'Integratie in Frankrijk faliekant mislukt'

Icoon politiek buitenland nieuws Een gezaghebbend orgaan in Frankrijk heeft bijzonder scherpe kritiek geleverd op het gevoerde integratiebeleid door zowel linkse als en rechtse regeringen in het land. De Franse Rekenkamer stelt dat de integratie de afgelopen dertig jaar een fiasco is geworden.

Volgens de Rekenkamer is er sprake van een crisissituatie. Zo is er op alle beleidsterreinen, waaronder onderwijs, huisvesting en werkgelegenheid onvoldoende nagedacht over de opvang van immigranten.

De kritiek van de Rekenkamer is opmerkelijk te noemen, daar zij als voornaamste functie het controleren van de staatsuitgaven heeft. Omdat de politiek teveel de migratiestromen in de gaten hield, is er veel te weinig aandacht besteed aan de integratie zelf. Dit aldus de Rekenkamer in een politiek oordeel.

Immigranten bevinden zich veelal in een achtergestelde positie. Zo is de kans dat een kind uit een immigrantengezin zijn middelbare school voortijdig verlaat, twee keer zo groot als voor een gewoon Frans kind. Een kind van Noord-Afrikaanse afkomst heeft nog slechtere perspectieven.

Eerder stelde Bernard Stasi, voorzitter van de presidentiële commissie, al vast dat de integratie van moslims mislukt is. Doordat ze met de nek worden aangekeken, zoeken ze sneller steun in de moslimgemeenschap. Hier zijn ze vaker en sneller bereid te luisteren naar mensen die de waarden van de Franse republiek in twijfel trekken.