Pro-Israel groeperingen vallen nietsvermoedende demonstranten aan op UCLA

Pro-Israel groeperingen ( geen studenten) hebben afgelopen nacht demonstranten aangevallen die al dagen op het terrein van de UCLA aan het overnachten zijn om sympathie te tonen voor de studenten die actie voeren om aandacht te vragen voor de situatie in Gaza en meer transparantie eisen over Israëlische financiering van hun Universiteit.

De studentenkrant Daily Bruin van UCLA schreeft dat ongeveer honderd tegenbetogers hebben geprobeerd een pro-Palestijns protestkamp op de campus met geweld af te breken. Het kamp bestaat uit meer dan vijftig tenten en is omringd door een metalen hek. De krant Los Angeles Times meldt dat een grote groep tegendemonstranten in zwarte outfits en witte maskers op de campus arriveerde. Ze gooiden vrijwel direct vuurwerk naar de demonstranten, daarna werden de studenten in elkaar geslagen met stokken en besproeid met chemicalien. De beelden doen denken aan hoe settlers in de West Bank Palestijnse nederzettingen innemen. 

De beveiliging en de universiteitspolitie hadden zich volgens de Daily Bruin teruggetrokken toen “de Pro- Palestina demonstranten in het kamp werden aangevallen”. Volgens de studentenkrant was de politie “minimaal” op de campus aanwezig, ook al waren er sinds afgelopen donderdag meerdere incidenten met tegendemonstranten geweest.

Volgens burgemeester Karen Bass is de politie van Los Angeles naar de campus gesneld na een hulpverzoek van de rector en verschillende meldingen door de pers. Bass omschreef het geweld als “absoluut verwerpelijk en onvergeeflijk”. 

Van Daily Bruin"It began with ear-piercing screams of wailing babies loudly emitting from speakers. Counter-protesters tearing down the barricades. Laser pointers flashing into the encampment. People in masks waving strobe lights. Tear gas. Pepper spray. Violent beatings. Fireworks sparked at the border of the encampment, raining down on tents and the individuals inside".