Van Aartsen 'officieus' leider van de VVD

Icoon politiek binnenland nieuwsDe VVD wil het politiek leiderschap niet als officiële functie vastleggen. Een motie daartoe die een afdeling op het congres van de liberalen wilde indienen is ingetrokken. Daarentegen is door het congres uitgesproken dat fractievoorzitter Jozias van Aartsen zou moeten fungeren als politiek aanvoerder van de partij.

Het is aan Van Aartsen om de politieke lijn 'neer te zetten' en naar buiten uit te dragen. Het leiderschap wordt niet vastgelegd in de reglementen van de partij. De ledenvergadering gaf daarbij de voorkeur aan de term 'politiek aanvoerder' boven 'politiek leider'. VVD-coryfee Henk Vonhoff meende dat die laatste term associaties oproept met 'kaplaarzen'.

Volgens critici binnen en buiten de VVD wordt de partij verlamd door onduidelijkheid over het leiderschap. Met vice-premier Gerrit Zalm, lijsttrekker voor de liberalen bij de laatste verkiezingen, en Van Aartsen was er in feite sprake van twee kapiteins op één schip. Het is de bedoeling dat Van Aartsen zich als politiek aanvoerder gaat profileren als het gezicht van de partij in het land. De politicus kondigde aan dat hij bij de volgende verkiezingen ook lijsttrekker wil worden.

Zalm en Van Aartsen
VVD-kopstukken Gerrit Zalm en Jozias van Aartsen