FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 november 2004

Nieuwe Toyota bijna klaar

Toyota zal met haar wagen voor seizoen 2005 vanaf januari reeds gaan testen, dat verklaarde technisch directeur Mike Gascoyne.

"We leggen op dit moment de laatste hand aan de TF105, en deze zou voor kerstmis klaar moeten zijn," aldus Gascoyne. "Dit houd in dat we kunnen rijden zodra de teststop tussen kerst en nieuwjaar voorbij is."

"We zullen een volledig nieuw aerodynamisch pakket hebben in Melbourne maar we willen zo snel mogelijk met de wagen gaan rijden om hem zo betrouwbaar mogelijk in Australie aan de start te krijgen."

Het Formule 1 seizoen start op 6 maart volgend jaar. Er zijn teams die het plan hebben om eerst met zogenaamde hybride wagens te gaan testen, voordat ze eind januari hun nieuwe wagen presenteren.

Toyota start volgend met een volledig nieuw rijdersteam, Jarno Trulli en Ralf Schumacher nemen vanaf volgend jaar het stuurtje over van Olivier Panis en Ricardo Zonta. Gascoyne verklaarde reeds dat ze als doelstelling hebben om de achtste plaats van dit seizoen te verbeteren.

De technisch directeur van Toyota verklaarde dat hij er vertrouwen in had dat het team de juiste rijders hadden aangetrokken om deze doelstellingen te bereiken.

"Zowel Jarno als Ralf zijn rijders die mentaal goed op hun plaats moeten zitten om consistent goede prestaties neer te kunnen zetten, en het feit dat ze bij het juiste team in de juiste omgeving zitten helpt daar enorm bij."

"We moeten er voor zorgen dat ze een wagen krijgen waarmee ze het beste van zichzelf kunnen laten zien," aldus Gascoyne.

Nuon zet ernstig zieke vrouw in de kou

Saint_One en Johnny_Bravo hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsBij een ernstig zieke vrouw uit het Friese Oudeschoot heeft het energiebedrijf Nuon vorige week donderdag elektriciteit en gas afgesloten. De 54-jarige vrouw, die borstkanker heeft en hiervoor dagelijks in het ziekenhuis wordt bestraald, had vanaf februari haar termijnbedrag van ruim 68 euro niet meer betaald.

De vrouw die uit schaamte aan niemand over haar financiële problemen had verteld, lag tot afgelopen vrijdag met twee truien aan, tegen de vrieskou, weggedoken onder haar dekbed. Toen familieleden in de gaten kregen wat er aan de hand was waren die bereid het bedrag van ruim 1500 euro onmiddellijk te voldoen. Volgens Nuon betekende dit echter niet dat de vrouw uit Oudeschoot per direct weer zou worden aangesloten. De familie was hierover zeer ontstemd.

Een woordvoerder van Nuon liet weten dat het bedrijf geschrokken is van het verhaal en alles in het werk wil stellen om de vrouw te helpen. Wanneer ze een doktersverklaring overlegt zal haar elektriciteit en gas gelijk weer worden aangesloten, want "op medische indicatie behoren wij geen mensen af te sluiten", aldus de woordvoerder verder.

De vrouw verblijft zolang bij haar zonen.

Welkomstdoek basisschool Uden gestolen

Icoon Binnenlands nieuwsEen welkomstspandoek bij de school waar de kinderen van de afgebrande Islamitische Bedir-school tijdelijk worden ondergebracht, is vanavond gestolen. De verdwijning van het doek wordt door de politie onderzocht, tot nog toe zonder succes.

De spandoek waarop de kinderen worden verwelkomd is een initiatief van twee Udense vrouwen. Deze zijn woedend over de diefstal en hebben aangifte gedaan bij de politie. Het doek is speciaal opgehangen namens de Udense gemeenschap, de iniatiefneemsters hebben de dieven inmiddels opgeroepen het doek weer terug te brengen.

Voetbal: uitslagen Eredivisie

Hieronder vind je de uitslagen van de voetbalwedstrijden die vanavond gespeeld zijn.

ADO Den Haag - Willem II (0-1)
36' Bobson 0-1

Geel: Saavedra (ADO), El Akchaoui (ADO), Moens, Caluwé, Reuser, Augstien, van Nieuwstadt (Allen Wil)
Bijzonderheid: Polak en Den Ouden missen beiden een strafschop voor ADO Den Haag.

PSV - FC Twente (2-0)
15' Sibon (1-0)
66' Cocu (2-0)

Geel: Touzani, Heubach, Schuurman, Rahim. (Allen Twe)

NEC - Roda JC 1-1

10' Cristiano (0-1)
68' Wisgerhof (1-1)

Geel: Brouwers (Rod)
Bijzonderheid: Kujovic (Rod) stopt strafschop van Boutahar in de 66ste minuut.

Voor veel meer sportnieuws check sport.fok!

Uitslagen HCE (27/11/2004)

Vanavond werden er drie wedstrijden gespeeld in de Holland Casino Eredivisie. De uitslagen kun je hieronder vinden.

ADO Den Haag - Willem II (0-1)
36' Bobson 0-1

Geel: Saavedra (ADO), El Akchaoui (ADO), Moens, Caluwé, Reuser, Augstien, van Nieuwstadt (Allen Wil)
Bijzonderheid: Polak en Den Ouden missen beiden een strafschop voor ADO Den Haag.

PSV - FC Twente (2-0)
15' Sibon (1-0)
66' Cocu (2-0)

Geel: Touzani, Heubach, Schuurman, Rahim. (Allen Twe)

NEC - Roda JC 1-1

10' Cristiano (0-1)
68' Wisgerhof (1-1)

Geel: Brouwers (Rod)
Bijzonderheid: Kujovic (Rod) stopt strafschop van Boutahar in de 66ste minuut.

Scheuren

Ik staar naar het plafond. De scheuren lijken langer geworden te zijn, de kieren tussen de platen dieper. Jouw hoofd verschijnt voor mijn netvlies, het wil niet weg.
Je praat tegen me, lacht naar me, alsof alles nog normaal is. Je ogen kijken recht in de mijne, je stem galmt door mijn hoofd. Gisteren was alles nog normaal.

Je kijkt me aan, je hoofd een beetje schuin, wat ik altijd zo schattig vond. Ik zie je lippen bewegen maar versta je niet, wil je niet verstaan. De tranen branden.

Ik draai me om. De dekens ritselen. Je hoofd gaat mee, je wil niet weg. Je ogen branden een gat in mijn hart, je mond lacht om grapjes die ik niet gemaakt heb. Ik wil je kwijt. Mijn hoofd bonkt.

Je zei dat je niet meer verliefd was. Dat we uit elkaar gegroeid waren. Dat ik zo veranderd was, maar het was niet mijn schuld. We pasten gewoon niet meer echt bij elkaar. De magie was weg, zei je. En ik kon er niks aan doen. Je deed me pijn.

Ik wil schreeuwen, je moet vertrekken. Ik wil slapen maar kan het niet. Mijn keel lijkt dichtgeschroefd, alsof ik niets mág zeggen. Ga weg, het is over, ik moet je vergeten. Het was niet mijn schuld. Ga weg, alsjeblieft.

Ik voelde me waardeloos. Je gooide me weg. Je scheurde een stukje uit me. Een stukje waar jij zat, een stukje wat van jou was, helemaal voor jou alleen. Ik moest je maar vergeten, zei je. Het was over. Je had gelijk. Er was niets meer.

Ik kijk naar mijn gordijnen. Ze zijn nog steeds hetzelfde. De wereld verandert niet mee als jij verandert. Jij kijkt terug. Ik haat je, ga weg! Verdwijn, alsjeblieft, laat me alleen.

Ik glijd weg, door een tunnel, naar een bed. Je ligt daar, je wacht. Op mij? Op niemand. Ik wil je vasthouden maar het kan niet. Het is uit. Je lippen bewegen, maar het is niet voor mij. Dan verdwijn je. Je wordt wazig en dan ben je weg. Van mijn netvlies verdwenen.

Ik moet opstaan, het gaat niet goed zo. Het bed doet me teveel aan je denken. De warmte, de dekens die me omarmen op dezelfde manier als jij dat altijd deed.

Mijn ene been het bed uit, de andere. Voeten die over de grond schuifelen, nergens heen. Ik grijp me vast aan een tafel en kijk recht in je ogen. De foto van ons beiden, die jij aan de muur hebt gehangen.
Je kijkt me aan. Een waas kruipt voor alles wat ik zie. Voor jou. Een waas maakt alles mistig, grijs, hetzelfde.

Een traan glijdt over mijn wang naar beneden. Te laat om te beseffen dat ik huil hoor ik hem uiteenspatten op de grond. De volgende traan, andere kant. Een gigantische plons op de grond.

Mijn blote voet verschuift. Heen en weer, de haartjes van het tapijt worden verpletterd. Ik kijk ernaar. Een stofje dwarrelt naar beneden en vliegt onzichtbaar op de wol neer. Nog een traan, het geluid is onbegrijpelijk. Hoe kan één druppeltje oogvocht zo'n lawaai maken. Al het geluid wat er was, wat er niet was, verstomt. Wat overblijft is geruis. Het geruis van het tapijt, van het bloed in mijn hoofd.

Je kijkt me aan, je wacht, je blijft wachten. Je foto gaat niet weg. Ik kan je niet zien, de waas zit overal, in mijn oren, ogen, overal. Toch moet ik blijven kijken, als vastgenageld sta ik aan de grond. Mijn ogen vastgehaakt in die van jou, die zo lachen, voor altijd.

Het stofje vliegt verder. Een zilverwit vlekje in de grijze mist. Het landt opnieuw, maar ik weet niet waar. Ik weet het niet. Ik weet het niet, ik weet het niet! Ik weet niet wat ik wil! Ik wil jou!

Het was leuk met jou, een beetje van een beetje, een beetje samen, een beetje alleen, een beetje.

Het tapijt vervaagt nog meer. Jij vervaagt, het stofje verdwijnt, één kleur, één gevoel, alles hetzelfde, alles grijs, stil, luisteren, kijken, ruis.

Alweer een traan spat uiteen op de grond. Spletsj. Je kijkt naar me, misschien vind je me vreemd, heb je er spijt van, zo'n gek iemand, ik doe raar.

Je kan niet naar me kijken, het is een foto. Je ogen blijven in dezelfde stand staan, voor altijd. Je mond in de zelfde glimlach, je arm losjes over mijn schouder. Ik sluit mijn ogen en denk aan toen…

De dag dat je voor me stond en me mee vroeg. Naar wat weet ik niet meer, maar het was goed zoals het was. Waarom?

Ik open mijn ogen, kijk omhoog, staar naar het plafond.
De scheuren lijken langer geworden te zijn, de kieren tussen de platen dieper.
Ik wacht. Op jou? Op niemand.
Je bent weg. Verdwenen, uit mijn leven.
In mijn droom.

Verkiezingen Oekraïne ongeldig verklaard

macromarkt.nl stuurde ons via de nieuws-submit het volgende bericht:

Het Oekraïnse parlement beschouwt de verkiezingen van afgelopen zondag als ongeldig. De uitslag zou niet de wens van het volk weergeven, zo luidde de uitkomst van de spoedzitting die het parlement vandaag hield over de omstreden verkiezingen.

Vierhonderd afgevaardigden, van zowel de regering als de oppositie, spraken hun stem uit over de verkiezingen tijdens de spoedzitting. Een ruime meerderheid stemde voor afkeuring van de verkiezingen. Tevens sprak het parlement zijn wantrouwen uit tegenover de Centrale Kiescommissie, die toezicht hield op de verkiezingen en de stemmen telde.

De pro-Russische premier Viktor Janoekovitsj won de verkiezingen met een nipte meerderheid. Hiermee versloeg hij de Westers georiënteerde presidentskandidaat Viktor Joesjtsjenko. Zowel de oppositie, als de internationale waarnemers zijn echter van mening dat er massaal gefraudeerd is met de stemmen. De oppositieleider en Joesjtsjenko weigeren de uitslag te erkennen.

De uiteindelijke beslissing over de geldigheid ligt bij het Hooggerechtshof, dat maandag bijeenkomt. Mogelijk wordt er een nieuwe verkiezingsronde georganiseerd in december. Volgens Olexandre Moroz, leider van de socialistische partij in Oekraïne, zouden beide kandidaten bereid zijn nieuwe verkiezingen te organiseren.

Steekpartij na kritiek op tafelmanieren

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsEen 24-jarige man uit Worcester in het noordoosten van de VS is door de Amerikaanse justitie aangeklaagd wegens het neersteken van twee familieleden die kritiek hadden op zijn tafelmanieren.

De verdachte, Frank Palacio, zat tijdens de Amerikaanse feestdag Thanksgiving met de 49-jarige Gonzalo Ocasio en diens 18-jarige zoon Gonzalo junior aan de Thanksgiving-kalkoen. De twee vroegen Palacio niet met zijn vingers het vlees van de kalkoen te plukken, maar met een mes er stukjes af te snijden. Palacio pakte daarna inderdaad een mes. Hij gebruikte dit echter niet om de kalkoen te snijden maar stak Gonzalo junior ermee in de borst, zij en rug en Gonzalo senior in de arm.

Palacio is aangeklaagd wegens het plegen van huiselijk geweld en poging tot moord. Hoe de twee Gonzalo’s het maken is niet bekend.

DVD: De Stille Kracht

Op Java noemen ze het ‘dat-waar-je-niet-over-spreekt’... En het is overal: het schuilt in de grond, het sist in de vulkanen, het komt aanwaaien met verre winden, het rolt aan met de donder, het zweeft van ver uit de horizon over de eindeloze zee en het is vooral te zien in de ogen van de Javaan en het knaagt als een vergif van vijandschap aan lichaam, ziel en leven van de Europeaan.

Stil bestrijdt het deze overwinnaar, heel langzaam sloopt het hem,
het laat hem verkwijnen en tenslotte sterven. Dat-waar-je-niet-over-spreekt. Het is... De Stille Kracht.


De Stille Kracht

Imam doelwit bij aanslag op Corsica

sloopkogel wist ons via de nieuws-submit het volgende nieuws te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsOp het Franse eiland Corsica hebben onbekenden afgelopen nacht geprobeerd een Marokkaanse imam te vermoorden. De imam raakte bij deze poging niet gewond, de daders zijn nog spoorloos.

De aanvallers klopten rond half drie vannacht aan bij het huis van de imam, welke ook als moskee dienst doet. Toen de imam de deur opendeed losten de aanvallers een aantal schoten af en riepen racistische beledigingen. De imam wist de aanslag te overleven door zich tijdens de kogelregen tegen de muur te drukken.

Op Corsica bevindt zich een sterke nationalistische beweging, Noord-Afrikaanse immigranten zijn de laatste tijd vaker doelwit geweest van aanslagen op het eiland. Ook de daders van deze aanslag bevinden zich in deze nationalistische kringen, getuige de hakenkruizen die ze na de aanslag in de grond hadden getrokken. Ook riepen ze de leus 'Arabi Fora', wat 'Arabieren eruit' inhoudt.

Veel Vlamingen zijn bang voor computer en internet

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

De helft van de inwoners van het Vlaamse deel van België is bang voor de computer en het internet. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven onder meer dan duizend Vlamingen tussen 18 en 91 jaar oud. Vooral vrouwen willen niets van de digitale wereld weten. De onderzoekers raden nu de rest van de EU-landen aan om een soortgelijk onderzoek te houden.

44,7 procent van alle Vlamingen boven de 18 gebruikt nooit een computer. Een derde tot de helft van de volwassen Vlamingen zegt "een of ander" negatief gevoel te hebben bij digitale ontwikkelingen. Hoogleraar communicatiewetenschappen Keith Roe van de KU Leuven is verbaasd over de uitkomsten. "We zijn zeer verrast over het aantal niet-gebruikers en het aandeel negatieve gevoelens."

De leeftijd heeft een belangrijke rol gespeeld in het onderzoek. De gemiddelde leeftijd van niet-gebruikers is 56,3 jaar. Daarbij heeft ruim de helft van de Vlamingen die vertrouwd zijn met de computer, heeft een hogere opleiding genoten, terwijl bij de niet-gebruikers maar 13,9 procent na het middelbare onderwijs heeft verder gestudeerd. Twee derde van de pc-analfabeten zijn van het vrouwelijk geslacht.

Vrouw leeft 50 jaar met handgranaten

Een behulpzame buur kreeg de schrik van zijn leven in de Californische stad Garden Grove. Tijdens het opruimen van de garage van zijn bevriende buurvrouw stuitte hij op twee handgranaten uit de Tweede Wereldoorlog. De buur alarmeerde de hulpdiensten.

Omdat de autoriteiten niet de kennis hadden om de handgranaten onschadelijk te maken werd de hulp ingeroepen van de 250 kilometer verderop liggende legerdivisie uit San Diego.

De vrouw verklaarde dat de handgranaten waren meegenomen na de oorlog. Haar inmiddels overleden man had deze granaten gebruikt als deurstoppers en later als speelgoed voor de kleinkinderen. Ze wist niet dat de handgranaten nog op scherp stonden.

De politie gaf uiteindelijk de straat na vijf uur vrij. Niemand raakte gewond.

Brug Indonesië dreigt in te storten door urine

Scootmobiel, geldropse_polleke, mrkoenz en Fastolph hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Ampera-brugDe Ampera-brug in de stad Palembang op het Indonesische eiland Sumatra dreigt in te storten door wildplassers. Eén van de stalen pijlers is aangetast door urine. De brug is scheef en trilt als er zwaar verkeer overheen rijdt. De autoriteiten gaan daarom nu voertuigen die zwaarder zijn dan een ton omleiden.

Een functionaris van publieke werken in Palembang bevestigde tegenover The Jakarta Post dat de onderkant van één van de steunpilaren verroest, doordat veel inwoners van de stad er tegenaan plassen. Volgens de functionaris is het mogelijk dat de in 1962 gebouwde brug hierdoor zal instorten.

Meer info over Mario Baseball

Een aantal dagen geleden werd Mario Baseball aangekondigd. Vandaag is er wat meer info over de game, en dan met name over de verschillende spelmodi.

De beschikbare spelmodi zijn:

Challenge Mode (hierin zal je een soort van story-mode volgen)
Trophy Mode (multiplayer toernooien)
Een multiplayer versus mode
Verschillende mini-games
Honkbal encyclopedie


Homeruuuuuuuuuun!

Mario Baseball zal in 2005 releasen en is een samenwerking tussen Namco en Nintendo.

Fed Cup: evenwicht bij Rusland en Frankrijk

Rusland en Frankrijk staan weer gelijk in de finale van de Fed Cup.

Nadat Natalie Decy de eerste wedstrijd tegen Svetlana Koeznetsova in het voordeel van de Franse vrouwen had beslist, bracht Anastasia Myskina de stand op 1-1, door de pas zestienjarige Tatiana Golovin in twee sets te verslaan, setstanden waren 6-4 en 7-5.

Na 6-4 winst in de eerste set kwam Myskina op een 4-2 voorsprong in de tweede set en leek de nummer drie van de wereld gemakkelijk naar de verwinning te gaan. Golovin knokte zich echter terug in de partij en kreeg bij 6-5 in haar voordeel zelfs een setpoint. Myskina raakte in die fase flink gefrustreerd, maar sleepte alsnog een tiebreak uit het vuur. Daarin moest Golovin ondanks een 4-1 voorsprong het hoofd buigen: 7-5.

Morgen worden de resterende wedstrijden gespeeld, twee enkelspelen en een dubbelspel.

Hedrick de snelste op 1500 meter, Kuipers tweede

De Amerikaan Chad Hedrick heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen de 1500 meter op zijn naam geschreven.

De wereldkampioen allround reed een tijd van 1.47,06 en was daarmee iets meer dan tweetiende sneller dan de nummer twee, Simon Kuipers. Mark Tuitert en Erben Wennemars reden een slechte slotronde en vielen buiten de prijzen, zij eindigde als 8e en 9e. Carl Verheijen werd twaalfde.

Uitslag 1500 meter heren:

1. Chad Hedrick (USA) 1.47,06
2. Simon Kuipers 1.47,31
3. Beorn Nijenhuis 1.47,38
4. Enrico Fabris (Ita) 1.47,64
5. Jevgeni Lalenkov (Rus) 1.47,65
6. Derek Parra (USA) 1.47,81
8. Mark Tuitert 1.47,89
9. Erben Wennemars 1.48,02

Filmpje van Boiling Point: Road to Hell

Atari is met een nieuw filmpje gekomen van Boiling Point: Road to hell. In dit filmpje zijn de verschillende wapens te zien die je zult gebruiken om je tegenstanders neer te leggen. In het filmpje is onder andere duidelijk te zien dat je vijanden in deze FPS/RPG niet alleen lood zullen vreten, maar ook aangevallen zullen worden door boze bijen.


Deze game speelt zich af in het hedendaagse Zuid-Amerika waar de speler terecht komt in een aantal bloederige guerilla-oorlogen. Het bijzondere van deze game is dat hij niet zal werken met afzonderlijke levels, maar juist met een grote wereld. Gelukkig gaat dit niet ten koste van de laadtijden, want het schijnt dat deze afwezig zullen zijn. Daarnaast is deze game niet linear en zal garant staan voor vele uurtjes plezier. Deze game staat gepland voor ergens in de lente van 2005.

Je kunt de trailer hier vinden.

Campbell blijft bij Arsenal

Sol Campbell zegt dat hij overeenstemming heeft bereikt met Arsenal over een nieuw contract bij de club. Het huidige contract van de verdediger loopt eind van dit seizoen af.

In de Engelse krant de Daily Telegraph zegt de Engelse international dat zijn toekomst bij Arsenal ligt. "Alles is al rond", aldus Campbell. "Ik zal hier nog lang blijven."

In de Engelse media werd de naam van Campbell in verband gebracht met de Italiaanse clubs Juventus en Internazionale, maar de 30-jarige verdediger zegt dat er nooit sprake van is geweest. "Ik ben blij hier. De club is een goede richting in geslagen met de bouw van een nieuw stadion. Het wordt een spannende tijd."

Campbell kwam in 2001 over van Tottenham Hotspur. Door blessures aan zijn achillespees en kuit speelde hij tot nu toe dit seizoen nog maar vier wedstrijden in de FA Premiership en kwam drie maal in actie in de Champions League.

Groenewold wint 5000 meter

Renate Groenewold heeft bij de Wereldbekerwedstrijden in Heerenveen de 5000 meter bij de vrouwen gewonnen.

De Nederlandse zette een tijd neer van 7.01,21, een nieuw persoonlijk record voor Groenewold, en was daarmee maar driehonderste sneller dan de Canadese Clara Hughes. De derde plaats was voor Gretha Smit.

Uitslag 5000 meter vrouwen:

1. Renate Groenewold 7.01,21
3. Clara Hughes (Can) 7.01,24
3. Gretha Smit 7.04,09
4. Kristina Groves (Can) 7.04,77
5. Claudia Pechstein (Dui) 7.04,94
6. Anni Friesinger (Dui) 7.05,86
7. Moniek Kleinsman 7.08,77
8. Nami Nemoto (Jpn) 7.08,99

Frankrijk neemt leiding

Frankrijk heeft zaterdag verrassend de leiding genomen in de finale van de Fed cup, die in Moskou wordt gehouden.

Natalie Decy versloeg in de eerste wedstrijd Svetlana Koeznetsova in drie sets, setstanden waren 3-6 7-6 en 8-6. Dechy vocht zich in de tweede set terug van een achterstand en trok daarna de tiebreak naar zich toe. In het laatste bedrijf was de zichtbaar gefrustreerde Koeznetsova niet bij machte om afstand te nemen van de Francaise, die op 6-6 de beslissende break op love binnenhaalde.

Later vandaag treffen Anastasia Miskina en Tatiana Golovin elkaar. De finale gaat over vijf partijen: vier enkelspelen en een dubbelspel.

Van Aartsen 'officieus' leider van de VVD

Icoon politiek binnenland nieuwsDe VVD wil het politiek leiderschap niet als officiële functie vastleggen. Een motie daartoe die een afdeling op het congres van de liberalen wilde indienen is ingetrokken. Daarentegen is door het congres uitgesproken dat fractievoorzitter Jozias van Aartsen zou moeten fungeren als politiek aanvoerder van de partij.

Het is aan Van Aartsen om de politieke lijn 'neer te zetten' en naar buiten uit te dragen. Het leiderschap wordt niet vastgelegd in de reglementen van de partij. De ledenvergadering gaf daarbij de voorkeur aan de term 'politiek aanvoerder' boven 'politiek leider'. VVD-coryfee Henk Vonhoff meende dat die laatste term associaties oproept met 'kaplaarzen'.

Volgens critici binnen en buiten de VVD wordt de partij verlamd door onduidelijkheid over het leiderschap. Met vice-premier Gerrit Zalm, lijsttrekker voor de liberalen bij de laatste verkiezingen, en Van Aartsen was er in feite sprake van twee kapiteins op één schip. Het is de bedoeling dat Van Aartsen zich als politiek aanvoerder gaat profileren als het gezicht van de partij in het land. De politicus kondigde aan dat hij bij de volgende verkiezingen ook lijsttrekker wil worden.

Zalm en Van Aartsen
VVD-kopstukken Gerrit Zalm en Jozias van Aartsen

Petta praat met Southampton

De kans is groot dat Bobby Petta zijn voetballoopbaan bij het Engelse Southampton gaat vervolgen.

Zijn zaakwaarnemer, Peter Harrison, bevestigd in AD Sportwereld dat er inderdaad gesprekken plaatsvinden. "Maar er is nog niets getekend. Bovendien zijn er meer clubs geïnteresseerd, maar met Southampton zijn we het verst."

Petta zit momenteel zonder club. Op 10 november bereikte de 30-jarige voetballer een overeenkomst met Celtic over het ontbinden van zijn contract. De ex-speler van Feyenoord kwam bij de Schotse club niet meer aan spelen toe en wilde een nieuwe start maken.

'Integratie in Frankrijk faliekant mislukt'

Icoon politiek buitenland nieuws Een gezaghebbend orgaan in Frankrijk heeft bijzonder scherpe kritiek geleverd op het gevoerde integratiebeleid door zowel linkse als en rechtse regeringen in het land. De Franse Rekenkamer stelt dat de integratie de afgelopen dertig jaar een fiasco is geworden.

Volgens de Rekenkamer is er sprake van een crisissituatie. Zo is er op alle beleidsterreinen, waaronder onderwijs, huisvesting en werkgelegenheid onvoldoende nagedacht over de opvang van immigranten.

De kritiek van de Rekenkamer is opmerkelijk te noemen, daar zij als voornaamste functie het controleren van de staatsuitgaven heeft. Omdat de politiek teveel de migratiestromen in de gaten hield, is er veel te weinig aandacht besteed aan de integratie zelf. Dit aldus de Rekenkamer in een politiek oordeel.

Immigranten bevinden zich veelal in een achtergestelde positie. Zo is de kans dat een kind uit een immigrantengezin zijn middelbare school voortijdig verlaat, twee keer zo groot als voor een gewoon Frans kind. Een kind van Noord-Afrikaanse afkomst heeft nog slechtere perspectieven.

Eerder stelde Bernard Stasi, voorzitter van de presidentiële commissie, al vast dat de integratie van moslims mislukt is. Doordat ze met de nek worden aangekeken, zoeken ze sneller steun in de moslimgemeenschap. Hier zijn ze vaker en sneller bereid te luisteren naar mensen die de waarden van de Franse republiek in twijfel trekken.

Knieblessure voor Nevland

Zondag kan FC Groningen, in de thuiswedstrijd tegen AZ, niet beschikken over Erik Nevland.

De Noorse aanvaller heeft afgelopen week tijdens de training een blessure aan zijn knie opgelopen, en de kans is groot dat hij helemaal niet meer in actie komt voor de winterstop.

Kiran Bechan, die onlangs van Ajax naar Groningen verhuisde zal waarschijnlijk nog niet zijn debuut kunnen maken, de rechtsbuiten kampt met een lichte bilspierblessure. Brian Pinas, Chris De Witte en Gijs Luirink zijn wegens blessures sowieso niet inzetbaar. Martin Drent is nog een twijfelgeval.

Vrouw moet huis uit vanwege racisme

Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Een vrouw uit Nijverdal dreigt haar woning uitgezet te worden wegens racisme. Dat is woningstichting Hellendoorn, die de woning beheert, van plan. Sinds de vrouw in de flat woont, een half jaar geleden, wordt haar Iraanse buurman bedreigd.

Geregeld komen er jongeren bij de vrouw op bezoek, die dan ook de woning van de Iraniër belagen. Diverse malen is hij al bedreigd en afgelopen zondag werd opnieuw zijn woning beklad met hakenkruizen en andere racistische leuzen.

De Iraniër woont al tien jaar in de flat, maar zegt nu zo spoedig mogelijk te willen verhuizen. De woningstichting heeft een proces aangespannen tegen de vrouw. Op negen december zal de rechter uitspraak doen in de kwestie.

Redondo zet punt achter loopbaan

De voormalig Argentijnse voetballer Fernando Redondo heeft een punt achter zijn loopbaan gezet.

De oud-international en speler van onder meer Real Madrid en AC Milan maakte zijn afscheid zaterdag bekend op de Argentijnse radio. "Mijn voetbalcarrière heeft me veel vreugde gebracht, maar het moment is nu aangebroken om een andere weg in te slaan. Vanaf nu ben ik toeschouwer", aldus de voetballer, die inmiddels de Spaanse nationaliteit heeft.

De middenvelder won met Real Madrid twee maal de Champions League, in 1998 en 2000. Daarna verhuisde hij naar AC Milan, maar daar duurde het, vanwege een hardnekkige knieblessure, twee jaar voordat hij aan spelen toekwam. Redondo legde dit jaar nog een aanbod om in Qatar te gaan voetballen naast zich neer.

IOC-carrière Slavkov lijkt voorbij

De carrière van de Bulgaarse sportbobo Ivan Slavkov bij het IOC lijkt deinitief voorbij.

Het dagelijkse bestuur van het Internationaal Olympisch Comité heeft besloten om de Bulgaar, wegens het in diskrediet brengen van de olympische beweging, te royeren. De leden van het IOC moeten tijdens een congres in Singapore, in juli komend jaar, nog wel instemmen met deze beslissing, maar in de praktijk is dat slechts een formaliteit.

Vlak voor het begin van de Olympische Spelen in Athene werd Slavkov tot persona non grata verklaard wegens corruptie. De ethische commissie van het IOC achtte de 64-jarige Bulgaar schuldig aan omkopingspraktijken.

Gratis hotelovernachting voor Maria en Jozef

Ruim 2000 jaar geleden moesten Jozef en Maria noodgedwongen in een stal overnachten toen alle herbergen (dan wel nachtverblijven) bezet waren. Als goedmakertje hiervoor biedt een Britse hotelketen paren met de namen Jozef en Maria met Kerst een gratis overnachting aan.

"Ons hotel is absoluut comfortabeler dan een stal", aldus manager Leckie van hotel Travelodge in Londen. " Ik hoop alleen dat Maria en Jozef geen ezel meebrengen." Gasten moeten overigens wel bewijzen dat ze echt Jozef en Maria heten. Het is niet bekend hoeveel stellen daadwerkelijk die namen dragen.

PSV op weg naar record


PSV zal zaterdagavond proberen het record van Heinz Stuy te evenaren. De voormalige doelman van Ajax hield in 1971 maar liefst elf aaneengesloten wedstrijden geen doelpunten door. De keepers van PSV, Gomes en Zoetebier, zijn nog slechts één wedstrijd verwijderd van dit record.

Het laatste tegendoelpunt voor de Eindhovenaren dateert van 28 augustus 2004, toen Edwin Zoetebier in de 50e minuut van de wedstrijd tegen NAC Breda werd gepasseerd door Mike Zonneveld.

Vanavond heeft Gomes in de competitiewedstrijd tegen FC Twente de eer om de club uit het Philips-stadion voor de elfde maal op rij te behoeden van een tegengoal.

Poutiainen wint reuzenslalom in Aspen

De Finse Tanja Poutiainen heeft in het Amerikaanse Aspen voor de eerste Finse wereldbekerzege ooit op de reuzenslalom gezorgd, door de tweede wedstrijd van het seizoen te winnen.

De 24-jarige Skister verraste de Zweedse Anja Pärson en de Kroatische Janica Kostelic met een snelle tweede manche. Na de eerste manche ging Olympisch kampioene Kostelic nog aan de leiding.

De eerste wereldbekerrace op de reuzenslalom in Sölden werd nog door de Zweedse Pärson gewonnen. In het algemeen klassement gaan Poutiainen en Pärson nu samen aan de leiding.

Galasek vervangt Pienaar

Nu Ajax-speler Steven Pienaar enkele weken is uitgeschakeld door een knieblessure, vervangt zijn teamgenoot Tomas Galasek hem bij de benefietwedstrijd aankomende dinsdag in het Camp Nou-stadion.

De opbrengsten van die wedstrijd tussen Barcelona en een team van wereldspelers, zal gaan naar de aidsbestrijding in Afrika. Johan Cruijff zal het sterrenteam met spelers van vooral Europese topclubs gaan coachen.

Speciaal woord van dank Koeman aan Schreuder

De trainer van RKC Waalwijk, Erwin Koeman, richtte vrijdag, na de wedstrijd van RKC tegen Vitesse (2-2) een speciaal woord van dank aan zijn speler Alfred Schreuder.

De middenvelder van de Waalwijkse club speelde wegens familie-omstandigheden voor het eerst sinds vijf weken weer een wedstrijd, zijn dochtertje van vijf heeft een hersentumor.

"De gezinssituatie gaat voor alles, voetbal is op zulke momenten totaal onbelangrijk, zei Koeman over en tegen zijn aanvoerder. "We leven allemaal erg met hem mee. We hebben meer spelers met kinderen, die hebben geregeld samen gespeeld. De impact op de groep is enorm, het nieuws sloeg als een bom in."

Van RKC krijgt de middenvelder alle medewerking. "Hij heeft de laatste vijf weken twee keer met de groep meegetraind. Voor het overige is hij 24 uur per dag bij zijn gezin. Wanneer hij komt, mag hij helemaal zelf weten. Dat kan en wil ik niet bepalen. Vorige week belde hij op het laatste moment af. Ik vond het heel knap dat hij vanavond negentig minuten heeft gespeeld," aldus Koeman.

Bladen zullen foto Lieuwe van Gogh niet meer gebruiken

geldropse_polleke had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Media nieuwsDe tijdschriften Story en Nieuwe Revu zullen de foto van Theo van Gogh's zoon Lieuwe niet meer gebruiken. De bladen ontlopen hiermee een kort geding. Volgens Lieuwe en zijn moeder worden met het plaatsen van foto's in de media de veiligheidsbelangen van de jongen geschaad.

Lieuwe van Gogh is voor de meeste Nederlanders onbekend, en zijn familie wil dat graag zo houden. Zowel Story als Nieuwe Revu, die beiden een foto van de 12-jarige hadden geplaatst, zeggen nu begrip voor die wens te hebben. De bladen hebben de nabestaanden van Theo van Gogh laten weten akkoord te gaan met het niet meer publiceren van een afbeelding van Lieuwe. Story zal bovendien het exemplaar waarin de foto staat uit alle leesportefeuilles laten halen.

'Vlaams Belang gevaar voor democratie België'

Logo Blokwatch In België heeft het Vlaams Burgerinitiatief een handtekeningenactie gestart tegen het Vlaams Belang, voorheen bekend als het Vlaams Blok. Met de actie hoopt men politici te doen inzien dat "de democratische rechtstaat in gevaar komt dankzij de extreemrechtse populistische antimigrantenpartij", aldus de initiatiefnemers. Op de site van het Vlaams Burgerinitiatief kan eenieder de petitie tekenen. Ruim 33.000 mensen hebben dit inmiddels gedaan.

"Een ongekend succes", aldus de verheugde journalist Marc Spruyt. Hij legt uit wat er gaat gebeuren met de handtekeningen: "We willen die handtekeningen aanbieden aan het Federaal Parlement. Wanneer we dat doen, is nog niet bekend. Voorlopig kan er nog getekend worden op de website. We hebben een open brief geschreven aan alle democratische politici. We vinden onder andere dat een partij die veroordeeld is wegens racisme, niet langer gesubsidieerd mag worden door de overheid."

Al vele jaren volgt Spruyt de gedragingen van de politieke partij en schreef er als journalist de nodige boeken over. Omdat jongeren zijn publicaties niet lazen, lanceerde hij in juni van dit jaar de website Blokwatch. Doel van de site: een tegenwicht te bieden aan de vele extreemrechtse sites, aldus Spruyt.

Spruyt heeft niet de illusie dat Blokwatch in staat is de gestage groei van het Vlaams Belang te stoppen. "Zo naïef ben ik niet. We zijn wel zo naïef te denken dat we munitie kunnen aandragen om op het Vlaams Belang te kunnen schieten. Laat me uitkijken, figuurlijk dan."


Links en in het midden: twee affiches van het Vlaams Blok in vroegere tijden, wat mede ertoe leidde dat ze veroordeeld werd voor racisme. Rechts: een affiche afkomstig van het Vlaams Burgerinitiatief.

Irvine: "Houdt de eer aan jezelf David"

Eddie Irvine denkt dat David Coulthard nu maar eervol afscheid kan nemen van de Formule 1, in plaats van te blijven zoeken naar een racestoeltje voor 2005.

Irvine nam zelf die beslissing nadat hij twee jaar geleden door Jaguar aan de kant werd geschoven. Hij ziet nu dat Coulthard afwijzingen ontvangt van team na team, zoals Red Bull en Williams.

Daarom denkt Irvine dat hij Coulthard wel een advies kan geven: "David heeft nooit een wereldtitel gewonnen en zal dat nooit doen. Hij had altijd een topauto, maar was nooit snel genoeg. Ik vind het schokkend dat hij bereid is zo erg rond te vragen. Hij zou zich moeten realiseren dat zijn tijd in de Formule 1 voorbij is, weggaan en zich concentreren op het verder gaan met zijn leven."

Toch nieuwe sponsor oude Bankgiroloterij-ploeg

Manager Arend Scheppink heeft toch kans gezien een nieuwe hoofdsponsor te vinden wat dit jaar de BankGiroLoterij-ploeg heette. Shimano gaat de ploeg sponsoren en daarmee wordt het een Nederlands-Japanse ploeg.

Op de valreep heeft de ploeg dan toch nog een sponsor gevonden. Veel renners zitten inmiddels bij andere ploegen, maar voor Laurens ten Dam, Julien Smink, Eelke van der Wal, Marco Bos en Alain van Katwijk is er ruimte in de nieuwe ploeg. Het voluit geheten Team Shimano-Van Keulen-Imabo Van Buren krijgt in totaal 16 renners, waarvan acht Nederlanders en acht Japanners.

Shimano heeft de intentie uitgesproken de ploeg tot 2008 te willen sponsoren. De ploeg wordt een Pro Continental-team en zal dus net onder de ProTour opereren en hoopt regelmatig startbewijzen te krijgen voor de grotere wedstrijden. De intentie van Shimano is ook om met deze ploeg het Japanse wielrennen op een hoger niveau te brengen.

Scheppink was verheugd dat het hem toch nog is gelukt: "Maar ik ben altijd blijven hopen, hoe zeer mensen me ook afschreven. Via Hennie Stamsnijder (oud-veldrijder) ben ik uiteindelijk in contact gekomen met de mensen van Shimano Japan. Dat bedrijf had al een ploeg en hoopt op deze manier dat de Japanse renners ervaring kunnen opdoen in Europa."

Ploegleider Jelle Nijdam krijgt geen plaats meer binnen de ploeg, omdat op zijn plaats een Japanner komt. Er staan binnen de ploeg nog drie plaatsen open voor Nederlandse renners. Naast met Rudie Kemna zullen met een aantal renners gesprekken worden gevoerd.

Als de zak wacht

Een veertiger loopt zijn kantoortje binnen. Op het bureau ligt een pakje sigaretten geduldig op hem te wachten. Het zijn misschien wel zijn laatste vrienden. “Roken brengt de gezondheid ernstige schade toe”, waarschuwt het pakje hem nog wel. Hij slaat er geen acht op en jaagt de brand in één der sigaretten. Met een diepe zucht laat hij zich in zijn bureaustoel zakken. Hij is voetbaltrainer en gisteren vond zijn vrouw nog dat hij thuis zo kribbig was. Zij voelt de impact van een plaats in de onderste regionen van de ranglijst duidelijk niet.

Bos: Opkomst Wilders toont onvrede kiezers

Volgens PvdA-leider Wouter Bos dreigt er na 2002 met Pim Fortuyn wederom een kiezersopstand die ook de PvdA kan treffen. In een interview met de Volkskrant laat Bos weten dat de stormachtige opkomst van Geert Wilders aantoont dat de kiezers nog steeds ontevreden zijn. Bos vreest dat vooral in PvdA-bolwerk Amsterdam rake klappen kunnen vallen in de aanhang van de sociaal-democraten.

Volgens de PvdA-leider hebben burgemeester Job Cohen en zijn partij in Amsterdam veel te slap gereageerd op de onrust in de Diamantbuurt, waar een autochtoon stel door Marokkaanse reljeugd werd weggepest. ''Ze hebben in Amsterdam nog steeds de neiging te denken dat wat in Rotterdam in 2002 gebeurde, in Amsterdam niet zal gebeuren. Dat hebben ze volstrekt mis.'' Er hoeft volgens Bos maar een Fortuyn-achtig figuur op te staan in de hoofdstad en de aanhang voor Cohen en de zijnen kan als sneeuw voor zon verdwijnen.

Te soft
Bos vindt dat een groot deel van de PvdA nog altijd 'te soft' is in het multiculturele debat. Veel mensen binnen zijn partij reageerden in eerste instantie dat de moord op Theo van Gogh mogelijk gezien moet worden als een symptoom van het harde debatklimaat rond moslims. Of dat het kwam door Van Goghs film 'Submission' die hij beter niet had kunnen maken. ''Het is mijn taak dat tegen te spreken. Ik wil niet vervallen in de fout van 2002. Ik zal nooit iemand onderschatten en nooit een politiek tegenstander wegzetten als iemand die je geen inhoudelijk debat waard vindt. Want dan zet je ook z'n kiezers weg'', aldus Bos, doelend op het debacle met voormalig PvdA-leider Ad Melkert die Fortuyn compleet negeerde en vooraf weigerde te zullen regeren met hem.

Wat betreft Wilders sluit Bos een toekomstige regering met hem niet uit. Volgens sommige opiniepeilingen kan de Groep Wilders op dit moment op ruim 25 zetels rekenen. De politieke barometer van NOVA (Interview/NSS) kwam gisteren uit op 13 zetels voor het geblondeerde Kamerlid. Dat zijn er weer 3 meer dan vorige week. Een aantal weken terug stond hij daar nog maar op één zetel.

Onderzoeksbureau TNS/NIPO zegt dat de Wilders-stemmers, net als bij Pim Fortuyn in 2002, vooral de niet-stemmers zijn. Van degenen die in 2003 niet stemden, zegt 17% nu op Wilders te zullen stemmen. Verder blijkt dat Wilders een breed publiek aanspreekt, maar dat zijn grote aanhang ook ingegeven wordt door de onrust die er op dit moment in de samenleving heerst. Als dat wat wegebt zal ook zijn aanhang weer slinken, zo vermoeden de onderzoekers.

CD/DVD: Evanescence - Anywhere But Home

Evanescence - Anywhere But Home

Alhoewel Evanescence met 'Fallen' een in mijn ogen behoorlijk album afleverde zakte de band finaal voor het eindexamen 'optreden'. Muzikaal bleef het allemaal staan als een huis, maar met haar zeer matige zang viel Amy zwaar door de mand in het Tilburgse 013 vorig jaar. Volgens haar komt het omdat er in Europa minder goede airco is en dat dat op haar stem slaat. 'Anywhere But Home' is in Parijs opgenomen, dus dat belooft weinig goeds voor haar stem...

Vermist meisje (10) mogelijk bij vader

De politie vermoedt dat de 10-jarige Viviane Melick Marquise uit Haarlem, die sinds maandag vermist wordt, ontvoerd (meegenomen) is door haar eigen vader. De politie wil niet zeggen waarop die vermoedens zijn gebaseerd. In ieder geval is ook van de vader sinds maandag niets meer vernomen.

De ouders van het meisje zijn gescheiden, en de vader zou haar maandag in het kader van een omgangsregeling ophalen. Vivian verdween toen ze bij het Julianapark afscheid nam van vriendinnetjes. Van haar geel-oranjekleurige Batavus-fiets is geen spoor meer gevonden.

De verdwijning bracht in eerste instantie een grote schok teweeg in Haarlem. De laatste tijd is daar namelijk ook een verkrachter actief. Meerdere meisjes zijn lastiggevallen in parken. Jonge meisjes wordt aangeraden niet langs het bos te fietsen en stille weggetjes te vermijden.


Viviane Melick Marquise

Ex-leerlingen eisen geld voor oude hitsingle

Een groep oud-leerlingen van de Islington Green School in Londen wil geld zien van de Britse popgroep 'Pink Floyd'. De 23 oud-scholieren zongen in 1979 mee op de Pink Floyd-klassieker 'Another Brick in the Wall'. Ze mochten echter toen van de school niet optreden met Pink Floyd en ze kregen ook nooit geld voor hun zangkunsten.

De 23 zongen indertijd de regels: ''We don’t need no education. We don’t need no thought control'' tot aan ''All in all you’re just another brick in the wall.''

In 1997 is in Groot-Brittannië een nieuwe auteursrechtenwet actief geworden. De 23 hopen dat ze op basis van die wet in het gelijk worden gesteld. Mocht dat gebeuren dan kunnen ze alleen geld krijgen voor het gebruik van de single op radio en tv na 1997. Het zal dan gaan om een paar honderd pond per persoon (100 pond is zo'n 140 euro). Het geld zal dan afkomstig zijn van een organisatie die zich bezighoudt met de uitbetaling van royalties.


Mogelijk alsnog geld voor oude hitsingle

Eis levenslang voor dubbele moord

Voor de rechtbank in Amsterdam is vrijdag levenslange gevangenisstraf geëist tegen de 27-jarige Amir A. De man staat terecht voor de moord op de 34-jarige Colombiaanse drugshandelaar Diego Ortiz Rodriguez en diens 16-jarige vriendinnetje uit Nicaragua. De twee werden op 2 januari van dit jaar in een woning in de Amsterdamse wijk Venserpolder doodgeschoten.

A. was in dienst als de bodyguard van drugshandelaar Rodriguez. Hij zou in de tijd voorafgaand aan de moorden ruzie met hem hebben gekregen over een aantal criminele zaken.

De aanklager nam het A. vooral kwalijk dat hij ook de jeugdige vriendin van Rodriguez in koele bloede heeft geliquideerd. Het meisje werd recht in haar gezicht geschoten. A. zelf deed er het zwijgen toe, zoals hij ook al bij de verhoren heeft gedaan. Justitie kon het bewijs rond krijgen doordat een medeverdachte, J. de G. (25), uitvoerige verklaringen tegenover de politie heeft afgelegd. De G. was één van van drie overige verdachten die terechtstonden als leden van de criminele bende. Zij hoorden wegens invoer van een partij cocaïne, een gijzeling en een schietpartij straffen van vijf, zeven en elf jaar eisen.

Aan het eind van de rechtszaak wilde A. nog wel iets zeggen, namelijk dat hij niemand heeft vermoord. Uitspraak 10 december.

Viewtiful Joe

Vorig jaar al op de Gamecube en nu op de Playstation 2. Viewtiful Joe is een cell-shaded 2D platform/ beat \'em up spel. Zo zou je eigenlijk het spel moeten omschrijven. Hoewel het speelveld wel 2D is, zijn de animaties en omgevingen wel 3D. Dit houdt in dat je alleen naar rechts of links kan lopen en naar beneden of boven. Een soort Mario Bros eigenlijk. Met de komst van de nieuwe spelconsoles valt hier tegenwoordig veel meer mee te doen. Of het Viewtiful Joe goed gelukt is kun je lezen in deze review op FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
review
Dragon's Dogma II
special
Random Pics van de Dag #1262
review
Tales of Kenzera: ZAU
special
Random Pics van de Dag #1261
©FOK.nl e.a.