Krezip over comeback: 'We moesten het nog allemaal kunnen en willen'

Na tien jaar was daar uit het niets de comeback van een van de succesvolste bands van Nederland. Krezip bracht 'Lost Without You' uit, kondigde een optreden in de Ziggo Dome aan en een mooie spot op het affiche van de 50e editie van Pinkpop. Die Ziggo Dome-show is inmiddels verdrievoudigd en stijf uitverkocht. We spraken de band vlak na hun optreden op Pinkpop om het te hebben over die afgelopen tien jaar, maar ook om terug te kijken op de succesperiode. Zou er zelfs vooruit te kijken zijn?

Er is onwijs veel gezegd over de comeback. Maar hoe kwam het dan toch zo? "Eigenlijk heb je een hele goede combinatie te pakken om het verhaal uit te leggen", vertelt JP Hoekstra. Bram van den Berg is de man waar het namelijk allemaal mee begon: "Ik was mijn cd-kast aan het uitruimen. Toen we tien jaar geleden hier stonden kregen wij cd'tjes van 40 jaar Pinkpop. Die had ik twee dagen voordat we gingen eten met zijn allen in mijn handen. Ik bedacht me dat het wel tof zou zijn. Tijdens het eten riep JP op de avond 'Wanneer is die reünie?!' Toen dacht ik dat dit de kans was om het te droppen." Anne Govaert vertelt verder: "Het is wel grappig want toen was het Joost (van Haaren, red.) of all people die serieus werd en zei dat hij het misschien niet wilde. We moeten er allemaal nog zijn en we moeten het nog kunnen." Bram: "Het heeft maanden op de plank gelegen, niemand die er naar om keek. Maar toen belde Jacqueline (Govaert, red.) hoe serieus iedereen erin stond. En nu zijn we hier."

'Lost Without You', 'How Would You Feel , allemaal nummers die terug lijken te kijken, maar wat zou de inspiratie vormen voor zo'n plaat. Dit weet Bram wel: "Het is Jacqueline die de liedjes schrijft, maar ze vertelde zelf dat ze zijn voortgekomen uit een flow waar ze in zit om weer liedjes te gaan schrijven. Het is niet alleen maar hangen op het oude, maar uiteindelijk heeft het genoeg getriggerd om iets nieuws te doen. Het geeft de band zelf ook wat meer urgentie, je bent niet alleen maar bezig met het oude. En dat het publiek het zo omarmd heeft is natuurlijk super gaaf, want het had net zo goed de andere kant op kunnen gaan, zoals je ook wel ziet met bands die uit het niets nieuw werk droppen." Anne: "De repetitie en het voor het eerst weer samen met z'n zessen aan tafel zitten om een plan te gaan maken maakte ook wel veel los. We zijn stiekem ook al wel even bezig. Daarbij is het zes mensen die tien jaar verder zijn en daar is ook veel inspiratie uit te halen."

Twee nummers uit die zo op een album zouden passen, maar komt dat er ook? Anne: "Dit is de planning. Je brengt niet zomaar een album uit, dus deze twee nummers zijn het voor nu." Bram geeft wat toelichting bij de keuze: "Tegenwoordig kun je heel erg als singleband opereren. Vroeger was je al snel een albumband, omdat wij uit een albumtijd komen. Eigenlijk moest het maar één liedje zijn, maar toen zei Jacq dat ze er toch nog een had. Nu lag de focus op Pinkpop en hierna is het Ziggo Dome, Ziggo Dome."

En na tien jaar terug op Pinkpop: "Het was zo vet. Ik heb tien jaar niet gespeeld, dus ik wist dat Pinkpop weer de eerste keer zou zijn op een groot podium, maar het voelde zo vertrouwd. Laatste keer HMH, eerste keer weer terug is Pinkpop", vertelt Anne. "Uiteindelijk is dan ook de kracht dat er juist zo weinig is veranderd. We deden tien jaar geleden exact hetzelfde met exact dezelfde mensen. Er zat best wel wat spanning achter, maar dan loop je het podium op en kijk je naar de zijkant en merk je op dat je dit tien jaar geleden ook zo deed. Je staat er helemaal niet meer als zes bange twintigers, maar als een organisch monster wat dat veld overneemt", voegt JP toe. Terugkijkend op de Pinkpop-historie mocht de band een aantal keer invallen. Dat werd niet altijd even positief onthaald, zelfs met wat haat er achter. Daar moet je als band dan mee omgaan: "Wij hebben het invallen als iets superpositiefs ervaren, want we mochten gewoon twee keer extra op Pinkpop staan. Je kunt nu nog veel makkelijker de haat vinden en dat hoort er nou eenmaal bij. Vroeger heb ik dat niet al te serieus genomen en nu kan ik dat nog redelijk goed naast me neerleggen. De eerste keer schrik je dat mensen zulke emoties over jou kunnen hebben, maar je moet dan toch goed kunnen relativeren", beredeneert Anne. "We zijn met z'n zessen, dan is het veel makkelijker om een bepaald gevoel te delen. Daarbij is het ook een andere levensfase. Als er iemand in het publiek staat die het niet leuk vindt, dan spelen we wel voor de mensen die het wel leuk vinden", voegt JP daaraan toe. 

Pinkpop 2019: Krezip (Foto: Ben Houdijk)
Pinkpop 2019: Krezip (Foto: Ben Houdijk)

Gekke herinneringen zijn er altijd, maar om er één te benoemen uit een lange carrière is lastig: "Deze is wel vaker genoemd, maar Pinkpop 2007 toen Amy Winehouse uitviel. Wij speelden in Hilvarenbeek en we werden om twee uur 's middags gebeld dat we ook hier konden spelen. Toen is er echt van alles in werking gesteld om te zorgen zodat we konden spelen. Tien minuten nadat we aankwamen stonden we op het podium. Nu is het spannender, want dit was de eerste na tien jaar."

Volgende hoofdstuk is de Ziggo Dome: "We hebben nog nooit zo groot gedaan als de Ziggo Dome. Mensen kunnen ons verwachten zoals wij zijn met wel wat extra show. We zijn een band die gewoon liedjes spelen, met dat feit gaan we het overgrote deel van de avond vullen", benoemt Bram. "We zijn ons er wel van bewust wat dat voor zaal is. Je kunt niet zomaar je spullen neerzetten en gaan spelen. We zijn echt bezig met de opties van de zaal. We waren er laatst als het leeg is en dan hoor je al precies wat je er precies mee zou kunnen", voegt JP toe. "We hebben overigens laatst op de middenstip vergaderd, toen stond er een tafel met een tafelkleedje en daar hebben we een vergadering over de show gedaan. Dat was zo vet!", zegt Anne glunderend. 

What's next? "Ziggo Dome. Naar Pinkpop is het wel een rush geweest, dus als ik me besef wat we dan hierna gaan doen, dan komt dat al vaak terug op repeteren, een meeting en daar stopt het dan ook wel even. Je merkt pas wat er allemaal komt kijken bij zo'n show als je een tijd niet hebt gespeeld. We gaan vanaf nul beginnen, maar het naar uit kijken is al een feest opzich."

Op 24, 25 en 26 oktober staat Krezip in de Ziggo Dome. Voor 24 oktober zijn nog enkele kaarten beschikbaar.