CD/DVD: Evanescence - Anywhere But Home

Evanescence - Anywhere But Home'Anywhere But Home' is niet alleen maar een geluidsopname van het optreden dat Evanescence eerder dit jaar in Parijs gaf. Het is een CD/DVD-combi geworden. Beiden bevatten hetzelfde concert, maar op de DVD kun je ook nog eens alle videoclips van Evanescence bekijken. Niet dat iemand die nog niet gezien heeft, maar het gaat om het idee.

Het is tegenwoordig meer regel dan uitzondering dat een live-plaat door een zeer intensieve post-productie heen gaat, waardoor het live-gevoel verloren gaat. Gezien de uitstekende ondersteuning die Evanescence van haar platenmaatschappij krijgt was ik bang dat dit ook weer een gladgestreken plaat zou worden

Het tegendeel wordt echter meteen bewezen. Vanaf de opener, 'Haunted', is meteen duidelijk dat dit een zeer ruwe opname is die bijna direct van het soundboard af is genomen. Maar daardoor komt het grootste nadeel van de plaat wel erg prominent naar boven drijven.

De zang van Amy is namelijk in bepaalde stukken echt abominabel slecht. In 'Going Under' haalt ze bij lange na niet de uithaal van het album en klinkt het zelfs ronduit vals. Het ruikt er zelfs naar dat haar stem op 'Fallen' behoorlijk over is geproduceerd, daar ze live toch behoorlijk anders klinkt. Natuurlijk herken je de stem wel, maar hij is toch wel behoorlijk anders.

Daar tegenover staat wel dat de band er kwalitatief gezien op vooruit is gegaan door de komst van ex-Cold gitarist Terry Balsamo. Ondanks het feit dat hij 'gehinderd' wordt door de riffs van Ben weet hij met name in de solo's zijn handtekening te zetten op het geluid van de band. Ik ben echt heel benieuwd welke kant de sound van Evanescence opgaat bij het schrijven van het nieuwe album.

De grootste verrassing voor mij was de cover van KoRn. Amy geeft hier, door te openen met alleen piano en zang een geheel eigen twist aan het nummer 'Thoughtless'. Eigenlijk is dit een van de mindere nummers van KoRn, maar deze versie is een stuk beter dan het origineel. De band zelf probeert de KoRn-sound zo veel mogelijk vast te houden, maar door de piano en de melancholische stem van Amy, die in dit nummer wel te pruimen is, is het echt een prachtversie. Het is jammer dat ze de Smashing Pumpkins' cover 'Zero' niet erbij hebben gedaan, de cover daarvan is namelijk ook erg goed.

Als je vervolgens de DVD bekijkt begrijp je ook meteen waarom de stem van Amy tijdens 'Thoughtless' en andere nummers die ze doorbrengt achter de piano, zoals 'Breathe No More' en 'My Immortal' bijvoorbeeld, zoveel beter klinkt. Dan zit ze namelijk, waardoor ze veel meer adem overheeft. Als ze namelijk niet achter de piano zit springt ze in het rond als een konijn met te veel Duracell Ultra-batterijen in d'r reet, en dat komt haar zangkwaliteiten niet echt ten goede.

Evanescence - Anywhere But Home

De tracklist van de DVD is exact hetzelfde als de CD, maar toch is dat dé reden om deze set aan te schaffen. Op de CD zie je namelijk het schattige kopje van Amy niet. Het concert zelf is sowieso erg goed in beeld gebracht en brengt ook in beeld waar ik mij kapot aan ergerde in 013; het meest zouteloze publiek dat ik ken. Het enige dat de fans van Evanescence doen is een beetje met hun duivelhoorntjes zwaaien naar de band.

Het leukste gedeelte van de DVD is echter het 'Behind The Scenes'-gedeelte. Normaal is dat niet echt om over naar huis te schrijven, maar dit is echt gewoon heel leuk om te zien. Gitaristen die omvallen na een iets te enthousiaste sprong, Amy die niet weet welke toon ze aan moet slaan, etc. Het is heel erg komisch en je krijgt er best wel respect voor de band door.