoeders

Het aantal partneradopties is sinds 2000 bijna verviervoudigd. Dat komt vooral doordat vrouwelijke paren sinds 2001 ook elkaars kinderen mogen adopteren. In 2010 ging het in acht op de tien gevallen om een zogeheten duomoeder, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bij partneradoptie adopteert vaak de nieuwe partner van een van de ouders het kind. Dat kan bijvoorbeeld als de andere ouder is overleden en de overgebleven ouder een nieuwe relatie is aangegaan. Sinds 1 april 2001 kunnen ook paren van gelijk geslacht een kind adopteren.

Van de 443 partneradopties in 2010 ging het in 366 gevallen om duomoeders. Het aantal adopties onder gemengde paren is sinds de eeuwwisseling gedaald. Ging het in 2000 nog om meer dan honderd gevallen, in 2010 waren dat er nog 77. Partneradoptie onder twee mannen komt bijna niet voor.

Duomoeders adopteren veelal een baby. Vaak krijgt een van de twee een kind, waarna de ander het kind adopteert. Bij gemengde paren komt dat nauwelijks voor. In die gevallen gaat het vrijwel altijd om oudere kinderen.


Veel partneradopties onder duomoeders (Foto: Novum)

'Wilders stapte uit overleg om fractie te zuiveren'

PVV-leider Geert Wilders is zaterdag uit het Catshuisoverleg gestapt om via nieuwe verkiezingen van ongewenste fractieleden af te komen. Die theorie oppert een ingewijde maandag in het AD.

Wilders zou de beslissing om te stoppen zaterdagochtend hebben genomen met een klein clubje vertrouwelingen, onder wie de Tweede Kamerleden Fleur Agema en Martin Bosma. Bij het zogenoemde team Wilders zouden verder Louis Bontes, Teun van Dijck, Eerste Kamerlid Machiel de Graaf en Europees parlementslid Barry Madlener zitten. De Telegraaf noemt in een stuk op basis van PVV-Kamerleden dezelfde namen, op Van Dijck na.

Door de snelle groei van de PVV kampt Wilders met personele problemen. Zo staat Kamerlid Eric Lucassen te boek als brievenbuspisser. Kamerlid Marcial Hernandez werd beschuldigd van het uitdelen van een klap en een kopstoot tijdens een ruzie op een terras op het Plein in Den Haag. Hij accepteerde een schikkingsvoorstel van justitie.

VVD-fractievoorzitter Stef Blok en CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma verklaarden zondag dat Wilders het overleg zaterdag begon met de mededeling dat hij het bezuinigingspakket niet langs zijn fractie kreeg. Wilders noemde dit een 'valse spin'. Hij stelde dat niks aan de fractie is voorgelegd, maar dat de fractie wel unaniem was.

De vraag dringt zich op of Wilders de plannen heeft voorgelegd aan een deel van zijn fractie. PVV-Kamerlid Richard de Mos bevestigt in De Telegraaf in ieder geval dat hij niet van te voren is geraadpleegd. "Dat vind ik niet erg. Ik vertrouw erop dat Wilders en Agema de juiste conclusies hebben getrokken." Zaterdagavond werd de fractie bijgepraat, schrijft De Telegraaf op basis van meerdere Kamerleden. "We waren er unaniem over dat dit de beste beslissing was", zegt De Mos.

Of de ingewijde in het AD het bij het rechte eind heeft, is volgens de krant niet te zeggen. "Uiteindelijk weet alleen Geert Wilders zelf waarom hij VVD en CDA zaterdag in verbijstering achterliet."


'Wilders stapte uit overleg om fractie te zuiveren' (Foto: Novum)

Fries smijt zestig 'gestolen' fietsen in gracht

Een 41-jarige man uit Leeuwarden heeft zondagavond in zijn woonplaats zestig 'gestolen' fietsen in de gracht aan de Nieuwestad gegooid. Hij wilde de tweewielers op die manier witwassen, verklaarde hij tegenover de politie.

Toen de verwarde Fries al enkele tientallen fietsen in het water had gesmeten, grepen omstanders in en hielden hem aan. Hij werd even later overgedragen aan enkele toegesnelde agenten. Op het bureau zei hij dat hij alleen gestolen fietsen had gedumpt.

De omstanders hadden intussen al vijftien fietsen uit het water gevist. De agenten hielpen later een handje mee en doken nog eens 35 andere tweewielers op. De man wordt onderzocht door een arts van de GGZ.

Kolk: "Geen kopstoot, maar tikje"

Santi Kolk is door NAC disciplinair geschorst omdat hij een kopstoot zou hebben uitgedeeld aan Kees Luijcks tijdens de wedstrijd tegen Roda JC. Kolk accepteert de straf, maar ontkent dat het om een kopstoot ging. "Ik heb een tikje met mijn hoofd gegeven. Als het een kopstoot was geweest, had hij daar wel last van gehad", aldus de aanvaller in het Algemeen Dagblad.

Volgens Kolk, die gehuurd is van Union Berlon, ontstond er een discussie tussen hem en Luijckx over het nemen van een vrije trap. "Na de 3-0 nederlaag begon Kees al meteen over dat incident. Jammer dat het zo naar buiten is gekomen en niet anders is opgelost."

"Op de velden zijn vaker akkefietjes, maar die worden doorgaans binnenskamers gehouden. Gisteren moest ik op de club komen en zijn Kees en ik om beurten door een hele delegatie gehoord. Daarna kreeg ik deze straf. Nee, ik hoef niet meer te komen trainen. Dat ga ik voor mezelf doen", besluit Kolk.

Dokters verbaasd over herstel Robin Gibb

Artsen staan versteld van het snelle herstel van Robin Gibb, die dit weekeinde uit zijn coma ontwaakte. De Bee Gee, die al bijna was opgegeven, toont volgens artsen 'uitzonderlijke moed, een ijzeren wil en enorme fysieke kracht'.

De 62-jarige Gibb raakte vorige week in coma nadat hij in het ziekenhuis werd opgenomen met een longontsteking. De zanger reageert volgens dokter Andrew Thillainayagam 'heel goed' op behandeling door een team van artsen. De toekomst blijft echter onzeker voor de Bee Gee.

"Robin is bij kennis, is helder en kan praten met zijn geliefden", aldus Thillainayagam. Wel is Gibb 'uitgeput, extreem zwak en ondervoed'. De arts hoopt dat hij genoeg herstelt om zonder zuurstofmasker te kunnen ademen, waarna hij van de intensive care af zou mogen.

De zanger onderging anderhalf jaar geleden een darmoperatie. Wat hij mankeerde heeft Gibb nooit bekendgemaakt. Zijn dokters meldden afgelopen weekeinde dat hij aan darmkanker in een vergevorderd stadium lijdt.

[NBA] Ook Knicks en Mavericks naar play-offs

New York Knicks en Dallas Mavericks hebben zich zondag geplaatst voor de play-offs in de NBA. De Knicks, waar Dan Gadzuric op de bank bleef, wonnen met 113-112 bij Atlanta Hawks. Carmelo Anthony scoorde 39 punten voor de New Yorkers. De Mavericks, de regerend kampioenen, kwamen niet in actie.

Voor de laatste play-offstek in de Western Conference strijden Utah Jazz en Phoenix Suns. In het Oosten gaat de strijd tussen Philadelphia 76ers en Milwaukee Bucks. Geen van die vier ploegen speelde zondag.

Los Angeles Lakers deed dat wel en had in eigen huis twee verlengingen nodig om zich van Oklahoma City Thunder te ontdoen: 114-106. Oklahoma City had een goede start en nam in de tweede helft een voorsprong van achttien punten. De Lakers speelden toen al zonder Meta World Peace, die zijn naam geen eer aan deed en James Harden een elleboogstoot had verkocht.

Nadat Kobe Bryant de Lakers langszij had geleid miste Kevin Durant een kans om de bezoekers in de slotseconden te laten winnen. Ook in de eerste verlenging was er bij een gelijkstand in de laatste tellen een kans voor Oklahoma City. Nu miste Russell Westbrook, waarna de Lakers in de tweede verlenging de zege uit het vuur sleepten.

Overige uitslagen NBA zondag
Charlotte Bobcats - Sacramento Kings 88-114
Miami Heat - Houston Rockets 97-88
Detroit Pistons - Toronto Raptors 76-73
San Antonio Spurs - Cleveland Cavaliers 114-98
Minnesota Timberwolves - Golden State Warriors 88-93
Denver Nuggets - Orlando Magic 101-74
Los Angeles Clippers - New Orleans Hornets 107-98

Buurtwachter Florida op borgtocht vrij

De Amerikaanse buurtwachter George Zimmerman is in afwachting van zijn proces op verdenking van doodslag op de zwarte tiener Trayvor Martin op borgtocht vrijgelaten.

Zimmerman kwam kort voor middernacht uit het huis van bewaring. Journalisten werden op afstand gehouden en Zimmerman verdween in een witte BMW zonder iemand te woord te staan. Zijn verblijfplaats wordt om veiligheidsredenen geheim gehouden.

Zimmerman (28) zegt dat hij de 17-jarige Martin op 26 februari tijdens een vechtpartij heeft doodgeschoten. Hij zag Martin door zijn buurt lopen en besloot hem te volgen omdat hij vond dat de jongen zich verdacht gedroeg. Het zou tot een handgemeen zijn gekomen, waarna Zimmerman een wapen trok en de ongewapende tiener neerschoot. Hij doet een beroep op noodweer.

Zimmerman werd na toenemende protesten pas zes weken na het voorval aangehouden. Inmiddels zijn de gemoederen in Sanford in Florida weer bedaard. "Het is nu een non-issue geworden", zei Michele Church, een bediende in een plaatselijk eethuis. "Het enige wat de mensen in Sanford wilden was dat hij zou worden aangehouden, zodat de rechter zich erover kan uitspreken."


Buurtwachter Florida op borgtocht vrij (Foto: Novum)

Zeeland vreest voor Hedwigepolder door Haagse breuk

Het mislukken van het bezuinigingsoverleg in het Catshuis heeft mogelijk gevolgen voor de plannen rondom de Hedwigepolder. Burgemeester van Hulst Jan Frans Mulder vreest dat Europa zich met de kwestie gaat bemoeien en de Zeeuwse polder toch geheel onder water gaat. Eerder vreesde commissaris van de koningin Karla Peijs voor eenzelfde scenario.

"Ik ben bang dat als het kabinet valt, dat heel slecht is voor de Hedwigepolder", aldus Mulder maandag tegen Omroep Zeeland. Hij vreest dat het plan van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) voor het gedeeltelijk onder water zetten van de polder dan niet meer door kan gaan.

Bleker zou maandagavond naar Hulst komen om de plannen toe te lichten, maar het is vanwege de crisis in Den Haag nog maar de vraag of dat doorgaat. Mulder is bang dat alle onderhandelingen nu voor niets zijn geweest.

Zaterdag noemde Peijs de Haagse breuk een 'superramp' voor Zeeland. Tegen de regionale krant PZC zei ze dat het erop uit zou kunnen draaien dat uiteindelijk toch wordt besloten het Scheldeverdrag uit te voeren, wat inhoudt dat de Hedwigepolder geheel onder water wordt gezet.

Over de Hedwigepolder wordt al jaren gesteggeld. Aanvankelijk zette het kabinet zijn handtekening onder het verdrag met Vlaanderen om de Hedwigepolder volledig onder water te zetten, maar kwam daarvan terug na kritiek uit Zeeland. Bleker wilde de polder toen in zijn geheel sparen, maar daar stak de Europese Commissie een stokje voor. Daarop kwam hij met een compromis voor gedeeltelijke ontpoldering.

Getuige meldt zich in zaak babylijkje Liempde

Een inwoner van Liempde heeft zich bij de politie gemeld nadat zondag een babylijkje in de Noord-Brabantse plaats is gevonden. Een verwarde vrouw zei vrijdagavond tegen haar dat ze 'iets ergs' had gedaan en hulp zocht, meldt de politie. De inwoner weet echter niet wie de verwarde vrouw was.

Een passant vond zondagochtend een babylijkje op de Laarakkerweg onder een brug van de A2 over de Dommel. De politie weet nog niet wie de moeder is. In het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant wordt maandagavond aandacht aan de zaak besteed.

[Premier League] Uitslagen speelronde 35

Afgelopen weekend werd in de Engelse Premier League een volledige speelronde afgewerkt. Hieronder vind je een overzicht met uitslagen van de gespeelde wedstrjiden, de stand, de topscorers en het programma voor komend weekend.

Uitslagen speelronde 35:

Thuis Uit Uitslag
Arsenal Chelsea 0-0
Aston Villa Sunderland 0-0
Blackburn Rovers Norwich City 2-0
Bolton Wanderers Swansea City 1-1
Fulham Wigan Athletic 2-1
Newcastle United Stoke City 3-0
Queens Park Rangers Tottenham Hotspur 1-0
Manchester United Everton 4-4
Liverpool West Bromwich Albion 0-1
Wolverhampton Wanderers Manchester City 0-2


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester United 35 26 5 4 83 86-32
2 Manchester City 35 25 5 5 80 87-27
3 Arsenal 35 20 5 10 65 67-43
4 Newcastle United 34 18 8 8 62 53-42
5 Tottenham Hotspur 34 17 8 9 59 57-39
6 Chelsea 34 16 10 8 58 56-38
7 Everton 34 13 9 12 48 42-38
8 Liverpool 34 12 10 12 46 40-37
9 Fulham 34 12 10 12 46 45-44
10 West Bromwich Albion 35 13 6 16 45 41-47
11 Sunderland 35 11 11 13 44 42-41
12 Swansea City 35 11 10 14 43 39-45
13 Norwich City 35 11 10 14 43 47-60
14 Stoke City 34 11 9 14 42 32-48
15 Aston Villa 34 7 15 12 36 35-48
16 Queens Park Rangers 35 9 7 19 34 39-57
17 Wigan Athletic 35 8 10 17 34 34-60
18 Blackburn Rovers 35 8 7 20 31 47-73
19 Bolton Wanderers 33 9 3 21 30 37-66
20 Wolverhampton Wanderers 35 5 8 22 23 34-75


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Robin van Persie Arsenal 27
2 Wayne Rooney Manchester United 26
3 Sergio Agüero Manchester City 22
4 Yakubu Aiyegbeni Blackburn Rovers / Everton 16
5 Demba Ba Newcastle United 16
6 Clint Dempsey Fulham 16


Programma komende week:

Datum Thuis Uit
di 24 apr, 20:45 Aston Villa Bolton Wanderers
za 28 apr, 16:00 Everton Fulham
za 28 apr, 16:00 Stoke City Arsenal
za 28 apr, 16:00 Sunderland Bolton Wanderers
za 28 apr, 16:00 Swansea City Wolverhampton Wanderers
za 28 apr, 16:00 West Bromwich Albion Aston Villa
za 28 apr, 16:00 Wigan Athletic Newcastle United
za 28 apr, 18:30 Norwich City Liverpool
zo 29 apr, 14:30 Chelsea Queens Park Rangers
zo 29 apr, 17:00 Tottenham Hotspur Blackburn Rovers

Linkdump Maandag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer: 

  • Illegaal parkeren in Rusland. Met dank aan delano.888.
  • Jake, het wiskundig genie. Met dank aan Danny.
  • Belachelijk hard motorrijden op straat. Met dank aan metromuis.
  • Wel blijven opletten met het verspringen. Met dank aan PAAC.
  • Voorlezen uit de werken van Justin Bieber. Met dank aan Danny.

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Laserstraal jouw originele bijdrage maar in onze submit.

Dreigende taal Noord-Korea

Het Noord-Koreaanse leger heeft maandag met 'speciale acties' gedreigd tegen de regering van de conservatieve president van Zuid-Korea. Als die acties eenmaal beginnen, zullen zij 'de verraderskliek van Lee Myung-bak' en alle 'ratachtige' conservatieve mediagroepen 'tot as reduceren'.

Volgens de verklaring die via de Noord-Koreaanse media werd verspreid zullen de acties drie tot vier minuten duren en worden uitgevoerd 'met ongekende bijzondere middelen en methoden in onze eigen stijl'.

"Deze acties zijn een uiting van publieke woede en verontwaardiging en een heilige oorlog van al onze strijdkrachten en mensen om de waardigheid van onze hoogste leiding te beschermen", zei een nieuwslezeres op de Noord-Koreaanse televisie. "Onze revolutionaire strijdkrachten verkopen geen loze praatjes", voegde zij eraan toe.

De woede van Noord-Korea lijkt te zijn gewekt door recente uitlatingen van de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak over de noodzaak van landbouwhervormingen in Noord-Korea en de onthulling van nieuwe raketten door Zuid-Korea. Volgens Pyongyang heeft Lee met zijn uitlatingen de recente viering van de honderdste geboortedag van de Noord-Koreaanse grondlegger Kim Il Sung beledigd.

'Sony laat gamesdivisie met rust'

Sony heeft er geen geheim van gemaakt dat ze van plan zijn om ongeveer 10.000 mensen te ontslaan. Nu hebben bronnen aangegeven dat geen van deze mensen uit de gamesdivisie van het bedrijf zullen komen.

De meeste ontslagen zullen vallen in de televisie-, chemicaliën-, marketing- en sales-divisie van het bedrijf. De grootste klap zal vallen bij de chemicaliën-divisie waar de LCD's worden gemaakt, hier worden waarschijnlijk zo'n 5000 mensen ontslagen. Volgens de website BrandRepublic zullen er zo'n 1000 werknemers in Europa ontslagen gaan worden.

Sony is bezig met een grootscheepse verandering van de koers die het bedrijf heeft. De bedoeling is meer te gaan focussen op telefoons, games en digitale beeldvorming. De 10.000 werknemers moeten binnen nu en een jaar de deur uit gestuurd zijn. Sony wil geen commentaar geven op deze berichtgeving.

Haase stijgt tien plaatsen

Tennisser Robin Haase heeft dankzij zijn prestaties op het masterstoernooi van Monte Carlo een behoorlijke sprong gemaakt op de wereldranglijst. De 25-jarige Hagenaar klom tien plaatsen en staat op de maandag uitgebrachte ranking 45e. Haase bereikte vorig jaar oktober zijn hoogste positie ooit (40e).

De tennisser uit Den Haag drong vorige week in Monte Carlo door tot de kwartfinales, waarin hij zijn meerdere moest erkennen in Novak Djokovic, de nummer 1 van de wereld. De Serviër gaat nog altijd fier aan kop van de ATP-ranglijst, gevolgd door Rafael Nadal. De Spanjaard klopte Djokovic zondag in de finale.

Haase stijgt tien plaatsen
Haase stijgt tien plaatsen (Foto: ANP)

Ghost Recon Online is een onderzoek

Jean-Marc Geoffrey, creative director, van Ubisoft heeft aangegeven dat Ghost Recon Online een onderzoek is voor Ubisoft. Het is namelijk een onderzoek naar de free-to-play-markt want Ubisoft is daar nog niet zo bekend mee.

Door de release van Ghost Recon Online hoopt Ubisoft te leren hoe alles werkt en hoe ze Free-to-Play succesvol voor hun bedrijf kunnen maken. Ghost Recon Online en Ghost Recon Future Soldier komen beide vlak na elkaar uit in Amerika. Geoffrey geeft aan dat hij niet verwacht dat het ene spel spelers bij het andere spel wegkaapt. Het zijn namelijk twee verschillende ervaringen.

Wat de plannen zijn voor de Europese release van Ghost Recon Online is nog niet bekend.

Johan Vlemmix doet mee aan verkiezingen

Johan Vlemmix wil weer meedoen aan de landelijke verkiezingen. De zanger is nog op zoek naar geïnteresseerden voor de kandidatenlijst van de Partij van de Toekomst.

"De Partij van de Toekomst komt met een geheel vernieuwd partijprogramma, waarvan crisisaanpak een van de belangrijkste punten is", kondigt Vlemmix aan op zijn website. De beslissing om mee te doen aan de verkiezingen werd afgelopen weekeinde genomen.

De Partij van de Toekomst deed twee keer eerder mee aan de verkiezingen, in 2002 en 2003. Hij pleitte onder meer voor de invoering van een minister van Feest. Beide keren werden te weinig stemmen behaald om een zetel in de Tweede Kamer te kunnen bemachtigen. Toen Vlemmix in 2010 geen zetel wist te halen in de Eindhovense gemeenteraad, zei hij uit de politiek te stappen.


Johan Vlemmix doet mee aan verkiezingen

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 32

In de Bundesliga werd dit weekend de 32e speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
FSV Mainz 05 VFL Wolfsburg 0-0
1.FC Nürnberg Hamburger SV 1-1
1899 Hoffenheim Bayer Leverkusen 0-1
1.FC Köln VFB Stuttgart 1-1
Hertha BSC FC Kaiserslautern 1-2
Werder Bremen Bayern München 1-2
Borussia Dortmund Borussia Mönchengladbach 2-0
FC Augsburg FC Schalke 04 1-1
Hannover 96 SC Freiburg 0-0

Stand:

# Club Wed. w g v p v - t
1 Borussia Dortmund 32 23 6 3 75 71-23
2 Bayern München 32 21 4 7 67 71-21
3 FC Schalke 04 32 18 4 10 58 67-42
4 Borussia Mönchengladbach 32 16 8 8 56 46-24
5 VFB Stuttgart 32 14 8 10 50 60-42
6 Bayer Leverkusen 32 13 9 10 48 47-43
7 Hannover 96 32 11 12 9 45 39-43
8 Werder Bremen 32 11 9 12 42 46-52
9 1899 Hoffenheim 32 10 11 11 41 38-41
10 VFL Wolfsburg 32 12 5 15 41 42-56
11 1.FC Nürnberg 32 11 6 15 39 34-43
12 FSV Mainz 05 32 9 11 12 38 47-48
13 SC Freiburg 32 9 10 13 37 41-56
14 Hamburger SV 32 8 11 13 35 35-56
15 FC Augsburg 32 7 13 12 34 35-49
16 1.FC Köln 32 8 6 18 30 37-67
17 Hertha BSC 32 6 10 16 28 35-59
18 FC Kaiserslautern 32 4 11 17 23 21-47

topscorers:

# speler club goals
1 Gomez Bayern München 25
2 Huntelaar Schalke 04 25
3 Robert Lewandowski Borussia Dortmund 20
4 Podolski 1. FC Köln 17

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
za 28 apr, 15:30 Bayer Leverkusen Hannover 96
za 28 apr, 15:30 Bayern München VFB Stuttgart
za 28 apr, 15:30 FC Schalke 04 Hertha BSC
za 28 apr, 15:30 Hamburger SV FSV Mainz 05
za 28 apr, 15:30 SC Freiburg 1.FC Köln
za 28 apr, 15:30 FC Kaiserslautern Borussia Dortmund
za 28 apr, 15:30 1899 Hoffenheim 1.FC Nürnberg
za 28 apr, 15:30 VFL Wolfsburg Werder Bremen
za 28 apr, 15:30 Borussia Mönchengladbach FC Augsburg

Wilders maakt zich niet populair bij ouderenbond

Met zijn besluit de stekker uit de coalitie te trekken heeft PVV-leider Geert Wilders zich niet populair gemaakt bij de ouderenbond ANBO. Wilders stelde zaterdag dat hij uit het Catsoverleg was gestapt omdat de AOW'ers te hard werden getroffen. Directeur van de ANBO Liane den Haan denkt dat hij de ouderen heeft gebruikt als excuus om de stekker eruit te trekken.

"Er zijn ontzettend veel bezuinigingen ten nadele van ouderen waar hij wel aan heeft meegewerkt", zei Den Haan maandagochtend op Radio 1. "Van mij had hij de stekker er eerder uit mogen trekken." Nu komt het volgens haar echter ongelegen. "Niemand zit te wachten op een politieke crisis. Op deze manier komt niemand verder." Ze wees erop dat ook andere groepen door de bezuinigingen worden getroffen.

VVD-fractieleider Stef Blok stelde zondag in Buitenhof dat Wilders de ouderen een slechte dienst heeft bewezen. Volgens hem gingen de ouderen er op langere termijn juist op vooruit. De pensioenfondsen zouden door de snellere verhoging van de AOW-leeftijd namelijk meer ruimte krijgen.

Den Haan denkt dat het nadeel voor ouderen op de langere termijn inderdaad kleiner zou worden. Toch ziet ze ook een lichtpuntje. "Nieuwe ronde, nieuwe kansen", zei ze over de grote kans dat nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Resultaat Philips boven verwachting

Na een erg moeilijk eind van 2011, is Philips 2012 relatief goed begonnen. De nettowinst verbeterde in het eerste kwartaal met 80 procent op jaarbasis tot 249 miljoen euro. Dat maakte het elektronicaconcern maandag bekend.

Het winstcijfer werd gestuwd door een aantal eenmalige baten, door onder meer de verkoop van de merkrechten op Senseo en de verkoop van de High Tech Campus in Eindhoven. Ook nam het verlies van de televisie-activiteiten af, die in het eerste kwartaal definitief werden afgestoten.

De omzet steeg op vergelijkbare basis met 4 procent tot 5,6 miljard euro. Zowel de winst als de omzet was beter dan analisten gemiddeld hadden voorspeld. "We blijven voorzichtig over de rest van 2012 gezien de onzekerheden in Europa, vooral in de gezondheidssector en de bouw", aldus topman Frans van Houten.

Resultaat Philips boven verwachting
Resultaat Philips boven verwachting (Foto: ANP)

'Machiniste stoptrein miste rood sein'

Direct na het treinongeluk in Amsterdam zei de machiniste van de stoptrein te vrezen dat ze een rood sein had gemist. Dat schrijft redacteur Hein Janssen van de Volkskrant in een ooggetuigenverslag in de krant. Hij zat in de voorste coupé van de stoptrein.

Kort na de klap waardoor Janssen uit zijn bank werd geslingerd, ging de deur van de bestuurderscabine open. "Ik vrees dat ik een rood sein heb gemist", zou ze hebben gezegd. Daarna ging ze terug naar haar cabine om hulp in te schakelen. Vervolgens verleende ze volgens de redacteur overal steun en assistentie.

Een woordvoerder van de NS stelde zaterdag na de frontale botsing tussen de stoptrein en een sneltrein al dat dit alleen plaats kon hebben gevonden als een van de machinisten een rood sein heeft genegeerd. Bij het ongeluk vielen 42 zwaargewonden en 75 lichtgewonden. Een 68-jarige vrouw overleed zondag aan haar verwondingen.

Door het treinongeluk en de onderzoeken die volgden was de dienstregeling tot en met zondag verstoord. Maandag rijden de treinen weer volgens schema, meldt de NS.

Japanner krijgt voetbal terug uit Alaska

Een 16-jarige Japanse jongen krijgt zijn voetbal terug uit Alaska. Door de tsunami van vorig jaar was de bal naar de andere kant van de oceaan gedreven.

Misaki Murakami verloor al zijn bezittingen in de verwoestende golf. Een oplettende strandjutter vond zijn bal terug in Alaska. De bal was te herkennen aan de succeswensen die de klasgenoten van Misaki erop hadden geschreven. Ook de naam van de school stond erop.

Er drijft nog veel meer puin in de oceaan als gevolg van de tsunami. Het gaat in totaal om 5 miljoen ton. Veel daarvan is inmiddels gezonken, maar een aanzienlijk deel is nog op drift.

Japanner krijgt voetbal terug uit Alaska
Japanner krijgt voetbal terug uit Alaska (Foto: ANP)

Call of Duty-aankondiging op 1 mei

Activision heeft bekendgemaakt dat zij de nieuwste titel in de Call of Duty-serie op 1 mei zullen bekendmaken. Op de officiële Call of Duty-website staat vermeld dat dit zal gebeuren tijdens een uitzending van de NBA playoffs.

Het gerucht gaat al langer dat dit de opvolger gaat worden van het populaire Black Ops. Een user op het NeoGAF-forum heeft ontdekt dat het trademark van Black Ops in de broncode is te vinden van de website, wat dit gerucht weer verder versterkt.

Immers: "Er is nu nog niks aan de orde"

Lex Immers verloor zondag met 2-1 van Feyenoord. Mogelijk speelt de aanvaller volgend seizoen voor de club waar tegen hij vanmiddag nog scoorde.

De laatste weken werd Immers al in verband gebracht met Feyenoord. Zondag bevestigde trainer Ronald Koeman de interesse in de Hagenaar. "ADO is mijn club, maar een speler heeft ook ambities. Op dit moment is Feyenoord absoluut een stap hogerop", zei Immers na de wedstrijd tegen RTV Rijnmond.

"De competitie is 6 mei afgelopen. Daarna ga ik kijken wat er gaat gebeuren. Natuurlijk zit Feyenoord wel een klein beetje in mijn achterhoofd, maar ik speel voor ADO op dit moment. Die betalen nog drie maanden mijn salaris en misschien nog wel 24 maanden daarna. Er is nu nog niks aan de orde."

De meegereisde supporters van Feyenoord zongen Immers zelfs al toe. "Dat hoor je tijdens de wedstrijd wel, maar dat gaat het ene oor in het andere oor weer uit."

Ingelaste ministerraad maandagochtend

De ministers en staatssecretarissen van het minderheidskabinet van VVD en CDA komen maandagochtend om 9.30 uur bijeen voor een ingelaste ministerraad. Ze zullen praten over de politieke situatie die is ontstaan nu PVV-leider Geert Wilders de gedoogconstructie heeft opgeblazen en het kabinet-Rutte niet meer kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer.

Premier Mark Rutte zei zaterdag na de breuk in het Catshuisoverleg dat verkiezingen voor de hand liggen. De oppositie dringt daar sterk op aan. De verwachting is dan ook dat Rutte na de ministerraad naar koningin Beatrix gaat om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden.

Het staatshoofd kan dan mogelijk later maandag advies inwinnen bij haar vaste adviseurs als de vicepresident van de Raad van State, Piet Hein Donner, en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Mogelijk ontvangt ze ook de voorzitters van de fracties in de Tweede Kamer voor advies.

Een aantal partijen houdt maandag in Den Haag een extra fractievergadering. De verwachting is dat Rutte dinsdag in de Kamer een verklaring aflegt, waarna een debat volgt. Daarna zal ook heel snel gedebatteerd moeten worden over de vraag welk pakket aan bezuinigingsmaatregelen Nederland voor 30 april bij de Europese Commissie in Brussel inlevert.

Ingelaste ministerraad maandagochtend
Ingelaste ministerraad maandagochtend (Foto: ANP)

Nederland wint wiskundewedstrijd

Nederlandse scholieren hebben in België de Benelux Wiskunde Olympiade gewonnen. Ze gingen zondag naar huis met 7 van de 16 medailles.

Dat hebben de organisatoren gemeld. De 17-jarige Jetze Zoethout uit 6 vwo van het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden behaalde van alle deelnemers de hoogste score. Hij won daarmee een gouden medaille.

De wedstrijd voor middelbare scholieren uit België, Nederland en Luxemburg werd voor de vierde keer gehouden, dit keer voor het eerst in België. Elk team bestond uit de beste tien leerlingen van het land. De Nederlanders wonnen twee gouden, drie zilveren en twee bronzen medailles.

Samsom bereid tot regeren met Rutte

PvdA-leider Diederik Samsom is bereid na de verkiezingen te regeren met de VVD van premier Mark Rutte, bijvoorbeeld in een paars-plusvariant. Samsom zei dat zondagavond in de tv-rubriek Brandpunt. "Ik ben tot alles bereid, als iedereen over zijn schaduw heen wil springen."

Samsom wil dat na de verkiezingen snel een nieuw kabinet wordt gevormd, liefst in 14 dagen. Dan kan snel worden begonnen met een nieuwe begroting voor 2013. In de aanloop van de verkiezingen wil Samsom samenwerken met de andere partijen in de Tweede Kamer om Nederland uit de crisis te helpen. "Ik zal niet op mijn handen blijven zitten."

Man doodgeschoten in Amsterdams café

In een horecazaak in de Amsterdamse wijk De Pijp heeft zondagavond een schietpartij plaatsgevonden waarbij een man om het leven is gekomen. De politie heeft een verdachte aangehouden.

De schoten werden rond kwart over tien gelost in het 'waterpijpcafé' Shisha Lounge in de Van Woustraat. Bezoekers zijn door de politie opgevangen. In onbevestigde berichten op Twitter wordt gemeld dat het slachtoffer de eigenaar van de zaak is. Ook wordt getweet over huilende cafégangers en een man die met veel geweld door de politie is opgepakt.

De politie heeft de plaats-delict met schermen afgezet. De afgelopen tijd waren er al meerdere schietpartijen in de wijk. Zo werd in november de uitbater van café Emperium doodgeschoten.

Van Persie speler van het jaar in Engeland

Robin van Persie is zondag door zijn collega's in de Premier League uitgeroepen tot speler van het jaar in Engeland. De aanvaller van Arsenal troefde in de PFA Player of the Year-award, de prijs van de Engelse spelersvakbond, Sergio Aguero, Joe Hart, David Silva (allen Manchester City), Scott Parker (Tottenham Hotspur) en Wayne Rooney (Manchester United) af.

De 28-jarige Van Persie, met 27 treffers topscorer in de Premier League, is de derde Nederlander die de prestigieuze prijs ontvangt. Ruud van Nistelrooy (2002) en Dennis Bergkamp (1998) gingen hem voor. Gareth Bale ging vorig jaar met de eer aan de haal.

Kyle Walker van Tottenham Hotspur werd verkozen tot talent van het jaar in de Premier League.

'Wij zijn blij naar de spelers geluisterd te hebben'

Michael Sroczynski is al sinds de eerste Sniper: Ghost Warrior betrokken bij de ontwikkeling en het design van de jonge franchise. In schietclub Kaliber te Amsterdam spreken wij de ontwikkelaar, die vol trots over City Interactives monsterproject Sniper: Ghost Warrior 2 praat. “Eén kogel door iemands hoofd jassen is cool; wat dacht je van tien hoofden tegelijkertijd?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.