Verkiezingen Oekraïne ongeldig verklaard

macromarkt.nl stuurde ons via de nieuws-submit het volgende bericht:

Het Oekraïnse parlement beschouwt de verkiezingen van afgelopen zondag als ongeldig. De uitslag zou niet de wens van het volk weergeven, zo luidde de uitkomst van de spoedzitting die het parlement vandaag hield over de omstreden verkiezingen.

Vierhonderd afgevaardigden, van zowel de regering als de oppositie, spraken hun stem uit over de verkiezingen tijdens de spoedzitting. Een ruime meerderheid stemde voor afkeuring van de verkiezingen. Tevens sprak het parlement zijn wantrouwen uit tegenover de Centrale Kiescommissie, die toezicht hield op de verkiezingen en de stemmen telde.

De pro-Russische premier Viktor Janoekovitsj won de verkiezingen met een nipte meerderheid. Hiermee versloeg hij de Westers georiënteerde presidentskandidaat Viktor Joesjtsjenko. Zowel de oppositie, als de internationale waarnemers zijn echter van mening dat er massaal gefraudeerd is met de stemmen. De oppositieleider en Joesjtsjenko weigeren de uitslag te erkennen.

De uiteindelijke beslissing over de geldigheid ligt bij het Hooggerechtshof, dat maandag bijeenkomt. Mogelijk wordt er een nieuwe verkiezingsronde georganiseerd in december. Volgens Olexandre Moroz, leider van de socialistische partij in Oekraïne, zouden beide kandidaten bereid zijn nieuwe verkiezingen te organiseren.