Viewtiful Joe

Maarten (kepler)
Je zit in de bioscoop te kijken naar je favoriete aktieheld. Je gaat helemaal op in de film en je zou bijna vergeten dat je vriendin nog naast je zit. Op een gegeven moment gebeurt het onwaarschijnlijke: je favoriete aktieheld wordt verslagen! Om het nog erger te maken komt het bioscoopscherm tot leven en de vijand die je aktieheld heeft verslagen ontvoerd je vriendin! Dit kan je natuurlijk niet laten gebeuren en met behulp van de gepensioneerde aktieheld wordt jij omgetoverd tot een compleet nieuwe aktieheld (of eigenlijk antiheld) van de film!
Dit is in grote lijnen het verhaal van Viewtiful Joe. Gelukkig draait het niet om het verhaal in dit spel maar om de gameplay. Het verhaal zelf wordt wel heel vermakelijk verteld in een echte filmstijl. Zo is het spel opgedeeld in verschillende episodes zoals: The Viewtiful Escape of 2,000,000 leagues under the sea. Wanneer je onverhoopt mocht komen te overlijden dan hoor je de regisseur: \"Cut, cut, cut!\" roepen en mag je het weer opnieuw proberen. Het leuke commentaar maakt de filmsfeer helemaal compleet.

De zoom-in-power

De graphics zijn cell-shaded wat het spel een apart uiterlijk geeft. Als hoofdrolspeler loop je door verschillende filmdecors heen. Deze decors zijn opgebouwd uit verschillende lagen. De voorste laag is natuurlijk doorzichtig, want anders zou je de actie missen. Je speelt in 2D en dat betekent dat het speelveld beperkt is tot maar vier richtingen. Maar de animaties zijn wel gewoon in 3D waardoor het spel er wel goed uit ziet. Er is weinig op te merken op grafisch gebied; het doet gewoon prima zijn werk. Er zijn geen dingen die irritant aanwezig zijn, maar het haalt ook niet het maximale uit de PS2. Voor het geluid geldt eigenlijk precies hetzelfde. De geluidseffecten werken naar behoren en doen hun werk. Aan de muziek is wel iets meer aandacht besteed. De muziek past zich aan de levels aan waarin je je op dat moment bevindt. Zo is er een level dat zich op straat afspeelt waar je over auto’s heen moet springen; in dit level hoor je in de muziek het geluid van claxons terug. Soms hoor je zelfs een eindbaas meezingen met de muziek!